پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۱
۲۰
تئورسین پشت پرده ارتباط و مذاکره با آمریکا هم تغییر جهت داد

یادداشت موسویان درباره فواید ارتباط با شرق!/ آقای تئورسین متوجه شدید دیپلماسی فقط التماس و دادن امتیاز برای ارتباط با آمریکا و اروپا نیست؟!

سه شنبه ۲۰ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۵۶
کد مطلب: 639908
اما ابتکار عمل نظامی و دیپلماسی ایران در سوریه ظاهرا برای افرادی همچون موسویان نیز اثبات کرده است که دیپلماسی فقط نگاه به غرب و اصرار و التماس و دادن امتیازات متعدد برای راه یافتن به دنیای سیاسیون اروپایی و آمریکایی نیست.
یادداشت موسویان درباره فواید ارتباط با شرق!/ آقای تئورسین متوجه شدید دیپلماسی فقط التماس و دادن امتیاز برای ارتباط با آمریکا و اروپا نیست؟!
گروه سیاسی جهان نيوز: حسین موسویان که در سالهای اخیر به عنوان یکی از چهره های پشت پرده ریل گذاری تئوریک و تحلیلی و حتی عملی درباره برجام و همچنین مذاکره و ارتباط با آمریکا شناخته می شود، طی یادداشتی از فواید ارتباط ایران با شرق گفته است.

به گزارش جهان نيوز، موسویان در یادداشت اخیر خود در حالی از همکاری منطقه ای ایران، روسیه و ترکیه دفاع کرده است که چندی قبل خواستار آغاز گفتگوی منطقه ای با غرب و دادن امتیاز در اینباره شده بود!

موسویان در آبان ماه سال قبل طی یادداشتی در یکی از رسانه های زنجیره ای داخل کشور نوشته بود: « اروپا خاکریز اول آمریکاست برای ایجاد اجماع جهانی علیه ایران در مورد منطقه. لذا آغاز کار ما با اروپا جهت گفت‌وگوی هدفمند درباره بحران‌های منطقه با تشکیل کارگروه‌های مشترک در مورد مقابله با تروریسم تکفیری و بحران‌های عراق، سوریه، افغانستان و یمن، از اهمیت مضاعف برخوردار است. چنین سیاستی می‌تواند فشارهای آمریکا روی اروپا را کم‌اثر کرده، همکاری‌های متقابل قدرت‌های آسیایی با ایران را تقویت کرده، از تشنجات احتمالی جدید در روابط خارجی پیشگیری کرده، ضمن اینکه روند تخریب برجام را مهار کند.»

اما ابتکار عمل نظامی و دیپلماسی ایران در سوریه ظاهرا برای افرادی همچون موسویان نیز اثبات کرده است که دیپلماسی فقط نگاه به غرب و اصرار و التماس و دادن امتیازات متعدد برای راه یافتن به دنیای سیاسیون اروپایی و آمریکایی نیست.

 با این وجود چندی قبل پس از بی اعتنایی های تحقیر آمیز برخی مقامات آمریکایی به جریان غربزده در کشور موسویان پس از خروج آمریکا در فارین افرز نوشت که گفتگو با آمریکا بی خاصیت است!

وی در آن یادداشت تاکید کرد: "سیاست جدید واشنگتن تاثیر منفی زیادی در ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد داشت چون شانس هرگونه همکاری ایران و آمریکا در منطقه را از بین می‌برد. سیاست‌های آمریکا در چند دهه گذشته، همچون حملات نظامی به عراق و افغانستان و لیبی و حمایت از تجاوز نظامی عربستان به یمن، یکی از مهم‌ترین عوامل ریشه‌ای بی‌ثباتی‌ها و بحران‌های امروز خاورمیانه است. برجام این شانس را به وجود آورده بود که دو کشور بتوانند در مورد حل این بحران‌ها همکاری کنند."

البته ناامیدی موسویان از برجام که آن را روزگاری بزرگترین دلیل برای عدم سقوط اقتصاد ایران عنوان می کرد، کار را در ادامه به جایی رساند که وی طی گفتگوی خواستار استعفای دولت روحانی و برگزاری زودهنگام انتخاب نیز شد!

