جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱۲
۶۱
ناگفته‌هایی مرندی از مسائل جمعیتی

با اینکه مسؤول جمعیت نبودم اما احساس گناه و عذاب‌ وجدان می‌کنم

شنبه ۹ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۰۱
کد مطلب: 409993
وزیر اسبق بهداشت با بیان ناگفته های خود از تصویب سیاست کنترل جمعیت در هیات دولت گفت: مقام معظم رهبری اکنون فرموده‌اند که کندی رشد جمعیت کشور ما را به شدت تهدید می‌کند و بنده با اینکه آن زمان مسئول جمعیت نبودم اما چون در شروع این موضوع نقش داشتم احساس گناه می‌کنم؛ با اینکه جمعیت‌شناس نیستم اما ناراحتم که چرا آن رصدی که ایشان فرمودند را انجام ندادم و با اینکه امام مشکل شرعی برای این قضیه نمی‌دیدند اما احساس گناهش در من وجود دارد.
با اینکه مسؤول جمعیت نبودم اما احساس گناه و عذاب‌ وجدان می‌کنم
به گزارش جهان به نقل از فارس، سیدعلیرضا مرندی در پنجمین نشست آزاداندیشی و گفت‌وگوی انتقادی با موضوع بررسی سیاست‌های کنترل جمعیت که دیروز جمعه ۸ اسفند در مجموعه فرهنگی سرچشمه برگزار شد، گفت: در آن زمان پاکتی محرمانه مبنی بر اینکه سیاست کنترل جمعیت، سیاست جمهوری اسلامی است به تصویب هیأت دولت رسید بود.

وی ادامه داد: تنها علتی که نمی‌شد آن را علنی کرد شائبه این بود که سیاست کنترل جمعیت با اعتقادات مذهبی ما تناقض داشته باشد. قبل از انقلاب در مراکز بهداری قرص‌های جلوگیری از بارداری توزیع می‌شد ولی در آن دولتی که من بودم رئیس بهزیستی وقت که یک روحانی بود، درباره وجود این قرص‌ها شکایت کردند و من آنها را جمع کردم.

وی افزود: آن زمان نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای که رئیس‌جمهور بودند نوشتم و شرایطم را تشریح کردم. آقای هاشمی نیز رئیس مجلس بود و آیت‌الله موسوی اردبیل رئیس قوه قضاییه. آنها جواب کتبی به من ندادند و به همین منظور به صورت جداگانه خدمت آنها رفتم.

وزیر اسبق بهداشت ادامه داد: روزی در خودروی آیت‌الله خامنه‌ای رئیس‌جمهور وقت که برای افتتاح شعبه انستیتو پاستور عازم بودند نشستم و موضوع را برایشان تشریح کردم. در تمام طول مسیر راجع به این مطلب صحبت می‌کردیم و ایشان با اصل قضیه به شدت مخالفت کردند. صحبت ایشان این بود که بدون مشورت روحانیت کاری انجام نشود و شعار زمان شاه که دو فرزند کافی است را زنده نکنیم و این جواب‌ها از نظر من منفی بود.

وی افزود: بعد از آن تصمیم گرفتم نزد آقای منتظری که قائم مقام رهبری بودند بروم. آن زمان مرحوم دکتر وحید دستجردی رئیس هلال‌احمر بود و با آیت‌الله منتظری در حوزه بودند و روابط خانوادگی داشتند. وقتی وارد اتاق آقای منتظری شدیم دور تا دور ایشان افرادی می‌نشستند و سؤال‌هایشان را می‌پرسیدند ایشان همین قدر که فکر می‌کردند طرف مقابل پاسخ خود را می‌گرفت به محض اینکه بنده اسم تنظیم خانواده را گفتم ایشان گفتند که ادامه نده اما چون با دکتر وحید رفته بودیم نشستیم و بعد از ناهار نیز با ایشان صحبت کردم.

مرندی گفت: آقای منتظری همان جواب آیت‌الله موسوی اردبیل را دادند زیرا هر دو در خطبه‌های نماز جمعه در مورد افزایش جمعیت صحبت می‌کردند که بایستی همیشه مردم را برای امر افزایش جمعیت تشویق می‌کردند.

این نماینده مجلس اظهار داشت: آقای منتظری گفت اگر فکر کرده‌ای من راجع به تنظیم خانواده نظری می‌دهم کور خوانده‌ای بنابراین آنجا چیزی عایدم نشد و تصمیم گرفتم نامه‌ای خدمت امام (ره) بنویسم و تمام مسائل را شرح دهم البته سعی کردم که نامه طولانی نباشد تا در حوصله ایشان باشد.

وی ادامه داد: من آن زمان احساس تکلیف کرده و نگران آینده کشور بودم. اتفاقی که آن زمان در حال وقوع بود معلوم نبود که آخرش چه می‌شود و ممکن بود عده‌ای جوان بیکار و بزهکار پیدا کنیم که اگر دین و ایمان محکمی نداشته باشند معلوم نبود چه بلایی سر کشور می‌آمد.

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی تصریح کرد: آن زمان نامه‌ای خدمت حضرت امام (ره) نوشتم و دو موضوع جمعیت و بچه‌هایی که دچار عقب‌ماندگی ذهنی هستند و برای خانواده‌هایشان مشکل ایجاد می‌کنند را مطرح کردم؛ با اینکه اصلاً انتظار جواب مثبت نداشتم اما پاسخ ایشان مثبت بود. شاید این کم ظرفیتی من را نشان می‌داد و وقتی امام خمینی پاسخ مثبت دادند این جواب را به کسی نگفتم زیرا فکر می‌کردم ایشان نباید چنین پاسخی می‌دادند. آن زمان مسئولان درباره تصمیماتشان با امام مشورت می‌کردند و ایشان پاسخ‌ به چندین نامه را یک جا می‌داد.

