پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
 
۶
۲۷
تحلیلی استراتژیک از عدم موفقیت آمریکا در سوریه

این پرچم ایران بود که در دمشق به اهتزاز درآمد

يکشنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۳۹
کد مطلب: 603858
حملات سحرگاه روز شنبه علیه برخی از مواضع ارتش سوریه و هدف قرار دادن زیرساخت های این کشور نه تنها نشان از قدرت بلکه گویای ادامه روند کاهش قدرت پاسخگویی آمریکا در بحث نظامی بود.
این پرچم ایران بود که در دمشق به اهتزاز درآمد
گروه بین الملل جهان نيوز: حملات سحرگاه ائتلاف غربی به سوریه از جمله اقداماتی بود که انتظار می رفت در روزهای آتی به مرحله اجرا درآید ولی همانگونه که پیشبینی می شد سطح آن محدود و کاملا کنترل شده بود.

به گزارش جهان نيوز، تاریخ جنگ های منطقه غرب آسیا در قرن اخیر با مداخلات نظامی ایالات متحده آمریکا گره خورده است. پس از پایان جنگ جهانی دوم و شروع جایگزینی آمریکا به جای کشورهای اروپایی در مناطق جهانی در رقابت با شوروی، غرب آسیا و منابع عظیم نفتی و گازی آن از اهداف اصلی و راهبردی واشنگتن جهت اعمال نفوذ و حضور بوده است.

در دهه های منتهی به قرن بیست و یکم، این تنها آمریکا بود که توانست به عنوان ابرقدرت جهانی همچنان شاخص های قدرت را حفظ کند و شوروی نتوانست توازنی میان قدرت نظامی و ضعف اقتصادی خود برقرار سازد و لاجرم از درون فروپاشید. یکه تازی آمریکا در منطقه استراتژیک غرب آسیا با وجود رژیم صهیونیستی و حکام خودکامه عربی، با یک مانع جدی روبه رو شد. انقلاب اسلامی ایران و نگاه ایدئولوژیک آن به قدرت در سطح جهان، تهدیدی بود برای متحدان واشنگتن در منطقه و برهمین اساس تضعیف و محاطره تهران در دستورکار قرار گرفت.

اما مجموعه ای از تحولات باعث شد تا تهران به صورت معکوسی خود را پس از جنگ تحمیلی هشت ساله بازآفرینی کند. حمله عراق به کویت و در نتیجه تهاجم ائتلاف آمریکایی و از بین بردن تمامی تجهیزات نظامی عراق و شکستن هیمنه صدام، یکی از رقبای جدی ایران را از دامنه تهدیدات خارج ساخت. دخالت های آمریکا در منطقه از دهه 1990 تا اوایل قرن بیست و یکم، تمام عیار و با حضور گسترده در منطقه بود.

جنگ سال های 2001 و 2003 علیه افغانستان و عراق، طالبان و صدام را نابود ساخت. از پس این حملات، این نفوذ منطقه ای ایران بود که رشد چشمگیری یافت. اما دور تسلسل شکست های آمریکا با هجوم زمینی به منطقه با افزایش هزینه های نظامی این کشور، بحران های اقتصادی را نیز بر این کشور تحمیل کرد. پس از آن دوران بود که نگاه به شرق از سوی واشنگتن قوت گرفت و قدرت نظامی آمریکا در غرب آسیا شامل حملات محدود علیه مواضع رقبای خود شد. این روند با وجود تهدیدات همیشگی این کشور همچنان ادامه داشته و قدرت استراتژیک نظامی آمریکا برای حملات تمام عیار تنها محدود به حملات کنترل شده موشکی و هوایی شده است.

افزایش قدرت رقبای آمریکا در منطقه وجهان از جمله روسیه نیز به عنوان فاکتورهای موثر در بازبینی نقش نظامی آمریکا در جهان در نظر گرفته می شود. تجدید قوای قدرت های منطقه ای و ایجاد کانون های جدید قدرت به ویژه در بخش اقتصادی، آمریکا را بر آن داشته که تجدید نظر جدی در حوزه اقتصادی داشته باشد و یکی از اصلی ترین چالش ها در این حوزه کاهش هزینه های نظامی است. چین، هند، برزیل و آلمان در زمانیکه آمریکا صدها میلیارد هزینه در جنگ ها متحمل می شد، سهم خود را در اقتصاد جهانی افزایش داده و در صورت ادامه این روند، یکی از شاخص های عمده ابرقدرتی واشنگتن در یک دهه آینده نه تنها از تضعیف بلکه تا مرز نابودی پیش خواهد رفت.

