پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۲
۱

تأیید استدلال منتقدین از سوی صالحی

دوشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۱۳
کد مطلب: 419712
صالحی، روایت تکان‌دهنده ارنست مونیز درباره تعهدات ایران در توافق احتمالی را نه‌تنها رد نکرد بلکه گفت این مباحث قبل از ورود او به مذاکرات هسته‌ای مطرح شده است.
به گزارش جهان، علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که دوشادوش جواد ظریف در مذاکرات لوزان حضور داشت و به صورت مستقیم با ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا جزئیات فنی توافق هسته‌ای را به بحث گذاشته بود؛ شنبه‌شب در برنامه زنده تلویزیونی نگاه یک، رسما بخشی از انتقادات جریان منتقد عملکرد جواد ظریف در مذاکرات هسته‌ای را تایید کرد و البته مهم‌تر از آن، او روایت تکان‌دهنده ارنست مونیز درباره تعهدات ایران در توافق احتمالی را نه‌تنها رد نکرد بلکه گفت این مباحث قبل از ورود او به مذاکرات هسته‌ای مطرح شده است.

ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا روز پنجشنبه هفته گذشته روایت تکان‌دهنده‌ای از تعهدات ایران در توافق هسته‌ای احتمالی مطرح کرد. او گفت ایران یک رژیم بازرسی‌های مادام‌العمر و فراتر از پروتکل الحاقی را پذیرفته است. او مدعی شد تیم دولت ایران پذیرفته است تا ۲۵ سال بر برنامه غنی‌سازی ایران نظارت ویژه صورت گیرد. براساس ادعای دیگر مونیز، در توافق هسته‌ای احتمالی ۹۸ درصد ظرفیت غنی‌سازی ایران از بین خواهد رفت.

علی‌اکبر صالحی شنبه‌شب وقتی مقابل سوال مجری برنامه درباره این ادعاهای مونیز قرار گرفت، در اظهارنظری اعتراف‌گونه، گفت که او به هیچ عنوان درباره مسائل مربوط به بازرسی‌ها با مونیز گفت‌وگو نکرده است با این حال صالحی گفت این موضوعات در مراحل گذشته گفت‌وگوها مطرح شده است. صالحی در این‌باره گفت: این موارد با آقای مونیز مطرح نشد، از قبل این موارد مطرح شده بود. من با آقای مونیز اصلا راجع به مسائل بازرسی یک کلمه صحبت نکردیم. راجع به نطنز، فردو، اراک، ذخایر و تحقیق و توسعه صحبت کردیم.

اما اعتراف دیگر صالحی درباره ماهیت آژانس و بی‌اعتمادی نسبت به این سازمان بین‌المللی بود. براساس توافق احتمالی و براساس آنچه تیم مذاکره‌کننده دولت ایران گفته است، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مرجع و داور تایید اجرای تعهدات ایران خواهد بود و براساس فرمولی که آمریکایی‌ها می‌خواهند همواره پس از انتشار گزارش آژانس و تایید اجرای تعهدات ایران، طرف مقابل مبادرت به اجرای تعهدات خود می‌کند. این موضوع اما در ایران موجب نگرانی شده است چراکه سابقه همکاری ایران و آژانس این واقعیت را آشکار کرده که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت نفوذ و سیطره سرویس‌های اطلاعاتی غربی بویژه سیا و موساد است و به همین دلیل بهانه‌جویی‌ها برای استفاده از ابزار علیه دستاوردهای هسته‌ای ایران مطرح خواهد بود.

علی‌اکبر صالحی در برنامه نگاه یک، این نگرانی منتقدان را تایید و اعتراف کرد آمریکایی‌ها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نفوذ دارند!

وی در این‌باره با اشاره به مجوزهای صادرشده برای بازرسی ماموران آژانس از برنامه هسته‌ای ایران گفت: درباره بازدیدهای آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای دکتر روحانی هم گفته بود به شما اجازه بازدید می‌دهیم و جای بازدید را می‌توانید خودتان انتخاب کنید اما بعد از این گفته، چند بار بازدید آنها از تأسیسات پارچین صورت گرفت که در نهایت هم به ما ضمانتی داده نشد که این بازدیدها دوباره تکرار نشود، گویی خودشان هم نمی‌دانستند از این بازدیدها چه می‌خواهند.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: واقعیت غیرقابل انکار این است که طرف مقابل در شورای امنیت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نفوذ دارد و نگاهش در تعامل با دیگران منطق قدرت است و می‌گوید چون زور داری زور بگو.

