پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۲۰
۴۲
"دیپلماسی هپروتی" راه به هیچ کجا نمی‌برد؛

۴۰۰ جنازه ایرانی روی زمین مانده، اما دیپلمات های ما عاشقانه آستانه کاخ سفید را می بینند!

چهارشنبه ۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۰۲
کد مطلب: 447414
توجه کنید که همه اتفاقات به اتکای برجام رخ می‌دهد اما لزوما ربطی به متن ‌آن ندارد. پیش فرض همه این تحولات این است که دنیای پسابرجام دنیای جدیدی است، قواعد خود را دارد و در آن می‌توان ریسک‌های جدیدی کرد با هزینه‌ای بسیار کمتر نسبت به آنچه پیش‌تر وجود داشت.
۴۰۰ جنازه ایرانی روی زمین مانده، اما دیپلمات های ما عاشقانه آستانه کاخ سفید را می بینند!
گروه سیاست "جهان نيوز متن یادداشت مهدی محمدی با عنوان "تصادفاً یکی از مشکلات را هم حل کنید!" در تیتر یک روزنامه وطن امروز به این شرح است:
 حدود ۲ ماه قبل، چند روز پس از اعلام برجام، وقتی یک مقام مسؤول در جلسه‌ای خصوصی به مخاطبانش گفت: «اشتباه نکنید! بزرگ‌ترین دستاورد این دو سال مذاکره، برجام نبوده بلکه شکل‌گیری یک زیرساخت ارتباط با آمریکا بوده است» - و این خبر عمدا به بیرون درز داده شد - کمتر کسی توانست به عمق مساله پی ببرد. این سخن، مستقیما موید آن تئوری بود که مدت‌ها پیش از اعلام برجام به جد معتقد بود تبعات فراهسته‌ای و فرامتنی برجام بسیار مهم‌تر از چیزی است که درون متن نوشته شده و اساسا بخش عمده خطر متن به دلیل «بستر»ی است که قرار است این متن در آن بنشیند و اجرا شود.

از آن زمان، مکررا شاهد به دست آمدن شواهدی بوده‌ایم که این دیدگاه را تایید می‌کند. آنچه پی‌درپی در حال تایید شدن است این است که برجام بخشی از یک برنامه بزرگ‌تر است و برای طرف آمریکایی ـ و برخی در دولت روحانی نیز - فقط تا جایی ارزش دارد که تکمیل‌کننده پازل بزرگ‌تر «گذار از نهضت به نظام» در ایران باشد. از دید آمریکا و دوستان داخلی‌اش، برجام قرار است زیرساختی فراهم کند که با شکل‌دهی یک سلسله اتفاقات در حوزه‌های افکار عمومی، دیپلماسی، اقتصاد و فرهنگ، ایران را از کشوری انقلابی به کشوری عادی بدل کند. زمانی شاید این ادعا گزاف بود اما امروز با اطمینان می‌توان گفت دو طرف یک نقشه راه تعریف شده و مذاکره شده در این باره دارند و طبق یک جدول زمان‌بندی در حال پیش بردن آن هستند. این نوشته جای بحث تفصیلی درباره جزئیات این مساله و اینکه چه میزان از این پروژه «وابسته به متن» و چه مقدار از آن «وابسته به فرامتن» است، نیست. این مساله را بزودی در نوشته‌ای بسیار تفصیلی‌تر بررسی خواهیم کرد. آنچه در اینجا اهمیت دارد این است که معنای درست آنچه را اکنون - به تعبیر آقای رئیس‌جمهور- در جهان پس از برجام در حال رخ دادن است دریابیم و در ظواهر متوقف نشویم.