یادداشت موسویان درباره چرا ایران بلوک شرق را به غرب ترجیح می‌دهد؟
سید حسین موسویان که پیش از این در موارد متعددی به آمریکایی ها تذکر داده بود که ادامه دشمنی هایشان ایران را به سمت شراکت استراتژیک با روسه و چین خواهد کشاند! در مقاله ای در «لابلای» نوشت: اگر مثلث روسیه، ایران و ترکیه در مورد سوریه موفق شود، این مثلث می تواند نقش اساسی برای مدیریت بحران های دیگر منطقه ایفاء کند.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایسنا، متن کامل این مقاله به شرح زیر است:
«در حالی که فاز نظامی بحران سوریه به پایان نزدیک می شود، سران روسیه، ایران و ترکیه در نشست تهران بر حق تعیین سرنوشت سوریه توسط مردم این کشور واز طریق انتخاباتی فراگیر، آزاد و عادلانه تاکید کردند. آنها همچنین توافق کردند تا به همکاری مشترک خود تا نابودی کامل گروههای تروریستی تعیین شده توسط سازمان ملل در سوریه همچون داعش و القاعده و جبهه النصره ادامه دهند.

وقتی که بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ آغاز شد کشورهای عضو ائتلاف آمریکا همچون عربستان از تمام ظرفیت خود برای حذف بشار اسد استفاده کردند. لاکن همکاری مشترک روسیه و ایران برای حفظ حکومت سوریه مانع موفقیت ائتلاف آمریکا شد. با پیوستن آنکارا به محور مسکو-تهران، پیروزی اسد در جنگ شش ساله نزدیک شده است. اگر مثلث روسیه، ایران و ترکیه در مورد سوریه موفق شود، این مثلث می تواند نقش اساسی برای مدیریت بحران های دیگر منطقه ایفاء کند.

روابط روسیه و ایران هیچگاه تا این حد نزدیک نبوده است. تلخ ترین دوران تاریخ معاصر ایران در ۲۰۰ سال گذشته، تصرف سرزمین‌های ایران شامل: کل قفقاز، دریای خزر ،مرو ، سمرقند ، بخارا، ایروان ، نخجوان و تاجیکستان توسط روسها در دوران پادشاهان فتحعلی‌شاه و ناصرالدین شاه است. پس از جنگ جهانی دوم نیز روسیه با تشکیل و هدایت حزب کمونیستی توده و فرقه دموکرات در آذربایجان، سعی در تجزیه ایران داشت.

روابط ایران و آمریکا با دوستی آغاز شد و در مقاطعی از تاریخ گذشته، مردم ایران کشور آمریکا را خیرخواه خود تلقی میکردند. اما این روند از شصت سال پیش تغییر کرد. کودتای آمریکا و انگلیس درسال ۱۹۵۳ و ساقط کردن دولت مردمی مصدق، حمایت از تجاوز صدام به خاک ایران در سال ۱۹۸۰، ساقط کردن هواپیمای مسافری ایران و کشته شدن ۲۹۰ غیرنظامی، حمایت از به کارگیری سلاح شیمایی توسط صدام علیه ایران و کشنده ترین تحریم های اقتصادی از جمله موارد لیست بلند خاطرات تلخ ایرانیها از آمریکاست.

بعد از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ در ایران، بنیان سیاست خارجی ایران براساس اصل "نه شرقی، نه غربی" تعریف شد تا ایران استقلال خود در روابط با قدرتهای خارجی را حفظ کند. با این وجود سیاستهای خصمانه آمریکا و بی اعتمادی کامل به آمریکا، موجب چرخش سیاست خارجی ایران به سمت شرق شده است. اخیرا رهبر عالی ایران مذاکرات هسته ای با آمریکا را اشتباه خواند. آقای ولایتی مشاور سیاست خارجی ایشان ترامپ را "غیرقابل اعتماد" و پوتین رئیس جمهور روسیه را" شجاع و منطقی" دانست.

