جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
 
۰
۳۴

چرا می‌توانیم مشایی را مروج «اومانیسم» بدانیم؟

شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۲۱
کد مطلب: 650946
مشایی معتقد است چون خدا در عالم نبوده و بر عالم است، بنابراین انسان در عالم محور و اساس است، وی صراحتاً می‌گوید که ما باید به اومانیسم تأسی کرده و به پیروی از آن، «انسان» را محور عالم قرار دهیم.
چرا می‌توانیم مشایی را مروج «اومانیسم» بدانیم؟
به گزارش جهان نيوز، همواره یکی از مهمترین مدعاهای حلقه انحرافی شکل گرفته در دولت‌های دهم این بوده که انحراف یک برچسب است که مخالفین سیاسی آقای احمدی‌نژاد برای از میدان به در کردن وی و متفرق کردن هوادارانش ساخته‌اند و اساساً انحرافی در افکار و عقاید این حلقه وجود نداشته و این حلقه بهترین منادیان و معتقدان اسلام ناب، مکتب امام خمینی (ره) و گفتمان اتقلاب اسلامی بوده و هستند.

به تازگی کتابی به نام «روایت انحراف» توسط پژوهشگران «اندیشکده ولاء» و درباره عقاید و افکار حلقه موسوم به «حلقه انحرافی» تألیف شده است. در این کتاب که به زودی به زیور طبع آراسته و روانه بازار نشر خواهد شد، تلاش گردیده تا فراتر از تحلیل‌های سیاسی راجع به حلقه آقای احمدی نژاد و دوستانش، به بررسی افکار و عقاید وی و این حلقه پرداخته شود. کنکاشی که می‌تواند نسبت عقاید و افکار این حلقه با مکتب «اسلام ناب» را که انقلاب اسلامی تعین یافته وجه نهضتی آن در عصر کنونی است را مشخص نماید.


**********
به طور خلاصه بعضی فیلسوفان در کنار برخی جامعه‌شناسان و مردم‌شناسان خدا را یک امر مخلوق بشر و یک موجود ذهنی در نظر گرفته‌اند. برخی از مردم‌شناسان و جامعه‌شناسان غربی با استناد به نتایج به دست آمده از برخی مطالعات پیرامون آداب و رسوم و عقاید مذهبی اقوام گذشته کوشیده‌اند تبیینی مادی‌گرایانه و ضددینی از گرایش انسان به خدا بدهند.


 آنان مدعی شده‌اند که انسان در سیر تاریخ، خدا را به گونه‌های مختلفی تصور کرده و بر اساس همان تصورات نیز به دعا و نیایش و ارتباط با خدا پرداخته است. به عبارت دیگر خدا ساخته و پرداختهٔ ذهن بشر است. یعنی گرایش بشر به خدا چیزی جز گرایش و پرستش موجودی که در ذهن انسانها ساخته شده نیست!

جباری با تأسی و به پیروی از فیلسوف ملحدی چون فویرباخ می‌گوید که خدا در واقع مفهومی است که ذهن انسان آن را ساخته است. وی معتقد است که شیئیت در ذات خود مخلوق است و اعتقاد همواره به چیز و شیء تعلق می‌گیرد. خواه این چیز مادی باشد، خواه غیرمادی. وی در یادداشت دیگری که به مناسبت فوت «استفان هاوکینگ»، فیزیکدان انگلیسی منتشر کرد، «ایرانیان» را متهم به تلقی «شیءانگارانه» و «ذهنی» از خدا کرده و می‌نویسد: «آنچه اکنون در تصور و تخیل ایرانیان درباره خدا حضور دارد، نوعی از "شئ انگاری" درباره خداست. از همین رو فیزیک به مثابه یک سخن معیار درباره شئ و "موجود" مقبول می‌افتد. این شئ‌انگاری و یا به تعبیر هیدگر، تلقی آنتیک (موجود انگارانه) مختص خداناباوران (Atheist) نیست و بلکه به طور ویژه نزد خدا باوران یافت می‌شود.»