وی افزود: در آن زمان ایشان فرمودند که مطلب جمعیت مطلب مهمی است و باید به آن پرداخته شود و توصیه ایشان این بود که در رسانه‌ها و دانشگاه‌ها راجع به کنترل جمعیت بحث شود. در واقع این چراغ سبزی بود چرا که حضرت امام (ره) حرف آخر را باید می‌زدند و یادم نمی‌آید کسی مخالفتی کرده باشد بعد از آن رسانه‌ها به طور گسترده شروع به پرداختن به این موضوع کردند. دانشگاهیان نیز زودتر از این بحث را شروع کرده بودند و بحث جمعیت جای خود را باز کرده بود.

این نماینده مجلس ادامه داد: آن زمان نامه‌ای به دولت وقت نوشتیم و خواسته‌های خود را در مورد تنظیم خانواده بیان کردیم، بعد از آن دوران کار من در سال ۶۸ به پایان رسید و وزیر بعدی آمده بود. این لایحه به مجلس رفت و پس از تصویب شورای نگهبان تأیید شد.

مرندی گفت: خلاصه کلام اینکه مسئله جمعیت به علت مشکلاتی بود که در کشور وجود داشت. در دولتی که این بحث را مطرح کردند آنچنان وزرا آراء منفی در پاسخ به من گفتند که من فکر نمی‌کردم غیر از خودم کسی رأی مثبت دهد اما اکثریت آنها با وجود مخالفت بیانی رأی مثبت دادند. همه آنها مشکل را درک می‌کردند منتهی نگرانی همه از این بود که نکند مسئله جمعیت خلاف شرع باشد.

وزیر اسبق بهداشت تصریح کرد: اکنون مطالعات جمعیت نشان می‌دهد که کاهش رشد جمعیت بلافاصله از همان زمان شروع شده بود. این لایحه برای قانونی شدن باید به کمیسیون‌های مختلف مجلس می‌رفت و پس از بحث و بررسی تصویب و در نهایت به تأیید شورای نگهبان می‌رسید. بنابراین این مدت حدود ۳ سال زمان می‌برد هرچند مطالعات نشان می‌دهد که به محض آنکه مردم متوجه شدند که موضوع جمعیت خلاف شرع نیست کنترل آن آغاز شده بود هر چند که جمعیت‌شناسان معتقدند کنترل جمعیت زودتر از آن نیز شروع شده بود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره مخالفت‌های آیت‌الله خامنه‌ای اظهار داشت: ایشان دلیلی برای اینکه بخواهند همه دلایل را به من بگویند نداشتند. من مسائل را مطرح می‌کردم و بیشتر شرح می‌دادم. آیت‌الله خامنه‌ای نگران بودند که کاری انجام نشود که با شرع مقدس مغایر باشد و زنده شدن شعارهای زمان شاه برجسته‌ترین علت مخالفت ایشان بود.

مرندی افزود: به نظر من اتفاقی که افتاد نشان‌دهنده پویایی فقه شیعه است.چیزی که کاتولیک‌ها راه آن را برای همیشه بسته‌اند. وقتی سازمان ملل جایزه جمعیت را به من می‌داد خبرنگاران زیادی دنبال این بودند که من از خودم قهرمان بسازم. من در پاسخ به آنها گفتم که به نظر من این موضوع به روحانیت شیعه برمی‌گردد که با فقه پویا در زمان‌های مختلف بهترین تصمیم را اتخاذ می‌کند.

این نماینده مجلس گفت: مقام معظم رهبری اکنون فرموده‌اند که کندی رشد جمعیت کشور ما را به شدت تهدید می‌کند و بنده با اینکه آن زمان مسئول جمعیت نبودم اما چون در شروع این موضوع نقش داشتم احساس گناه می‌کنم؛ با اینکه جمعیت‌شناس نیستم اما ناراحتم که چرا آن رصدی که ایشان فرمودند را انجام ندادم و با اینکه امام مشکل شرعی برای این قضیه نمی‌دیدند اما احساس گناهش در من وجود دارد.

مرندی ادامه داد:‌ پس از اینکه امام دستور این مسئله را دادند تعداد زیادی از روحانیون از اقصی نقاط کشور این را به عنوان نکته‌ای مثبت از حضرت امام(ره) تلقی کردند و هیچ‌کس مخالفتی نکرد. بعد از آن بلافاصله سمینارها شروع شد و آن قدر نظر مثبت در این رابطه وجود داشت که کمتر کسی را می‌دیدی که نظر منفی داشته باشد. شاید چون نظر خودم مثبت بود منفی‌ها را نمی‌دیدم اما تا آنجا که به خاطر دارم بحث منفی در این رابطه وجود نداشت.

وزیر اسبق بهداشت تصریح کرد: آن زمان دانشگاهیان سمینار می‌گذاشتند و موافقان را دعوت می‌کردند بنابراین همه مشکلات را دیده بودند و می‌خواستند حل شود. وقتی که حضرت امام (ره) مطلبی را می‌گفتند کسی عکس فرمایش نظر نمی‌داد.

وی افزود: یادم می‌آید که در زمانی حضرت آقا رهبر شدند دوباره وزیر شدم؛ آقای مقدم که در بیت مقام معظم رهبری مسئول روابط مردمی هستند ۲ بار در زمان‌های متفاوت به من گفتند که مخالفت کنترل جمعیت هستند. به دلیل اینکه این موضوع برای من نگران‌کننده بود و نمی‌خواستم کار خلاف شرع انجام دهم هر دو بار به سرعت خدمت حضرت آقا رفتم و به ایشان گفتم که بنده سکته قلبی کرده‌ام و پایم لب گور است و معلوم نیست تا کی زنده بمانم؛ اگر ذره‌ای از این موضوع دل‌چرکین هستید بگویید که آن را منتفی کنیم. خدا می‌داند که ایشان گفتند تو کار خودت را بکن.

مرندی گفت: دکتر سیم‌فروش یکی از ارولوژیست‌های مشهور که بسیار متدین است با بستن لوله‌های خانم‌ها و آقایان مخالف بود و‌ آن را خلاف شرع می‌دانست. او در مصاحبه‌های مختلف درباره این موضوع صحبت کرده بود و یک بار حضرت آقا به من فرمودند که به فلانی بگو شما از نظر پزشکی مطالب را بگو و مسائل شرعی را به عهده ما بگذار.

وی ادامه داد: آن زمان که حضرت امام (ره) با بحث جمعیت موافقت کردند تنها کسی که بیشترین بحث را با ایشان داشتیم حضرت آقا بودند و می‌خواستند که حتماً با روحانیت مشورت شود تا شعارهای زمان شاه تکرار نشود. مادامی که من مسئول جمعیت بودم نیز اجازه ندادند شعارهای آن زمان زنده شود.

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی اظهار داشت: حضرت آقا نیز در فرمایشات خود گفته‌اند که این کار در زمان خودش کار خوبی بود مسئله جمعیت هدف برنامه اول توسعه بود و قرار نبود متوقف شود. آن زمان که ما آمار می‌دادیم مرکز آمار ایران می‌گفت وزارت بهداشت نباید آمار بدهد.

مرندی ادامه داد: من در حدی که عقلم می‌رسید این کار را انجام دادم هنوز هم احساس عذاب وجدان می‌کنم شاید اصلاً نباید وارد مسئله کنترل جمعیت می‌شدم. درباره جایزه جمعیت سازمان ملل هم باید بگویم من جوایز متعددی را برده‌ام؛ شاید از بدشانسی به من جایزه دادند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره موضع‌گیری مقابل دولت قبلی در بحث افزایش جمعیت گفت: دکتر احمدی‌نژاد بنا را گذاشت که به هر نوزادی که به دنیا می‌آید یک سکه بدهد؛ علت مخالفت من این بود که معتقد بودم این کار محرومان را تشویق می‌کند که با وجود فقر بچه‌دار شوند و فقر بنگلادشی و آفریقایی را ترویج می‌دهد. ما باید دنبال این باشیم که جوان‌های تحصیلکرده‌مان ازدواج کنند تا بچه بیاورند.

مرندی افزود: به محض اینکه از بیت رهبری به من زنگ زدند که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در بحث جمعیت نفوذ لازم را ندارد و قرار شد با پزشکان مجلس و بنده صحبت کنند همان روز با دکتر شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس صحبت کردم و این بحث را مطرح نمودم بنابراین طرحی را آماده کردیم و خودم نیز در آن جلسات شرکت کردم.

وی ادامه داد: در مورد ملاقات با صدام نیز آن زمان دکتر ولایتی از من خواست که به بغداد بروم. آن شب وقتی با همسرم موضوع را مطرح کردم و گفتم که کربلای دیگری نصیبم شده است همسرم گفت باید در این سفر به صدام دست بدهی و آن زمان من متوجه موضوع شدم بنابراین فردای آن روز به دکتر ولایتی گفتم که به بغداد نمی‌روم.

او نیز موضوع را با آقای هاشمی مطرح کرد و آقای هاشمی به بنده گفت که بالاخره باید کسی این کار را انجام دهد. دفعه قبل که به عراق رفته بودم حضرت آقا اجازه دادند تا همسرم را با خود ببرم. آقای محمدی‌گلپایگانی به بنده گفت که آقا دوست ندارد هیچ وزیر همسرش را با خود به سفر ببرد و تو اولین کسی هستی که همسرت را با خود می‌بری. دفعه دومی که برای ملاقات با صدام به عراق رفتم آقا فرمودند همسر و پسرت را با خودت ببر.

وی افزود: بنده به دلیل مشکلات قلبی شب‌ها موقع اذان با همسرم قدم می‌زدیم. آن زمان خانه‌مان سه راه طالقانی بود. شبی تاریک احساس کردم صدایی می‌آید. از همسرم پرسیدم و او تأیید کرد صدای خانمی بود که نزدیک من آمد و گفت چرا به عراق رفتی و با صدام دست دادی.

وزیر اسبق بهداشت در حالی که نمی‌توانست احساسات خود را کنترل کند و برای دقایقی بغض گلویش را فرا گرفته بود ادامه داد: آن زن به من گفت که همسرش را در جریان انقلاب از دست داده است و فرزندش پدرش را هرگز ندیده است به هر حال او عدم رضایت خود را اعلام کرد و من از او عذرخواهی کردم. فردا به دفتر خود رفتم و رئیس دفترم گفت که افراد زیادی با سفر شما به عراق مخالف بودند منتهی نمی‌خواستیم شما را ناراحت کنیم.

وی ادامه داد: در بحث کنترل جمعیت حدود ۱۱ ساعت با آقای قرائتی طی چندین جلسه صحبت کردم و او کمتر از سایرین به این مسئله راضی شد اما بالاخره توانستم رضایت او را نیز جلب کنم. به نظر خودم آن زمان کار درستی کرده بودم اما می‌گویم کاش این موضوع به ذهنم نمی‌رسید و دنبالش نمی‌رفتم. من آدم رکی هستم و چون فکر می‌کنم کارم درست است دنبال آن می‌روم یکی از این کارها جمعیت بود.

