پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۸
۵
نگاهی به واقعیت های راهبردی این روزهای افغانستان

آیا سپاه قدس در افغانستان موفق بوده؟!

دوشنبه ۲۲ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۴۸
کد مطلب: 775886
افغانستان از بیش از سی سال قبل تاکنون بستری آماده برای پرورش گروه های متعدد تندرو جهادی، ضد شیعی و ایرانی بوده است. سرویس اطلاعاتی عربستان و پاکستان همواره تلاش می کردند که روند ضد شیعه را نه تنها درباره گروه های کوچک تکفیری، بلکه در گروه بزرگی همچون طالبان نیز پررنگ نگه دارند.
آیا سپاه قدس در افغانستان موفق بوده؟!
گروه سیاسی جهان نيوز، مهدی جهان تیغی: این روزها برخی تحولات نظامی و سیاسی در افغانستان سبب شده که بتوان درباره عملکرد جمهوری اسلامی با محوریت سپاه قدس، در این کشور همسایه فارسی زبان سخن گفت. برای درک واقعیت عملکرد جمهوری اسلامی و سپاه قدس باید چند گزاره مهم ذیل را درک کرد:

یک: مهمترین پرونده امنیتی جنوب شرق ایران در بیست سال گذشته، حضور آمریکا با ده ها پایگاه ها و تجهیزات پیشرفته و هزاران نیروی نظامی در مرزهای شرقی ایران بود. طبق یک ارزیابی انجام شده آمریکا در 20 سال گذشته روزانه 300 میلیون و سرجمع نزدیک به 2.5 تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرده است. این هزینه ها قرار بود خروجی آن نه به مهار ایران بلکه به تسلط کامل بر جمهوری اسلامی ختم شود. ایران با محوریت سپاه قدس، در واقع در یک مبارزه بیست ساله مداوم ، طراحی‌های بسیار گران قیمت ضدامنیتی را در  چند کیلومتری مرزهای خود با شکست رو به رو کرده است.

دو: چه کشوری غیر از ایران اراده سرپا نگه داشتن روند سیاسی و امنیتی ضدآمریکایی در افغانستان را داشته است؟ آیا پاکستان، عربستان، ترکیه، قطر و... در افغانستان اراده سیاسی و نظامی برای مقابله با آمریکا را داشته اند؟! قطعا فقط نام یک کشور خارجی در اینباره می توان اسم برده شود و این ایران بود که در طول بیست سال گذشته همواره روند جهاد ضدآمریکایی در افغانستان را زنده نگه داشت و حتی برای فعالیت های سیاسی و امنیتی گروه های متضاد با خود نیز در محیط داخلی افغانستان جهت تاکتیکی و راهبردی درست و موثر در مواجه با آمریکا برای آنها ایجاد کرد؛ این مدیریت آنقدر موثر بوده است که عاقبت با فرار نظامیان آمریکا از افغانستان، نقطه عطفی بزرگتر از شکست آمریکا در ویتنام ایجاد شده است.

سه: افغانستان از بیش از سی سال قبل تاکنون بستری آماده برای پرورش گروه های متعدد تندرو جهادی، ضد شیعی و ایرانی بوده است. سرویس اطلاعاتی عربستان و پاکستان همواره تلاش می کردند که روند ضد شیعه را نه تنها درباره گروه های کوچک تکفیری، بلکه در گروه بزرگی همچون طالبان نیز پررنگ نگه دارند. امروز کارنامه سی ساله امنیتی نشان می دهد که ایران چگونه توانسته این روند را مدیریت کند و نه تنها طراحی های ضدامنیتی گروه های تروریستی را در اینباره خنثی کرده بلکه تعدیل های آشکاری نیز در برخی گروه ها درباره ایران و شیعه ایجاد کند و این خطوط قرمز را نیز همچنان معتبر نگه دارد.

چهار: آمریکا داعش را پس از متلاشی شدن سازمانی آن در سوریه، به افغانستان آورد تا از آنان برای رسیدن به اهداف محقق نشده امنیتی خود درباره ایران، اینبار در نزدیکی مرزهای شرقی جمهوری اسلامی استفاده کند. داعشی که باید در افغانستان که به ظاهر زمینه های تکثیر و قدرت گرفتن آن از جامعه سوریه بیشتر است رشد انفجاری پیدا می‌کرد، ولی به سرعت زمینگیر شد. چه کسی داعش را در افغانستان زمین گیر کرد؟ در ظاهر برخی از گروه های افغانی این کار را کردند ولی متخصصین نظامی می دانند که داعش نوسازی شده در افغانستان تنها در یک فرآنید پیچیده اطلاعاتی و با مشارکت و مدیریت یک قدرت برتر نظامی بالاتر از توان گروه های موجود افغانی می توانست زمینگیر شود.

پنج: آمریکا با خروج خود از افغانستان تلاش کرد که محیط داخلی این کشور را وارد رقابت های نظامی داخلی و به خصوص درگیری های میان شیعیان و اهل سنت ایجاد کند و به تبع آن پای ایران را نیز به جنگ بی حاصل و پرهزینه باز کند. اما سپاه قدس با ظرافت، صبوری و اقتدار این طراحی اولیه را خنثی کرد و همچنان نیز با اشراف اطلاعاتی و تدابیر سیاسی در حال عبور دادن ایران از یک فتنه مذهبی بزرگ است. عبور از این فتنه بزرگ این روزها با برخی سمپاشی ها در افکار عمومی زیاد احساس نمی شود ولی بعدها درباره آن بیشتر سخن گفته خواهد شد.

