چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۱

افزایش ۳۵هزارمیلیاردتومانی پایه پولی +جدول

پنجشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۸
کد مطلب: 423717
به گفته برخی مسئولان دولت، این حجم عظیم چاپ پول، سبب افزایش شدید حجم نقدینگی، به هم ریختن تراز بانک‌ها، افزایش تورم و عوارض اقتصادی دیگری شده است.
به گزارش جهان به نقل از مشرق، مسئولان دولت بارها از این که دولت دهم ۴۵ هزار میلیارد تومان اسکناس چاپ کرد تا صرف تکمیل پروژه مسکن مهر کند، انتقاد کرده‌اند.

به گفته برخی مسئولان دولت، این حجم عظیم چاپ پول، سبب افزایش شدید حجم نقدینگی، به هم ریختن تراز بانک‌ها، افزایش تورم و عوارض اقتصادی دیگری شده است.

به عنوان مثال، علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد در سخنان روز دوشنبه خود در همایش اتاق بازرگانی، بار دیگر به انتقاد از دولت قبل بابت افزایش حجم نقدینگی و پایه پولی پرداخت و گفت: دولت های نهم و دهم ۸۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی کسب کرده است، از محل فروش دارایی ها نیز ۱۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد عاید کشور شده، اما مسکن مهر به عنوان یک گره منابع مالی دولت را تصاحب کرده چرا که پایه پولی کشور ۵۰ هزار میلیارد تومان بوده اما ۴۵ هزار میلیارد تومان از آن به خاطر مسکن مهر افزایش پیدا کرده است.

افزایش این میزان پایه پولی در تمام طول تاریخ ایران از زمان هخامنشی تاکنون بی سابقه بوده به طوری که تا این اندازه پول توسط بانک مرکزی و سایر مراجع پولی چاپ نشده بود.

وی گفته است: معادل تمام طول تاریخ ایران تا به امروز فقط به خاطر مسکن مهر پول چاپ شده و به بازار وارد شده است و اگر ما هم می‌خواستیم مسکن مهر را ادامه دهیم باید این روند را ادامه می‌دادیم که امکانپذیر نبود و همین می‌شد که شاهد بودید و ما میراث‌دار چنین وضعیتی بودیم.

* چاپ پول در دولت

با توجه به آمارهای بانک مرکزی درباره پایه پولی، ۴۵ هزار میلیارد تومان چاپ پولی که برای مسکن مهر انجام گرفته، از سال ۱۳۸۷ بدین سو بوده است.

رقم پایه پولی از حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۸۷ به ۹۵ هزار میلیارد تومان در پایان دوره دولت دهم افزایش یافت که به گفته مسئولان دولت یازدهم، این پول صرف ساخت مسکن مهر شده است.


بنابراین با استناد به گفته‌های مقامات دولت، در زمان دولت احمدی نژاد حدود ۴۵ هزار میلیاردتومان اسکناس چاپ کرده و آن را صرف ساخت و تکمیل مسکن مهر کرده است.

از سوی دیگر، آمار بانک مرکزی درباره پایه پولی نشان می‌دهد از ابتدای دولت تا پایان سال گذشته حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان چاپ اسکناس صورت گرفته است.


با توجه به موارد فوق، این سوال پیش می‌آید که دولت سابق طی ۵ سال، ۴۵ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد و صرف تکمیل مسکن مهر کرد؛ اما دولت فعلی که در کمتر از ۲ سال ۳۵ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده، این پول را صرف چه اموری کرده است؟

در حالی که تکمیل مسکن مهر به علت کمبود اعتبار طی دو سال اخیر دچار مشکل شده، آیا بهتر نبود ۳۵ هزار میلیارد تومان پول چاپ‌شده در دو سال اخیر صرف تکمیل این پروژه می‌شد؟

* دیدگاه روحانی درباره چاپ پول

رئیس جمهور در تشریح اوضاع اقتصادی کشور در اردیبهشت ماه امسال گفت: مهار تورم نخستین برنامه کار دولت تدبیر و امید بود و این دولت توانست با کنترل پایه پولی کشور تورم فزاینده و غیر قابل تحمل را مهار کند.

لازم به یادآوری است آذرماه سال گذشته نیز حسن روحانی در پنجاه و چهارمین مجمع سالیانه بانک مرکزی چاپ پول توسط بانک مرکزی را خلاف شرع و قانون خواند و گفت: ما در یک سال و نیم گذشته امتحان کردیم و متوجه شدیم که یکی از مسائل اساسی در تورم، پایه پولی است و خطرناک‌ترین وسیله برای افزایش تورم، پول پرفشار در مبادلات پولی است.

روحانی افزود: وقتی دولت شروع به بی انضباطی پولی کند بانک مرکزی را مجبور به چاپ پول می‌کند، اما این کار از لحاظ شرعی و قانونی مجاز نیست چرا که بلافاصله بر جیب مردم اثرگذار است و قدرت خرید آنها را پایین می آورد.

وی یادآور شد: دیدید که یک تصمیم گیری برای مسکن مهر چه بلایی بر سر کشور آورد، چه طور پول چاپ کردند، هر پولی که در تاریخ ایران چاپ شده بود چهل و چند درصد آن توسط بانک مرکزی چاپ شد، یعنی بانک مرکزی ۴۵ هزار میلیارد چاپ کرد و در اختیار بانک مسکن قرار داد.

روحانی گفت: ما نیز مجبور شدیم این راه را ادامه دهیم و ناچاریم آن را تکمیل کنیم، به خاطر اینکه مردم به دولت اعتماد کردند و این اعتماد نباید از بین می رفت.

رئیس جمهور با بیان اینکه بی انضباطی مالی کشور را به هم می ریزد، ادامه داد: اثر آن پول چه شد؟ اثر آن پول تورم ۴۰ درصدی و ۴۵ درصدی نقطه به نقطه شد و ما کشور را در این شرایط تحویل گرفتیم.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *