پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۴
۱۸

سی ان ان: ماجرای فجیره نشان داد نباید فقط نگران تنگه هرمز بود/ پشت پرده حادثه الفجیره کیست؟

سه شنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۳۰
کد مطلب: 686184
منابع رسمی اماراتی پس از ۱۵ ساعت سکوت و تکذیب سرانجام یکشنبه شب به هدف قرار گرفتن ۴ فروند نفتکش در بندرالفجیره اعتراف کردند.
سی ان ان: ماجرای فجیره نشان داد نباید فقط نگران تنگه هرمز بود/ پشت پرده حادثه الفجیره کیست؟
به گزارش جهان نيوز، حسن عابدینی کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی  در یادداشتی نوشت: منابع رسمی اماراتی پس از ۱۵ ساعت سکوت و تکذیب سرانجام یکشنبه شب به هدف قرار گرفتن ۴ فروند نفتکش در بندرالفجیره اعتراف کردند.

بندر الفجیره با مساحتی حدود هزار و ۱۶۵ کیلومترمربع و جمعیتی افزون بر ۱۳۰ هزار نفر، یکی از هفت امیرنشین امارات عربی متحده است. این منطقه از سمت غرب به شارجه و رأس الخیمه، از جنوب به کلبا و از شرق به دریای عمان محدود می‌شود. بازار گمانه زنی درباره پیامد‌ها یا عاملان این حادثه هم اکنون در محافل سیاسی و رسانه‌ای داغ است؛ این موضوع از زوایای گوناگون قابل تحلیل است.

۱- فجیره، تنها بندر نفتی و صنعتی امارات در حاشیه دریای عمان است. اماراتی‌ها چند سال پیش یک خط لوله انتقال نفت به طول ۳۷۰ کیلومتر از ابوظبی به این بندر کشیدند تا بگونه‌ای تنگه هرمز را دور بزنند. این بندر از این نظر بسیار مهم است.

۲- سکوت و تکذیب رویداد و دروازه بانی شدید برای جلوگیری از درز کردن حتی یک فریم عکس یا ویدئو بیانگر آنست که حادثه غافلگیرانه بود. شیخ نشین امارات هنوز در مورد جزییات حادثه و مسببان احتمالی سخنی نگفته است.

۳- رسانه‌ها شماره هفت فروند کشتی آسیب دیده را منتشر کردند، اما مقام‌های رسمی فقط به مورد حمله قرار گرفتن ۴ فروند اذعان داشتند که نشان می‌دهد کاستن از حجم حادثه  و پیامد‌های آن مدنظر بوده است.  

 ۴- ماهیت این حادثه بیش از آنکه امنیتی باشد، اقتصادی است، طبعا پیامد‌های آن بر بازار انرژی، بورس و... قابل توجه خواهد بود. کشور‌های صادرکننده مانند ونزوئلا، لیبی، الجزایر هم که به علت تنش‌های داخلی ناتوان در عرضه بقدر کافی هستند ممکن است با بزرگنمایی حادثه الفجیره، بازار را به یکباره با جهش قیمتی مواجه کند.    
 
۵- آمریکا مدت هاست که روی استخراج نفت شیل سرمایه گذاری می‌کند. ایالت کلرادو با داشتن دخایر ۳٫۳ تریلیون تنی بیشترین میزان را در دنیا دارد. استخراج نفت شیل زمانی مقرون بصرفه اقتصادی است که قیمت نفت به حدود ۱۰۰ دلار برسد.

۶- آمریکا بار‌ها کشور‌های عربی دارنده دلار‌های نفتی را تهدید کرده است که در صورت نبود در منطقه حتی یک هفته هم نمی‌توانند در کاخ هایشان باشند. جناح تندرو برای مشروعیت بخشیدن به حضور نظامیانشان و دوشیدن کشور‌های حاشیه خلیج فارس ممکن است به چنین سناریویی متوسل شده باشد.

۷- ماجراجویان در هیات حاکمه آمریکایی، رژیم صهیونیستی، جناح بن سلمان سعودی و بن زاید اماراتی هم ممکن است برای شعله ور کردن ناامنی در منطقه و دراز کردن انگشت اتهام به سوی ایران به این شگرد متوسل شده باشند.

۸- عامل این حادثه از قدرت اطلاعاتی و عملیاتی زیادی برخوردار بوده است. نفوذ در تدابیر امنیتی آمریکا، فرانسه، امارات و سعودی که در این منطقه فعال هستند از دیگر مولفه‌هایی است که در توان عامل یا عاملان حادثه بوده است. به نظر می‌رسد با این مشخصات، موساد بیشتر از همه در مظان اتهام باشد.

۹- مشارکت گسترده امارات در ائتلاف ضد یمن شاید انگیزه‌ای به یمنی‌ها داده باشد که دست به عملیات انتقام جویانه بزنند. انقلابیون یمن بار‌ها در این زمینه به امارات هشدار داده بودند، اما در زمینه حادثه الفجیره اظهار نظر نکرده اند.

۱۰- رقبای اقتصادی، جریان‌های مخالفت دولت امارات، القاعده، اخوانی‌های تحت فشار سنگین وهابی‌ها، نیرو‌های سرخورده موسوم به گرگ‌های تنها، دزدان دریایی و... هر یک ممکن است به دلایلی انگیزه دست زدن به چنین اقدامی را داشته باشند.

۱۱- برای تحلیل دقیق‌تر گرچه باید منتظر دریافت اطلاعات بیشتر از منابع مستقل درباره این حادثه بود، اما این نکته روشن است تا زمانی که قدرت‌های فرامنطقه‌ای به سرکردگی آمریکا در صدد یافتن بازار فروش جنگ افزار در منطقه باشند غرب آسیا روی امنیت را نخواهد دید.  
 
فواید ناخواسته حادثه الفجیره/ سقوط بورس و افزایش قیمت نفت
به دنبال این حادثه شاخص بورس‌های تمام کشورهای عربی حاشیه‌ خلیج‌فارس به‌شدت کاهشی شد. سقوط حدود ۴درصدی بورس دبی، ابوظبی و عربستان‌ پس از حملات انجام‌شده به نفتکش‌های سعودی و اماراتی موجب ملتهب‌شدن بازار در این دو کشور شده است. همچنین شاخص بورس در اغلب کشورهای اروپایی و جهانی روند کاهشی داشته است. قیمت نفت نیز حدود نیم درصد بالاتر رفت. اهمیت اتفاقات در فجیره از آن جهت بود که این بندر، دومین بندر بزرگ بانکرینگ یا همان سوخت‌رسانی به کشتی‌ها و نفتکش‌ها در جهان است. همچنین نزدیکی این بندر به منابع نفت و گاز خاورمیانه و بارگیری روزانه ۱/۵ میلیون بشکه نفت خام از این بندر، بر اهمیت آن افزوده است.
 
سی ان ان: ماجرای فجیره نشان داد نباید فقط نگران تنگه هرمز بود
.سی ان ان نیز نوشت:حادثه بندر فجیره هشدار به دولت هایی است که از تنش با ایران حمایت می کنند و این که نباید تنها نگران تنگه هرمز بود بلکه چنین رخدادهایی می تواند به دیگر مناطق از جمله دریای عمان نیز گسترش یابد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
دست اندر کاران حادثه فجیره با این اقدام از افت بورس عربستان و امارات و افزایش قیمت نفت کاسبی کردند بنا بر این کار کار آمریکا و دولتمردان امارات و ال سعود است.
Iran, Islamic Republic of
....
مارادونا را بگیر
Iran, Islamic Republic of
مشخص نیست امثال حسین شریتمداری ها چرا اصرار دارند با نیش و کنایه ثابت کنند حادثه فجیره کار ایران بوده. مسئولان امنیتی کشور لطفا به صورت علی الحساب دهان ایشان را ببندند و قلمشان را هم بشکنند چون کم کم 11 سپتامبر و حادثه لاکربی و ترور جان اف کندی را هم میندازه گردن خودمون!!!!
خرمشهر
Iran, Islamic Republic of
بنده هم قبلا گفتم که روزنامه کیهان در حال القای خطای محاسباتی به مسئولین نظامی و امنیتی کشور است و باید ترمزش را کشید
علی
Iran, Islamic Republic of
شمافعلابهتره جلوی طراحان « توافق به هرقیمتی»روبگیری که اینقدگل به خودی نزنن وپیام ضعف به دشمن ندن...!!!
خرمشهر
Iran, Islamic Republic of
بنده با توافق به هر قیمت مخالفم و کاملا هم با جنگ موافقم اما نباید القای خطای محاسباتی از طرف روزنامه کیهان را نادیده بگیریم
Iran, Islamic Republic of
شما جلوي عراقچي را بگيريد...
Iran, Islamic Republic of
...
رضا
Iran, Islamic Republic of
بايد دهنشو گل گرفت .
مسعود
Iran, Islamic Republic of
...ض
احتمالا!
Iran, Islamic Republic of
احتمالا تو خیال نحسشون یازده سپتامبر 2 باشه - اما کور خوندن
Iran, Islamic Republic of
احتمالا ،
تو ادبیات نظامی بهش میگن false flag . خودش به خودش حمله مخفیانه میکنه و میندازه گردن طرف مقابل. آمریکا است دیگه ، شیطان بزرگ مجسم است.
Iran, Islamic Republic of
عامل این حادثه از قدرت اطلاعاتی و عملیاتی زیادی برخوردار بوده است.
این جمله میتونه برای ایران هم صدق کنه
یک رای یت
Iran, Islamic Republic of
با اندک توجهی به تحولات اخیر منطقه و آرایش نظامی صورت پذیرفته و تشدید احتمال درگیری نظامی، یکی از فرضیه های محتمل این است که امارات متحده عربی می داند که در صورت بروز جنگ، دامنه آن (با توجه به موضوع گیری های اخیر سیاستمدارانش) به این کشور نیز خواهد رسید. همینطور بروز هرگونه اخلال در عبور و مرور دریایی از تنگه هرمز، نقش بندر الفجیره را دوچندان خواهد نمود. لذا بمنظور تامین و تضمین امنیت این بندر استراتژیک (پیش از بروز هرگونه درگیری) و جلب توجه و حمایت های حفاظتی و امنیتی کشورهای صاحب قدرت جهان و مجامع بین المللی در این زمینه، کشور ساحلی را وا می دارد که چشم اندازی از تهدیدات پیشرو را (با بزرگ نمایی هر چه تمام تر) پیش چشم جهانیان ترسیم نماید. بر این اساس به نظر میرسد جهت دستیابی به اهداف فوق، طراحی این عملیات از سوی امارات متحده عربی محتمل تر باشد.
بورس تهران هم بالا رفت!
علی
Iran, Islamic Republic of
کار هر کس و یا گروهی بوده کار خوبی کرده.به ما چه ربطی داره.فقط ضربه به امارات و عربستان بنفع ماست.
Iran, Islamic Republic of
کار اسرائیل ملعون است.
عملیات پرچم دروغین.
مثل حادثه یازده سپتامبر.
اینها عادت به خودزنی دارند برای اینکه به دیگران تهمت بزنند.
احمد
Iran, Islamic Republic of
این تازه اول راهه دوران بزن دررو گذشته