وی نه تنها ایرانیان را که اساس یکتاپرستی را حامل این شیءانگاری از خدا دانسته و به نفی چندخدایی توسط ادیان یکتاپرست ایراد وارد می‌کند: «اساساً مفهوم یکتاپرستی در تطور تاریخی خود حامل این شئ انگاری بوده است. وقتی می‌گوییم خدایان را کنار نهیم و خدای واحد را بپرستیم، آیا این بدان معناست که همه خدایان جز یکی را نفی کنیم و تنها آن یکی را نگاه‌داریم؟ آن یک خدا که نه دیدنی است و نه شنیدنی و تنها به زور و ضرب استدلال فیلسوفان و متکلمان می‌توان وجودش را ثابت کرد. این چه معامله‌ایست؟
 

اکبر جباری
 
جباری تلاش کرده است با مغالطاتی شبه‌فلسفی و لفاظی و بازی با مفاهیمی مثل «وجود» و «موجود» به رد خدایی که ادیان یکتاپرست درباره آن سخن می‌گویند پرداخته و به جای آن بحث موهومی چون ایمان به گشودگی به ساحت جهان و وجود بپردازد.

پاسخ‌های دقیق و متقنی به ادعاهای جباری می‌توان داد که موضوع این مکتوب نیست. از آن جمله این‌که اگر خدا ساخته ذهن انسان است، چطور ذهن انسان که متناهی و ناقص است، توانسته مفهوم نامتناهی و کاملی چون خدا را به تصور درآورد؟

البته از منابع دینی و آثار اندیشمندان اسلامی پاسخ‌های دقیقی به بافته‌های صوفیانه جباری می‌توان داد، ولی حتی فیلسوف غربی چون «رنه دکارت» که از قضا نقش به‌سزایی در بسط تفکر انسان‌گرایی در غرب داشته نیز به این شبهه پاسخ داده، آن‌جا که گفته است ممکن نیست روح انسان از آن حیث که چنین است، بتواند جهت کافی یا وجه تبیین معنی کمال باشد. حواس ما و تخیل ابداعی ما هیچ یک نمی‌تواند موجب چنین معنی خارق‌العاده‌ای که در نوع خود یکی بیش نیست و سراسر فکر ما را فرا می‌گیرد بشود. بر فرض اینکه مفهوم خدا را ما خودمان ساخته باشیم، این کار را می‌بایست با ابتناء به قدرتی که داشته‌ایم و منشاء آن، وجود متعال بوده است کرده باشیم. به قول دولوباک ۷ ممکن است بگویید که این انسان است که آسمان را صورتِ خدایی داده است، اما باید دید که معنی خدا بودن را از کجا آورده است تا به انسان منسوب دارد؟ یعنی معنی خدا را چنان که هم اکنون هست نمی‌توان مخلوق مستقل عقل انسانی دانست.

اومانیسم به جای خداگرایی
اندیشه انسان‌گرایانه حلقه انحراف صرفاً در سخنان آنان بازتاب نداشته و برای فهم وجود این نگاه، صرفاً نیاز به مداقّه در سخنان مبهم یا بعضاً غامض برای عموم مردم در بین اعضای این حلقه نیست، چرا که گاهاً برخی از چهره‌های این حلقه به صراحت و بدون هیچ ابایی خود را معتقد به «اومانیسم» معرفی کرده‌اند. برای نمونه اسفندیار رحیم‌مشایی صراحتاً به اومانیسم معتقد است و به آن اذعان می‌کند و بر این اساس می‌گوید که نباید خدا را محور عالم قرار داد. وی در یک سخنرانی در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ می‌گوید: «اگر اومانیسم می‌گوید انسان، محور عالم است، ما نباید بگوییم خدا محور عالم است. خدا محور عالم نیست؛ بلکه خالق عالم است. خدا در عالم نیست؛ بر عالم است. در عالم، انسان محور است.»

مشایی معتقد است چون خدا در عالم نبوده و بر عالم است، بنابراین انسان در عالم محور و اساس است! بر این اساس وی صراحتاً معتقد است که ما باید به اومانیسم تأسی کرده و به پیروی از آن، انسان را محور عالم قرار دهیم! نکته بسیار مهم این سخنان مشایی در این است که وی عالمانه و عامدانه از واژه «اومانیسم» استفاده می‌کند وگرنه می‌توانست صرفاً از کلیدواژه همیشگی «انسان» استفاده نماید.

در واقع مشایی در استفاده از اومانیسم، همان معنایی را اراده می‌کند و در نظر دارد که این واژه در غرب به آن دلالت دارد. وی حتی با این استدلال که «حکومت دینی در غرب، منفور است» -که در بطن خود این معنا را دارد که به جای حکومت دینی، «اومانیسم» در آن‌جا محبوبیت دارد- توصیه به استفاده از انسان‌گرایی به جای تبلیغ حکومت دینی و تکیه بر آموزه‌های دینی کرده و می‌گوید این رویکرد برای اصلاح ذهنیت مردم اروپا به خاطر سابقه زشت کلیسا است: «الان در دنیا نگاه سنتی قدیم درباره ما حاکم است؛ به گونه‌ای که حکومت ما در دنیا یک حکومت دینی تبلیغ می‌شود که این نوع حکومت به خاطر سابقه زشت کلیسا در اروپا در دنیا تقریباً منفور است ... این ذهنیت را باید اصلاح می‌کردیم؛ بنابراین شروع به کار کردیم و از انسان سخن گفتیم.»