مرندی افزود: هنوز هم احساس گناه می‌کنم؛ درباره صحبت‌های دکتر احمدی‌نژاد هم باز هم همان نگرانی را دارم و معتقدم اگر به محرومان فشار بیاوریم که بچه‌های بیشتر بیاورند آنها با فقر و فلاکت بزرگ می‌شوند اکنون بچه‌هایی داریم که نمی‌توانند در مقاطع راهنمایی و دبیرستان تحصیل کنند. اینها محرومانی هستند که در زباله‌ها دنبال چیزی می‌گردند. ما که نمی‌دانیم این بچه‌ها بعداً چه سرنوشتی بر سرشان می‌آید. من نقطه نظر خودم را می‌گویم و معنی‌اش این نیست که قطعاً درست است.

وی درباره اهمیتی که حضرت آقا به نظر کارشناسان می‌دهند، اظهار داشت: در یکی از ماه‌های رمضان خدمت آقا بودیم. یکی از عزیزان می‌گفت با توجه به ازدیاد شیر خشک بهتر است مادران روزه بگیرند. حضرت آقا فرمودند که من به توصیه دکتر مرندی اعلام می کنم که ۶ ماه اول شیر مادر کامل‌ترین غذا برای کودک است ضمن اینکه مادرش در این زمان نباید روزه بگیرد. مقام معظم رهبری ضمن اینکه به مسائل شرعی توجه می‌کنند به نظر کارشناسان اهمیت می‌دهند.

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گفت: یکی از دلایل مهمی که جمعیت‌شناسان می‌گویند سرعت کاهش جمعیت در ایران اتفاق افتاده سواد زنان است؛۳۷ درصد زنان ایران سال ۵۷ باسواد بودند و سال ۸۵ حدود ۹۰ درصد آنها سواد داشتند. شاخص‌های بهداشتی که من به آن افتخار می‌کنم به خاطر کارهایی است که نظام کرده است هر چند که سواد زنان منجر شده است که دیر ازدواج کنند؛ دیر بچه‌دار شوند و کم بچه بیاورند اما منظورم این است که یکی از دلایل کاهش جمعیت سواد زنان است.

وی افزود: اوایل انقلاب مرگ و میر بچه‌ها ناشی از اسهال و علت آن نیز عدم آب آشامیدنی مناسب بود. مسئول بهداری آن موقع مسئول آب آشامیدنی نبود و این کار به عهده وزارت جهاد کشاورزی یا نیرو بود. آن زمان وقتی می‌خواستیم خانه‌های بهداشت را تأسیس کنیم یخچال را با قاطر می‌بردیم. جمهوری اسلامی برای کشور آب، برق، راه‌ها و سواد زنان را مهیا کرده است.

وی در پاسخ به سؤالی درباره رصد مستمری که مقام معظم رهبری در سیاست‌های ابلاغی افزایش جمعیت به آن اشاره فرمودند گفت: این پویایی فقه شیعه را می‌رساند و ممکن است در آینده به بحث کنترل جمعیت باز گردیم.

مرندی درباره بحث کمی و کیفی بودن افزایش جمعیت نیز اظهار داشت: ما می‌توانیم فرهنگ انقلاب را که بعد از جنگ طور دیگری شد پیاده و ساده زیستی را تشویق کنیم. اکنون ۱۲ میلیون جوان در سن ازدواج قرار دارند که می‌توانند ۶ میلیون زوج را تشکیل دهند؛ این افراد اگر در سال‌های اول و دوم بچه‌دار شوند و آن بچه‌ها بچه‌دار شوند می‌توانیم در بحث جمعیت با رشد مواجه باشیم.

رئیس فرهنگستان علوم پزشکی در پاسخ به تمهیدات موجود برای رشد کیفی افزایش جمعیت اظهار داشت: ما باید بدانیم که چگونه فرزندانمان را تربیت کنیم. باید کاری کنیم که نخبگان ازدواج کنند. از زمانی که نطفه منعقد می‌شود فقط به فکر رشد جسمانی کودک نباشیم. به نظر من اهمیت پیش‌دبستانی از دبستان و دبیرستان بیشتر است. باید به مسئله تحصیل و کیفیت زندگی فرزندانمان اهمیت دهیم. ما در این خصوص سلامت معنوی را آغاز کرده‌ایم و هدفمان این است که خانواده‌ها را با این موضوع آشنا کنیم تا بتوانند معنویت را از زمان طفولیت به فرزندان خود آموزش دهند.