این اعتراف عجیب صالحی البته در حالی است که باید از او پرسید چگونه می‌توان نفوذ و سوءاستفاده آمریکا از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را دانست اما در یک توافق مهم هسته‌ای، داوری اجرای تعهدات طرفین را مجددا به آژانس سپرد؟! به عبارت دیگر چه تضمینی وجود دارد آژانس همانگونه که آقای صالحی گفته است مجددا بهانه‌جویی نکرده و همین بهانه‌جویی فرآیند لغو تحریم‌های ایران را مخدوش نکند؟! این اظهارنظر صالحی در واقع تایید رسمی منطق منتقدان درباره داور قرار دادن آژانس در توافق هسته‌ای احتمالی است.

* اعتراف به بسته شدن پرونده‌های ادعایی آژانس

اما نکته دیگر درباره این اعتراف صالحی، اذعان وی به بسته شدن پرونده‌های ادعایی آژانس در دوران تیم مذاکره‌کننده دولت قبل است.

صالحی در این‌باره گفت: در دوران قبل پرونده ما با آژانس بسته شد ولی بحث مطالعات ادعایی را مطرح کردند و گفتند ایران کلاهک هسته‌ای تولید می‌کند و انفجارهای قوی در ایران رخ داده است. هر انفجاری که با مواد هسته‌ای نیست، می‌تواند انفجار قوی در کشوری باشد که از نوع مواد هسته‌ای نیست. آنها پس از طرح مطالعات ادعایی ۲ بار از سایت پارچین بازدید کردند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: برای بار سوم بحث بازدید از پارچین را مطرح می‌کنند. ما مشکل بازدید نداریم. مشکل حاکمیتی است. نمی‌شود که هر وقت دلشان خواست بخواهند بازدید کنند. ما به آژانس گفتیم ۲ بار بازدید کردید و هر بار گفتید آخرین بار است، چه ضمانتی است که بار سوم بازدید کردید باز هم خواستار بازدید نشوید؟

اما موضوع دیگری که صالحی درباره آن اظهارنظر کرد و قطعا این اظهارنظر او خوشایند دولتی‌ها قرار نخواهد گرفت؛ ماجرای مذاکرات کوتاه و محدودی بود که او در دولت قبل در اواخر دوران وزارتش با آمریکایی‌ها در عمان انجام داد. صالحی در این‌باره تصریح کرد: در آن مذاکرات بود که آمریکایی‌ها رسما به ما اعلام کردند حق غنی‌سازی ایران را به رسمیت می‌شناسند و همین موضوع، پایه آغاز مذاکرات شد.

وی درباره مذاکره با آمریکایی‌ها گفت: این پیشنهاد را بنده خدمت مقام معظم رهبری عنوان کردم. ایشان گفتند قابل اطمینان نیستند و ما با پیش‌شرط‌هایی که ایشان عنوان کردند راجع به موضوع هسته‌ای در عمان ۲ بار گفت‌وگو کردیم که منجر به این شد که نامه‌ای را سلطان عمان برای احمدی‌نژاد فرستاد که آمریکایی‌ها اعلام کردند اصل غنی‌سازی را به رسمیت می‌شناسند. قرار بود بعد از آن جلسه سوم برگزار شود و چارچوب اصلی ادامه مذاکرات هم مشخص شد که با دولت یازدهم همزمان شد و دولت یازدهم هم به‌خوبی این موضوع را پیگیری می‌کند. این اظهارنظر صالحی در واقع می‌تواند مانور دولتی‌ها را درباره به رسمیت شناخته شدن حق غنی‌سازی تحت‌الشعاع قرار دهد.

منبع: وطن امروز
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مجتبی
دلم لک زده واسه اینکه یکی از ادعاهای این دولت(تدبیر و امید) اثبات بشه....
هر دفعه دم خروسه از یه جایی میزنه بیرون...
خدا رحمت کنه پرفسور حسابی رو که چه جمله ای گفته:
" حاصلضرب توان در ادعا همواره مقدار ثابتی است ! هرچه توان انسان کمتر باشد ادعای او بیشتر است وهرچه توان انسان بیشتر شود ادعایش کمتر می گردد ..."