جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
 
۰
۱۰
به بهانه اظهارات مهم رئیس قوه قضائیه؛

سوداگری بانک‌ها در آب گل آلود اقتصاد کشور/ کاسبان تورم چه کسانی هستند؟/ رهبرانقلاب درباره بنگاه داری بانک‌ها چه گفته بودند؟

چهارشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۰۹
کد مطلب: 736057
بانک‌ها در وضعیت تشدید تورم نه تنها توانستند بدهی های خود را پوشش داده و از فشار اقتصادی نسبت به خود کم کنند بلکه توانستند در این حوزه به سودخوری قابل تاملی دست یابند.
سوداگری بانک‌ها در آب گل آلود اقتصاد کشور/ کاسبان تورم چه کسانی هستند؟/ رهبرانقلاب درباره بنگاه داری بانک‌ها چه گفته بودند؟
گروه اقتصادی جهان نيوز: در سال جاری تورم در اجناس مختلف از جمله طلا و سکه تا موارد مصرفی مردم مانند مرغ و برنج و ... به حدی بالا رفته است که برای هر خرید عادی در مغازه ها بایستی با جیب پر پول وارد بشویم و دست آخر با جیب خالی خارج.

آنچه این روزها اقتصاد کشور را به شدت بیمار کرده است همین بی ثباتی و تورم افسارگسیخته است که ایران را جزو پرتورم ترین کشورهای دنیا قرار داده است. در همین حین به گفته برخی از کارشناسان و مسئولان نهادهای اقتصادی از جمله بانک‌ها نیز دستی بر آتش تورم دارند و از آن سودخوری می کنند.

در همین رابطه، «حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی» رئیس دستگاه قضا در دیدار با مدیران عامل بانک‌ها با انتقاد شدید از عملکرد آنان گفت: «کار بانک‌ها سودخوری از تورم شده است!»

در حالی که به گفته وزیر اقتصاد تنها ٣٠٠ هزار میلیارد تومان از تأمین مالی ٩٧٠ هزار میلیاردی شبکه بانکی در سال ٩٨ تسهیلات جدید بوده و صد‌ها هزار میلیارد تومان از دارایی بانک‌ها به مطالبات معوق تبدیل شده است و بالغ بر ٢هزار هزار میلیارد تومان از سپرده‌های مردم نزد بانک‌هاست، رئیس قوه قضائیه با تأکید بر لزوم سیاستگذاری صحیح بانک‌ها برای هدایت منابع به حوزه تولید، از مدیران عامل بانک‌ها خواست واحد‌های تولیدی تعطیل یا نیمه‌تعطیلی را که در تملک می‌گیرند، فعال کرده و آن‌ها را وارد چرخه تولید کنند.

کارشناسان در این حیطه مطرح می کنند که بانک ها خود یکی از عوامل اصلی تنش زایی در بازار و در حال رقابتی نابرابر با تولید کنندگان بخش خصوصی هستند.

در همین رابطه، «محمدرضا رضایی‌کوچی» رئیس کمیسیون عمران مجلس بیان می کند: «متأسفانه یکی از عوامل بروز تنش و افزایش قیمت در بازار مسکن، فعالیت بانک ها در عرصه ساخت و ساز و خرید و فروش مسکن است و عملا این مسئله نظام عرضه و تقاضا را دچار خلل کرده است.»

وی اضافه می کند: «در شرایط کنونی وضعیت به گونه ای شده که بانک ها عملا در حال رقابت با تولیدکنندگان و بخش خصوصی به ویژه در حوزه مسکن هستند و این رویکرد قطعا تبعات بسیاری را برای بخش اقتصادی و تولید کشور به دنبال دارد.»

مجلس بارها اعلام کرده که با بنگاه داری بانک ها کاملا مخالف است و این استراتژی نظام بانکداری کاملا به ضرر اقتصاد کشور است، از این رو بانک مرکزی باید از ورود بانک ها به حوزه بنگاه داری باید جلوگیری کند.

در همین راستا، «مجتبی یوسفی» عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار کرد: «بنگاه‌داری بانک ها در بازار مسکن موجب افزایش قیمت ها در بازار می شود، متأسفانه نهادی که باید هدف آن تقویت تولید و بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشد، به عاملی برای تنش اقتصادی و گرانی تبدیل شده است.»

این موضوعی است که رهبر انقلاب در دیدار با هیات دولت در سال97 به آن اشاره کردند. رهبر انقلاب در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت به مناسبت هفته دولت با انتقاد مجدد از بنگاه‌داری بانک‌ها فرمودند: «بانک‌ها غلط می‌کنند با پول مردم برای خودشان امکانات درست کنند». «مدیریت و کنترل قوی بانک مرکزی بر دیگر بانکها»، توصیه دیگر حضرت آیت الله خامنه‌ای برای مدیریت اقتصادی کشور بود.» ایشان با انتقاد از ادامه بنگاهداری بانکها و کارهای هزینه آور دیگر نظیر افزایش شعبه های بانکی گفتند: «بانک مرکزی باید با نظارت کامل و دقیق مانع بروز مشکلاتی نظیر مسائل سپرده‌گذاران برخی بانکها و مؤسسات مالی شود.»