وی خاطر نشان کرد: فقط تعداد فرزندان نیست بلکه آموزش و پروش، شغل و رفاه فرزندان را نیز باید در نظر بگیریم تا این جمعیت سربار جامعه نباشند. من نگرانم که نکند فرمایش حضرت آقا زمین بماند زیرا ۲ سال است که این طرح زمین مانده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
احساس گناه و عذاب وجدان کفایت نمی کند. باید در جهت جبران برآیید. با این حرف هایی که لابلای آن حرفها زده اید، دنبال رفع اشکال نیستید. فقط خدا را در نظر بگیرید و توبه کنید.
همان زمان حضرت علامه طهرانی رحمت الله علیه کتابی نوشتند با عنوان "کاهش جمعیت، ضربه ای سهمگین بر پیکر مسلمین" و طی آن به صورت کاملا کارشناسی شده موضوع کاهش جمعیت رو که طرح دشمنان برای ضعیف کردن شیعیان بود رو بررسی کردند، اما دریغ از یک همدلی و همراهی از سوی مسولان. آقای مرندی باید به خاطر پیشرو بودن در کاهش جمعیت شیعه امیرالمؤمنین علیه السلام با تمام وجود توبه کنید. این چه حرفیه که الان هم دارید به صورت اشتباه تکرار می کنید که فقرا بیشتر میشن، دکتر عزیز، مگه شما و امثال شما متکفل روزی آدمها هستید؟!! شیعه امیرالمؤمنین علیه السلام فقیر و غنی نداره. شما رو به خدا درسته که پزشک حاذق در نوزادان هستید ولی توبه کنید و با تمام وجود در جهت جبران اون اقدام کنید تا دیر نشده. یاعلی
جمعیت باید با سه فرزندی اضافه بشه
اگه جمعیت کنترل نمی شد و امروز در شرایط تحریم 200 میلیون نفر در ایران زندگی می کردن شما میخواستی معاششون رو تامین کنی؟!!!!! یه نگاه به پاکستان و هند و بنگلادش و نیجریه و حتی عربستان بنداز...
علی
برادر مگه الان معاش و روزی من و شما رو کی میده یا روزی مردم چین و هند و بنگلادش رو کی میده یا حتی مردم کره شمالی .. همون خدایی که روزی بندگانش رو ضمانت کرده روزی ملت 200 میلیونی ایران تو تحریم رو هم تضمین میکنه... شما نگران حساب و کتاب دستگاه پروردگار نباش اونجا همه چی دقیق حساب میشه
چطوری جبران کنه؟ یعنی بچه دار شه!!!!!!!
نخیر بچه دار نشه لا اقل به اشتباهش اعتراف کنه ومقصرین و مسببین را اعلام!!!چطور ایشان دخیل نبودند هنوز چهره ایشان را که دائم در تلویزیون تبلیغ وسایل کنترل جمعیت را میکرد یادمه!!!!
اقای دکتر خیلی نگران نباش وعذاب وجدان نگیر !!! کاری که مشکلات اقتصادی با مردم کرد تمام غعالین مراکز بهداشتی وتلاشهای شبانه روزی شما نکرد!!
همین الانم با تمام قوانینی که وضع شده ببین چند درصد تولدا بیشتر میشه
Iran, Islamic Republic of
مشكلات و موانع ازدواج را رفع كنيد جمعيت خود بخود زياد ميشود
علی
اگه دولت بتونه هزینه ازدواج رو به یک میلیون کاهش بده و فرهنگ جامعه هم در جهت ساده زیستی تقویت بشه جمعیت رو به رشد و پویا خواهیم داشت.
Iran, Islamic Republic of
حتما برای شما هم پیش آمده کاری می کنی و دچار عذاب وجدان می شوی. دائم در دلت رخت می شویند و نمی دانی چه باید بکنی. گذشته گذشته و خیلی چیزها را نمی توان تغییر داد یا اصلاح کرد پس چطور با خودمان کنار بیاییم؟

عذاب وجدان از کوتاهی کردن از کاری که باید انجام می دادیم یا احساس مسئولیت نشات می گیرد و اگر تداوم داشته باشد به اضطرات و افسردگی می انجامد.

در این گزارش شما را با 10 روش رهایی از حس عذاب وجدان آشنا می کنیم.





1. کار را به عذاب کشیدن نکشانید

پیشگیری همیشه بهتراز درمان است. باور کنید اگر کمی فقط کمی قبل از گفتن هر سخن یا انجام هر کاری فکر کنید و حرف هایتان را بسنجید خیلی وقت ها از عذاب وجدان بعدی رها خواهید شد.

اما به هر حال این حس هر از چند گاهی برای همه ما بروز خواهد کرد.

در این حالت با خود می گویید "من به قدر کافی سعی نکردم "

2. اصلاح خطا

به جای اینکه خودتان را آزار بدهید دست به کار شوید و خطاهاتان را اصلاح کنید شاید نتوانید به ایده آل های خود برسید اما لا اقل می توانید کاری کنید که اوضاع کمی بهتر شود و کمی احساس مفید بودن بکنید.

شاید یک عذرخواهی ساده،یک سلام و حتی خریدن یک جعبه شکلات هم دیگران را خوشحال کند و هم از عذاب وجدانتان بکاهد اگر موجب آزار کسی نشدید حتما خودتان را آزار داده اید که این هم بدان معناست که مهم ترین را آزرده کرده اید! یعنی خودتان.

از خودتان عذرخواهی کنید از خودتان دلجویی کنید! برای خودتان وسایل شادی و نشاط را فراهم کنید و بعد با مهربانی و گذشت خودتان را ببخشید!!

برخی از آدم ها می توانند لشکری از آدمیان که در حقشان ظلم کرده اند را ببخشند اما از کوچکترین خطاهای خود نمی گذرند و برای سالها خود را ملامت و سرزنش می کنند.

تنها نتیجه چنین کارهایی فقط کاهش عزت نفس شما و از دست رفتن اعتماد به نفستان است.

به خودتان رحم کنید.

3. درد دل کنید

درددل کردن و صحبت از ناکامی ها و ناراحتی ها برای اغلب خانم ها کار ساده ایست اما برای بسیاری از آقایان کاری بس دشوار می نماید. اما باورکنید صحبت باکسی که دوستتان دارد به شما آرامش خواهد داد و کمک می کند کمتر در ذهنتان خود را آزار بدهید.

اما دقت کنید (این نکته بیشتر باید مورد توجه خانم ها باشد) موقعی که مشغول درد دل هستید از دایره انصاف خارج نشوید و مراقب باشید حرف هایی نزنید که بعدا عذاب وجدانتان را چند برابر کند!

