جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
 
۳
۱۶

سریال‌های رمضانی صداوسیما بوی «رمضان» دارند؟

يکشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۵۹
کد مطلب: 726302
سریال های مناسبتی که توانسته بود مخاطبان زیادی را با خود همراه کند از آنتن تلویزیون رخت بستند و تبدیل شدند به سریال هایی با موضوعاتی به دور از حوزه معنویات و اخلاقیات که هیچ تلنگر مذهبی در ذهن مخاطبان خود نمی‌زدند.
سریال‌های رمضانی صداوسیما بوی «رمضان» دارند؟
گروه فرهنگی جهان نيوز، حسام زبیراوی: هر سال با آغاز ماه مبارک رمضان سریال های مناسبتی این ماه پای ثابت برنامه های صدا وسیما بودند و مخاطبان تلویزیون رفته رفته به داستان این سریال ها عادت کرده بودند و وقت خود را پای این سریال ها میگذراندند.

سریال های مناسبتی که به طور ویژه به موضوعات مذهبی و معنوی این ماه می پرداختند و هرکدام به صورتی داستان خود را به این ماه ربط می دادند.

سریالهایی که در آن به مباحث اخلاقی و مذهبی توجه خاصی شده بود و در بخش هایی از آنها حداقل شاهد سفره افطار، سحر و اقامه نماز بودیم.
 

در دهه هشتاد با سریال گمگشته رامبد جوان که داستان دزدی را روایت می‌کرد که به دلیل شباهت زیاد با مرد ثروتمندی به نام سیدجلال خودش را به جای او جا می‌زند و از موقعیت او سوء استفاده می‌کند و در بخش های از سریال شاهد به تصویر کشیدن مسجد، نماز و سفره افطاری و سحر بودیم توانست به یک سریال موفق در ماه رمضان تبدیل شود و ساخت سریال های مناسبتی بین کارگردانان تب بالایی گرفت و صدا وسیما از این موضوع استقبال کرد و سریال سازان را دعوت به ساخت چنین سریالهایی کرد.

بعد از سریال موفق گمگشته می توان به سریال هایی مثل «صاحبدلان»، «روز حسرت»، «میوه ممنوعه»، «او یک فرشته بود» و «اغما» اشاره کرد که توانست در آن دوران مخاطبان زیادی را پای تلویزیون نشاند.
 

رفته رفته کارگردانان سریال های مناسبتی با تمرکز بیشتری به سبک سازی در این سریال ها ادامه دادند و سبکی ماورایی با مضامین اخلاقی و مذهبی در این سریال ها به وجود آمد.

به طور مثال می توان به سریال «صاحبدلان» که به موضوع معجزه و قرآن می‌پردازد و یا «اغما» که داستان شیطانی را روایت می کرد که به شکل های مختلف در صدد گمراهی انسان بود یا سریال موفق «او یک فرشته بود» که با تحقیقات بیشتری در حوزه دینی به بحث ورود شیطان به خانواده اشاره می‌کرد یاد کرد.

در کنار این سریال ها، داستان های طنز و کمدی در قاب تلویزیون هم حضور داشت که توانست به موضوع زندگی طبقه ای از جامعه بپردازد که داستان هایش با وجود طنز خالی از اخلاقیات نبود و در بخش هایی از آن شاهد جمع شدن خانواده سر سفره افطاری و سحری و خواندن نماز بودیم.


با یک وقفه جدی، پای سریال «پایتخت» هم به سریال های رمضانی باز شد و فصل چهار پایتخت هم رمضانی شد که در قالب طنز بسیاری از مسایل دینی را به تصویر کشید و فرصتی دوباره به قاب دوربین داد تا بتواند فضای مسجد را به تصویر بکشد.

هرچند هدف این نوشته ورای سطحی نگری و پرداخت به شکل است اما حضور در مسجد، اقامه نماز جماعت، حضور تمام اعضای خانواده در مسجد، این مسائل نشان می دهد که حتی در قالب یک مجوعه طنز هم می توان بسیاری از شعائر دینی از جمله اهمیت «نماز» را به مردم یادآوری کرد.