«مهدی نصرتی» تحلیلگر مسائل اقتصادی نیز با اشاره به اینکه «چه کسانی در افزایش تورم ذی نفع هستند؟» گفت:« کسانی که مباحث اقتصادی را دنبال می کنند یادشان هست که کشور در سال ۹۶ درگیر و نگران دو بحران جدی بود:‌ بحران نظام بانکی و بحران آب وخشکسالی. شکر خدا در این دو سه سال بارش های خوبی انجام شد و همه مشکل کم آبی را فراموش کردند! به نظر می رسد چند برابر شدن نرخ ارز، افزایش حجم نقدینگی و تورم های سنگین و افزایش شدید قیمت دارایی ها از جمله ملک و سهام، بانک ها را از بحران نجات داده است و حالا خیلی روزها برای خرید سهام بانک ها  توی بورس صف خرید تشکیل می شود!»

از همین رو خبر می رسد بررسی گزیده آمارهای اقتصادی منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان می‌دهد که در اسفند سال ۹۸ بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۱۹.۸ درصد نسبت به سال ۹۷ کاهش یافته است. برهمین اساس بدهی بانک ها به بانک مرکزی از ۱۳۸۱.۷ هزار میلیارد ریال در سال ۹۷ به ۱۱۰۷.۵ هزار میلیارد ریال در سال ۹۸ کاهش یافته است.

با این حساب بانک‌ها در وضعیت تشدید تورم نه تنها توانستند بدهی های خود را پوشش داده و از فشار اقتصادی کم کنند بلکه توانستند در این زمینه به سودخوری قابل تاملی دست یابند. جالب است که آنچه امروز در کشور موجب ایجاد مشکلات مضاعفی برای مردم و اقتصاد شده است باعث نجات بانک ها از روند مشکلاتی که داشته اند شده است. همین موضوع اخلال و بیماری خاصی را در اقتصاد کشور نشان می دهد. بانک ها خصوصا رقیب قدرتمندی برای بخش خصوصی شده اند و با سوداگری که انجام می دهند بخش خصوصی را نیز با اخلال روبرو کرده اند.

به نظر می رسد در این حیطه یکی از مشکلات اساسی اقتصاد کشور حل و فصل معضل رویه ای است که بانک‌ها در پیش گرفته اند. هر چند که پیشتر بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس بر آن تاکید کرده اند که باید ضوابط خاصی بر بانک ها حاکم شود اما تا به امروز چندان تغییراتی در این حیطه اعمال نشده است و کماکان این رویه به مشکلات اقتصادی کشور افزوده است.

این رویه غلط متاسفانه به کل اقتصاد کشور ضرر می زند اگرچه به سود عده ای از افراد و نهادهای اقتصادی از جمله بانک هاست. اقتصاد کشور در حوزه تولید با توجه به اینکه در اطراف کشورمان بازار مصرف 600 میلیونی وجود دارد، می تواند به قطب اقتصادی غرب آسیا تبدیل شود اما مسائل و مشکلاتی که در حوزه اقتصادی بوجود آمده و تولید کننده را هر روز ضعیف و ضعیف تر می کند و برنامه ای برای ساماندهی اقتصادی و خصوصا تقویت بخش خصوصی و صادارت وجود ندارد، کشورمان را با مشکلات عدیده ای در این حوزه روبرو کرده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
بازم شعار بازي ....
خرمشهر
Iran, Islamic Republic of
قبلا اشاره کرده بودیم که سیستم بانکداری ایران اسلامی نیست.
Iran, Islamic Republic of
بانک‌ها غلط می‌کنند با پول مردم برای خودشان امکانات درست کنند حرف اقا فصل الخطاب است
Iran, Islamic Republic of
خدا لعنتشان کند......!!!
Iran, Islamic Republic of
تورم زیر سر دولت و بانک هاست والسلام
Iran, Islamic Republic of
ديگه نخ نما شده بازي كي بود كي نبود همه يكي هستيد با يك هدف بخور تا تواني
Iran, Islamic Republic of
.....
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
رانتخواران.اختلاس گران و ربا خواران که موجبات فقر و فحشا شده اند از گروه و دسته ای چه داخل حاکمیت و چه در حاشیه ، اگر اعدام نشوند و اموالشان ضبط نگردد ...درست بشو نیست
Iran, Islamic Republic of
هیچ نظارتی بر بانک ها نیست..