شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
 
۰
۱۲
پس پرده منتقد شدن اقتصاددانان حامی دولت چه موضوعی است؟

کار به تعبیر «دنده خلاص» و «چوب خشک» هم برای اقتصاد دولت روحانی رسید

چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۳۹
کد مطلب: 639028
باید دید در پس پرده منتقد شدن اقتصاددانان حامی دولت چه موضوعی است؟ سیاست دولت نسبت به گذشته تغییر خاصی کرده است که این افراد روزی حامی بوده و امروز منتقد شده اند که ظاهرا این فرضیه مردود است چون در عمل تغییر رویکردی در این 5 سال مشاهده نمی شود غیر از آنکه ادامه آن روند آغاز شده در سال 92 به اینجا ختم شده است.
کار به تعبیر «دنده خلاص» و «چوب خشک» هم برای اقتصاد دولت روحانی رسید
گروه سیاسی جهان نيوز، امیر حمزه نژاد: از «دنده خلاص» تا «چوب خشک» تعابیری که این روزها اقتصاددانان دولتی درباره سیاست های دولتی به کار می برند.

به گزارش جهان نيوز، پس از نوسانات اخیر قیمت دلار که قیمت آن را به بالای 14 هزار تومان کشاند، «سعید لیلاز» از اقتصاددانان اصلاح طلب و عضو حزب کارگزاران در مصاحبه با یورونیوز، با انتقاد شدید از سیاست های اقتصادی دولت گفت: «به نظر من آقای روحانی هیچ تصویر و برآورد روشنی در روز اول از موج تحریم هایی که به سمت اقتصاد ایران سرازیر می شد نداشت. تصمیم هایی گرفت و تدبیرهایی اتخاذ کرد که به التهابات بازار دامن زد. مثلا به جای اینکه جلوی مصرف ارزی را بگیرند شروع کردند به یک سلسله اقدامات مشوق مصرف ارز از جمله اعطای ۵۰۰ یا هزار یورو برای سفر خارجی که منجر به افزایش تقاضای سفر خارجی شد در حالیکه ما باید جلوی آن را می گرفتیم.»

لیلاز در بخش دیگری از این گفت و گوی خود تصریح کرد: «اختیاراتی که آقای خامنه ای به روحانی و سران سه قوه داده اگر به چوب داده بود تا الان یک کاری کرده بودند.»

لیلاز تنها اقتصاددانان طرفدار دولت نیست که از نا به سامانی اقتصادی صدایش در آمده است. «فرشاد مومنی»، دیگر کارشناس مسائل اقتصادی اصلاح طلب درباره وضع موجود بیان داشت: «برخورد غیربرنامه‌ای با فساد اثر بازدارندگی ندارد. به خاطر آدرس‌های غلط بحران ارزی نامه دوم اقتصاددان‌ها را به زودی منتشر می‌کنیم. کام آنهایی که مناسبات رانتی دارند، به خاطر نامه‌های ما تلخ شده است. دیروز از نهادی حکومتی با من تماس گرفته می‌گویند در جلسات جزیره‌ای که به عنوان اقتصادی شکل می‌گیرد شرکت نکنید. گفتیم چرا؟ گفتند چون به عنوان برنامه دولت و مجلس حرف‌های شما را اعلام می‌کنند و برهمین اساس از آبروی شما خرج می‌کنند. با من تماس گرفتند گفتم چه دست‌هایی در کار است که می‌خواهید روحانی با ما روبه‌رو نشود. می‌دانیم در دوره‌ای دولت‌ها روی دنده خلاص می‌گذارند اما دنده این دولت غیرعادی است.»

همچنین «حسین راغفر» اقتصاددان اصلاح طلب، صبح روز پنجشنبه ۱۵ شهریور در هفدهمین کنگره حزب مردم‌سالاری گفت: «گفته می‌شود که در هیأت‌دولت آقای رییس جمهور می‌گوید با افزایش نرخ بلیط هواپیما مخالف است، اما چطور نرخ بلیط هواپیمایی که در اختیار خود دولت است افزایش می‌یابد؟ نه مثل اینکه عده ای با افزایش قیمت ها موافقند.»

راغفر با بیان اینکه راه‌حل مسائل امروز کشور سیاسی است، تصریح کرد: «ما نگران حمله نظامی نیستیم بلکه امروز نیازمند بازسازی اعتماد عمومی هستیم و این بازسازی نیز عزم سیاسی است.»

این انتقادات از سیاست های اقتصادی دولت توسط اقتصاددانانی مطرح می شود که پیشتر همین افراد با حمایت تام و تمام از دولت در انتخابات سال 96 با نامه ای خطاب به ملت ایران هشدار می دادند که اگر دولت روحانی ادامه نیابد مشکلات عظیمی بر کشور وارد می شود.

در سال گذشته، 50 اقتصاددان با صدور بيانيه‌اي از حسن روحاني در انتخابات رياست‌جمهوري حمايت كردند. در ميان آنان نام اقتصادداناني چون سعید لیلاز، محمد ستاري‌فر، فرشاد مومني، محسن رناني، بهروز زنوز، جعفر عبادي، زهرا كريمي، محمود ختايي و حسن طايي و محمدحسين شريف‌زادگان، عباس شاكري و حسين راغفر، به چشم مي‌خورد. حالا همین اقتصاددانان منتقد سیاست های اقتصادی دولت هستند.

کاهش تورم و قاچاق و بهتر بگوییم همان مواردی که رئیس جمهور را به مجلس کشاند تا به نمایندگان پاسخ دهد و در انتها نمایندگان مجلس از پاسخ به 4 سئوال روحانی قانع نشدند، مواردی بود که اقتصاددانان دولتی جزو نقاط قوت اقتصادی این دولت مطرح می کردند.