با توجه به این مقدمه، نگاهی به تحولات منطقه غرب آسیا از سال 2011 به این سو نشان می دهد چه در دولت دموکرات اوباما و چه دولت جمهوری خواه ترامپ، استفاده استراتژیک از نیروی نظامی به شدت با موانعی همراه شده است. استفاده از گروه های مسلح داخلی و پشتیبانی از آنها به وسیله پشتیبانی مالی و نظامی کشورهای عرب خودکامه از مهمترین راهبردهای واشنگتن برای کاهش هزینه های نظامی خود در منطقه بوده است. ظهور عربستان تهاجمی و تشنه تجهیزات نظامی جدید در کنار شیخ نشین های دست به نقد خلیج فارس، هزینه های نظامی را با خرید های چند صد میلیاردی تا حدودی جبران کرده  است.

از زمان شروع بحران سوریه، فرصت زیادی در اختیار آمریکا جهت حملات تمام عیار علیه اسد وجود داشته است. بخصوص در زمانی که در سال 2011 تا 2014 کمر ارتش اسد به ریزش ها و اعتراضات شکست و اتهاماتی چون حملات شیمایی نیز متوجه آن بود، اما هیچ گاه واشنگتن سعی در شروع حمله فراگیر نکرد. با بازآفرینی ارتش سوریه و تجدید قوای آن در کنار حمایت های ایران و روسیه، بسیار بعید است که آمریکا قصد حملات تمام عیار و زمینی به کشور سوریه داشته باشد.

حملات سحرگاه روز شنبه علیه برخی از مواضع ارتش سوریه و هدف قرار دادن زیرساخت های این کشور نه تنها نشان از قدرت بلکه گویای ادامه روند کاهش قدرت پاسخگویی آمریکا در بحث نظامی بود. بدون شک این حملات در همین سطح محدود باقی خواهند ماند و با توجه به تحولات بیش از یک دهه اخیر، آمریکا تنها و تنها زمانیکه توسط رقبا مورد حمله نظامی قرار گیرد، وارد جنگ تمام عیار خواهد شد ولی در سطح خرد دیگر نمی تواند دست به ریسکی بزند که بیش از این حوزه اقتصاد جهانی را برای رقبای خود واگذارد.

برهمین اساس و با علم ائتلاف ایران، روسیه و سوریه به قدرت محدود پاسخگویی نظامی آمریکا در منطقه است که بسیاری  از متحدان واشنگتن در منطقه نسبت به حملات محدود این کشور علیه سوریه ناامیدانه به تحولات می نگرند اما در سوی دیگر رقابت باید شاهد اهتزاز پرچم ایران در قلب دمشق باشند. پرچمی که در کنار پرچم کشور سوریه و روسیه از سوی شهروندان سوری در هوای دمشق به نشانه پیروزی و امید به اتمام جنگ می چرخد. حملات موشکی و هوایی ایالات متحده به سوریه تنها برای حفظ پرستیژ نظامی این کشور صورت گرفت و خارج از این محدوده نیاید دیگر انتظاری از این کشور داشت.

جنایت غرب در حمله به سوریه باید به عنوان درس عبرتی برای کشورهای خودکامه عربی باشد که همچنان حمله نظامی غرب در منطقه را به عنوان یکی از راههای حفظ امنیت خود متصور هستند ولی به تدریج باید با این واقعیت کنار بیایند که آمریکا به عنوان رهبر ائتلاف غربی در منطقه، سال هاست دیگر قدرت چندانی برای صرف صدها میلیارد دلار در منطقه ندارد و هر ریسک نظامی این کشور در ابعاد تمام عیار این کشور را با سرعت بیشتری به سمت پرتگاه سقوط خواهد کشاند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
راه انداختن هر جنگی که انسانهای بیگناه در ان کشته میشوند ژشت و ناپسند است چه از طرف امریکا چه روسیه و دیگر کشورهای جهان
Iran, Islamic Republic of
منظورتون همین 30 تا 40 نفری که با پرچم بودن ؟ فکر نمی کنید دوران شعارهای پوپولیستی تموم شد ؟ این عکسها را هر کسی می تونه بگیره جمع کردن 30 تا 40 نفر برای ایران و بشار کاری داره ؟ یکم واقع بین باشید
Iran, Islamic Republic of
🔹فیصل قاسم، تحلیلگر برجسته جهان عرب:
💬 بسیاری تهدید نظامی ترامپ را یک نمایش کمدی می‌دانند. هر کس بخواهد واقعا حمله کند، اینقدر تهدید نمی کند تا بشار اسد جنگنده‌ها و نیروهایش را از مراکز حساس منتقل کند. این تهدید، فیلم هندی به زبان آمریکایی است!

