جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱۷
۳۳

تحلیل شریعتمداری از تمدید مذاکرات ژنو

چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۴۵
کد مطلب: 393207
آقای روحانی می‌فرمایند؛ سانتریفیوژها می‌چرخند! ولی توضیح نمی‌دهند که چه تعداد از آنها می‌چرخند و چه تعداد از چرخش افتاده‌اند! می‌گویند تحقیق و توسعه R&D ادامه دارد و نمی‌فرمایند در چه سطحی؟! و چه بخشی از آن متوقف شده است؟!
تحلیل شریعتمداری از تمدید مذاکرات ژنو
به گزارش جهان، حسین شریعتمداری در یادداشتی با عنوان از خودمان به خودمان! نوشت: روز یکشنبه دوم آذرماه در یادداشتی با عنوان «برای هیچ بیهوده مپیچ»! به اسناد و شواهدی از چالش هسته‌ای نزدیک به ۱۳ ساله کشورمان اشاره کرده و نتیجه گرفته بودیم «دستیابی به توافقی که پایان‌بخش این چالش باشد، نه فقط دوراز انتظار، بلکه به یقین ناممکن است» این پیش‌بینی کیهان که دلایل و اسناد غیرقابل خدشه‌ای پیوست آن بود، با اعتراض جریاناتی روبرو شد که رسیدن به «توافق نهایی» در وین را بسیار نزدیک ارزیابی می‌کردند و نگاه کیهان را «بدبینانه»! و «به دور از واقعیت»! می‌دانستند.

گفتنی است همان روز، خبرنگار شبکه تلویزیونی ZDF آلمان که برای مصاحبه به کیهان آمده بود و از متن یادداشت مورد اشاره خبر داشت، پرسید؛ «چرا با این قاطعیت پیش‌بینی می‌کنید که مذاکرات ایران و ۵+۱ هرگز به نتیجه نمی‌رسد»؟ و پاسخ ما، این بود که «مذاکرات یاد شده فقط تابلو و پوشش هسته‌ای دارد و حریف از این مذاکرات اهدافی غیرهسته‌ای را دنبال می‌کند» و این که «نمایندگان آمریکا و اروپا در جریان مذاکرات اگرچه ظاهرا چشم به میز مذاکره دوخته‌اند ولی نگاه آنان با نگرانی در لبنان، فلسطین، سوریه، عراق، افغانستان، مصر، اردن، عربستان، آمریکای لاتین و... پرسه می‌زند و از کابوس وحشتناکی که اقتدار رو به رشد جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام برای آنها آفریده است، دلهره دارند. بنابراین، موضوع اصلی مذاکره از نظر آنان، اقتدار پرشتاب ایران اسلامی است و نه تولید احتمالی یک بمب هسته‌ای.

و اما، نتیجه مذاکرات وین در پایان ضرب‌الاجل ۳ آذر - ۲۴ نوامبر - همان بود که از قبل به آسانی قابل پیش‌بینی بود... و دراین‌باره گفتنی‌هایی هست که به مواردی از آن بسنده می‌کنیم.