4. سفرکنید

مسافرت گزینه خوبی برای رهایی از خود درگیری و خود آزاری است سفر می تواند یک روزه باشد یا حتی رفتن به یک پارک نزدیک منزل و خوردن بستنی و تماشای شادی و سرزندگی مردم شهرتان.

شاید هم سفری باشد به درون خودتان و یافتن چیزهایی که قبلا نمی دانستید.

5. نذری بدهید

بله چیزی که دوست دارید را بخرید و به دیگران ببخشید. فکر می کنید خدا به نذورات ما نیازمند است؟ مسلما نه اما وقتی چیزی که برای شما ارزشمند است را به دیگران ببخشید به شما کمک می کند تا احساس بهتری بکنید.

نذر کردن قرن هاست در اغلب فرهنگ های کهن وجود داشته و حس امید را در بشر زنده نگه می دارد.

نذر می تواند یک بسته شکلات میوه ای باشد تا .........

6. خود آزاری نکنید

بعضی ها عادت دارند زمانی که دچار عذاب وجدان می شوند به جای اینکه به موقعیت پیش آمده ، کاری که کرده اند و حرفی که زده اند فکر کنند کل هستی شان، شعورشان و موجودیتشان را انکار و به خود سخت ترین کلمات را که دشمنشان هم نمی گویند می زنند به جای این کار تلاش کنید از بیرون به وضعیت موجود نگاه کنید.

7. پدر و مادر خوبی باشید

ایجاد و پیشرفت این عادات و حس عذاب وجدان از زمان کودکی تا به حال، چنان شما را رنج می دهد که به افسردگی های مزمن و نگرانی های ذهنی دچار می شوید، و به تدریج تأثیرات آن بصورت ناتوانی ها و عدم موفقیت در تمام مراحل زندگی نمایان می شود. شاید باورش سخت باشد ولی پایه و روند زندگی ما در بزرگسالی همان تجربیات، افکار و عادات ذهنی است که در سنین 2 تا 5 سالگی در ما شکل گرفته است و منشأ تمامی مشکلات و ناهنجاری های ما از همان سن شروع شده است.

حتماً همگی، این جملات را از کودکی به خاطر دارید؛ "تو باید همیشه اینچنین باشی...، تو هیچ وقت نباید...، تقصیر تو بود که...،"

تأثیرات منفی این جملات در حین سادگی، اینقدر از کودکی ذهن ما را تحت فشار قرار داده است که حتی در همان سنین کم درون ما ریشه دوانده است. بطور مثال، والدین شما موقع خرید چیزی برایتان می گفتند: "تو فقط کارت شده خرج کردن، هرچقدر پول داشتیم برای تو خرج کردیم!" و در این حالات است که بدون اینکه متوجه باشید از همان دوران، عذاب وجدان و احساس گناه در شما رشد کرده است.

در این راه بهتر است از کودکی با بچه ها از طریق بیان دلیل و منطق برخورد کنیم و آنها را از انجام کاری باز داریم نه با سرزنش و توبیخ.

اما الان نگذارید گذشته های دور آینده زیبایتان را خراب کند.

8. به داشته هایتان ببالید

به آنچه دارید ببالید و بیشتر به آنها توجه کنید لازم نیست همیشه نداشته ها و خطاها یتان را ببینید. اگرچه گفته اند ترک عادت موجب مرض است اما ترک این عادت نه تنها موجب مرض نمی شود بلکه شما را زنده و سالم می کند .

چون به کسی که دائم مشغول سرزنش خویش است نمی توان زنده اطلاق کرد.

زنده شوید.

9. از بیان اشتباهاتتان نترسید

اعتراف به اشتباه درحضور دیگران عین شجاعت است. اگر فکر می کنید لازم است به کسی بگویید که کارتان اشتباه بوده و پشیمانید این کار را انجام بدهید. به واکنش وی هم کاری نداشته باشید این کار را برای خودتان بکنید.

10. فراموش می کنید

یکی از بزرگترین نعمت هایی که خدا به بشر داده و ما هر روز بابت آن باید شکرگذار باشیم نعمت فراموشی است. در غیر این صورت چطور می توانستیم از دست دادن عزیزانمان را تحمل کنیم . پس از وارد آمدن مصیبت های فراوان قد علم کنیم.