چنین وضعیتی بی دلیل نیست. چون امریکا درحالی چهل و پنج پایگاه وسیع با حدود صدوسی هزار سرباز اطراف مرزهای ایران دارد که سیاست تغییر رژیم درایران را درچهل سال گذشته در دستور کار داشته، با نقش و جایگاه منطقه ای ایران مبارزه کرده ، با اعمال سیاست تحریم در حقیقت رفاه و توسعه اقتصادی ایران را نشانه گرفته و با تمام ظرفیت با جایگاه و نقش منطقه ای ایران مبارزه کرده است.

درحالی که روسیه و چین و هند هیچ کدام حضور نظامی خصمانه ای در مرزهای ایران ندارند، در روابط دوجانبه و منطقه ای به جمهوری اسلامی بعنوان یک شریک سیاسی-امنیتی-اقتصادی نگاه کرده، ایران را در مبارزه با تروریست همکاری قدرتمند میدانند، با سیاست تغییر رژیم آمریکا مخالف و نقش مشروع و طبیعی ایران در منطقه را پذیرفته و همکاری میکنند.

روابط ایران باهند وچین، دوقدرت بلوک شرق، ریشه تاریخی براساس دوستی و احترام متقابل دارد. علاوه برآن قدرتهای بلوک شرق توانسته اند هم با ایران و هم با دشمنان منطقه ای ایران بویژه اسرائیل و عربستان و امارات روابطی متعادل و نرمالی داشته باشند درحالیکه آمریکا بطور کامل در زمین دشمنان منطقه ای ایران بازی می کند.

برجام شرایطی بوجود آورد که می توانست تحولی درروابط منفی چهل سال گذشته ایران و غرب به وجود آورد. زیرا اولین باری بود که ایران و آمریکا مستقیما در سطح عالی راجع به یکی از موارد اختلافی مذاکره و توافق کردند. در طول سه سال گذشته برجام توسط ایران بطور کامل اجراء شده و بعنوان جامعترین سند تاریخ عدم اشاعه سلاحهای هسته ای شناخته شد. رهبر عالی ایران هم اظهار نمود که اگر آمریکا به تعهداتش درمورد برجام عمل کند، این می تواند فتح بابی برای ادامه گفتگوها درمورد سایر مسایل باشد.

منتهی ترامپ رییس جمهور آمریکا به توصیه نتانیاهو و فشار عربستان، یک جانبه از توافق خارج و قطعنامه سارمان ملل و آژانس بین المللی انرژی هسته ای را زیر پا گذاشت، تحریم های فرامرزی را اعاده کرد و بدین ترتیب مهر تاییدی بر بی اعتمادی های چهل ساله ایران گذاشت و شانس گفتگو و همکاری در مورد مسائل منطقه ای را کشت.

در روند در پیش رو دو عامل نقش در آینده روابط ایران با قدرتهای بلوک شرق و غرب تاثیرگذار خواهد بود.
اول اینکه با وجودی که روسیه و چین و اروپا با عزمی راسخ بدنبال اجرای برجام هستند اما آسیب پذیری اروپا از تحریمهای فرامرزی آمریکا به مراتب بیشتر از قدرتهای بلوک شرق است. به نظر می رسد قدرتهای بلوک شرق به تعهدات برجامی خود بیشتر عمل نمایند و از خلاء موجودی که ترامپ در روابط غرب با ایران بوجود آورده، استفاده و ایران را بیش از پیش متحد خود سازند. درعین حال، تهران به عملکرد اروپا چشم دوخته که آیا اروپا خواهد توانست استقلال خود در اجرای برجام منهای آمریکا را به اثبات رسانده و حداقل روابط بخشی از بلوک غرب با ایران را حفظ و مدیریت کند یا خیر.

دوم اینکه آیا تهران و واشینگتن در دوره ترامپ گفتگوی مستقیم را آغاز خواهند کرد یا خیر؟ ترامپ اظهار نموده که هدف وی از تخریب برجام و افزایش فشارها و تحریمها، دستیابی به یک معامله بزرگتر با ایران است. او گفته که ایران با وی تماس و گفتگو خواهد کرد. واعظی رییس دفتر رئیس جمهورا ایران گفته که ترامپ هشت بار برای گفتگو با روحانی تماس گرفته است. در هر صورت رهبر عالی ایران که تصمیم گیرنده نهایی سیاست خارجی ایران است، اخیرا تصریح کرد که ایران در هیچ سطحی با آمریکا مذاکره نخواهد کرد.
در عین حال سی سال تجربه من از کار در سیستم حکومتی ایران بعد از انقلاب، نشان می‌دهد که سیاست آمریکا مبنی بر توهین و تحریم و تحقیر ایران، نتیجه معکوس داده و موجب سخت ترشدن مواضع ایران و نفی هرگونه مذاکره با آمریکا خواهد شد. در حالیکه روابط ایران با بلوک شرق مستمرا تقویت و با بلوک غرب تضعیف میشود، ترامپ و برجام نقش مهمی در آینده روابط ایران با دو بلوک قدرت شرق و غرب ایفاء خواهند کرد.

