پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۱
۴
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانیِ اسلامی صدرا:

دستاورد گفتگوی روحانی با اوباما، باید هم وزن سود آمریکایی‌ها از این گفتگو باشد

شنبه ۶ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۵۱
کد مطلب: 316210
رئیس‌جمهور باید به ملت توضیح بدهد دستاورد این اقدام چیست؟ آیا ضمانتی هست که مثل گذشته، در جواب نرمش‌های دولت‌های قبل رفتارشان را علیه ملت ایران خصمانه‌تر نکنند؟
دستاورد گفتگوی روحانی با اوباما، باید هم وزن سود آمریکایی‌ها از این گفتگو باشد
به گزارش جهان، متن زیر گفتگویی است با حجت‌الاسلام رضا غلامی، رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانیِ اسلامی "صدرا" که بدین شرح است:

چه تحلیلی از گفتگوی تلفنی دیشب آقای روحانی با رئیس جمهور امریکا دارید؟

- ما در گذشته برای عدم گفتگوی مستقیم با ایالات متحده منطق روشنی داشتیم. بر اساس این منطق، گفتگو زمانی عاقلانه بود که اولاً. نفس گفتگو هدف نباشد، ثانیاً. از موضع برابر باشد و ثالثاً. دستاورد قابل قبولی برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد. حال باید دید، آیا گفتگوی اخیر آقای روحانی با اوباما از چنین منطقی تبعیت کرده است با نه؟ به نظر من الآن قدری زود است که درباره ماهیت این گفتگو اظهار نظر قطعی داشته باشیم اما آنچه مسلم است، امریکا به نفس چنین گفتگویی نیاز مبرم داشت. تاکید می کنم، ما به گفتگو نیازی نداشتیم اما امریکایی ها نیاز داشتند. در واقع، امریکایی ها با انجام این گفتگو به دستاورد سیاسی مهمی رسیدند. بنابراین، باید پرسید، دستگاه دیپلماسی کشور از قِبَل این گفتگو به چه چیز مشخصی دست یافته که چنین هدیه بزرگی را به امریکایی ها داده است؟ ما امروز شاهد اعمال شدیدترین تحریم های اقتصادی از سوی امریکا علیه ملت ایران هستیم که تردیدی در ظالمانه بودن آن نیست. ملت ایران در حالی تحریم شده اند که خواستار احقاق حقوق مسلم خود در قبال دست یابی به انرژی صلح آمیز هسته ای هستند. حقوقی که قوانین بین المللی آنرا کاملاً تایید می کند. از طرف دیگر، اگر از مظالم سنگین امریکایی ها به ملت ایران، از کودتای ۲۸ مرداد به بعد، صرف نظر کنیم، امریکایی ها در طول ۳۴ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دست به انواع جنایت ها علیه ملت ایران زده اند. در بعضی از این جنایت ها به طور مستقیم حضور داشته اند و در بعضی دیگر، حضور غیر مستقیم داشته اند. دخالت موثر امریکا در جنگ هشت ساله رژیم بعث علیه ایران، غیرقابل انکار است، حمایت وسیع امریکایی ها از سازمان تروریستی منافقین موضوع واضحی است. اقدامات جنایتکارانه امریکا علیه ملت های مسلمان جهان و در رأس آن مردم مظلوم فلسطین مسائل بزرگ دیگری است که ملت مسلمان ایران را به جد آزار می دهد. با این وصف، گفتگو فقط زمانی معنادار است که شاهد تغییر روشنی در رفتار ایالات متحده علیه ایران باشیم. عقل حکم می کند که بخشی از این تغییر به طور ملموس پیش از گفتگوی مستقیم صورت گیرد. در سفر آقای روحانی به نیویورک دو اتفاق بی سابقه افتاده است، یکی ملاقات وزرای خارجه ایران و امریکا و دیگری این گفتگوی تلفنی. جا دارد رئیس جمهور به ملت توضیح بدهند دستاورد این دو اتفاق برای کشور چیست؟ آیا ضمانتی وجود دارد که مثل گذشته، امریکایی ها در جواب نرمش های دولت های قبل رفتارشان را علیه ملت ایران خصمانه تر نکنند؟