۱- در تلاش بی‌وقفه و کار متراکم و پرحجم تیم هسته‌ای کشورمان برای تأمین منافع نظام و احقاق حقوق نادیده گرفته شده ملت جای کمترین تردیدی نیست ولی درباره نگاه آنان به نتیجه مذاکرات وین ۸ تفاوت نظر جدی وجود دارد. آقای دکتر روحانی در مصاحبه تلویزیونی دوشنبه شب خود - ۳آذرماه- نتیجه مذاکرات را «یک پیروزی بزرگ»! نامید و آقای دکتر ظریف در کنفرانس خبری بعد از پایان مذاکرات در وین اعلام کرد «احساس می‌کنم مردم ایران همه‌چیز به دست آورده‌اند»! و... در این خصوص باید گفت؛ ما نیز بر این باوریم که نتیجه مذاکرات وین ۸ «یک پیروزی بزرگ» بوده است ولی نه از آن زاویه نگاه و با آن تعریف از «پیروزی» که رئیس‌جمهور و وزیرامور خارجه کشورمان در نظر داشته و مطرح کرده‌اند. آقایان؛ پیروزی تیم‌مذاکره‌کننده را در «دستاوردها»ی مذاکره می‌دانند و ما معتقدیم، مذاکرات غیر از اثبات غیرقابل اعتماد بودن آمریکا دستاوردی نداشته است و از آنجا که بی‌نتیجه بودن مذاکرات به علت مقاومت و خودداری تیم مذاکره‌کننده در مقابل باج‌خواهی حریف بوده است، تیم کشورمان را «پیروز» و مقاومت آنان را درخور تقدیر می‌دانیم و بدیهی است که تفاوت این دو نگاه اگر از زمین تا آسمان نباشد! فاصله‌ای نزدیک به همین حد و اندازه دارد و باید گفت، «مقاومت» تیم کشورمان در مقابل باج‌خواهی حریف که یک واقعیت است، بسیار ارزشمندتر از برشمردن دستاوردهایی است که واقعیت ندارد! همین دیروز، رهبرمعظم انقلاب در دیدار عالمان دینی جهان اسلام با اقتدار فرمودند «در قضیه هسته‌ای، آمریکا و سایر کشورهای استعمارگر اروپایی دور هم جمع شدند و از همه نیروهای خود استفاده کردند که جمهوری اسلامی را به زانو درآورند، اما نتوانسته و نخواهند توانست».

اکنون جای آن است که به آنچه روز سوم آذرماه در پایان مذاکرات وین ۸ اتفاق افتاده است نگاهی - هرچند گذرا - داشته باشیم. بخوانید!

۲- در پایان مذاکرات وین۸ که قرار بود «توافق نهایی» را در پی داشته باشد، طرفین مذاکره پذیرفتند «توافق ژنو» که یکسال قبل حاصل شده بود برای ۷ماه دیگر - ۱۰ تیرماه ۹۴ - اول جولای ۲۰۱۵- تمدید شود. درباره ماهیت و محتوای توافقنامه ژنو و کلاه‌گشادی که از آن طریق بر سر فعالیت هسته‌ای کشورمان گذارده بودند، پیش از این، تفسیرها و گزارش‌های مستندی داشته‌ایم و در این مختصر، فقط به برخی از مهمترین «امتیازات نقدی» که داده‌ایم و «وعده‌های نسیه‌ای» که در قبال آن گرفته‌ایم اشاره می‌کنیم. مطابق توافقنامه ژنو، غنی‌سازی ۲۰ درصد خود را متوقف کردیم (امتیاز نقد)، اورانیوم ۲۰ درصد غنی‌شده خود را اکسیده کردیم(نقد) فرآیند تحقیق و توسعه هسته‌ای کشورمان را که به تحقیق روی سانتریفیوژهای پیشرفته P۸ با ظرفیت جداکنندگی ۲۴سو- SWU - رسیده بود، به تحقیق روی سانتریفیوژهای P۱ و نهایتا P۲ تنزل دادیم (نقد)، ادامه ساخت رآکتور آب سنگین اراک - R۴۰ - را متوقف کردیم (نقد) و فعالیت‌های در حال انجام دیگری که متوقف و یا به سطح پایینی کاهش دادیم.

اما در مقابل چه گرفتیم؟ با جرأت می‌توان گفت؛ فقط یک مشت «وعده‌های‌نسیه» که تاکنون به هیچیک از آنها عمل نشده است.

ممکن است دوستان محترم ما به آزادسازی بخشی از دارایی‌های بلوکه شده کشورمان اشاره کنند. ۴/۲ میلیارد دلار در شش ماهه‌اول، ۲/۸ میلیارد دلار در تمدید چهار ماهه دوم و برای تمدید ۷ ماهه آینده نیز قرار است به ازای هر ماه ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های مسدود شده خودمان را آزاد کنند. همانگونه که ملاحظه می‌شود، حریف هیچ امتیاز نقدی به ما نداده است، بلکه بخش بسیار اندکی از دارایی‌های خودمان را که از قبل مسدود کرده - بخوانید دزدیده بود - به جمهوری اسلامی ایران باز گردانده است، آنهم به گونه‌ای که دسترسی کشورمان به این دارایی‌ها با چند اما و اگر و شرط و شروط همراه بوده و هست که در کیهان چهارشنبه ۲۸ آبان‌ماه، طی گزارشی با عنوان «هزار و یک شرط حریف برای پول‌های آزاد شده در توافق ژنو» به آن پرداخته‌ایم.

