پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۰

بانک مرکزی سهمیه صرافی‌ها را نداد

سه شنبه ۵ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۵۳
کد مطلب: 327723
برخلاف تلاش بانک‌مرکزی که روز گذشته تمام عزم خود را جزم کرد تا بازار ارز و طلا هیجانی نشود، روز دوشنبه شاهد افت قیمت در هر دو بازار بودیم. دلار در پایان روز کاری با کاهش حدود ۵۰تومانی به زیر دوهزارو۹۰۰ رسید و با قیمت دوهزارو۹۱۰قیمت پایان روز را ثبت کرد و طلا که همچنان همزمان با کاهش قیمت جهانی طلا روند کاهش قیمت را طی می‌کند شاهد افت قیمت ۳۰هزارتومانی سکه طرح جدید بود و ۸۲۵هزارتومان به فروش رسید.
به گزارش جهان به نقل از شرق، صبح دوشنبه هم مانند روز گذشته‌اش شاهد حضور مملو فروشندگان در بازار ارز بودیم ولی به دلیل عدم خرید صرافان، به سمت دلالان در خیابان منوچهری هدایت شده‌اند. یکی از صرافی‌های میدان فردوسی می‌گوید به‌دلیل اینکه بانک‌مرکزی مایل به تثبیت قیمت است و دلار عرضه‌شده توسط این نهاد به بازار تزریق می‌شود بنابراین بسیاری از صرافی‌ها امروز سهمیه دلار به دستشان نرسید و به همین دلیل بسیاری از صرافی‌ها امروز هم مانند دیروز به حالت نیمه‌تعطیل بودند و خریدوفروش در صرافی‌ها در ارقام پایین صورت می‌گرفت. اما در بازار، واسطه‌ها در ابتدای صبح به گفته یکی از دلالان «اول صبح به دلیل هجوم خیل فروشندگان، قیمت‌ها با دوهزارو۸۱۰تومان برای دلار و سه‌هزارو۹۲۰برای یورو خریدوفروش آغاز شد ولی آرام‌آرام تعداد فروشندگان کاهش پیدا کرد و روند افزایشی قیمت آغاز شد و تا دوهزارو۹۰۰تومان برای فروش بالا رفت ولی نرخ خرید همچنان زیر دوهزارو۹۰۰تومان بود.»

ساعت ۱۲ در منوچهری به گفت‌وگو با مردم و دلالان می‌پردازم. یکی از فروشندگان ارز که خانم میانسالی است می‌گوید: «نگران هستم. صبح پسرم زنگ زده گفته قراره قیمت‌ها تا دوهزارو۵۰۰ افت کنه منم هزارتا برای فروش آوردم ولی صرافی‌ها حاضر به خرید نبودند پس به اینجا آمدم و دوهزارو۸۰۰ همه رو فروختم.» یکی دیگر از فروشندگان که جوان ۲۵ساله است می‌گوید: «به‌نظر من قیمت‌ها پایین میاد از دیروز صدتومن اومده پایین تا آخرماه میشه دوهزارو۷۰۰.»

بیشتر مردم که در منوچهری تجمع کرده‌اند قصد فروش ندارند و بیشتر برای اطلاع از قیمت‌ها آمده‌اند. یک مرد مسن می‌گوید: «حدود ۱۰هزاردلار تو خونه دارم هر روز صبح میام اینجا اگر احساس کنم قیمت‌ها داره به زیر دوهزارو۷۰۰ برمی‌گرده سریع برمی‌گردم خونه تا برای فروش بیارم»به او یادآور می‌شوم که بانک‌مرکزی مخالف افت قیمت‌هاست و او می‌گوید: «بانک‌مرکزی چی‌کاره است! اگه همه مردم فروشنده باشند قیمت میاد پایین همین الان چندنفر رو می‌شناسم که حاضرن دوهزارو۷۰۰ دلارهایم را بخرند»

به یکی از واسطه‌هایی که در حال معامله است نزدیک می‌شوم از او نظرش را در مورد قیمت‌ها در چند روز آینده می‌پرسم. او می‌گوید: «به‌نظرم تا دوهزارو۸۰۰ پایین میاد البته بانک‌مرکزی به زیر این قیمت راضی نیست پس فکر نمی‌کنم تا آخر سال بیشتر از این پایین بیاد» به سمت میدان فردوسی و صرافی‌ها می‌روم. بسیاری از صرافی‌ها کرکره‌ها را تا نیمه‌ پایین کشیده‌اند. تابلو اکثر آنها هم خالی از قیمت است و حتی در بعضی از صرافی‌ها روی در ورودی کاغذی به چشم می‌خورد که خریدوفروش نداریم. به یکی از صرافی‌هایی که باز است می‌روم و از او در مورد وضعیت بازار می‌پرسم» می‌گوید: «قیمت‌ها که افت کرده ولی تعداد فروشنده آنقدری نشده که قیمت‌ها هیجانی بشود و شاهد کاهش قیمت‌ها باشیم»