🔹احمد یاسین خبرنگار شبکه العربی:
💬آمریکا تهدید به حمله نظامی به سوریه می‌کند، پاسخش را از طریق یمن و با هدف قرار گرفتن نقاط مختلف عربستان دریافت می‌کند.

🔹حسام یحیی گزارشگر الجزیره:
💬حوثی‌ها به پیشواز از تهدید نظامی ترامپ علیه سوریه رفتند و حملات هوایی و موشکی علیه عربستان صورت دادند.
Romania
این توهم تحلیلگره پدافند هوایی روسیه و سامانه های s400 روسیه باعث عقب نشینی آمریکا شد نه ایران ایران که بعد از چند سال با برگشت مجدد پوتین به قدرت بعد مدودیف تازه سامانه موشکی s300 و از روسیه خرید
Iran, Islamic Republic of
هیچ پدافندی نبود اقا کلا طبق گفته خبرگزاری المان که تقریبا همیشه جانب کسی را نمی گیره همه اهداف برخورد کرده . البته جنگ و خونریزی کلا محکوم هست چه از جانب امریکا و اروپا و چه روسیه و ایران و عربستان . متاسفانه اگر 1 نگاه بندازی تما کشورهای در جنگ مسلمون هستند . سوریه .ایران . یمن . عربستان .داعش . طالبان و .... چون هر کسی تفسیر خودش را از اسلام می کنه و خودش را صاحب اسلام صحیح و بقیه را بد میدونه و طبیعتا کشورهای بزرگتر و صاحب قدرت مثل امریکا و روسیه و اروپا هم این وسط بفکر خودشون و منافع مردمشون هستند . حرف ترامپ در مورد دوشیدن دقیقا درست هست امریکا عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس را میدوشه و روسیه هم ایران و سوریه و یمن را متاسفانه تا فهم درستی از اسلام و ذات محمد مصطفی یعنی مهربانی نفهمیم همین خواهد بو د و ادامه خواهد داشت . خدائند بزرگ که حتی پذیرفتن دین را اجباری نکرده بعضیها می خواهند با زور همه را بهشت ببرن
Iran, Islamic Republic of
عزیز صغرا کبرا نباف. هیچ موشکی به هدف نخورده (وگرنه تصاویر ارسالیش الآن وب را اشباع کرده بود!) و تق فناوری نظامی آمریکا جون درآمد. تسلیت به هم غرب پرستان.
Iran, Islamic Republic of
توییت پنج شنبه بیست و سوم فروردین:
تا شهریور نود و دو پوتین وارد سوریه نشد. باور نمیکرد اسد یا اصلا سوریه ماندنی باشد. آن سی ماه اول، ایران یکه و تنها زیر آتش وهابیها و نیش داخلیها ایستاد و زیباترین فرزندان خود و حزب‌الله اش و بعدها فاطمیون اش را گاه شبانه در سکوت خاک کرد. درین لحظه تاریخی عقب نشینی خفت بار ترامپ، نمیشود یاد آن قهرمانان نبود.

پانوشت:
شهریور نود و‌دو پوتین برای نخستین بار در معادله سوریه دخالتی آنهم تنها سیاسی کرد و علایمی از ناخشنودی از دخالت نظامی آمریکا و متحدانش نشان داد. هرچند پوتین باز هم بیش از این خطر نکرد و تا دو سال بعدش یعنی سال نود و‌چهار نیروی نظامی هوایی و زمینی خود را در سوریه درگیر نکرد. در همان شهریور نود و دو که پوتین متقاعد شده یود ممکن است بشود مانع سقوط حکومت سوریه و تجزیه کشور سوریه شد، در ایران مرحوم رفسنجانی به صراحت از لزوم قطع حمایت از اسد میگفت. اسناد بعدی نشان داد که رییس جمهور وقت، محمود احمدی نژاد هم مخالف حضور ایران در سوریه بوده. حملات لیبرالهای داخلی که امروز هم ادامه دارد، آن روزها شدت بیشتری داشت. آن روزها نه فیلمهای گردن زنی و‌شکنجه های قرون وسطایی داعش را کسی دیده بود نه افکار عمومی به واسطه سریال پایتخت و یا فیلم به وقت شام تصویری از واقعیت سوریه در ذهن داشت. آن روزها، رفتن، رفتنی پر هزینه و‌بدون انتظار ارج و قربی بود. پیشتر هم گفته ام، شرایط خاص سالهای نخست جنگ سوریه، مدافعان حرم را مظلوم ترین شهدای تاریخ ایران میکند. حالا، همانطور که دیروز پیش بینی کرده بودیم، ترامپ عقب نشست. این لحظه‌ای تاریخی و براستی آغاز نمادین نظم چندقطبی جدیدجهانی است. اما این لحظه را بدون به یاد آوردن یاد آن زیباترین فرزندان ایران نمیتوان جشن گرفت.