اما به طور کلی و رفته رفته این سریال های مناسبتی که توانسته بود مخاطبان زیادی را با خود همراه کند از آنتن تلویزیون رخت بستند و تبدیل شدند به سریال هایی با موضوعاتی به دور از حوزه معنویات و اخلاقیات که هیچ تلنگر مذهبی در ذهن مخاطبان خود نمی‌زدند.

سریال های چهارگانه در حال پخش امسال، هرچند ممکن است از بعد سرگرمی و حتی انتقال مفاهیم مناسب تا حدی قابل توجه باشند اما نسبتی با ماه رمضان ندارند.

متاسفانه باید گفت که آن رویه فیلمسازی مناسبتی صداوسیما برای رمضان جای خود را به صرف نمایش سریال های برای سرگرمی مخاطب داده است. هرچند ممکن است برخی سریال ها در متن خود حاوی مضامین اخلاقی هم باشند اما با سریال مناسبی رمضان هیچ سنخیتی ندارند و عملا مخاطب احساس قرابتی بین سریال پخش شده با حال و هوای رمضان ندارد. این در حالی است که در سال های گذشته و خصوصا دهه هشتاد که باب پخش سریال های رمضانی باز شده بود، به کرات سریال هایی متناسب با مضمون این ماه بزرگ به نمایش درآمد و مخاطب رسانه ملی انتظار داشت تا این خط گرفته شده همچنان ادامه پیدا کند که ظاهرا فراموش شده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
فقط خانه به دوش
Iran, Islamic Republic of
یادش بخیر چه سریال های نشون می داد قبلا
Russian Federation
این چه سریال هایی که از تلویزیون پخش میشه
Russian Federation
اصلا سریال های امسال هیچ ربطی به رمضان ندارند
Iran, Islamic Republic of
متاسفم برای تلویزیون که توجهی به مخاطب خود ندارد.
Romania
سریالهای صدا و سیما حتی به اندازه فیلم های هندی آموزندگی ندارد
راد
Iran, Islamic Republic of
با عرض پوزش سریالهای امسال افتضاح هستند خصوصاً سریال سرباز
راد
Iran, Islamic Republic of
....
Iran, Islamic Republic of
فقط خانه به دوش
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
واقعا برای صدا و سیما متاسفم. حقیقتا دردهه هفتاد وهشتاد بالاخره سریالهایی که سحرها وافطارهای واغلب دعا ها ومناجاتها با مضامین اخلاقی ومعنوی پخش می کردند. یادشان بخیر. متاسفانه باوجود شرایط کرونایی کشور که مراسمات معنوی ماه رمضان را تعطیل کردند. حداقل دلمان خوش بود به صدا وسیما.....
Iran, Islamic Republic of
دم رضا عطاران گرم که باز یه سریال هایی ساخت که تلویزیون صد بار اونا رو تکرار کنه
United States
بعضی سریالهای ترکی بار معنویت بیشتری دارند!!!
United Arab Emirates
هر سال با توجه به وخیم‌تر شدن وضعیت معیشت و اقتصاد کشور، سریالهای تلوزیون علی‌الخصوص سریالهای مناسبتی هم بی محتواتر میشوند. و این زنگ خطریست.....
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه سریالی که شبکه سوم پاش میکنه واقعا بی محتوا و و بی کیفیته . کاش اصلا پخش نمی کردن . بنظرم بجاش سریالهای سال قبل و تکرار میکردن . بهتر بود.
مازندرانی
Iran, Islamic Republic of
رئیس روابط عمومی تلویزیون توئیت کرده بیش از 60 درصد مردم از سریالهای ماه مبارک راضی هستند.نظر مردم درسته یا آمار روابط عمومی؟
مازندرانی
Iran, Islamic Republic of
بهترین شبکه "نمایش" بخاطر اینکه فیل میزاره-فوتبال 120-و اخبار کرونا