از او درباره کنترل بانک‌مرکزی و خبر عدم‌تخصیص سهمیه به صرافی‌ها و جمع‌آوری دلار از بازار می‌پرسم و پاسخ می‌دهد: «ما که مشکلی نداشتیم ولی خب نظر بانک‌مرکزی رو همه می‌دانند و به همین دلیل بعید می‌دونم قیمت‌ها کاهش چشم‌گیری داشته باشند» به‌نظر می‌رسد بازار ارز می‌خواهد نسبت به توافق هسته‌ای واکنش نشان دهد ولی سیف همچنان یک‌تنه در مقابل هرگونه اقدام هیجانی ایستاده است. در پایان روز کاری اتحادیه صرافان قیمت ارزهای رایج بازار را به شرح زیر اعلام کرد: دلارآمریکا: دوهزارو۹۱۰دلارکانادا: دوهزارو۸۵۰روپیه: ۵۰ یورو: سه‌هزارو۹۶۰لیر ترکیه: هزارو۴۸۵درهم: ۷۹۸یوآن: ۴۹۵ ین ژاپن: ۲۹۸ (قیمت‌ها به تومان)

بازار پرالتهاب سکه

در راه بازگشت سری به بازار طلای کریم‌خان می‌زنم برخلاف تصور در آنجا خبری از موج فروشندگان نیست ولی تابلو فروشندگان سکه هر لحظه نزولی است. یکی از فروشندگان طلا می‌گوید: «از صبح که مغازه را باز کردم هر ساعت به‌صورت میانگین شاهد کاهش پنج‌هزارتومانی قیمت سکه طرح جدید بودم و امروز یکی از نزولی‌ترین روزهای قیمت سکه بود» یکی دیگر از طلافروشان این بازار می‌گوید: «صبح با ۸۴۵هزارتومان شروع شد و تا ۸۱۰هزارتومان هم پایین آمد ولی الان یک ساعتی می‌شود که دوباره ۱۰هزارتومان‌گران شده است» از او درباره فروشندگان می‌پرسم و می‌گوید: «صبح تعدادشان زیاد بود ولی از ساعت۱۲ به‌تدریج کم شدند و در نهایت تا ساعت دو بعدازظهر بازار به حالت عادی برگشت»

او پیش‌بینی می‌کند: «با توجه به قیمت جهانی و عدم‌تمایل مردم به سرمایه‌گذاری در بازار سکه به نظر می‌رسد بازهم شاهد کاهش قیمت‌ها باشیم و شاید تا ۸۰۰هزارتومان سکه طرح جدید افت قیمت داشته باشد» نیم‌سکه با ۱۰هزارتومان کاهش و ربع‌سکه با شش‌هزارتومان کاهش هرکدام به قیمت‌های ۴۳۵ و۲۵۰هزارتومان به فروش رسیدند. از تنها فروشنده بازار در باره نظرش در مورد کاهش قیمت‌ها می‌پرسم و می‌گوید: «به‌نظرم باز هم تا ۹۰۰هزارتومان بالا می‌رود ولی من ترجیح می‌دم سکه‌هام رو بفروشم و روی زمین سرمایه‌گذاری کنم»

با تمام این تفاسیر به‌نظر می‌رسد که در روزهای آینده شاهد خروج سرمایه‌های انباشته‌شده در بازار طلا و هدایت آن به سمت بازارهای دیگر باشیم ولی طبق پیش‌بینی‌ها و با لحاظ اصرار رییس کل بانک‌مرکزی، افت محسوس قیمت‌ها در بازار ارز بعید به‌نظر می‌رسد. حال، باید دید آیا در سال ۹۳ دولت اجازه نفس‌کشیدن به بازار ارز را خواهد داد یا همچنان شاهد کنترل دستوری این بازار توسط بانک مرکزی خواهیم بود. گرچه در حال حاضر تداوم تثبیت در این بازار به نفع تولید‌کنندگان خواهد بود و جلو فشاری که واردکنندگانی که در هشت‌سال گذشته با استفاده از رانت توانستند محصولات دست چندم چینی را وارد بازار کنند خواهد گرفت.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *