جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۳
۲۰

خوزستان چگونه زیر آب رفت و آینده چه خواهد شد؟

جمعه ۲۳ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۰۴
کد مطلب: 681235
چگونه خوزستان با وجود ۱۰ سد مخزنی بزرگ با گنجایش ۲۳.۵ میلیارد مترمکعب آب و ۵ رودخانه دائمی در مقابل سیل‌های بهاری تسلیم شد و بخش وسیعی از خوزستان درگیر سیل‌ بهاری شد؟
خوزستان چگونه زیر آب رفت و آینده چه خواهد شد؟
به گزارش جهان نيوز، تسنیم نوشت: از آبان‌ماه 97 خبرهایی نسبت به پیش‌بینی باران‌های سیل‌آسا در بهار 98 در خوزستان منتشر شد. رضا اردکانیان وزیر نیرو در اسفند 97 به صراحت از احتمال وقوع سیل‌های بهاری در خوزستان خبر داد و گفت: از این زمان باقی مانده استفاده خواهیم کرد تا حداکثر میزان آب را از رود کرخه عبور دهیم تا حقابه تالاب را نیز فراهم کنیم.

وی افزود: با محاسباتی که داریم در تلاش هستیم تا ضمن اینکه حداکثر بهربرداری را از این آب داشته باشیم، جوری عمل کنیم که پایداری سد مورد مخاطره قرار نگیرد و تلاش خواهیم کرد در صورت بروز سیلاب حداقل خسارت به مزارع مردم وارد نشود.

اردکانیان ضمن هشدار نسبت به سیل احتمالی تصریح کرد: اگر اکنون کوچکترین سستی از خود نشان دهیم ممکن است شرایط به جایی برسد که به همان میزانی که ورودی آب در پشت سد داشته باشیم خروجی داشته باشیم که آن وقت سیلاب وسیعی رخ خواهد داد.

در همان هفته نخست فروردین ماه و در پی بارش‌های بهاری، بخش گسترده‌ای از مناطق ایران درگیرسیلاب شدند، که خوزستان به خاطر موقعیتی که دارد میزبان حجم کثیری از این سیلاب‌ها شد.

شرایط به گونه‌ای پیش رفت که در پایان هفته دوم بهار 98، پیش‌بینی وزیر نیرو به واقعیت پیوست و میزان دبی ورودی و خروجی سدهای خوزستان در چند مرتبه یکسان شد و نه تنها مزارع مردم بلکه تعداد زیادی از مناطق مسکونی و روستاها کاملا به زیر آب رفتند.

وضعیت بارندگی در سال آبی 97-98
آمارهای منتشر شده از میزان بارندگی در سال آبی 97 – 98 از پایان خشکسالی در ایران حکایت می‌کند. فقط در 10 روز نخست فروردین حدود 80 میلیارد مترمکعب بارندگی رخ داد.

وزیر نیرو در گفتگو با شبکه خبر، به صورت مبسوط درباره میزان بارش‌ها در سال آبی جاری سخن گفت و بیان کرد: کشور ما پس از حدود نیم قرن خشکسالی، امسال ترآبی نسبی را تجربه کرده است.

اردکانیان با بیان اینکه بارش‌های امسال در 48 سال اخیر بی سابقه بوده است، افزود: روند خشک سالی در کشور از حدود 50 سال گذشته رو به افزایش بود، بطوری که سال آبی 97-96 به عنوان خشک‌ترین سال در 50 سال اخیر ثبت شد.

وزیر نیرو گفت: از آغاز سال آبی جاری، یعنی از مهر 97 تاکنون میزان بارندگی‌ها تقریبا به اندازه متوسط بارندگی‌های سالانه در 50 سال اخیر بوده است.

اردکانیان این افزایش بارش را نسبت به متوسط 50 سال قبل 30 درصد عنوان کرد و افزود: بارندگی‌های امسال نسبت به سال قبل 145 درصد افزایش داشته است.

وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنانش در برنامه تلوزیونی تیتر امشب به وضعیت سد‌های کشور در پایان زمستان 97 پرداخت و گفت: سد‌های کشور در مجموع حدود 50 میلیارد متر مکعب گنجایش دارند که از سال آبی جاری، یعنی از مهرماه 97 تاکنون 35 میلیارد متر مکعب از ظرفیت کلی آن‌ها پر شده است.

اردکانیان با بیان اینکه این رقم در سال قبل 12 میلیارد مکعب بود به سهم بالای استان خوزستان در ذخیره سازی منابع آبی کشور اشاره کرد و افزود: از 23 میلیارد متر مکعب افزایش ذخایر آبی پشت سد‌ها که در سال آبی جاری ثبت شده است، حدود 18 میلیارد متر مکعب، سهم استان خوزستان بوده است.

وی درباره بارش‌های هفته دوم بهار، گفت: با فعالیت این سامانه بارشی در مدت 5 روز، یعنی از 11 تا 16 فروردین ماه حدود 3 میلیارد مترمکعب آب وارد سد‌های استان خوزستان می‌شود، اما سد‌ها گنجایش ذخیره سازی همه این آب‌ها را ندارند و بخشی از آن باید رها سازی شود.

وزیر نیرو افزود: سد‌های خوزستان توانایی نگه داشت یک میلیاد و 200 میلیون متر مکعب آب بارش‌های آتی را دارند، اما مابقی آب‌های ورودی باید تخلیه شود.

اردکانیان گفت: بر اساس محاسبات و پیش بینی‌ها حدود یک میلیارد و 800 میلیون متر مکعب از آبی‌های ورودی در هفته آینده باید رهاسازی شود که این امر به معنی جاری شدن حجم بالایی از آب در زمین‌های پائین دست سدهاست.

اعلام وضعیت فوق‌العاده در استان خوزستان

بر این اساس خوزستان به عنوان بزرگترین میزبان حجم بالایی از سیلاب‌ها در شرایط ویژه‌ای قرار گرفت. بدین منظور از شنبه 10 فروردین 98 در استان خوزستان وضعیت فوق العاده اعلام شد.

استاندار خوزستان گفت: وزیر کشور با اعلام وضعیت فوق‌العاده در استان خوزستان موافقت کرد و با توجه به آورد آب و خروجی سدها نیاز است بیش از 36 روستا در حوزه دز و 20 روستا در حوضه کرخه تخلیه شوند.

وی افزود: تمامی دستگاه‌ها همراه با کارکنان و مسوولین واحدهایی که نیاز است باید در صحنه حضور داشته باشند و آماده خدمت‌رسانی و مدیریت در شرایط فعلی استان خوزستان باشند.

استاندار خوزستان با اشاره به مخالفت برخی روستاها برای تخلیه، عنوان کرد: تاکنون 14 روستا در خوزستان تخلیه شده است که با توجه به آورد آب و خروجی سدها نیاز است بیش از 36 روستا در حوزه دز و 20 روستا در حوضه کرخه تخلیه شوند.

که تا 18 فروردین این تعداد افزایش چشم‌گیری پیدا کرد و حکم تخلیه 2 شهرستان، 12 شهر و 110 روستای خوزستان صادر شد. و این یعنی درگیر شدن مستقیم قریب نیم میلیون خوزستان با سیل.

تا 16 فروردین هلال احمر استان خوزستان اعلام کرد که به 7 هزار و 517 خانوار شامل 40 هزار و 57 نفر در سیلاب امدادرسانی کرد. این غیر از خسارت‌های گسترده به مزارع و اراضی کشاورزی و احشام و منازل این مردم وارد شد.

در این دوره تمامی نیروهای امدادی، عملیاتی و خدماتی زیر نظر ستاد مدیریت بحران در حالت آماده باش قرار گرفتند و نیروهای مسلح اعم از ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سیستم امنیتی، نیروی انتظامی و دستگاه‌های اجرایی استان، با همراهی گروه‌های مختلف مردمی، جهادی و بسیجی برای مقابله با سیلاب‌ها وارد عمل شدند.

