جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱
۲

تفکر جهادی و پیشرفت‌های معجزه آسا

فرزاد جهان‌بین
سه شنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۸:۲۶
کد مطلب: 697769
یک استاد و پژوهشگر دانشگاه می‌گوید: یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی پیشرفت کشورها شاخص توسعه انسانی است. ما در این زمینه در زمان پهلوی کمتر از اردن بودیم و همسطح غنا و کنیا.
جهان نيوز - فرزاد جهان‌بین: عنوان این بحث، تفکر جهادی و پیشرفت‌های معجزه‌آساست. ما بر این باوریم که جمهوری اسلامی در عموم حوزه‌ها پیشرفت داشته است اما در برخی حوزه‌ها این پیشرفت معجزه‌آسا بوده است.وقتی بررسی می‌کنیم، می‌بینیم این پیشرفت‌ها در حوزه‌هایی اتفاق افتاده که تفکر جهادی و انقلابی در آن حوزه‌ها حاکم بوده است. یعنی تفکر آرمانگرا، منعطف، به دور از بروکراسی زاید و متصلب، دارای اعتماد به نفس، دارای نگاه ویژه به محرومان و مستضعفان، دارای جرات و جسارت و قالب شکنی، فعالیت شبانه روزی و بی وقفه و امیدوار به آینده.

۴ حوزه‌ای که معتقدم پیشرفت‌ها معجزه‌آسا بوده دقیقا با چنین نگاهی است و سایر حوزها که پیشرفت چندانی نداشتیم دقیقا حوزه‌هایی است که این تفکر جهادی با این مختصات، یا در آنها نبوده و یا کم بوده است.

الف ـ شاخص توسعه انسانی
یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی پیشرفت کشورها شاخص توسعه انسانی است. ما در این زمینه در زمان پهلوی کمتر از اردن بودیم و همسطح غنا و کنیا. الان در خصوص مولفه امید به زندگی، ما بالاتر از متوسط دنیا و هم تراز کشورهای توسعه‌یافته هستیم.
 

نکته مهم اینجاست که ما فقط در دوران جنگ تحمیلی، ۱۰ سال، متوسط امید به زندگی را افزایش دادیم. هم به جهت رشد بهداشت و هم به جهت ایجاد زیرساخت‌ها برای زندگی بهتر.آمارهایی که عرض می‌کنم تا سال ۱۳۸۷ است. ببینید در روستا چه شده است.
 

عمران روستایی
در بین ۱۰۶ کشور بیشترین سرعت افزایش شاخص توسعه انسانی مربوط به ایران است. دو نموداری که نشان می‌دهم دقیقا این موضوع را تایید می‌کند.
 

مثلا در بحث زیرساخت‌ها به عنوان نمونه، عملکرد جمهوری اسلامی در برق‌رسانی با کشورهای همتراز مشخص است.
 

این همان پیشرفت خارق العاده‌ای است که از آن سخن می‌گوییم.این پیشرفت دقیقا به خاطر حضور نهادی مانند جهادسازندگی است.

ب ـ پیشرفت نظامی
یکی دیگر از عرصه‌های پیشرفت اعجاب انگیز، عرصه پیشرفت نظامی است. در حالی که ما کمترین بودجه نظامی منطقه را داریم اما امروزه همگان می‌دانند که جمهوری اسلامی یک قدرت مهم نظامی است. نمونه برجسته‌اش انهدام پهپاد گلوبال‌ هاوک بود که اعجاب همگان را برانگیخت.

شما به این جدول نگاه کنید. مقایسه بودجه نظامی و جایگاه نظامی، به خوبی نشان می‌دهد که تفکر جهادی با آن مختصات، چه می‌تواند بکند.
 
انواع تانک‌ها، موشک‌های خانواده شهاب، پهپادها و ... گوشه‌ای از توان نظامی جوشیده از درون جمهوری اسلامی است.

ج ـ پیشرفت‌های علمی
با اینکه هر چه جلوتر رفتیم سهم اعتبارات تحقیق و توسعه در تولید ناخالص ملی کم شده اما سهم ایران از یک صدم درصد در تولید علم جهان در قبل از انقلاب به بالای دو درصد رسیده است و این همان چیزی است که ذهن‌های معیوب یا نمی‌توانند تحلیل کنند و یا نمی‌خواهند تحلیل کنند. سرعت رشد علمی در ایران،۱۳ برابر متوسط رشد جهانی است.
 





علاوه بر این سهم علمی، علی‌رغم تمام تحریم‌ها و موانع، روز به روز این تاثیر علمی بالاتر رفته است. امروز به جایی رسیده‌ایم که از جهت کیفیت هم نقش مهمی در فضای علمی جهان داریم. بیش از ۲۸ دانشگاه ما جزو دانشگاه‌های برتر جهان هستند. نزدیک ۵۰۰ مقاله تولیدی ما جزو مقالات داغ و به اصطلاح، پراستناد در جهان هستند. بیش از ۲۰۰ دانشمند جزو، یک درصد دانشمندان جهان هستند.
 

این اتفاق معجزه‌آسا جز با تفکر جهادی نمی‌توانست رخ بدهد و بر این اساس است که دشمنان تلاش می‌کنند آن را لکه دار کنند. مثلا در گزارش استنفورد برای ایران ۲۰۴۰ بیان کردند که مقالات ایران عمدتا نامعتبر بوده و مقاله‌سازی است. در حالی که در همین گزارش با تناقض‌هایی، حرف دیگری زدند و این‌ها نشان می‌دهد که رشد علمی ایران، واقعی است.
 

 د ـ فقرزدایی:
حوزه دیگر موفقیت جمهوری اسلامی در فقرزدایی و کاهش نابرابری است. با اینکه تولیدناخالص ملی ایران چندان افزایش نیافته، اما به برکت نگاه عدالت‌محور و فعالیت نهادهایی مانند کمیته امداد و جهادسازندگی و قرارگاههای محرومیت زدایی با یک سرعت بالایی تلاش شده تا فقرزدایی شود.
 



آنچه در جمع‌بندی می‌گویم این است که با وجود تمام موانع و مشکلات، آن تفکری که توانسته چنین پیشرفت‌هایی را در این حوزه‌ها رقم بزند می‌تواند در سایر عرصه‌ها نیز چنین پیشرفتی رقم بزند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


علی
Iran, Islamic Republic of
کاش تفکر جهادی وارد مساجد هم بشود قبلا خیلی مساجد فعال بودند، محل بازی سرگرمی اردو آموزش و ساختن شدن برای جامعه اسلامی بود نه فقط برای نماز خواندن، واقعا حیف است از چنین بنای مقدس و ارزشمندی فقط در زمان محدود و فعالیت های محدود استفاده شود.
سروش
Iran, Islamic Republic of
درست می گویید، خیلی از بزرگان در مساجد پرورش یافتند و استاد و سردار شدند خیلی از رزمندگان تا قبل از حضور در مساجد یکجور بودند و پس از حضور در مسجد متحول شدند، مساجد نیروهای خوبی را برای این انقلاب پرورش داد.