امروز جمهوری اسلامی در خط مقدم مبارزه با نظام استکبار جهانی قرار دارد و مجموعه حرکت های ضد سلطه در جهان را رهبری می کند، به نظر شما این گفتگو تغییری در حرکت جمهوری اسلامی ایران در این عرضه بوجود خواهد آورد؟

- خیر، به هیچ وجه. مبارزه با نظام استکبار و سلطه، یکی از مهم ترین سیاست های بنیادی جمهوری اسلامی ایران است که با ذات انقلاب اسلامی و نظام پیوندی ناگسستنی خورده است. باید توجه داشت، مبارزه همه جانبه ملت ایران با جریان بی عدالتی و ستم در جهان، هیچگاه متوقف نخواهد شد. این مبارزه یک مبارزه عقیدتی است که از بطن اسلام خواهی ما ناشی شده است و لذا پایانی برای آن متصور نیست. در حقیقت، مفهوم شعار مرگ بر امریکا هم در بین قاطبه مردم ما، چیزی جز آرزوی مرگ ظلم و ستم در جهان که امروز سرمنشأ آن رژیم امریکا است نمی باشد. به حمدالله ملت ایران همواره ثابت کرده اند که ذره ای از آرمان مقدس و انقلابی خود برای ریشه کنی فساد و شکل گیری صلح پایدار در جهان عقب نشینی نخواهند کرد و هزینه های آن را، هر چقدر که باشد، پرداخت می کنند. از نظر ما، روشن است که شعارهای ملی گرایی بعضی گروهک ها که کشور را به سمت غفلت از وضعیت مسلمانان جهان تشویق می کند، تنها یک خواب تعبیر ناشدنی است لذا گفتگوهایی از این قبیل، صرف نظر از درست یا غلط بودن آن، کوچک ترین تغییری در رویه جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با نظام سلطه نخواهد داد.

از نظر جناب عالی، یک مذاکره درست در شرایط کنونی باید چه دستاورد مشخصی برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد؟

- دستاورد ما در این گفتگو باید لااقل هم وزن سودی باشد که امریکایی ها از این گفتگو برده اند. به نظر من، کم ترین دستاورد گفتگوی مستقیم برای جمهوری اسلامی باید پایان دادن به تحریم های غیرقانونی علیه ملت ایران و برگرداندن مسأله فی مابین در مسیر توافقنامه ان. پی. تی. باشد. اگر امریکایی ها واقعاً به دنبال حل سیاسی مشکلشان با ایران در موضوع انرژی هسته ای هستند و گفتگو را برای گفتگو نمی خواهند، باید دست از اقدامات ظالمانه و غیرقانونی علیه ملت ایران بردارند و به مرّ ان. پی. تی عمل کنند. آنها نه تنها نباید جلوی فعالیت های صلح آمیز ایران در زمینه انرژی هسته ای را بگیرند، بلکه باید به پیشرفت ایران در این عرصه کمک هم بکنند. از نظر من، اگر گفتگوی آقای روحانی با اوباما، در کوتاه مدت، چنین دستاوردی برای ما نداشته باشد، کار لغو و پوچی بوده است.

آیا می توان به این گفتگو خوش بین بود؟

- از یک طرف ذات شیطانی و سلطه طلب رژیم ایالات متحده و از طرف دیگر، تجربه مشابه و شکست خورده ای که کشورهای دیگر در این زمینه دارند، جایی برای خوش بینی نگذاشته است. به بیان دیگر، امریکایی ها هیچ وقت قابل اعتماد نبوده اند و چیزی هم درباره آنها عوض نشده است. در عین حال صبر می کنیم تا ببینیم روزهای آینده قرار است چه اتفاقی بیفتد. اگر دولت امریکا عاقل باشد سعی می کند در قبال این نرمش آقای روحانی، عملاً رفتار شایسته ای را از خود بروز دهد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