قبل از هر چیز، واضح است که تلاشی جدی برای تغییر ادبیات نسبت به آمریکا در دولت آقای روحانی وجود دارد با این پیش فرض که همان طور که رئیس‌جمهور با لحنی تهدیدآمیز گفته، پس از توافق نمی‌توان با جهان همانگونه سخن گفت که پیش از آن سخن می‌گفتیم. پس از آن، دیدیم که آقای رئیس‌جمهور وعده می‌دهد مشتاقان گشایش سیاسی و اجتماعی در داخل کشور پس از توافق هسته‌ای، منتظر تحقق قریب‌الوقوع رویای خود باشند. اندکی بعد از آن، دولت آشکارا وارد مذاکرات منطقه‌ای در چارچوبی شد که حقیقت آن چیزی جز «مذاکره ژئوپلیتیک با آمریکا» نیست ولو اینکه در هزار لفافه پیچیده شده باشد. در همین اثنا، رئیس‌جمهور چندین بار در سخنان علنی‌اش کنایه‌وار از شکل‌گیری نوع جدیدی از قدرت در ایران با عنوان قدرت سیاسی و دیپلماتیک سخن گفت که می‌تواند جانشین انواع سنتی‌تر قدرت یعنی قدرت نظامی شود و اکنون جلوتر آمده و به دیدار و مصافحه تصادفی محمد جواد ظریف و باراک اوباما رسیده‌ایم.

توجه کنید که همه اتفاقات به اتکای برجام رخ می‌دهد اما لزوما ربطی به متن ‌آن ندارد. پیش فرض همه این تحولات این است که دنیای پسابرجام دنیای جدیدی است، قواعد خود را دارد و در آن می‌توان ریسک‌های جدیدی کرد با هزینه‌ای بسیار کمتر نسبت به آنچه پیش‌تر وجود داشت.

به همین نمونه آخر توجه کنید. می‌دانیم که در سطح رئیس‌جمهور آمریکا هیچ چیز تصادفی رخ نمی‌دهد. این را هم می‌دانیم که حسن روحانی و محمدجواد ظریف پیش از سفر به نیویورک و در حین آن بارها گفته بودند برنامه‌ای برای دیدار با اوباما ندارند اما اکنون این اتفاق رخ داده است. نه فقط دیدار رخ داده بلکه آنگونه که منابع آگاه ایرانی به رسانه‌ای‌های نزدیک به دولت گفته‌اند دقایقی هم به خوش و بش گذشته است.

بسیار ساده‌دلانه خواهد بود اگر کسی تصور کند همه این اتفاقات بدون هیچ قصد و نیتی و صرفا به قول آن مرحوم «همینجوری» در حال رخ دادن است. کاملا واضح است که دولت در حال نگهبانی از زیرساخت رابطه با آمریکاست بدون اینکه به افکار عمومی توضیح بدهد در ازای به حراج گذاشتن سرمایه انقلابی و اعتبار ملت ایران مشخصا چه دستاوردی جز تعطیلی حقوق ملت یا تحقیر شدن توسط حکومت جاهلی عربستان سعودی به دست آورده است؟ برنامه سیاست خارجی دولت روحانی را فعلا در یک جمله می‌توان خلاصه کرد: پیدا کردن بهانه‌هایی جدید برای باز ماندن مسیر تماس با آمریکا یا به تعبیر آن جانباز بصیر در دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی «نگه داشتن پا لای در». مهم‌ترین سوالی هم که پیش روی این نوع دیپلماسی است این است که تماس با آمریکا صرفا بیزینس سیاسی دولت روحانی است یا اینکه بناست ملت ایران هم چیزی از آن عاید شود؟ اکنون که روابط با آمریکا خوب شده و در راهروهای سازمان ملل اوباما را هم تصادفا می‌شود دید، چرا همپیمان منطقه‌ای آمریکا عزت و آبروی ایران را به بازی گرفته و برای صدور یک ویزا حاجت به زانو زدن و واسطه تراشیدن افتاده است؟ آیا همین خود نشانه‌ای از واقعیت‌های «جهان پسابرجام» که دولت عامدانه درصدد تحریف مشخصات واقعی آن است، نیست؟