در واقع مشایی می‌گوید که به خاطر ضدیت مردم اروپا با حکومت دینی و دین، بهتر است ما به جای تأکید بر این‌ها از اومانیسم سخن بگوییم! برای فهم بهتر افکار مشایی ضروری است معنای واژه «اومانیسم» واکاوی شود.


واژه «اومانیسم» در لغت به معنای انسان‌گرایی یا انسان‌مداری است و در معنای خاص خود، جنبشی فلسفی و ادبی است که در نیمه دوم قرن چهاردهم در ایتالیا پدید آمد و به کشورهای دیگر اروپا کشانده شد. هدف این جنبش آن بود که با توجه به متون کلاسیک فرهنگ باستانی یونان و روم هم چون «ویرژیل» و «هومر» که مبناهایی ملحدانه و مشرکانه داشتند، دانش، بینش، زندگی اخلاقی و دینی انسانها را فارغ از آموزه‌های دین مسیحیت برپا دارد.

اما اومانیسم معنای عام و متداولی نیز دارد که فراتر از یک جنبش خاص ادبی هنری بوده (البته آن جنبش یکی از نمودهای آن است)، بلکه عبارت است از یک شیوه فکری و نگرشی که انسان را مدار عالم دانسته و عقل خودبنیاد انسانی را برتر از هر چیزی چون وحی تلقی کرده و خواهان حاکمیت کامل و مطلق العنان آن بر زندگی بشر شده است. این معنای از اومانیسم، یکی از مبانی و زیرساخت‌های دنیای مدرن به شمار می‌آید و اساس مکاتب مختلف غربی از رنسانس تاکنون بوده است، هر چند که ظهور و بروز آن در برخی مکاتب فلسفی و سیاسی نظیر پراگماتیسم، اگزیستانسیالیسم، پرسیونالیسم، مارکسیسم و لیبرالیسم بیشتر بوده است. بنا بر نگرش اومانیستی، خدا می‌بایست از صحنه معادلات بشری حذف شده و به جای آن، انسان در مرکز بنشیند که در این صورت زندگی بشری از قید و بندهای دینی آزاد شده و به شکوفایی خواهد رسید.

می‌توان عصر مدرن در غرب را که از حدود نیمه قرن چهاردهم میلادی به بعد ظهور کرده است، دوران اومانیسم به معنای بشرمداری یا انسان‌سالاری نامید. در این دوره «انسان» به‌ماهو انسان، مبنا و معیار همه چیز پنداشته شده و به تعبیری انسان به جای خدا می‌نشیند. در این باره «مارتین فویرباخ» فیلسوف آلمانی ماتریالیست قرن نوزدهم می‌گوید: «برای بشر، خدا همان بشر است.» و نیز «مارتین هایدگر» نیز در تعریف عصر مدرن که دوران سیطره اومانیسم است، می‌نویسد: «دورانی که ما آن را مدرن می‌خوانیم، با این حقیقت تعریف می‌شود که انسان، مرکز و ملاک تمامی موجودات است.»

محوریت تمام عیار و همه جانبه انسان در تفکر اومانیستی و در حقیقت تکیه زدن انسان به جای خدا در این تفکر تا بدان حد است که «ژان پل سارتر» اعلام می‌دارد: «فلاسفه اومانیسم برای رهایی از چنگال خداپرستی، تصور نوعی وجود متعالی را کنار نگذاشتند، بلکه صرفاً نام آن را تغییر دادند.»

«کالین براون» در این باره می‌گوید: «انسان‌گرایی خود، نوعی دین است، زیرا نوعی اعتقادنامه دارد. با این همه، دینی است بدون خدا، اگر هم خدایی وجود داشته باشد، شناختنی نیست، و نباید او را به حساب آورد. انسان باید فقط برای انسان، زندگی کند، زیرا انسان، چه بخواهد و چه نخواهد، در دنیا فروافکنده شده و باید خود را حفظ کند. انسان به معنای واقعی، خودش خالق خودش است؛ باید معیارهای خودش را به وجود آورد؛ باید هدف‌های خودش را تعیین نماید، و باید خودش، راه را به سوی آن‌ها بگشاید.»