سیلاب‌هایی که همچنان ادامه دارند

هرچند که با توجه به سیر نزولی دبی ورودی آب در سدهای دز و کرخه، از وضعیت بحرانی سیل در خوزستان کاسته خواهد شد اما بعید است به زودی سایه تهدید از خوزستان برداشته شود.

هفته گذشته رضا اردکانیان وزیر نیرو از احتمال سیلاب‌های مجدد در اردیبهشت و خرداد سخن گفت. او گفت: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد در ماههای آینده رواناب‌های شدید و بیش از ظرفیت سدها در خوزستان خواهیم داشت.

وی ادامه داد: این رواناب‌ها که به سمت تالاب‌ها جاری می‌شود، تبخیر شده و یا به مصرف می‌رسد و یا سهمی از آن به دریا و تالاب مرزی وارد می‌شود.

وی افزود: بخش مهمی از رواناب‌های آینده ناشی از برف‌های وسیعی است که در بالادست باریده و در ماه‌های آتی با افزایش دما آب خواهد شد.

وزیر نیرو با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال آبی جاری در حدود 80 درصد رواناب بیش از متوسط درازمدت در خوزستان داشته باشیم گفت: اطمینان خاطر می‌دهم که بحث پایداری سدها به دلیل دقت بالا در مطالعات و طراحی سدها و پیش‌بینی سیلاب با دوره‌های بلندمدت، هیچ‌گونه جای نگرانی ندارد.

با توجه به این اظهارات به نظر می‌رسد که طی هفته آتی با کاهش میزان بارندگی و رهاسازی مقداری از آب سدهای دز و کرخه شیب سیلاب‌ها سیر نزولی به خود بگیرند لیکن نمی‌توان انتظار داشت طی چند ماه آینده شرایط پایداری را تجربه کنیم و احتمالا تا پایان تابستان دبی رودخانه‌های استان حداکثری باقی بماند تا سدهای استان برای سال آبی 98 - 99 خود را آماده کنند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
اتفاقا وجود همین سد کرخه و کارون باعث بسیل شده است اگه این سدها نبودند هنگام بارندگی در بالادست آب بطور تدریجی و مستمر از رودخانه عبور میکرد و به دریا میریخت ولی با توجه به اینکه حجم زبادب آب پشت سدها جمع شد وزارت نیرو دریچه های این سدها را از ترس شکستن سد باز کرد و سیل ایجاد شد.
Iran, Islamic Republic of
تو لرستان هم، کرخه و کارون باعث سیل شدند؟!!! تو گلستان چطور!!!
Romania
خوب یعنی وزارت نیرو ابی که باز کرد بیشتراز اب ورودی بود.؟معلوم است که اگر سد ها نبود.اب ورودی تمام خوزستان را زیر سیل می برد.ولی اشتباه وزارت نیرو اینجا است که چرا این ابها تابستان از سد ها رها سازی نشد تا هورها اب گیری شود .مردم کشاورزی کنند و جلوی گردو خاک گرفته شود.تاحالا مجبور نشوند برای خالی کردن سد ابها را رها سازی کنند.مگر اعتقادی به علم هواشناسی ندارند این مسئولان دولتی.البته درگذشته نشان داده اند اعتقادی به علم هواشناسی ندارند.در برفی که چند سال پیش در شمال امد به هیچ کدام از اختارهای هواشناسی توجه نکردند تا این که مردم چند روز در سرما بی برق و گاز و امکانات اولیه سر کردند
Iran, Islamic Republic of
آب باران تدریجی است و رد میشود ولی سد یهویی حجم زیادی آب به پایین دست رها میکند فرق دارد پروفسور
Iran, Islamic Republic of
بنظرم یه تحقیق کوچک درباره سد و سدسازی و حجم اب و ... انجام دهید.
عزیزجان
اگر این سدها نبودند الان استانی به اسم خوزستان وجود نداشت.
Iran, Islamic Republic of
خوزستان هزاران سال است است که وجود داشته و دارد و بارندگیها در ایام قدیم بیشتر از الان بود چرا نمیپذیرید که دستکاری انسانها در طبیعت باعث سیل شده
Iran, Islamic Republic of
خوذستان هزاران سال است که با توکل به خدا وجود داشته و کارون هم تا چند دهه پیش بدون لایروبی سالیانه قابل کشتیرانی بود.
وضعیت موجود نتیجه اتکای مطلق به فکر ناقص بشر و فراموش کردن خداست. اگر سد با هدف اولیه جلوگیری از سیل و تولید برق ساخته شود امریست بسیار نیکو و قطعا مفید. ولی اگر با قطع امید از رحمت خدا و بارش باران، ذخیره سازی آب هدف اصلی شد، میشود آنچه شد.
Iran, Islamic Republic of
چاره کار این است که چند وقت احمدی نژاد زمام امور را در دست بگیرد تا هم بارندگی به نحو محسوس کاهش یابد و خشکسالی شود و هم با زدن دوربرگردان آبها را به کوه ها و بالادست هدایت کند!؟
Iran, Islamic Republic of
.....
پاسخ به 17:16
France
کینه شتری شما از دکتر احمدی نژاد بابت چیه؟
Iran, Islamic Republic of
تحقیق کنید ببینید که چند تا رستوران و ساختمان درون رودخانه کارون ساخته شده است که الان مانعی بر سر راه عبور آب شده اند.

به جای لایروبی رودخانه، طی سالیان گذشته درون رودخانه خاکریزی می کردند و پارک و رستوران و جاده و ساختمان ساختند.
Iran, Islamic Republic of
احسنت
درگزارش حرفی از گل ولای مانده در سدهاطی سالها ندیدم از کارشناسی شنیدم که می گفت درصد بالایی از حجم سدهارا گل ولای پر کرده بوده ...
Oman
ضمن ابراز همدردی با آسیب دیدگان، معتقدم برکات این سیل برای حل مشکلات اقتصادی و معضلات اجتماعی کشور بعد ها مشخص خواهد شد.
اگر مسئولین عاقل باشند، از این فرصت پیش آمده برای رونق تولید داخلی، ایجاد اشتغال و جبران اشتباهات گذشته در بهره برداری صحیح از منابع آب استفاده خواهند کرد.
Iran, Islamic Republic of
خدا رحمت کند ایت الله هاشمی رفسنجانی را که با درایت این سدها را احداث کرد /
Iran, Islamic Republic of
اتفاقا دلیل اصلی سیل خوزستان همین سدها بودند
زهرا
Iran, Islamic Republic of
سد گتوند رو کی ساخت؟
Iran, Islamic Republic of
فتاح بزرگوار
Iran, Islamic Republic of
هدف از ساخت سد اين بود كه كمك ها بلاعوض و وام هاي كلان صندوق بين المللي و بانك جهاني و بانك توسعه اسلامي و ساير موسسات مالي جهاني براي حفظ محيط زيست بکار گرفته شود.
Iran, Islamic Republic of
ولي افسوس در جايي هزينه شد كه مطالعات فاز صفر و يك ان انجام نشده بود مانند كتوند
حسن
Iran, Islamic Republic of
با سلام
بنده خوزستان زندگی می کنم.
بزرگواران اگر وجود سدها نبود و کنترل سیلاب با سدها انجام نمی گرفت قطعا بحران شدیدی گریبان خوزستان رو می گرفت.
در مراحل باز نمودن دریچه های سدها ریسک پذیری وجود دارد. اگر آبها رهاسازی می شدند و باران نمی بارید صحبت های شما آیا جور دیگری نبود و وزارت نیرو را متهم نمی کردید؟
بنده در همجواری رود کارون یگانه رود قابل کشتی رانی در ایران بزرگ شده ام نکته مهم عدم لایروبی این رودخانه عظیم که منجر به همسطح شدن با جلگه خوزستان شده است می باشد. و نکته دیگر تجاوز به حریم رودخانه است.