مسیر فعلی سیاست های ترامپ موجب کاهش قدرت رهبری آمریکا در سطح جهان خواهد شد. تحریم های آمریکا علیه روسیه ، ایران ترکیه موجب تقویت اتحاد این سه کشور خواهد شد و حتی ایران روابط خود را با سایر قدرتهای سایر قدرتهای جهانی همچون هند و چین توسعه خواهد داد که مجموعه این روند میتواند به سلطه شش دهه آمریکا در خاورمیانه پایان دهد.»
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


هاشمی: تحلیل بخشی از متن
Iran, Islamic Republic of
آقای موسویان در بخشی از متن فوق می گوید :
...دوم اینکه آیا تهران و واشینگتن در دوره ترامپ گفتگوی مستقیم را آغاز خواهند کرد یا خیر؟ ترامپ اظهار نموده که هدف وی از تخریب برجام و افزایش فشارها و تحریمها، دستیابی به یک معامله بزرگتر با ایران است ...
...
قابل توجه کسانی که می گویند برجام به ضرر آمریکا بود که از آن خارج شد و نتیجه می گیرند که دولت ایران توانسته برجام را به نفع ما و به ضرر آمریکا به آنها تحمیل کند
نه خیر دوستان ،
اوباما با تحمیل برجام به موفقیت بزرگ در سیاست خارجی خود دست یافت و ترامپ می خواهد از قافله عقب نماند به همین خاطر از برجام خارج شد تا او نیز مانند اوباما امتیازاتی از قبیل موشکی و بحث کمک ایران به محور مقاومت در سوریه و عراق و یمن و ... بگیرد
و با مجبور کردن ایران به تعطیل صنعت موشکی و عقب نشینی ایران از فعالیتهای منطقه ای یک برگ برنده برای چهارسال دوم خود بدست بیاورد
حاضران این پیام را به آقای موسویان برسانند؛ بیکران سپاس
Italy
آقای موسویان؛ سناتور « مک کین » رفت و من و شما هم می رویم، مواظب باش در جایی که {ینگه دنیا} هستی چه می کنی، فیلم حاجی واشنگتن را چندبار با دقت ببین و بیاندیش. اشعار علامه اقبال لاهوری را هم بخوانی بد نیست. شرط بلاغ گفته آمد خواه پند، خواه ملال.
Iran, Islamic Republic of
اینم تطهیر شد؟!!!! که نظر و تحلیلش مهم شده!!!!
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
نه خیر دوست من ،
تطهیر نشد
چون موسویان از تیم مذاکره کننده روحانی بود
نظرش بر علیه برجام جالبه
این نکته ساده و قابل فهمه . اینطور نیس؟
چطور اگر یک اصولگرا ، اصولگرایان را نقد کند و بعضی از کارهای آنها را به چالش بکشد اصلاح طلبان آن را در بوق و کرنا می کنند
United Arab Emirates
شما در مورد چیزی که نمیدانید بهتر است برای کامنت دیگران حاشیه ننویسی. منظور ما از تطهیر مساله ای دیگر بود.
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
چشم
ببخشید
دیرفهم
Iran, Islamic Republic of
نه عزیزم! آش اینقدر شور شده که صدای آشپز ویژه هم در اومده!!!؟
Iran, Islamic Republic of
چرند چرا ميگيد بابا ؟! الآن كيا از خروج امريكا از برجام عزا گرفتن ؟! مگه همين شماها نبوديد ادعا داشتيد برجام همه اش بنفع امريكاست ؟! مگه نمى گفتيد امريكا محاله از برجام خارج شه ؟! اگه برجام يكطرفه بود و تماماً بنفع امريكا پس چرا خارج شدن ؟! ...!
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
خیلی ساده اس
آبنباتی را به قیمت میلیاردی به ما فروختند ولی ندادند
بعد همان معامله را نیز دبه در آوردند تا میلیاردها دیگر بگیرند که همان آبنبات را بدهند