پس دیر یا زود این مشکل را هم فراموش خواهید کرد و شاید روزی به این روزها بخندید .
حسین
Netherlands
تنها و فقط برای کسانی که وجدان دارند.
یا حق
ضمنا بی نهایت متشکر درلحظات حساسی رسید و مفید واقع شد.
خدا بشما توفیق دهد
Iran, Islamic Republic of
داداش انگار متوجه نيستي
بحث سر امنيت يه كشور و يه نسل يك قوم ، نزاد، كشوره نه مثلا يه اشتباه معمولي
Iran, Islamic Republic of
چرا مسئول نبودي نهنه قنبر مسئول بود
وقتي در مراكز درماني لوله ميبستند و ان هم با بودجه سازمانهاي صندوق پول و يونسكو و...
پس كي مسئوله
جنوبشهری
Iran, Islamic Republic of
البته حضرت آقا یک بار در فرمایشات خود اعلام کردند که شعار کنترل جمعیت در مقطعی خاص از انقلاب که اتفاق افتاد به جا بود ولی فقط در همان مقطع و نباید ادامه پیدا می کرد ولیکن پس از طرح موضوع، دولت سازندگی با اصرار بر استقرا و تثبیت قطعی این سیاست و دولت اصلاحات هم با تاکید بر تداوم این سیاست به حرکت ساختار سنی و جمعیتی کشور به سمت پیری کمک زیادی کردند. نتیجه این شده که نرخ فرزند آوری ایران در مقایسه با کشورهای انگلیس، ترکیه، آلمان، امریکا، رژیم صهیونیستی و... افول کرده است .... خوشبختانه سیاست احمدی نژاد درست برخلاف دولتهای سابقش بود و حتی سیاستهای تشویقی را هم در دستور کار قرار داد ولیکن متاسفانه مجلس همراهی و حمایت نکرد. این دولت هم که قربونش برم در اولین اقدام مهم یارانه نوزادان را قطع کرد و بعد هم با فشار و تهدید مجبور به عقب نشینی شد وگرنه ... صحبت اینجاست آن سیاست نباید تداوم پیدا می کرد و مهمتر اینکه ادامه پیدا کند...
Iran, Islamic Republic of
قطع یارانه نوزادان ربطی به این دولت نداره، تو همون دولت احمدی نژاد به خاطر کمبود بودجه از حرفشون عقب نشینی کردند و تو همون سال 89 ریشه قضیه زده شد. شما یک خانواده رو پیدا کن که نوزادش پول گرفته باشه!
آقای دکتر در رابطه با بیکاری ، فقر اعتیاد جوانان پا به عرصه در کنار تحصیل کرده های بیکار ازدواج نکرده و مسائل دیگر .... اگر معیشت درست شود همه چیز درست میشود.(هرچند چاپ نخواهد شد)
به نظر من لازمه در کنار درست شدن معیشت سبک زندگی ما هم اسلامی شه
با دوری از مصرف زدگی و اهتمام به قناعت میشه به آمار شیعیان(سربازان امام زمان) هم افزود
انشاالله این احساس تموم بشه
خیلی هم خوشحال باش واصلا عذاب وجدان نداشته باش. چونکه اگر جمعیت الان بیشتر بود لشگر بیکاران بودند.
خوشحال هم باش
عین سین
Iran, Islamic Republic of
پویایی فقه شیعه و زنده بودن مجتهد جامع الشرایط برای گره گشایی و به روز رسانی احکام است،و این از افتخارات شیعه است ،حالا هم خانواده هایی که تمکن مادی و معرفتی دارند باید پیشتاز باشند وشما هم سواد، به معنی خواندن ونوشتن را ،با اینکه خیلی خوب است، با دانستن و معرفت و شعور و بزرگواری و...که پدران و مادران ما داشتند قاطی نکنید ،اونا خیلی هاشون سواد به این معنی را نداشتند ولی از خیلی از به اصطلاح با سوادها فهمیده تر بودند
حسین
Iran, Islamic Republic of
عذاب وجدان کاری را درست نمی کند
ما در طول سالیان کوتاهی مسئولین، میلیون ها نفر از نیروی انسانی کشور را از دست داده ایم
آقای دکتر برای جبران مافات و خسارات عظیم تحدید نسل ایرانیان چه کار کرده اند؟!
مجید
Iran, Islamic Republic of
خوب شد که شما از دولت هاشمی عذاب وجدان گرفته اید ...
من به عنوان یک جوان می گم خیلی حرف های ناراحت کننده و ناامید کننده ای بود.
لطفا جهان جان سانسور نکن بزار حرفهامو بزنم
من به شخصه اعتقادم نسبت به بعضی افراد متزلزل شد.
همون موقع که سازمان ملل با هوشیاری تمام داشت جایزه رو می داد باید می فهمیدید که یه جای کار ایراد داره
حالا اگه می تونید درستش کنید
ایرونی
وضع معیشت مردم رو درست کنین،جلوی دزدیهارو بگیرین،اشتغال ایجاد کنین اونوقت دم از افزایش جمعیت بزنین. تو این اوضاع چه مسئولین بخوان و چه نخوان ملت سراغ افزایش فرزند نمیرن. حالا اونهاییکه مشکل باروری دارن بماند.
Iran, Islamic Republic of
اشتباه میکنی
یک عده با طرز تفکر شما که خدا رو روزی رسون نمیدونند سراغ فرزند آوری نمیروند... اما کم نیستند کسانی که دست به کار شده‌اند...
اتفاقا خیلی خوبه کسانی با طرز تفکر شما نسلشان کم کم منقرض بشه...
United States
هرچی جای خودش
Iran, Islamic Republic of
همه اشتباه کردیم هم مسئولان و هم خود ما مردم/ بنده 42 سال سن دارم و تنها یک فرزند دارم تازه فهمیدم بزرگترین ظلم را در حق اهل بیت انجام دادیم ظلمی که از کثرت نسل تشیع جلوگیری کرد/ باز هم دیر نشده باید این اشتباه و این گناه بزرگ را بویژه ما تحصیلکرده ها جبران نماییم
نیما راسخ
در آن زمان چه بلاها که بر سر خانواده هایی که فرزند چهارمشان به دنیا آمده بود نیاوردید.....
محمد