نکته جالب در این میان اما این است که این روند چندان هم نگران‌کننده نیست. مردم ایران خیلی زودتر از آنچه تصور می‌شد در حال فهمیدن این حقیقت هستند که «دیپلماسی هپروتی» راه به هیچ کجا نمی‌برد. این نوع از دیپلماسی، در نوع خود مدلی ویژه است. در حالی که همه جهان را مصیبت فراگرفته، در حالی که تروریسم پشت مرز کشورها پا بر زمین می‌کوبد، در حالی که ۴۰۰ جنازه ایرانی در صحرای تفتیده منا روی زمین مانده و در حالی که دولت ورشکسته سعودی برای ایران شاخ و شانه می‌کشد، این نوع خاص از دیپلمات‌ها لبخند بر لب، عاشقانه آستانه کاخ سفید را می‌نگرند تا شاید معجزه‌ای نمایان شود. مردم ایران اکنون دیگر می‌دانند که از این نوع دیپلماسی بزم و تفریح برای عده‌ای، شاید؛ اما حل مشکلات آنها بیرون نخواهد آمد و میهمانی که تمام شد آنچه باید انتظارش را داشته باشند، علاوه بر برنامه‌ریزی برای میهمانی بعدی، این است که آقای صاحب‌منصب بیرون بیاید و بگوید: «انتظارها خیلی بالا رفته، توقع نداشته باشید مشکلات به این زودی‌ها حل شود»! این تصورکه دولت فقط باید درباره برجام پاسخگو باشد، هم اشتباه و هم بی‌نهایت خطرناک است. پرسش بزرگ‌تر این است که برجام بخشی از کدام چشم‌انداز بزرگ‌تر است و چه برنامه‌هایی در پیش است؟ جامعه ایرانی به اینکه توافق هسته‌ای گره‌گشای زندگی و معیشتش باشد ظاهرا نباید چندان امید ببندد اما حداقل حق دارد بداند در گام‌های بعدی برای کدام بخش از آبرو و عزت آن نقشه کشیده‌اند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