ين موضوع چه ربطي به تحليل و جايگاه و مسئوليت مصاحبه شونده دارد؟!!!!
ایرانی
Netherlands
گفتگوی روحانی با آمریکایی ها هیچ دستاوردی نمی تواند داشته باشد بجز رفع تحریم ها. خوب تحریم ها که اصلا از اساس نامشروع بوده و هستند و رفع آنها اصلا امتیازی در حق ایران نیست. در حالی که ایران در هر حال بعد از این مذاکره باید بخشی یا همه حقوق هسته ایش را تحویل آمریکا بدهد.
Iran, Islamic Republic of
مملکت رهبر دارد شما چه کاره اید ادای بز رگان را در میاورید؟
اثر تماس تلفنی بر نرخ دلار و سکه؛
تیتر "سقوط دلار" به رؤیا تبدیل شد
رسانه‌های اصلاح‌طلب خود را آماده کرده بودند که یک روز پس از مذاکره تلفنی اوباما-روحانی، با تیترهایی با مضمون «سقوط دلار»، از تاثیر عظیم این رویداد تاریخی بر اقتصاد کشور خبر دهند، اما رؤیاهای آنها بر باد رفت.
گروه اقتصادی مشرق -با گذشت دو روز از مذاکره تلفنی رؤسای جمهور ایران و آمریکا، بر خلاف تصور حامیان دولت، قیمت دلار که این روزها به شاخص اصلی اوضاع اقتصادی کشور تبدیل شده، تغییری نکرده و بالای 3 هزار تومان مانده است.

این در حالی است که طی یک هفته گذشته رسانه‌های حامی دولت با تاکید بر این‌که سفر روحانی به نیویورک، فضای بازار را آرام کرده و او قرار است با دستاوردهای بی‌نظیری برای اقتصاد ایران و معیشت مردم بازگردد، با قاطعیت از روند نزولی ارزش دلار خبر می‌دادند.

بار اول، مذاکره وزرای خارجه ایران و آمریکا در هفته گذشته قیمت دلار را پایین آورد اما موضع‌گیری رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه دیدارش با اعضای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، مبنی بر این‌که قیمت دلار به کف رسیده و ادامه کاهش ارزش آن غیرمنطقی است، تمام معادلات و پیش‌بینی‌ها را نقش بر آب کرد و بار دیگر گرانی را به بازار آورد.

پس از آن انتظار می‌رفت مذاکره تلفنی اوباما-روحانی، اثرات خود را بر بازار ارز در روز شنبه نشان دهد، اما شنبه به پایان رسید و خبری از شوک بزرگ نشد و تیتر «سقوط دلار» سوخت. روز یکشنبه هم بازار ارز، آرام ماند و تغییری در آن رخ نداد.

هرچند برخی اینگونه تحلیل می‌کنند که دولت به علت کسری بودجه تمایلی به کاهش نرخ ارز ندارد و به همین دلیل مانع کاهش قیمت دلار از 3 هزار تومان شده است، اما از اهمیت بالای کاهش قیمت دلار برای حامیان دولت به عنوان شاخص موفقیت سفر روحانی به آمریکا نمی‌توان صرف‌نظر کرد.

در صورت درست بودن این تحلیل، بانک مرکزی به نوعی دستاوردهای رئیس جمهور در سفر به اجلاس سالانه سازمان ملل متحد به نیویورک را بر باد داده است و باید برای استقلال بانک مرکزی، کف زد.

بدین ترتیب، جریان‌های اصلاح‌طلب که سال‌ها است حل تمام مشکلات اقتصادی کشور را در گرو مذاکره با آمریکا می‌دانستند، حالا با پارادوکسی به‌نام بی‌تفاوتی معنادار بازار ارز به گفتگوی تلفنی 15 دقیقه‌ای روسای جمهور ایران و امریکا مواجه شده‌اند.

تحلیل رسانه‌های اصلاح‌طلب نشان می‌دهد که آنها انتظار کاهش قیمت دلار را داشته‌اند به همین دلیل در پی توجیه وقایع بازار ارز افتاده‌اند. مثلا یک روزنامه تندروی اصلاح‌طلب، روز یکشنبه علت عدم کاهش قیمت دلار را تجمع معترضان مذاکره با آمریکا در فرودگاه مهرآباد خوانده است.

به نظر می‌رسد بی‌تفاوتی بازار ارز، درس‌های معناداری برای برنامه‌نویسان دولت روحانی داشته باشد که اولویت حل مشکلات اقتصادی کشور را به سیاست خارجی، گره زده‌اند.