پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۲
۲۹
دریبل دوطرفه برای فرار از «شفافیت»؛

انحراف در مسیر شفافیت رای نمایندگان؛ سهوا یا عمدا؟/ امیرالمومنین(ع) درباره شفافیت چه فرمودند؟

چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۲۹
کد مطلب: 702856
امام علی(ع) در نامه به مالک از تعبیر «وإن ظنت الرعیه بک حیفا فأصحر لهم بعذرک؛ اگر مردم بدگمان شدند و گمان کردند که درباره آن‌ها ستمی روا داشته‌ای عذر و دلیل خود را برای مردم إصحار کن» استفاده می کنند.
انحراف در مسیر شفافیت رای نمایندگان؛ سهوا یا عمدا؟/ امیرالمومنین(ع) درباره شفافیت چه فرمودند؟
گروه سیاسی جهان نيوز: موضوعی که حدود دوسال است برای مردم ایران به یک دغدغه جدی تبدیل شده، بحث «شفافیت» رفتار نمایندگان اعم از آرا، سفرها و ... است که متاسفانه با بی رغبتی و کم لطفی وکیلان ملت در مجلس مواجه شده است. هرچند به طور معمول روند این موضوع توسط رسانه ها پیگیری می شد، اما  بیانات انتقادی حجت الاسلام پناهیان در شب هفتم محرم روح جدیدی در این موضوع دمید که به فراگیرتر شدن این مطالبه از بهارستان نشینان نقش بسزایی داشت.

در موضوع شفافیت نمایندگان مجلس به دودسته موافقان و مخالفان تقسیم می شوند که البته خود مخالفان در در دوگره نقش ایفا می کنند؛ عده ای مخالف هستند و این مخالفت را پنهان می کنند و خود را موافق نشان می دهند. عده دیگری مانند علی مطهری این مخالفت را علنا اظهار می کنند. دو روز گذشته علی مطهری در استدلال عجیبی و با بیان اینکه این طرح به ضرر نمایندگان تمام خواهد شد، گفته بود: « با شفافیت آرای نمایندگان مجلس، دست نمایندگان بسته می‌شود و تحت فشار تبلیغات گروه‌های فشار قرار می‌گیرند. بنابراین رأی واقعی خود را اعلام نمی‌کنند که این موضوع به ضرر کشور است».


مطهری در ادامه با پیشنهاد عجیبی هم بیان کرد. نایب رئیس سابق مجلس گففته بود: «شورای نگهبان و مجمع تشخیص در جایگاهی هستند که تحت فشار واقع نمی‌شوند و شفافیت آرای اعضای این دو نهاد مطلوب است. شفافیت آرای شورای عالی امنیت ملی هم خوب است، البته به جز مسائل امنیتی که نباید افشا شود».

انحراف عامدانه در مسیر شفافیت
در همین باره نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی تلویحا اظهارات مطهری و دیگر نمایندگان مجلس را انحراف در طرح شفافیت آرا بیان کرد و گفت: «اینکه بگویند باید همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها آراء خود را شفاف کنند و بعداً مجلس شفاف‌سازی کند، ماجراسازی و انحراف ایجاد کردن است».


عضو برجسته فراکسیون نمایندگان ولایی اضافه کرد: «ما نمی‌توانیم برای اداره شورای نگهبان یا شورای عالی امنیت ملی که اسناد طبقه‌بندی شده و تمام مباحث آن محرمانه است تعیین تکلیف کنیم تمام بحث‌های امنیت کشور در این سازمان مطرح می‌شود، پس باید گفت این سازمان‌ها هم باید به طرح شفاف‌سازی آراء نظام تقنینی عمل کنند؟»
 
امیرالمومنین(ع) درباره شفافیت چه فرمودند؟
دکتر فرزاد جهان‌بین کارشناس مسائل سیاسی هم با استفاده از فرمایشات امیرالمومنین(ع) در تاکید بر شفافیت و اینکه شفافیت دقیقا باید کجا پیاده شود، نوشته است:

