کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

زنگ خطر براي دانش ايراني

مرتضی خلفی زاده

4 بهمن 1397 ساعت 22:35

نگراني از کند شدن حرکت علمي کشور که در جاي جاي سخنان رهبر انقلاب ديده مي‌شود، حاکي از وجود نارسايي‌هاي جدي در ميان دستگاه‌هاي مرتبط با حوزه علم و دانش به‌خصوص در دانشگاه‌هاي کشور است.


جهان نیوز - مرتضي خلفي زاده: «شتاب اين حرکت علمي نبايد کاهش يابد»، «اگر اندکي از کاروان حرکت علمي دنيا عقب بمانيم، ديگر به اين کاروان و قله‌هاي علمي نخواهيم رسيد»، «هيچ‌گونه توقفي در زمينه‌ حرکت علمي نبايد ايجاد شود». هشدار به نهادهاي علمي کشور؛ اين مهم‌ترين پيام در ميان سخنان روز گذشته رهبر انقلاب در ديدار با مسئولان و محققان ستاد توسعه علوم و فناوري‌هاي شناختي بود.
با اين حال تزريق روحيه اعتماد به نفس و باوراندن شعار «ما مي‌توانيم» به بدنه علمي کشور، روي ديگر سکه سخنان انذارگونه ايشان بود؛ «معتقدم کشوري که همت کند، حتي مي‌تواند در بحبوحه‌ مشکلات سياسي و اقتصادي نيز کارهاي بزرگي انجام دهد»، «شرايط امروز ما به سختيِ تلاطم‌هاي کشورهايي که در شرايط بسيار سخت، سنگ بناهاي علمي بزرگي را پايه‌گذاري کردند، نيست، بنابراين مي‌توانيم پايه‌هاي مستحکم علمي را بنا بگذاريم.»
نگراني از کند شدن حرکت علمي کشور که در جاي جاي سخنان رهبر انقلاب ديده مي‌شود، حاکي از وجود نارسايي‌هاي جدي در ميان دستگاه‌هاي مرتبط با حوزه علم و دانش به‌خصوص در دانشگاه‌هاي کشور است. برخي اطلاعات و آمار اعلام شده توسط سامانه‌هاي بين‌المللي سنجش اعتبار علمي کشورها نظير داده‌هاي موسسه Scimago Jounal & Country Ranking نشان مي‌دهد که رشد علمي ايران به رغم آنکه به جهت کمي يعني تعداد مقالات علمي بسيار بالا و حتي در جايگاه اول دنياست اما شاخص‌هاي کيفيت در مقالات ايراني در قياس با مؤلفه‌هاي کمي، کاهش رتبه چشمگيري را نشان مي‌دهد. نمونه يکي از اين شاخص‌هاي کيفي، H-Index است. اين شاخص، نمايشگر بهره‌وري و تاثيرگذاري دانشمندان يک کشور بر اساس مقالات آنان است. کشورمان در اين شاخص، عدد ۲۵۷ را کسب کرده و با اين عدد در جايگاه ۴۲ دنيا قرار دارد. اين اطلاعات توسط يک سايت اعتبارسنجي داخلي به نام «فکت‌نامه» بررسي شده است. اين سايت به درستي‌سنجي يا fact-checking مي‌پردازد. درستي‌سنجي به معناي دستيابي به صحت گفته‌ها، اخبار و اظهاراتي است که با استفاده از فکت‌ها، آمار و اطلاعات معتبر به دست مي‌آيد.نگراني ديگر رهبر انقلاب که در قالب يک توصيه بيان شد، اعتماد به برنامه‌ها و توصيه‌هاي کشورهاي غربي در حوزه دانش و فناوري کشور است.
اتفاقي که شايد با انتشار و درز اخبار حضور سرزده برخي چهره‌هاي به ظاهر علمي و حتي مشخصاً غير علمي و وابسته به دستگاه‌هاي اطلاعاتي و امنيتي غرب و از جمله آمريکا نظير «آلن گودمن»، کارمند رسمي CIA سرويس جاسوسي آمريکا از دانشگاه‌هاي کشور، نظير دانشگاه‌هاي تهران، صنعتي شريف، شهيد بهشتي و پژوهشگاه‌ ملي مهندسي ژنتيک نمي‌تواند دور از ذهن باشد.
با اين حال رهبر انقلاب در توصيه ديگر خود مسئولان را به استفاده از همه توانايي‌‌هاي غربي‌ها ترغيب کرده و مي گويند که از شاگردي کردن و ياد گرفتن از آنان هرگز پرهيز نکنند. ايشان گفتند که شاگردي کردن ننگ نيست اما از «هميشه شاگرد ماندن» ننگ‌مان مي‌آيد. هشدارهاي مهم رهبر انقلاب در عين دميدن روح اعتماد به نفس به بدنه علمي کشور با يک جمع‌بندي مهم در سخنان‌شان همراه بود آنجا که فرمودند: «هر ملتي که از دانش‌هاي جديد و فناوري‌هاي مرتبط با آن عقب بماند، سرنوشتي جز عقب‌ماندگي، ذليل شدن و استعمار از جانب قدرت‌ها نخواهد داشت.»
منبع:رسالت


کد مطلب: 668092

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/news/668092/زنگ-خطر-براي-دانش-ايراني

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com