شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
 
۰

بورس کالا عامل گرانی است

جمعه ۵ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۳۴
کد مطلب: 251557
وزیر صنعت، معدن و تجارت با هشدار به متولیان بورس کالا به دلیل رفتار نامناسب در شرایط کنونی نوسان‌های نرخ ارز گفت: خودتان این وضعیت را کنترل کنید وگرنه اقدام قانونی خود را انجام می‌دهیم.
به گزارش جهان به نقل از ایسنا، مهدی غضنفری با تاکید بر این‌که هم‌اکنون با پدیده گرانی و گرانفروشی مواجه هستیم، گفت: گرانفروشی تخلف صنفی است و به شدت با آن برخورد می‌کنیم، اما گرانی ریشه‌های متعددی دارد که نوسانها و افزایش قیمت ارز و رفتار نامناسب بورس کالا دو ریشه آن محسوب می‌شوند.
 
او با بیان این‌که نوسانهای نرخ ارز هم در وضعیت کالا و هم خدمات تاثیرگذار است، گفت: به جز اثر مستقیم ارز، متاسفانه بورس کالا به پدیده‌ای برای گرانی کالاهای "پایه تولید" (پتروشیمی وفولاد) تبدیل شده است.
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره دغدغه و شکایتهای مردم درباره وضعیت قیمتها گفت: کاملا مشخص است که با پدیده گرانفروشی که تخلف صنفی است مواجه هستیم. عده‌ای سودجو و حتی عده‌ای هم نگران از این‌که کالایی که الان می‌فروشند بعدا نتوانند با همان قیمت جایگزین کنند، برخی خودسر و بدون مجوز قیمت را بالا برده‌اند که این امر باعث شده سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و تعزیرات حکومتی بازرسیها را تشدید کنند.
 
غضنفری گفت: علاوه بر تعداد پرونده‌هایی که هر روز تشکیل می‌شود، پرونده‌های جدید تخلف برای تولیدکننده، بنکدار و توزیع‌کننده رو به فزونی است و نشان می‌دهد همچنان که تخلف صنفی در جامعه بیشتر شکل می‌گیرد برخورد دولت و حاکمیت با اینها به تناسب بالاتر رفته است، تا با مراقبت از بازار مانع از آن شوند که مردم در عسر و حرج قرار گیرند.
 
وی ادامه داد: نکته‌ خیلی مهم آن است که در طول هفت سال اخیر که در بخش‌های مختلف دولت در خدمت مردم بوده‌ام ، شاهد آن بودم که همواره درخواست‌هایی برای افزایش 5 تا 10 درصدی قیمت ارز در کشور بوده، همیشه دولت مخالفت می‌کرد، بانک مرکزی مراقبت می‌کرد حتی افزایش نرخ دلار در حد 10 یا 20 درصد نداشته باشیم به این دلیل بود که دولت می‌دانست افزایش قیمت ارز چه آثاری بر کالا و خدمات دارد و در حال حاضر متاسفانه این افزایش 10 یا 20 درصدی که شاید تقاضای اجابت شدنی بود در عمل به دو تا سه برابر قیمت ارز در بازار تبدیل شده، این در حالی است که نگران این افزایش بودیم و می‌گفتیم که قیمت ارز لنگر کنترل تورم است. این نرخ از دست رها شد و به قیمت چند برابری افزایش یافت که آثار آن در اقتصاد ، هم در کالا و خدمات به چند شکل پدیدار شده است.
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت سپس گفت: کالاهایی هستند که به طور مستقیم وارد کشور می‌شوند، برای آنها نتوانستیم ارز تامین کنیم یا اگر ارز تامین کردیم به قیمت مبادله ای است ارز این کالاها به طور طبیعی به میزان 2.5 تا 3 برابر گذشته تامین می‌شود.
 
وی درعین حال گفت: خوشبختانه در مرکز مبادلات ارز را کنترل می کنیم و نباید دراین خصوص نگرانی داشته باشیم.
 