الف- در نهج البلاغه دو نکته اساسی وجود دارد که به صراحت بر شفافیت تاکید ویژه دارد:

۱-علی(ع)در نامه به مالک از تعبیر «وإن ظنت الرعیه بک حیفا فأصحر لهم بعذرک؛ اگر مردم بدگمان شدند و گمان کردند که درباره آن‌ها ستمی روا داشته‌ای عذر و دلیل خود را برای مردم إصحار کن» استفاده می کنند. از این عبارت، قاعده اصحار در حکمرانی به دست می آید. اصحار یا صحراگونگی یعنی مانند صحرا که فضای باز است، همه چیز به صورت شفاف در محضر مردم باشد.
 
۲-علی(ع) می فرمایند من هیچ چیز به جز اسرار نظامی را پنهان نمی دارم«أن لاأحتجز دونکم سراً إلا فی حرب». بخش اول این عبارت نیز تاکید بر صحراگونگی است و بخش دوم، تخصیصی بر این قاعده کلی است و آن استثناکردن مسائل محرمانه هست.پس اصل بر شفافیت است مگر آنکه با دلیل خارج شود.


ب- بر این اساس، ضروری است مذاکرات نهادهای تصمیم گیر شفاف باشد مگر در خصوص مسایل محرمانه مانند آنچه به صلاحیت افراد مربوط است و یا مسائل نظامی و امنیتی و از این دست.

ج- در میان این نهادها،مجلس از همه دارای اهمیت بیشتری است. چرا که موضوع کار آن، مهمترین موضوع کشور است و آن تدوین قانون است که ریل جامعه است و همه چیز در بستر آن رخ می دهد.عمده صلاح کشور به صلاح این نهاد بستگی دارد و عمده فساد کشور نیز به فساد این نهاد ارتباط دارد و شفافیت یا عدم شفافیت آرا نقش کلیدی در فساد و صلاح این نهاد دارد.

د- از همین رو هست که قانون اساسی، تنها در دو مورد بر علنی بودن  تاکید کرده و آن مربوط به مجلس و دادگاههاست. اصل شصت و نهم:

«مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش کامل آن از طریق رادیو و روزنامة رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود. در شرایط اضطراری، درصورتی که رعایت امنیت کشور ایجاب کند، به تقاضای رئیس جمهور یا یکی از وزراء یا ده نفر از نمایندگان، جلسة غیرعلنی تشکیل می شود. مصوبات جلسة غیرعلنی در صورتی معتبر است که با حضور شورای نگهبان به تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان برسد.
 
گزارش و مصوبات این جلسات باید پس از برطرف شدن شرایط اضطراری برای اطلاع عموم منتشر گردد.» اصل ۱۶۵ قانون اساسی: محاکمه‌ها باید علنی برگزار شود.

هـ- نمی شودابتدای این زنجیره که علنی بودن مذاکرات هست مورد تاکید باشد و انتهای آن که رای دادن است، غیرعلنی باشد و از اینرو هم به استناد روح قانون اساسی و هم عقلا،شفافیت آرای نمایندگان ضروری است.