ولی اگر آن میلیاردها را باز بپردازیم باز هم دبه می کنند
دوست عزیز چون آمریکا تمام مطالبات از برجام را به نقد گرفت وطبیعتا می بایست تعهدات خودش را می داد که خارج شد وبا خروجش یک جو روانی را درکشور تقویت کرد که نظام دوباره سر یک موضوعی مهمتر بره با آنها مذاکره کنه
United States
...
هاشمی :آفرین ۲۰:۳۳
Iran, Islamic Republic of
آفرین
درست همینه
United States
چی دادیم دقیقا؟ ما که علم و دانشمون رو نمیتوستیم تحویل بدیم. تجهیزات رو هم که خودمون بلدیم بسازیم. به جای آب سنگینی هم که تولید کرده بودیم کیک زرد و پول گرفتیم. موشکی رو که تعطیل نکردیم. فعالیت های نظامی در کشورهای منطقه هم تغییری نکرده.فقط اجازه نظارت و بازرسی دادیم: اون هم درصورتیکه کار خلاف قوانین نکرده باشیم نباید اهمیتی داشته باشه. میشه بفرمایید مشکلتون چیه؟
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
الان هم میگیم برجام فقط به نفع آمریکا بود و هست .
منتهی
اختلاف ما و شما در تفسیر خروج آمریکا از برجامه
ما میگیم بازی در آورده تا باج بیشتری بگیره
که تمام شواهد و قرائن این رو ثابت می کنه
از جمله تماسها مکرر تلفنی ترامپ با دولت ما برای مذاکره
ولی شما میگین برجام به ضررش بوده که خارج شده
که این نشون دهنده ساده لوحی شماست
که فکر می کنید دولت اوباماو اروپائی ها آنقدر ساده لوح بودن که دولت ما بتونه چنین کلاهی سر اونا بذاره
عمار
Iran, Islamic Republic of
تغییر جهت یعنی اعتراف به اشتباه .همان اشتباهی که میلیاردها هزینه به کشور تحمیل کرد برای تقریبا هیچ!
در همان موقع دلسوزان کشور آقایان را از این بیراهه حذر میدادند اما آنها با القاب بسیار زیبایی آنها را به کنار راندند وگفتند ما بهتر میدانیم وبلد هستیم!
اکنون که با هزینه گزاف متوجه اشتباهات خود شدند باید تاوان آن را تحمل کنند وعذر تقصیر بطلبند واستغفار کنند.تنها تغییر جهت کافی نیست زیرا با اصرار بر راه اشتباه خود هزینه سنگینی به کشور وملت تحمیل کردند.
Iran, Islamic Republic of
اره ما میدونستیم شما شرق پرستین
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
باز هم اشتباه می کنید
ما شرق پرست نیستیم
نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی
گوش به فرمان ولایت فقیه باشیم که شرط نجات از شر شرق و غرب است
United States
آره آره خندیدیم!!!
Iran, Islamic Republic of
الان ديپلماسي گرين كارتي جهت ا قا زاد ها و بابا بزرگ ها همراه با التماس و امتياز فراوان دادن است كه ديگه جواب نميده
Turkey
مسام دیپلماسی ما باید برمبنای منافع ملی باشد اما توجه داشته باشیم که ابرقدرت ها فقط به منافع سلطه گری خود می اندیشند مثلا روسیه بفکر امتیاز سرزمینی است و امریکا بردهداری مدرن را می طلبد و چین فروش محصولات خود و سلطه مالی را می خواهد بنابراین مقامات عالیه ما باید راه و طریق سیاسی را باید به نحوی تدوین کنند که با کمترین امتیاز به اجانب اینده سیاسی و اقتصادی ما حفظ شود الان زمان آزمون و خطا نیست چون اوضاع اقتصادی ما شکننده است ادامه صبوری مردم قابل پیش بینی نیست .