غضنفری دومین ریشه گرانی را بورس کالا دانست و گفت: کالاهای "پایه تولید " داریم که از خارج وارد نمی شود اما با کمال تاسف در بورس کالا (مثل فولاد و پتروشیمی) عرضه می‌شوند و خود را با قیمت‌های جهانی مقایسه می‌کنند، ارز را 2 تا 3 هزارتومان در نظر می گیرند و باعث می شوند که در بورس کالا فولاد از اول سال تا حالا 2 برابر و پتروشیمی تا 3 برابر شود و به اصطلاح ظاهر کارشان قانونی است چون بورس کالا است هر قیمتی می تواند بیرون دهد، کسی نیست اعتراض کند.
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: همه مراحل تولید کالاهای پایه تولید به شکل مناسبی کنترل می شود اما در بورس کالا به بهانه رقابت در بازار بورس قیمت هر کدام از کالاها بالا می رود، افزایش بی رویه در قیمت کالا منجر به بالارفتن شاخص بورس سهام شده و این شاخص در وضعیت کنونی علامت رشد متوازن اقتصاد نیست.
 
* بورس کالا در شرایط نوسان نرخ ارز نمی‌تواند رقابتی شود
 
وی گفت: فراموش کردیم که بورس کالا باید در شرایط رقابتی تعیین قیمت کند نه در این شرایطی که دچار نوسان شدید هستیم و در همین بورس کالا که پتروشیمی و فولاد را قیمت گذاری می کند، قیمت های چند برابری تعداد بسیاری از صنایع پایین دستی استفاده کننده را تحت تاثیر قرار می دهد.
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت در توضیح این مسائل به ذکر مثال هایی پرداخت و گفت: نتیجه این قیمت های چند برابری آن می شود که صنایع لبنی به ما می گوید، ظرفی که شیر را در آن می فروشم برای من گرانتر از شیر تمام می‌شود، سطل ماستی که به دست مردم می دهم برایم گران تر از ماست تمام می شود ، چطور از من انتظار دارید قیمتم را کنترل کنم؟
 
وی ادامه داد: از سویی آنهایی هم که باید قطعاتی را از خارج وارد کنند می‌گویند، ما به جای اینکه 10 درصد ال سی باز می‌کردیم ، 100 تا 120 درصد، گاهی اوقات 130 درصد پول به بانک ها داده‌ایم ضمن اینکه ارزی را هم که خریداری کرده ایم 2.5 تا 3 برابر شده است چگونه از ما می خواهید کالا را به قیمت گذشته بفروشیم اینها از جمله مسائلی است که در حوزه کالا اتفاق افتاده است.
 
* بورس کالا و مشکلات عدیده صنایع پایین دستی
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: ظاهرش این است که کار قانونی است و کشف قیمت می‌شود، اما محل کشف قیمت باعث شده که کالای پایه از اول سال سه برابر افزایش یابد و چون ما محصول فراوان نداریم، همینطور در کنار هم بالا می‌رود.
 
غضنفری تصریح کرد: این روزها می‌شنویم که شاخص بازار بورس بالا رفت، رکورد زد، خیلی بالا می‌رود اما به نظر من این اتفاقات به ظاهر خوشایند موجب بروز مشکلات عدیده‌ای برای بنگاه‌های کوچک و متوسط و صنایع پایین دستی می‌شود.
 
براساس گزارش شبکه اطلاع‌رسانی تولید و تجارت ایران، وی با تصریح براینکه در حال حاضر با یک پاردوکس مواجه هستیم، افزود: از طرفی صنایع پایه قیمت خود را چند برابر می‌کنند و در بورس سهام نشان می‌دهند که چه رشدی کرده و ازطرفی صنایع پایین دستی ما توان خرید محصولات پتروشیمی و فلزات را ندارند، شاخص بورس بالا می‌رود و یک رکورد پسندیده محسوب می‌شود و از طرفی صنایع پایین دستی با مسائل عدیده ای مواجه می شوند چرا که قادر به پرداخت پولی که پتروشیمی و فلزات می خواهند نیستند، اینها نمی توانند محصول خود را بفروشند و بعد در چنین وضعیتی می‌گوییم که بورس کالا در چارچوب نظام یافته، قاعده مند، قانونی و رقابتی تعیین قیمت می‌کند.
 
* رشد شاخص‌های بورس به درد صنایع پایین دستی نمی‌خورد
 
وزیر صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: اگر قیمت ارز پایین بود در صورت گران فروختن پتروشیمی، معترضان می‌توانستند از خارج واردات داشته باشند و بازار رقابتی شود اما وقتی تنها عرضه‌کننده‌اش بخش خصوصی و دولتی است و با هم همراهی می‌کنند تا قیمتها بالا رود، طبیعی است که مجموعه‌ای از صنایع پایین دستی که چندین برابر تعداد پتروشیمی هستند، در ادامه کار خود با مشکل مواجه شوند و نتوانند محصول خود را بفروشند، چنین رشدی در بورس به چه درد صنایع پایین دستی می خورد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *