شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
 
۰
۱

حجم غیرقابل باور سیلاب ۱۳بدر چطور مهار شد؟

يکشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۲۲:۱۶
کد مطلب: 680458
تسنیم نوشت: وقوع سیلاب ۸۵۰۰ مترمکعبی در شب سیزده‌بدر امسال، بزرگترین سیلاب دهه اخیر در ایران بود که با وجود سد عظیم کرخه، بدون خسارت مهار شد.
حجم غیرقابل باور سیلاب ۱۳بدر چطور مهار شد؟
به گزارش جهان نيوز، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور در مراسم بهره‌برداری ۳ طرح توسعه در جنوب تهران که صبح امروز برگزار شد در بخشی از سخنان خود به موضوع سیلاب‌های اخیر اشاره کرد و گفت: "هم با رحمت خداوند مواجه بودیم و هم با رنج و سختی بندگان خداوند مواجه بودیم؛ دیدیم که طرح‌های توسعه جان هزاران نفر را نجات داد."

وی افزود: "شما ببینید اگر سدهای خوزستان نبود ... اگر سدهای دز، کرخه، گتوند، کارون‌ها ( کارون ۳ و کارون ۴) و شهید عباسپور نبود، امروز استان خوزستان چه وضعی پیدا می کرد؟ آن شب‌هایی که در شب‌های بارانی ۱۲ فروردین ۸۵۰۰ مترمکعب سیلاب در ثانیه وارد کرخه می‌شد، اگر سد کرخه نبود، همه این ۸۵۰۰ مترمکعب در ثانیه به همراه سیلاب‌های دیگر مسیرها وارد خوزستان می‌شد، و آن وقت وضع خوزستان چگونه می‌شد؟"

این سخنان رئیس جمهوری مربوط به سیلاب عظیمی است که در ساعات پایانی دوازدهمین روز نوروز و در شب سیزده‌بدر رخ داد، زمانی که مردم در خواب ناز بودند تا در روز طبیعت بتوانند به تفریح و گشت و گذار در کنار خانواده خود بپردازند. این سیلاب عظیم که از بالادست حوضه آبریز کرخه شروع شده بود، ناشی از به‌هم پیوستن چندین جریان همزمان سیلابی بود. بخشی از این جریان آبی با ورود به مخزن سد سیمره با افت انرژی مواجه شد و سیلابی که در صورت نبود سد سمیره در زمان رسیدن به مخزن سد کرخه دبی ۱۰ هزار مترمکعبی داشت، با استهلاک در مخزن این سد، در نهایت به دبی ۸۵۰۰ مترمکعب در ثانیه رسید.

این سیلاب عظیم در شب سیزده بدر، با فضایی که از پیش در مخزن سد کرخه (با رهاسازی مستمر و مدیریت شده آب) ایجاد شده بود، در این سد بزرگ استان خوزستان به طور کامل مهار شد و در پایین دست این سد، هیچ کس از وقوع سیلابی عظیم که می‌توانست در صورت نبود سد کرخه، چندین شهر و روستای خوزستان را به طور کامل تخریب کند، باخبر نشد.

این سیلاب ۸۵۰۰ مترمکعبی، بزرگترین سیلاب دهه اخیر در ایران بود که با وجود سد عظیم کرخه، بدون خسارت مهار شد. سد کرخه همان سدی است که برخی منتقدان ناآگاه سدسازی، در سالهای گذشته، خالی بودن آن در زمان خشکسالی را دلیلی بر بیهوده بودن ساخت این سد و حتی اشتباه مهندسان در ساخت آن می دانستند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
البته که سدهای بزرگ هم بجای خود لازم است.
ایران هفتاد هزار روستا دارد که اگر در هر روستا یکی یا دو سه بند کوچک زده شود هم اشتغالزایی دارد هم باعث ذخیره و نفوذ آب به سفره های زیر زمینی می شود هم رونق تولید سیمان و مصالح دارد هم کارایی بهتر از سدهای بزرگ دارد هم ارزان تر است و هم از شستشوی خاک جلوگیری می شود. در سیل خسارت به خاک از تمام خسارت های مالی دیگر بیشتر است.