خداوندازبانیان اینطرح نگزرد که دران سالها فرزند چهارم راازتمام حقوق شهروندی محروم کردندچه سرکفتها نشنیدیم درضمن علامه تهرانی این طرح راهم ازنظرشرع وهم علمی ردکردنددوستان می توانند بکتابکاهش جمعیت...مراجعه کنند میدانم نظرم رانمیگذارید
Iran, Islamic Republic of
خداوند از سر تقصیراتت نگذرد....
در دوران روحانی مچکریم
ر-ر
(ممکن بود عده‌ای جوان بیکار و بزهکار پیدا کنیم که اگر دین و ایمان محکمی نداشته باشند معلوم نبود چه بلایی سر کشور می‌آمد.) جناب مرندی مگر این خطر رفع شده است که میخواهید از سیاستهای جمعیتی را کنار بگذارید
در دوران روحانی مچکریم انشاالله مشکلات حل می شه
آقای مرندی یکم دیر نشده؟
حالا دیر نشده
reza
دکتر را دوست دارم ....
United States
ماهی رو هر وقت از آب بگیری تازست
... دیر کمتر کسی حاضراست دو تا بچه داشته باشد
همه مسئولان همه تبلیغات درجهت افزایش جمعیت فعال شوند مشکلات جامعه را حل کنید به خدا توکل کنید نگذارید حرف رهبری زمین بماند
رفسجانی خیلی سنگ فرزند کمتر زندگی بهتر رو به سینه میزد...
سخنان ایشان یک نکته را کاملا روشن سمی سازد و آن این است که به جای سخن همیشه به گوینده نگاه می کنیم و براساس آن موضع می گیریم ایشان در دو جا می خواهد احمدی نژاد را در این خصوص نفی کندو می گوید جایزه نقدی دادن باعث می شود فقرا بچه آوری کنند؟؟؟ جل الخالق یعنی ایشان می خواهد شیوه تشویق به زایش چگونه باشد اینکه فرزند چهارم به بعد را از همه مزایای مادی محروم کنیم و و بگوییم فقط کسانی حق بچه دار شدن دارند که پولدار باشند؟؟ این چه طرز فکری است؟؟ بالاخره دولت باید برای کاهش فقر تلاش کند و هم چنین برای افزایش جمعیت هم باید انگیزه ایجاد کند آن هم بعد از دو دهه ترویج فرزند کمتر که به شدت تبلیغ می شدو آن را نشان روشنفکر و عقل داری می دانستند و می دانند
قریشی
ماها مسلمانیم، قران میخوانیم، نماز میخوانیم، حدیث میخوانیم، اما اعتقاد به آنچه انجام میدهیم نداریم...
باز خدا پدرت رو بیامرزه اگر فهمیدی اشتباه کردی اعتراف میکنی مثل بعضی از سیاستمداران نیستی که با لجبازی خودشون کشور رو تا قهقرا می برند. حالا هم دیر نشده از همین فردا برنامه ریزی کنید.
علی محمد نصیری بخش معمولان لرستان
شکر خدای راعزوجل، که رهبری فرزانه ودوراندیش نصیب انقلاب شد،بخدا ازته قلبم میگم شعار نیست،اما بحث جمعیت،درلرستان علاوه برسمینار میزگردبرنامه های طنزآلود زیادی در رابطه با کاهش جمعیت تولید ودرسطح گسترده بصورت سی دی توسط خودمردم پخش شدکه همه لرستانی های عزیز طنز معروف ممجو وکاهش جمعیت روشاهدوتصدیق مکنن،لرستانی که روزی درزادولدمقام اولوداشت الان 3درصد ازافزایش جمعیت کشوری عقبه،حالا دیگه بانوان محترم استانم بچه‌های سومشونو هم دارن میارن
دهقان دامغانی
اقای مرندی(اینها کودکانی هستند که در زباله ها دنبال چیزی میگردند).....اقای مرندی باورکن که این اشکال از ناتوانی وندانم کاری بعضی ازمسئولین پدید امده وگرنه درجامعه ی اسلامی نباید شاهد چنین صحنه هایی باشیم
France
خوب عذاب وجدان گرفتی
....
United States
فکر می کنی
United States
ایشون در این راه جدیدا داره فعالیت های خوبی انجام می ده
تشکر از دکتر مرندی
Iran, Islamic Republic of
کجا ایشان تلاش می کند. ایشان اصلا متوجه نیست که به نام سلامت، متاسفانه یک الگوی غربی را در کشور فرهنگ سازی کرده است
مشكل مسكن براي جوانان در شرف ازدواج. و زوجهاي جوان را حل كنيد تا بخش مهمي از دغدغه هاي خانوادهاي نو پا حل شده. و رشد جمعيت به روال عادي برگردد.
موسوی
Iran, Islamic Republic of
جناب دکتر مرندی اگه بعد تصمیمات شما بحدی است که احساس عذاب وجدان می کنید بهتر است جهت جلوگیری از عذاب وجدان های آتی از کسوت نمایندگی کنار بروید تا مملکت و مهم تر از آن خودتان ، از تصمیمات غیر کارشناسی متضرر نگردد.
يارعزيز
Iran, Islamic Republic of
اگر حضرت آقا گفته تو كار خودت را بكن .... ..
خدا حفظش کنه
اقای دکتر مرندی!
شجاعانه در درگاه الهی استغفار کنید. ....
آقای دکتر مرندی!
پشیمانی شما باید ثمره داشته باشد. کمر همت به کار ببندید و دوباره با روش های موثر مردم را برای جمعیتی بیشتر و بالنده تشویق کنید.
یا علی
میثم
بهترین راه جبران کاهش جمعیت برداشتن موانع ازدواج هست که بزرگترین مانع هم خدمت سربازی هست که جوان باید توی سن ازدواج 2سال در پادگان چای بریزد وبیگاری بدهد
به عنوان یک دهه شصتی که به هر مرحله ای رسیدیم اونجا با بحران مواجه شد و الانم دوستان بیکار و ناامید زیادی دارم میگم شما نباید عذاب وجدان بگیرین اونایی که اون زمان تبلیغ افزایش جمعیت کردن باید الان جواب این وضعو بدن و عذاب وجدان داشته باشن
از اين احساس گناه كن ...
علی
United Kingdom
متاسفانه این سیاست زمانی اجراشدکه بعلت 8سال جنگ وازبین رفتن هزاران جوان درجبهه های نبردوزن وکودک دربمباران شهرهاجمعیت کشورنیازبه افزایش داشت نه کاهش !!!! اشتباهی که جبرانش آسان نیست.