علی علیزاده
Iran, Islamic Republic of
توییت روز: ‎
آنانکه فریاد میزدند عرب نمی‌پرستند پرچمی که نماد دویست هزار شهید ایرانی است را آتش زدند و برای جیره‌ای‌ اندک به ارتش بن‌سلمان پیوستند و عربهای سوری، صبح موشکباران، پرچم ایران به اهتزاز در‌آوردند.
نه! ‏آریایی نیستیم. ایرانی هستیم. و سرنوشتمان با برادران و خواهران عربمان در سوریه، لبنان عراق و‌ یمن عمیقا در هم تنیده.

توضیح عکس: چهره‌هایشان را در این عکس خوب نگاه کنید. جوانان «عرب» سوریه هستند. بعد از تحمل هفت سال رنج بمباران و ویرانگری جنگ و از دست دادن عزیزترین‌هایشان. صبح روز موشک باران شهرشان توسط بزرگترین قدرتهای جهان. بدون ترسی و وحشتی، پرچم خودشان را با همان شور و سربلندی تکان میدهند که پرچم ایران را. مرحبا به رهبرانی که دوستان ایران را با چنین بصیرتی انتخاب کردند. مسلم است دشمن به چنین روابط عمیقی حسد بورزد و تمام تلاشش را برای نابودیش به کار ببرد. حالا میتوان فهمید ریشه شعارهای عرب ستیزانه و نژادپرستانه کجاست. شعارهایی که این روزها بیش از هرکسی مورد نیاز محمد بن‌سلمان و دولت ریاض است.

به کانال تلگرام علی علیزاده بپیوندید
Iran, Islamic Republic of
خوب عزیز جان حرث نخور بهشت نیا پشت درب بهشت بایست
شما چرا ناراحتی که امریکا واسرائیل در خاور میانه شکست خورده واسرائیل داره نابود میشود
با این دفاع امریکا از اسرائیل یعنی کار اسرائیل تمام شده الفاتحه
Iran, Islamic Republic of
ایرانی عزیز چرا خروس همسایه غازه
چرا امریکا جنایت میکنه و غیر نظامی زن و کودک را در خواب موشکباران میکند ناراحت نمیشوید
تازه کلام روشنفکری از خودتان ارائه میکنید بدانید روز قیامت پاسخگوی تمام مواضع و سخن پراکنی ها هستید و هستیم به کدام سو حرکت دارید بهشت با خدای نکرده جهنم
وسلام
Iran, Islamic Republic of
کاسه/ مهردادفرهمند

حمله آمریکا و فرانسه و انگلیس به سوریه بیش از آنکه اثری داشته باشد، هیاهو به پا کرد. بلکه به نوعی خیال سوریه و روسیه و ایران را هم راحت کرد که آمریکا و متحدانش سر آن ندارند که وضعیت را در سوریه از این هم که هست پیچیده‌تر کنند و هیچ اراده‌ای در غرب برای رویارویی مستقیم با ایران و روسیه وجود ندارد. این حمله همچنین برای عربستان و شاید اسرائیل، ناامیدکننده بود.

از هنگامی که ترامپ از حمله قریب‌الوقوع به سوریه خبر داد، رسانه‌های عربی این پیش‌بینی را رواج دادند که نه‌تنها سوریه قرار است این بار ضربه‌ای کوبنده بخورد، بلکه این حمله، نیروهای ایرانی را در سوریه هم دربر خواهد گرفت و ایران را پریشان خواهد کرد. «تحلیلگران عرب» پیش‌بینی می‌کردند که قرار است این حمله فصل تازه.ای از جنگ در سوریه بگشاید و از این پس این کشور، نه صحنه جنگ نیابتی، که عرصه رویارویی مستقیم قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای خواهد شد.