بنابراین به وضوح می‌توان دید که در توافقنامه ژنو - یعنی همان که ۷ ماه دیگر تمدید شده است - نه فقط هیچ امتیازی به دست نیاورده‌ایم، بلکه امتیازهای نقد فراوانی به حریف داده‌ایم. تا آنجا که دو روز پیش اوباما با صراحت اعلام کرد، «توافق‌ژنو» به طور قطع پیشروی برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کرده بنابراین یک توافق موفق بوده است» و جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به همان توافق ژنو به کنگره اطمینان می‌دهد که «سانتریفیوژها نمی‌تواند به روند پیشین بازگردد» و تاکید می‌کند «احمق خواهیم بود اگر بخواهیم شرایط امروز را ترک کنیم و به عقب برگردیم» و دهها اظهارنظر مشابه دیگر از سوی مقامات رسمی آمریکا که شرح آن به درازا می‌کشد.

۳- حالا به نتیجه مذاکرات وین۸ برمی‌گردیم لطفا دقت کنید! در مذاکرات پایانی وین، توافق ژنو برای ۷ماه دیگر تمدید شده است. یعنی امتیازات نقدی که داده بودیم برای ۷ماه دیگر به قوت خود باقی است بی‌آن که بعد از ۷ماه قابل‌بازگشت - و یا به آسانی و بدون هزینه کلان قابل بازگشت- باشد. آیا این نتیجه را می‌توان «پیروزی» نامید؟!

نکته درخور توجه آن که با نگاهی دقیق‌تر نمی‌توان گفت مذاکرات وین ۸ بی‌نتیجه بوده و «توافقی» در پی نداشته است! چرا که تمدید ۷ماهه توافق ژنو، «یک توافق» است و اگر توافق ژنو را «توافق بد» - بخوانید فوق‌العاده بد- بدانیم که هست، باید گفت؛ در وین ۸ «یک توافق بسیار بد»! و نه فقط «بد» را پذیرفته‌ایم. اما در مقابل چه امتیازی گرفته‌ایم؟! ماهی ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌ بیش از ۱۰۰ و دهها میلیارد دلار خودمان را که مسدود کرده‌اند!

آقای روحانی می‌فرمایند؛ سانتریفیوژها می‌چرخند! ولی توضیح نمی‌دهند که چه تعداد از آنها می‌چرخند و چه تعداد از چرخش افتاده‌اند! می‌گویند تحقیق و توسعه R&D ادامه دارد و نمی‌فرمایند در چه سطحی؟! و چه بخشی از آن متوقف شده است؟! اظهار می‌دارند رآکتور آب‌سنگین اراک باقی می‌ماند ولی توضیح نمی‌دهند که مطابق توافق ژنو، افزودن تجهیزات جدید (ساخت و تکمیل) آن متوقف شده و مطابق همان توافق قرار است قلب رآکتور اراک تعویض گردد و یا خروجی پلوتونیوم آن فیلتره شود! و... اما ماجرا به همین نقطه ختم نمی‌شود. بخوانید!

۴- آزادسازی مبالغی که حریف به عنوان یک امتیاز! روی آن مانور می‌دهد، فقط بخش بسیار اندکی از دارایی‌های مسدود شده خودمان است نه آن که از کیسه‌حریف آمده باشد! گفتنی است در مرحله اول توافق ژنو ۴/۲ میلیارد دلار از بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی مسدود شده خودمان در آن زمان به اصطلاح آزاد شده بود و در مرحله دوم که ۲/۸ میلیارد دلار آزاد می‌شد، میزان دارایی‌های مسدود شده کشورمان به ۱۳۰ میلیارد دلار رسیده بود یعنی در دور اول ۴/۲ میلیارد آزاد کردند و در عوض ۳۰میلیارد دلار دیگر را بلوکه کردند! و قس علیهذا...