شهروند ساده
من ک هیچ مسئولیتی ندارم و یه شهروند ساده هستم از فکر همسر و بچه های مفقودین که دارند چی می کشند شبها خوابم نمی بره...
حالا برخی مسئولین ما میرند با مظهر کامل نظام سلطه دست میدن
سیاح
دم کدخدا را می بینند !?
Romania
این دولت به آرزوی رابطه با آمریکا دست نخواهد یافت
احسنت اقا مهدی زنده وسلامت باشین
Iran, Islamic Republic of
واقعا زبان از بيان ميزان اندوه اين دردها الكن است فقط خدا به دادمان برسد امان از كدخدا و شيفتگانش
Finland
ممنون. مقاله ی کاملی بود..
خدا مردم رو از شر وسوسه ها و توطئه ها حفظ کنه و به همه ما بصیرت بده انشالله
منتقد
پس چکارکنند همگان به سمت عربستان بدوند وبروند عجب افکار بیخود وحقیری متاسفانه وجوددارد
اگر از خانواده خودت کسی در حج مفقود شده بود هم همین نظر رو داشتی . البته شک کنم که تو ایرانی باشی چون هر ایرانی با هر تفکری دلش الان داغداره
به نظرم مغرضانه است.
فائزه
ممنون آقای محمدی
گاهی یکی باید آنچه در زهن می گذرد را شسته رفته بگوید تا کمی دلت آرام گیرد از این همه هیاهو
مردم ایران خوهش میکنم چشمانتان را باز نگه دارید
مواظب باشید
از این جماعت هزار چهره برای ملت آبی گرم نمی شود
فکر میکنید که این آقا بدون غرض نوشته این چیزها را؟ خیلی ساده ایتن شما!
Iran, Islamic Republic of
نگویید آستانه کاخ سفید را میبینند بگویید آستان کاخ سفید را میبوسند
Romania
درد اینه که برخی مسئولین با مردم همدل و هم زبان نیستند و بیشتر با دشمنان همدل و همزبانند
Romania
امام بیخود وصیت نکرده بود که نگذارید انقلاب بدست نااهلان و نامحرمان بیفتد
بشری
Romania
تمام تدبیر روحانی و دولتش این بوده که توافق انجام بشه و برجام را به اجرا بگذاریم و این را پیروزی خود میداند و صدای شادی دشمن از این توافق را نمیشنود و این آخر بی تدبیری و بی بصیرتی است که مسئولین دچار آن میشوند
Iran, Islamic Republic of
با دیپلماسی ذلت و نوکری درقبال آمریکا و یارانش این آرزو رابه حول و قوه الهی به دست نخواهند آورد
Romania
به طور اتفاقی میتوانست راهش را کج کند و با رئیس جمهور مودب آمریکا ملاقات نکند و یا دست ندهد
Romania
سال دیگ هم روحانی بطور اتفاقی با اوباما دست میده !
Romania
آقای روحانی اکثریت مردمی که به تو رای دادند پشت سر رهبر هستند و از کنار گذاشتن تو ابایی ندارند پس مواظب خودت باش
کاملا درسته
من جزو همین افراد هستم.
وگر نه داشتم به قالیباف رای می دادم.
اتفاقا رهبري نيز پشت سردولت است و هيچ قدرتي ....... شما نگران نباشيد اتفاقي نيافتد ادب ايراني به رخ دنيا كشيده شد. ادب حكم مي كندكه با دشمنان نيز مودبانه برخورد شود.
آیا آنهائی که ما خودراموظف میدانیم با آنها مودبانه برخورد کنیم خود ادب دارند آیا اوباما بعداز چاق سلامتی واحوالپرسی اتفاقی با ظریف به این فکر افتاد که دوستان صمیمی آنها در عربستان حدود پانصد مهمان ایرانی را نه تنها مودبانه پذیرائی نکردند بلکه آنها را به اضافه چند هزار زائر دیگر در آفتاب گرم آنقدر تشنگی دادند تا همگی مثل برگ خزان روی هم ریختند و مظلومانه به شهادت رسیدند حداقل به خاطر رعایت ادب این جنایت را محکوم کند
Romania
باید به امام زمان شکایت کرد از این همه بی تدبیری و انفعال
حمید
Romania
غلط کردیم بهت رای دادیم چند بار دیگه بگیم که برای بهبود وضع اقتصادی به تو رای دادیم نه برای صلح با کشورهایی که خود جنگ افروزند و دائم دارند میگند که با این توافق به همه آن چیزهایی که خواستیم رسیدیم .... با بستن چشمها و بستن دهان و تعطیلی تاسیسات هسته ای نمیشود به دنیا ثابت کرد که ما دنبال صلح هستیم و جنگ افروز نیستیم ... با این کارها فقط نشان میدهیم که ترسو و منفعل هستیم نه بیشتر
علی
Iran, Islamic Republic of
انشالا که به جلیلی رای نداده باشی!
Romania