شش: از نوع مواجهه اصولی، آرامش و انضباط مواضع ایران در تحولات اخیر افغانستان به خوبی می توان دریافت که ایران در حوادث اخیر نه تنها غافلگیر نشده بلکه با یک نقشه راه تنظیم شده قبلی در حال بازیگری هست. این اشراف اطلاعاتی را در کنار این مساله بگذاریید که امروز همه دستگاه های نظامی و اطلاعاتی غربی از غافلگیری خود در تحولات افغانستان سخن می گویند. چه کسی این اشراف اطلاعاتی را برای ایران ایجاد کرده؟

هفت: جمهوری اسلامی ایران با دستور کار «انتقام سخت»، اخراج آمریکا در منطقه را شتاب داده و در افغانستان علائم  تحقق و فعال بودن آن دیده می شود. در این میان شبح حضور سپاه قدس و سردار قاآنی که از او به عنوان متخصص ویژه افغانستان یاد می شود، بی شک غیرقابل انکار است. ایران خروج آمریکا در منطقه را از طریق ابزارهای متعدد و گروه های گاه متضادی دنبال می کند که نشانه پیچیدگی رفتار ایران است و بی شک بعدها درباره نقش راهبری ایران در اخراج آمریکایی ها از افغانستان، توسط خود دستگاه های نظامی و امنیتی غربی بیشتر و شفاف تر سخن گفته خواهد شد.

*مدیر مسئول جهان نيوز

بیشتر بخوانید:
مابه‌ازا‌های اجتماعی سریال گاندو
چرا مردم دوست ندارند «آقا محمد» گاندو شهید بشود؟

مناسبات جدید راهبردی ایران با اسرائیل نفتالی و آمریکا بایدن
استراتژی «مرگ با هزاران جراحت» در برابر ایران چیست؟!

دلیل عدم حمله نظامی آمریکا به ایران به روایت جدیدترین اطلاعات محرمانه/ لو رفتن اطلاعات طبقه‌بندی شده نظامی آمریکا درباره ایران +جزییات

افتتاح اولین پایگاه نظامی سپاه در ۲۰ کیلومتری خاک آمریکا +جزئیات

ادای احترام رسمی فرمانده ارشد نیروی دریایی آمریکا به افسران نیروی دریایی سپاه/ نیروی دریایی سپاه با چه زبانی با آمریکا گفتگو می‌کند؟!

تعیین خط قرمز جدید در برابر حملات موشکی ایران/ جزییات جالب از جلسه امنیت ملی آمریکا برای پاسخ نظامی به ایران

شبح حضور فرمانده سپاه قدس در سواحل کالیفرنیا/ سردار قاآنی درباره گروه ناراضی «یوزپلنگان ارتش آمریکا» چه می‌داند؟

سازمان اطلاعات سپاه در بخش فارسی صدای آمریکا چقدر نفوذ کرده؟!

روایتی از برتری خاص اطلاعات سپاه بر سرویس امنیتی آل سعود؛
چرا عربستان جرات نزدیک شدن به موسوی مجد را نداشت؟!

ایران با کشوری که بخواهد متحد نظامی اسرائیل در منطقه شود چه می کند؟/ رمزگشایی روس‌ها از تهدید یک ماه قبل سردار باقری علیه امارات

فهرست سردار سلامی برای انتقام سخت چگونه تکمیل شد؟/ نام این زن آمریکایی در فهرست انتقام سپاه حتما هست!

ایران چگونه می‌تواند بدون شلیک موشک وزارت خزانه‌داری آمریکا را نابود کند؟!

برآورد امنیتی سال ۲۰۲۱ اسرائیل درباره انتقام سخت و جنگ با ایران +جزییات

جو بایدن اولین گزارش فوق محرمانه سنتکام درباره سپاه را دریافت کرد +جزئیات

چرا سپاه جنگیدن در تاریکی مطلق را تمرین کرد؟!

چه رابطه‌ای میان محاکمه مریم تامسون با مرگ مشکوک تعدادی از افسران آمریکایی مرتبط با شهادت حاج قاسم وجود دارد؟/ آیا اسامی فهرست انتقام سخت سردار سلامی در حال خط خوردن هست؟!

نیروهای امنیتی ایران چگونه تحرکات روزانه وزیر جنگ اسرائیل را رصد می‌کنند؟/ شاهکار اطلاعاتی به نام ابوالقیعان +تصاویر
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Romania
پاكستان و تركيه ايران را در آذربايجان و افغانستان دور زده اند ، لذا رويكرد ميداني ما با تمركز بر روي سوريه و لبنان و يمن كه هم مرز ما نبوده اند نياز به اصلاحاتي دارد كه اينطور دور نخورده و خطر از دست دادن امنيت به مرزهايمان سرايت نكند ..
Iran, Islamic Republic of
ایران در افغانستان در رقابت با پاکستان وترکیه است ..
Iran, Islamic Republic of
اگر خلاء رفتن آمريكا قرار است با کسایی مثل طالبان پر شود ، همان بهتر كه آمريكا نرود … اينجا حداقل بغل گوشمان و در برد موشكهايمان بودند …..
علی اصغر
Iran, Islamic Republic of
تحلیل معقول وخوبی بود.ممنون
Iran, Islamic Republic of
کسانی که در ایران نه غزه نه لبنان نه یمن ..سر میدادند چه شد که یکباره غمخوار مردم افغانستان در زمان افتضاح امریکا شدند اینان غصه شکست ارباب را دارند همان طور که در سوریه وفلسطین غصه ارباب حمایت گر را داشتند