۵- در حالی که متأسفانه دولت محترم در کنار مذاکرات هسته‌ای برنامه موازی -PLAN B- دیگری ندارد، حریف با وجود امتیازات نقد فراوانی که گرفته است، چند برنامه موازی دیگر را برای پیشبرد اهداف باج‌خواهانه خود با جدیت دنبال می‌کند که یکی از با اهمیت‌ترین آنها پروژه کاهش قیمت نفت با همکاری مستقیم -‌بخوانید‌نوکری‌مستقیم- دربار آل‌سعود است. آمریکا طی دو ماه اخیر با عملیاتی کردن این پروژه قیمت نفت را از ۱۲۰ دلار در هر بشکه به ۸۰ دلار رسانده و پیش‌بینی می‌شود که این روند تا کاهش ۷۰ دلار ادامه یابد. حالا به این محاسبه سرانگشتی و بسیار روشن و بدیهی توجه کنید.

میزان فروش نفت کشورمان روزانه یک میلیون بشکه است یعنی در صورت عدم کاهش قیمت نفت درآمد نفتی جمهوری اسلامی ایران طی ۷ ماه آینده مبلغ ۲۵‌میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بود. اما با کاهش ۴۰ دلاری در هر بشکه، مبلغ ۸‌میلیارد و ۴۰۰‌میلیون دلار از درآمد نفتی ما طی ۷ ماه آینده کاسته می‌شود یعنی، طی ۷ماه آینده الف: مبلغ ۴/۲ میلیارد دلار از دارایی‌های خودمان را آزاد می‌کنند ب: در مقابل اما دهها میلیارد دلار از دارایی‌های جدید نفتی کشورمان را بلوکه می‌کنند و ج: ۸/۴‌میلیارد دلار نیز از درآمد نفتی ایران می‌کاهند! به بیان دیگر همین امروز دو برابر آنچه که قرار است بگیریم را از دست داده‌ایم! اکنون باید پرسید؛ در کنار مذاکرات هسته‌ای، چه برنامه موازی دیگری تدارک و طراحی کرده‌ایم؟! و آیا به همین علت نیست که تنها راه پیش روی را ابراز امیدواری به مذاکرات هسته‌ای می‌دانیم؟! امیدی که روند یکسال و نیم گذشته نشان از «واهی» بودن آن دارد و انتظار می‌رود دولت محترم در کنار مذاکرات هسته‌ای، برنامه‌های موازی دیگری نیز طراحی کرده و به میدان آورد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
تاریخ ثابت کرده هر چیزی که در امور سیاسی به حالت فرسایشی در بیاید نهایتا به ضرر ما ختم می شود. نمونه آن ...
Iran, Islamic Republic of
انشاءلله كه خيرِ ...!
kardarblash
Iran, Islamic Republic of
صلی الله علی حاج حسین شریعتمداری
احسنت. ان شاالله دولتمردان مقالات کیهان را به عنوان نقد دلسوزانه مرتب بخوانند و مواردی که ایراد وارد است بدون تعصب اصلاح کنند
آقای شریعتمداری کنار گود نشسته اند و می گویند لنگش کن . .....
Iran, Islamic Republic of
واقعا از خواندن این متن متاثر شدم،....
جهان نیوز مچکریم
از کسی که تو اتگلیس و آمریکا درس خونده و .....
اردلان ازاد
Iran, Islamic Republic of
بسیار تحلیل مناسبی هست اما دوستان محترم کیهان هرگز پیشنهادی ارائه نمی کنند به فرض مذاکرات کاملا شکست بخورد ان وقت چه باید کرد.
1) آیا می توان کشور را بدون برگشت ارز حاصل از صادرات اداره کرد.
2) آیا در صورت تشدید تحریم ها (قطع کامل صادرات نفت ) می توان اقتصاد کشور را اداره کرد.
در مسائل کلان باید واقعگرایی جایگزین شعارزدگی شود
محسن
Iran, Islamic Republic of
اصلاح نظام مالیاتی، تکمیل هدفمندی یارانه ها، مبارزه با فساد، افزایش بهره وری .... همه راه حل ها مشخص است و فقط باید اجرا شود اما از دولتی که به راحتی زیر وعده اش می زند، وزرای تریلیاردرش دنبال رانت خوار پروری هستند و مسئولینش با اقدامات شبهه بر انگیزش تیشه به ریشه تولید داخلی میزنند و جیب دلالان را پر میکنند و هوارا آلوده می کنند و به مردم دروغ میگویند و .... انتظاری نیست که به راه حل ها عمل کند چرا که اینها دنبال قدرت هستند و ساده ترین راه حل را بهترین راه حل می دانند! اما این روند دیری نحواهد پایید!
اردلان ازاد
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز ضمن تائید فرمایشات جنابعالی لطفا یک الگوی توسعه یافتگی مثال بزنید که کشوری در حالی که با جهان ارتباطات مالی ندارد از طریق راه های مورد نظر شما مثلا دارو ، مایحجات ضروری ، تکنولوژی مورد نیاز خود را تامین نموده.
اردلان ازاد
Iran, Islamic Republic of
راه هایی که شما فرمودید ارز اوری دارد؟
Iran, Islamic Republic of
دولت تدبیر و امید برنامه دیگه بده ؟ چه توقعهایی دارید شما از این دولت . اینها فقط یه هدف داشتند اون هم اینکه کدخدا رو راضی کنن حالا به هر قیمت
فریماه
خدا به شما خیر فراوان دهد جناب شریعتمداری که بااستدلالات منطقی ودقیق خود درجهت بیداری ملت ایران قدم برمیدارید.اما امیدوارم مردم فراموشکار این استدلالات یادشان باشد ودوباره برای گشایش در معیشت به بیراهه نروند.من به عنوان فردی با درامد متوسط روبه پایین در ایران حاضر بودم ازگرسنگی بمیرم اما خون شهدای هسته ای کشورم بااین ذلتها پایمال نشود.بیاییم از این به بعد کمی محتاطانه تر شعار مااهل کوفه نیستیم علی تنها بماند را سر دهیم چرا که علی زمان خود راتنها گذاشتیم.
عزیزم شعار نده
شعار عزت دادن بهتر از قبول ذلته .
نتان یاهو و جمهوری خواهان صهیونیستی تند رو آمریکا از عدم توافق خوشحال شدند و ابراز نمودند و در داخل هم کیهان و شریعتمداری و جبهه پایداری از توافق نگران و از عدم توافق خرسند و شادمان ند ؛ واقعا چه رابطه ای بین این دو گروه وجود دارد ؟؟؟!!!
Iran, Islamic Republic of
شماها غیر از تهمت زدن منطق دیگه ای ندارید؟؟؟
الحق که تحلیل حاج حسین شریعتمداری حرف نداشت
Iran, Islamic Republic of
آیه یاًس!
Iran, Islamic Republic of
ای خدا این آقای روحانی چه فکری میکنه که این روند رو ادامه میده آقای رئیـــــــــــــــــــــــس جمهمور پس کو آن اقتدار و آبرویی که می خواستی برای ما، این که سراسر ظلــــــــــــــــــــــــــــــــــــت است.
امیدوارم به جایی نرسیم که بگوییم حیف از اون همه رأی.
محسن
Iran, Islamic Republic of
البته این سراسر ذلت است!
دولتی که به خود واستکبار بیش از حد اطمینان دارد بهتر از این نمیشود
United States
بجای مچکرم می نویسم:

متاستفم!!!!
قريشي
Iran, Islamic Republic of
اين آقا كاملا منطقي و صحيح مي فرمايند.
احسنت بر حاج حسین شریعتمداری تحلیل کاملا" منطقی و صحیح است .
امید واریم دولت مردان ما از مذاکرات شصت ساله فلسطینیان درس بگیرند وروز به روز همه چیز را برای رضایت دل سیری ناپذیر آنان از دست ندهند.
خدا حسین شریعتمداری را برای ملت ایران نگه دارد که حرف مردم رو می زند
مهدی
با سلام
طرح موازی ایران: ایران داره خودشو برای تحریم صد درصدی نفت آماده میکنه و بوسیله این مذاکرات داره زمان میگیره
حمید
حاج حسین باید بیاد تو تلویزیون همه این حرفا را بزنه تا همه بفهمند چه خبره.... بر دیپلماسی سازش و خنده
United States
جای بسییییییییییییییی تاسفه
یلدا
خدا خیرشون بده ،ان شالله زنده باشن..
بسیار عالی بود و استفاده کردیم
احمد م
United States
به حق که جناب شریعت مداری یکی از بزرگترین تحلیل گران جهان اسلام هستند. خدا ایشان را برای مسلمین نگه دارد.