وـ آقای پناهیان به درستی دست بر نقطه گلوگاهی در اصلاح  کشور دست گذاشتند و این خطی است که نباید فراموش شود.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
شفافیت فقط مجلس؟ ..م
سرور
Iran, Islamic Republic of
اول مجلس. چون مستقیم با رای ملت انتخاب می شوند و قانونگذاری می کنند....
شورای نگهبان باید شفاف بشه
Iran, Islamic Republic of
در حال حاظر شفافترین جا مجلسه چون مشروح مذاکرات مستقیم برای مردم پخش میشه شورای نگهبان باید شفاف بشه
Iran, Islamic Republic of
پروفسور، طرف یه چی میگه، بعد یه رای دیگه میده، اینو چجوری بفهمیم؟
به ۱۹:۱۳
Iran, Islamic Republic of
پروفسور
شفافیت یک جنبه اش اینه که برای هر موردی که رای گیری میشه اسامی نمایندگان موافق و مخالف و ممتنع در رسانه ها اعلام بشه عزیزم افتاد؟👈👉
درنگ
Iran, Islamic Republic of
مشکل هم همین جاست که یک اکثریتی از نمایندگان هستند
که یا کلا نیستند
یا کلا ممتنعند
یا کلا معلوم نیست چکار میکنند
یا در ظاهر یه چیزی میگویند ولی در رای گیری چیز دیگه ای..!!!
انصاف
Iran, Islamic Republic of
من تعجب می کنم از طرفداران اصلاح طلبان
بابا جان به نمایندگان مورد قبول خودتان رای بدهید کسی شما را مجبور نکرده به اصولگرایان رای بدهید ولی شما را به خدا شفافیت چه عیبی دارد آیا شما دوست دارید نمایندگانتان در عدم شفافیت منافع شما را حراج کنند
آیا دوست ندارید نظارت بر رای نمایندگانتان داشته باشید
Iran, Islamic Republic of
شفافیت برای نهاد های غیر امنیتی و جاهایی که اسناد طبقه بندی شده وجود دارد لازم است اگر شورای نگهبان بخواهد شفاف عمل کند باید علنا بگویند که فلان آقا به این دلیل رد صلاحیت شد و این باعث از بین رفتن آبروی افراد می شود
Iran, Islamic Republic of
کسی که مشکل داره نباید کاندید بشه
علت رد صلاحیت آیت الله هاشمی را روشن و واضح بیان کنید
Iran, Islamic Republic of
یک روز باید شورای نگهبان علت رد صلاحیت آیت الله هاشمی را روشن و واضح بیان کند
اصغر
Iran, Islamic Republic of
علت رد صلاحیت رفسنجانی کهولت بود....
در قانون انتخابات ریاست جمهوری محدودیت سنی وجود ندارد
Iran, Islamic Republic of
رد صلاحیت به خاطر کهولت سن کاملا غیر قاونی است چون در قانون انتخابات ریاست جمهوری محدودیت سنی وجود ندارد
اصغر غضنفری
Iran, Islamic Republic of
برادر غضنفر از طرف شورای نگهبان هم نظر داد
اصغر
Iran, Islamic Republic of
دوتا کامنت پشت سر هم دادن هنر نیست. شرط سنی 40 تا 75 ریاست جمهوری سال است....
غضنفر جان بدون مطالعه نظر نزار آبرو ریزی میشه براتون
Iran, Islamic Republic of
نه عزیز دل برادر برای ریاست جمهوری محوده سنی وجود نداره
Iran, Islamic Republic of
سی بر صفر جاودان بر تارک تاریخ
اصغر
Iran, Islamic Republic of
به خودت زحمت بده یه نگاهی بکن کوچولو. بین ۴۰ تا ۷۵ سال.
مرحوم مغروق ۸۰ سال داشت.
Iran, Islamic Republic of
..
Iran, Islamic Republic of
...
دلایلش روشن است است منتها فتنه گران دنبال روشن کردن آتش دیگری از این بحث هستند
Iran, Islamic Republic of
من به شما علّت اصلی رد صلاحیت هاشمی را می گویم! بسیار واضح و شفاف است! مگر خودمان را به نفهمی بزنیم!..l.
نه خیر. شفافیت به اضافه مجلس!!
Iran, Islamic Republic of
....
Iran, Islamic Republic of
به نظر من رایی که یک نماینده در تصمیم گیریها می دهد شخصی نیست که غیر شفاف باشد یک نماینده که با رای مردم وارد مجلس می شود در مقابل را یی که می دهد مسئول می باشد و شخصی و غیر شفاف شدن آن نشان بی اعتنایی و توهین به مردم می باشد
Iran, Islamic Republic of
همه باید شفاف باشند
Iran, Islamic Republic of
عجب حدیث بجا و زیبایی...
Iran, Islamic Republic of
...
امیر
Netherlands
...
علی
Iran, Islamic Republic of
پاشنه آشیل این دوره از مجلس شفافیت دارایی هاست