این «پیش‌بینی»ها در واقع بیان آرزوی امرا و بخش بزرگی از سیاسیون عرب بود اما اکنون که نه ضربه کوبنده بوده و نه ایران را درگیر کرده، جای آرزو را ناامیدی گرفته و بازگشت به همان تئوری معروف توطئه که «این‌ها» همه‌شان دست‌شان توی یک کاسه است.
Iran, Islamic Republic of
ما دفاع می کنیم نه کسی را می کشیم نه جنگ به راه می اندازیم پس این شکست مفتضحانه مجدد آمریکا در برابر قدرت دفاعی ایران نشان از قدرت روزافزون ایران دارد
Iran, Islamic Republic of
میدونم . تحمل اینکه اینهمه ادعا می کردید و امروز باید سرتون پایین باشه می تونم تصور کنم .
Iran, Islamic Republic of
بنازم به این همه اعتماد بن نفست! مثل بچه ها چهارتا ترقه کدخداتون در کرده ! از شدت افتخار وتکبر ! در پوست خود جا نمیشوید!
Iran, Islamic Republic of
اره امدن ۱۱۰ تا موشک زدن و رفتند اصلا هم مهم نیست کجا خورد . مهم اینکه روسیه ترسو نکرد ۱ موشک شلیک کنه و با یک شلیک جواب بده . واقعا ابروریزی بزرگی بود ....
Iran, Islamic Republic of
کمی هم از صلح و عشق و محبت به هم نوع بنویسید و تحلیل نمایید
Iran, Islamic Republic of
اون صلح ومحبت ! وقتی هموطنان دگراندیش خود را با 54 لقب روانه جهنم میکنید ،دقیقا کجا اتراق میکنه؟!
Iran, Islamic Republic of
واقعا مایه تاسف جهانیان است که امثال ترامپ دیوانه جهان را به جنگل تشبیه کرده اند.
Iran, Islamic Republic of
اخرش همين روسيه گوش شما را ميگيره و از سوريه بيرون مياندازه
بهرام
Iran, Islamic Republic of
شبیه داش ظریف حرف در وکنی داداش. ظریف هم ظریفانه گفته امریکا متونه با انگشت روی دکمه فشار دهه و.... اگه به کلام امام و اعتقاد و اقدام حزب الله باور بداشت نمیگفت چه کنم از دست یه مشت ادمه ووو....
ای خدااااا
مهدی
Australia
باسلام
شماگفتید اخرش همين روسيه گوش شما را ميگيره و از سوريه بيرون مياندازه
نه عزیزم اون ایران اسلامی ناب محمّدیست که همشون را بیرون میریزه
نه فقط از سوریه بلکه از منطقه انشاالله
چون روسیه وآمریکا مثل دولبه قیچی هستند که دریک جهت حرکت
میکنند وهرچه درمسیرشان باشد بنفع همدیگر قطع میکنند.
Iran, Islamic Republic of
دفاع از یک قاتل جانی مثل بشار اسد چه افتخاری دارد؟!!!
Iran, Islamic Republic of
حالا مثلا با این حرفها درد شکست آمریکا جون قابل تحمل می شود؟
Iran, Islamic Republic of
دفاع از نمایش مضحک امریکائی که گذشته از جنایاتش در ایران وجهان در پنجاه سال گذشته ،نوبرانه هائی مثل گوانتانامو وابوغریب رو در کارنامه اش دارد ،چه افتخاری برای تو دارد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!
Iran, Islamic Republic of
دکتر بشار اسد رئیس جمهور قانونی و منتخب مردم سوریه است توهین نکنید.
ساجد
Iran, Islamic Republic of
و الان سرنوشت ما به سرنوشت سوریه عراق لبنان حزب الله و یمن به هم گره خورده اگه لحضه ای از کمک کردن بهشون غافل بشیم عواقب بدی در انتظار جهان اسلام خواهد بود
درود بر رزمندگان اسلام
درود بر امام خامنه ای
درود بر سید مقاومت نصرالله
درود بر بدر الدین انقلابی
و درود بر اسد که کشورش در خط مقدم جبهه مقاوته
Iran, Islamic Republic of
این حمله نشان داد که اروپا با آمریکا باقی خواهد ماند و هر کاری دلشان بخواهد هم در سوریه و هم در همه جای دنیا انجام خواهند داد. روسیه هم در برابر آنها کاره ای نیست. ...