اگر در آمریکا این اتفاق می افتاد و 300 آمریکایی کشته میشدند آنوقت چهره عزادار روحانی و همدردیش با مردم آمریکا دیدنی بود
چقدر راحت تهمت میزنید شماها مسلمانید؟
یاشار
جنازه های زلزله ورزقان زیر آوار مانده بودند و جناب احمدی نژاد به عربستان سفر کردند و دریغ از دلجویی از مردم آذربایجان و ورزقان
چرا دروغ میگی؟ چرا عمق فاجعه منا رو درک نمیکنی؟ اصلا این دو واقعه قابل مقایسه با هم نیست. چرا دل مردم داغدیده ای که عزیزانشون رو در خارج از مملکت و بدور از هر گونه احترامی از دست دادن بدرد میارید.
حسين
سلام عال بود
.. . بحث شهداي مكه ارتباطي با دست دادن اتفاقي اقاي ظريف با ريس جمهور امريكاندارد. اين افتخار بس كه در گذشته سفير امريكا نخست وزير عوض مي كرد حالا رئيس جمهور امريكا طوري برنامه خود را ترتيب مي دهد كه با وزير خارجه ايران دست بدهد. اين يعني افتخار ايران اسلامي اين يعني سربلندي اين يعني حمايت از خون شهدا.خط قرمزي نيز زير پا گذاشته نشده ادب ذات ايراني است و ادب حكم مي كند كه با دشمنان نيز مودبانه برخورداشته باشيم .
عجب تفکری!!!!!!
دست دادن با قاتلان اصلی مسلمانان یعنی حمایت از خون شهدا؟؟؟؟!!!!!
واقعا نمی فهمین یا خودتونو زدین به نفهمی؟
برخورد مودبانه؟؟!! خنده داره.
کاش اوباما هم به اندازه شما مودب بود و اینهمه ما رو تهدید نمی کرد!
به جای لفاظی و مقاله نوشتن هرچه زودتر مقدمات برخورد رسمی با این عمل را فراهم کنید.
مصطفی
آقای ظریف فرضا" اتفاقی اوباما را در راهرو دیدی آیا مجبور بودی دست بدی؟
برو خدا رو شکر کن فقط دست داده
ادب حکم میکنه وقتی کسی به سوی شما دست دراز میکنه اگر محدودیت شرعی نداشته باشی باهاش دست بدی. دشمنی سر جای خودش اما رعایت ادب هم جای خودش. فراموش نکنیم که در همین سخنرانی اخیر رهبری صحبت از "ادب اسلامی" کردند. از معصومین و رهبری پیروی کنید و از افراط و تفریط دوری بجویید.
حسن
حیف از دیپلمات که به اینها گفته شود دنباله رو سیاست های دهه 50که کشورهای عقب افتاده هم امروزاز ان پیروی نمیکنند عاشق امریکا بخصوص شخص ر... و ظ.. ! مگر امریکا را کدخدا نمیدانست و مگر نمیگفت تعامل با کشورها معنی تعامل یعنی دست دادن با دشمنان ایران و کشورها هم یعنی اول امریکا سپس انگلیس و دیگر کشورهای دوست امریکا ملت ما باید بیدار شود و خاصه مسئولان و مجلس که کشور را و انقلاب ملت و امام راحل را در حال معامله با غرب هستند
در دنیا هیچ دوستی جز منافع کشور نداریم. شما میتونی با دشمنت دست هم بدی ولی همچنان باهاش دشمن باشی. اینکه بین ایران و آمریکا اختلافات ایدئولوژیک وجو دارد صحیح است. اما تعامل یعنی اگر لازم بود، برای تامین منافع ملی حتی با دشمنت همکاری کنی، نمونه اش هم همکاری با آمریکایی ها در افغانستان و عراق به منظور مبارزه با تروریسم که خطری بالقوه برای هر دو کشور هست.
اوه اوه اوه با بودن امثال شماها دلواپسان! مردم ایران احتیاج ب هدشمنی آمریکا ندارند شماها برای ایران کافی هستین؟
آقای روحانی بخاطر این حادثه نیمه کاره از سفر برگشت شماها چرا این همه تفرقه می اندازید ...اگر اینطور باشه پس همه باید کارشان را بگذارند کنار؟ آیا سنگ روی سنگ بند می شود؟آقای ظریف نرفته مهمونی و تفریح !شرم کنید.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
اگر احمدی نژاد بود همینو میگفتی آقای محمدی.
حسن زاده
تحلیل های آقای محمدی پربیجا نیست ولی شایسته نیست تحلیل گر منصفی چون ایشان رئیس جمهور و وزیر خارجه کشور را با اسم خالی خطاب قرار دهند. بالاخره جایگاه ریاست جمهوری و وزارت مهم است چه اشکالی دارد بگیم آقای ... نکته دیگر اینکه من ندیدم یک بار همین آقای محمدی از یکی از کارهای این دولت حمایت که نه لااقل مخالفت نکنند نکنه همه کارهای این دولت خطا و اشتباه است کمی انصاف بد نیست.