با توجه به آنچه گذشت، اومانیسم را در مقابل اصالت خدا به اصالت بشر نیز تعریف نموده‌اند.

 در اندیشه اسلامی، انسان دارای کرامت ذاتی و اشرف مخلوقات است، اما این مقام و منزلت را تنها در ذیل بندگی خداوند به دست می‌آورد؛ حال آن که در اندیشه اومانیستی، بشر اصل و مدار عالم فرض شده و عقل خودبنیاد بشری، مستقل از وحی به عنوان راهنما و معلم زندگی وی تعیین می‌گردد. به این دلیل، اومانیسم در مقابل خداگرایی قرار دارد.

منبع: مشرق
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


علی
Iran, Islamic Republic of
...
علی
Iran, Islamic Republic of
متاسفم براتون که ظرفیت منطق ندارین
هیچ توهینی تو حرفام نبود
...
Iran, Islamic Republic of
ای نویسنده عزیز چرا اینقدر عقب مانده ای برو متن بالایی از تودیع و معارفه اخوندی که می خواهد باز شهردار تهران شود را بخوان که در سخنرانی اش گفته هدف من انسان محوری است که انسان محوری فارسی اومانیسم است اخوندی را به جای مشایی اشتباه گرفتی یعنی عمدا دارید از اخوندی و اومانیسم گراهها حمایت می کنید و زود برای اینکه روحانی و دار ودسته اش لو نروند افکارعمومی جامعه را منحرف می کنید ولی مردم ایران همه شان از شما تحصیل کرده تر و نویسنده ترند و متوجه می شوند چون حالی شان است شماهها سرتان را مثل کبک کردید زیربرف
Iran, Islamic Republic of
در عالم توهم بود فكر ميكرد با اين حرفها ميشه دولت اداره كرد...!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
زنده باد مردانی که ملت را از دست ظلم این جماعت بیدار کردند زنده باد آزادگی زنده باد احمدی نژاد
حسین
Iran, Islamic Republic of
بایک جستجوی ساده دراینترنت فیلم مشایی میاد اونجایی که میگه دوره اسلام گرایی تمام شده....
ازاحمدی نژاددرعجبم......
ايرج
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
اخر دشمنی با احمدی نژاد تا کجا .درود بر احمدی نژاد
دلواپس
Iran, Islamic Republic of
من با احمدی نژاد دشمنی ندارم منتقد رفتارهای عجیب وهیجانی وتاثیر اواز مشائی وبقایی ام ...من ودوستانم
دودوره به او رای دادیم وبه خاطر آن آسیب خوردیم... متاسفانه حرکات او مثل اصلاحات رنگ ساختارشکنی گرفت ...شناخت امر حیاتی انتخابات است...خدا همه راکمک کند
باالتماس عدم حذف...
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
به نظر می‌رسد آن‌چه مورد نظر مشایی است، دقیقا اومانیسم به معنای غربی آن نباشد، به دلیل آن که او از طرفی دیگر تاکید خاصی بر وجود امام زمان(ارواحنافداه) دارد و از بهار و آمدن ایشان صحبت می کند. اما ظاهرا افکار مشایی برگرفته ناقصی از سخن عرفان اسلامی است، منتها چون فهم دقیقی از عرفان اسلامی پیدا نکرده آن را با هجویات ذهنی خود آمیخته و نتوانسته آن‌چه را که باید بیان کند و چون از علمای عامل اهلِ عرفان(چون علامه طباطبایی، امام خمینی، علامه حسن‌زاده و امثالهم) به عنوان استاد بی‌بهره بوده، لذا به انحراف رفته است. از نظر عرفان اسلامی عالم تجلی وجود حق‌تعالی است و خداوند انسان کامل(حضرات معصومین علیهم‌السلام) را خلیفه و جانشین خود در زمین قرار داده است. کار خلیفه و جانشین هم واسطه بین ربّ و عالم است. بنابراین از این نظر محور عالم، انسان است، اما نه هر انسانی، بلکه انسان کامل و منظور از انسان کامل نیز فقط و فقط وجود مقدس حضرات معصومین(علیهم‌السلام)‌ هستند ولاغیر...بنابراین اگر با این نگاه به انسان، آن‌هم انسان کامل نظر کنیم، بله او محور عالم است. همان‌طور که در زیارت جامعه کبیره می‌خوانیم: «وَ إِيَابُ الْخَلْقِ إِلَيْكُمْ وَ حِسَابُهُمْ عَلَيْكُمْ وَ فَصْلُ الْخِطَابِ عِنْدَكُمْ وَ آيَاتُ اللَّهِ لَدَيْكُمْ وَ عَزَائِمُهُ فِيكُمْ وَ نُورُهُ وَ بُرْهَانُهُ عِنْدَكُمْ وَ أَمْرُهُ إِلَيْكُمْ»
Russian Federation
اتفاقا نظر او درباره اومانیسم همون مفهوم غربیه ...
نظرات او درباره امام زمان هم بازی با افکار عمومیه و الا حکومت اسلامی رو انکار نمیکرد و نمیگفت همانطور که اسب سواری تمام شده پس دوران اسلام هم تمام شده است و ...
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
موضوع به این سادگی نیست. اگر نظرش راجع به امام زمان بازی با افکار عمومی بود، با افکاری فردی چون احمدی نژاد که به هرحال معتقد به این مسائل هست قطعا، نمی توانست بازی کند و تا این حد او را تحت تاثیر عمیق خودش قرار دهد. بنابراین به نظر التقاط و فهم نازلی از رویکردهای متعالی عرفان اسلامی است، منتها براثر برداشت اشتباه از این جملات بر زبون میاره.
دلواپس
Iran, Islamic Republic of
آقا مصطفی سوالم این است اگر من درجایگاه مهمی باشم ایا نباید مراقب سخنم که تخصصم نیست باشم؟هدفم ازبیان وحرکات عجیب چیست؟
ايرج
Iran, Islamic Republic of
حرف شما كاملا درست است
فقط متوجه نشديم كه مشايي كجاي اين ديدگاه لغزش و انحراف داشته است ؟
هر چه ما ديديم و شنيديم عين همين صحبتهاي شماست .
انحراف دقيقا كجاست ؟
Iran, Islamic Republic of
عامل نفوذي افساد طلبان در كابينه احمدي
جهان نیوز
بدونید خواسته یا ناخواسته نیروی دست چندم اصلاح طلبها هستید برای انحراف افکار مردم از عملکرد فاجعه بار دولت و مجلس
Iran, Islamic Republic of
ایا این ربطی به احمدی نژاد پیدا می کنه ؟ ایا احمدی نژاد افکار مشایی را تایید کرده ؟...
سعید
Iran, Islamic Republic of
باطل رفتنی و حق ماندنی است.
زنده باد محمود احمدی نژاد ولایتمدار واقعی و صدای راستین ملت
فیضیان
Iran, Islamic Republic of
شما اصلا اصل اسلام و انقلابید.
میتونید در مورد هر کسی هر چی صلاح میدونید بگید
دلواپس
Iran, Islamic Republic of
نمی دانم منظورتان رادرست متوجه شدم یانه ولی آیا مشائی درباره ی انچه می گفت اطلاع وتخصص کامل داشت ...به نظرمن باقصدی دیگرمطالبی را بیان می کرد...
Iran, Islamic Republic of
...
محسن
Iran, Islamic Republic of
البته مانند همیشه مبحثی که مطرح می کنید را وقتی جوابی برایتان داده می شود که می بینید منطقی هست بلافاصله آنرا حذف میکنید
این رفتار شما مانند رفتن یک طرفه به نزد قاضی هست ...
محسن
Iran, Islamic Republic of
همه حرف من این است که این خیلی هنر نیست که از اشخاصی تمام ابزار دفاع را بگیرید و از چپ و راست به او حمله کنید وبه خودتان افتخار کنید ....
م. ناظر
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
درود بر دکتر احمدی نژاد عزیز و دلاور .
مهدی
Iran, Islamic Republic of
...
محمدحسن
Iran, Islamic Republic of
چون می خواهید ترافیک سایت تان را بالا ببرید
چون بیکار هستید
چون قدرت تشخیص اولویت ها را ندارید
چون از آمدن احمدی نژاد واهمه دارید
چون انتخابات مجلس نزدیک است
جهان تیغی مدیر مسئول جهان نیوز، تیغ سانسورت خیلی برنده شده
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
درود بر احمدی نژاد و یاران پاک و بهارب
جواد
Iran, Islamic Republic of
متاسفم براتون،بدون مطالعه افکار و سخنان مهندس مشایی،یکسری چیزهایی نوشتید که با علم و منطق سازگار نیست.
زنده باد بهار
Romania
ببین دیگه چیزی پیدا نمیشه که برای انحرلف ذهن مردم از مصیبت اقتصادب منتشر کنی؟
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
دیرروز انگ حجتیه

امروز اومانیسم؟!!!!

والعاقبت للمتقین
Iran, Islamic Republic of
جهان نيوز دچار بيماري علاقه به فحش خوري شده است