سعید لیلاز در این باره در سال 96 بیان می کرد: «زمانی که حرف از روحانی می زنیم به مانند صحبت کردن از ملت است چرا که افراد به تنهایی توانی برای تحول ندارند و اعتقاد دارم اگر روحانی نمی آمد سقوط ایران قطعی بود.»

حتی این کارشناسان دولتی مطرح می کردند که حاضر هستند برای دفاع از سیاست های دولت در رسانه ملی با منتقدان مناظره داشته باشند. بازهم در این میان نامه این سه تن «سعید لیلاز»، «حسین راغفر» و «فرشاد مومنی» به چشم می خورد.

حال این افراد خود با سیاست‌های بهم ریخته اقتصادی که بازار دلار را بیشتر ملتهب ساخته است و به بخش‎های مختلف کشور ضربه وارد کرده انتقاد جدی دارند. روزنامه جهان صنعت امروز در گزارشی از بازار لوازم التحریر که حاکی از مشاهدات میدانی خبرنگار این روزنامه بود، نوشت: «در حالی که انتظار می‌رود در آخرین هفته‌های باقی مانده به شروع مدارس، رونق در بازار لوازم تحصیلی و تحریر به چشم بخورد اما هنوز خبری از مشتری در این بازارها نیست‌. چالش‌هایی همچون نوسانات نرخ ارز، سیاست‌های نسنجیده دولت، موانع گمرکی و وارداتی، مشکل شدن تهیه مواد اولیه و..‌. تولیدکنندگان را با چنان مشکلاتی مواجه کرده که در پی آن مردم با موج‌های پی‌درپی گرانی در بازارهای مختلف روبه‌رو هستند‌.از این‌رو و با توجه به اینکه قدرت خرید مردم طی سال‌های اخیر به شدت کاهش پیدا کرده، این روزها شاهد رونق کار دستفروشان در بازارهایی نظیر بازار لوازم‌التحریر هستیم در حالی که به گفته فروشندگان صنف لوازم تحصیلی و نوشت‌افزار، هنوز بازار در رکود به سر می‌برد‌.»  

با این اوصاف که اقتصاددانان طرفدار دولت هم منتقد جدی دولت هستند و مشخص نیست برنامه دولتی در عرصه کنترل جدی قیمت دلار و طلا چیست و هر روز شاهد بالارفتن بیشتر قیمت دلار و طلا و کالاهای مختلف در کشور هستیم، در ادامه چه روندی در اقتصادی که 5 سال است رنگ رکود به خود گرفته است، شاهد خواهیم بود. باید دید در پس پرده منتقد شدن اقتصاددانان حامی دولت چه موضوعی است؟ سیاست دولت نسبت به گذشته تغییر خاصی کرده است که این افراد روزی حامی بوده و امروز منتقد شده اند که ظاهرا این فرضیه مردود است چون در عمل تغییر رویکردی در این 5 سال مشاهده نمی شود غیر از آنکه ادامه آن روند آغاز شده در سال 92 به اینجا ختم شده است. اما فرضیه دوم و به نظر صحیح تر جاخالی دادن اقتصاددانان حامی دولت برای حفظ آبروی خود با ایفای نقش منتقد و فرار از آن حمایت هاست.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


بهشتی
Iran, Islamic Republic of
...
عجب !
Iran, Islamic Republic of
50 نفر اقتصاددان که سال گذشته از روحانی حمایت کردند یعنی نمی دانستن که 4 برابر شدن حجم نقدینگی کار دست اقتصاد ایران خواهد داد ؟!
و افزایش نرخ ارز و سکه و مسکن و خودرو از تبعات آن است.
Iran, Islamic Republic of
بازخوانی سخنان روحانی سال ۹۲ :

خیلی وعده‌ها به ما دادند، همه از این وعده‌ها اول میدن بعد چی؟! والله العلی العظیم اگر مشکلات این کشور راه‌حل نداشت من کاندید نمی‌شدم
Iran, Islamic Republic of
خوبه اینها خودشون اقتصاددان دولتی هستن
Iran, Islamic Republic of
سر تون به طاق خورده الان فهميد ه ايد با حرافي نميشود چرخ اقتصاد را چرخاند
Iran, Islamic Republic of
داريد دنده عقب ميريد رسيدي به اقتصاد مظفري اونم اول گران ميكرد اجناسو به مقدار كمي بعد كه مردم اعتراض ميكردند زياد گران ميكرد و بعد دوباره به حالت قبل با ندازه گراني اول مياورد و مردم ميگفتن خدارو شكر ارزون شد الان هم داريد اين بلا را سر بازار ارز مياوريد .
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
اینکه اقتصاددانان اصلاحاتی امروز به منتقدان جدی دولت درآمده اند باید دو جور نگاه کرد. یکی اینکه به هر حال اینها همینطور که در گزارش اومده حتی حاضر بودند به قول خودشان با هر کسی مناظره کنند البته این ناشی از این بود که اینان همچون روحانی دل به برجام خوش کرده بودند و مطمئن شده بودند که با امضاء برجام همه مشکلات حل خواهد شد چرا که پاشنه آشیل جریان غربگرای اصلاحات مذاکره و هواخواهی از آمریکا هست ولی با خروج آمریکا از برجام تمام رشته هاشون پنبه شد و حالا به دنبال کاهش سهم خود از دولت و حمایت از روحانی هستند و به آینده سیاسی خود فکر می کنند. واقعیت این هست که جریان غربگرای اصلاحات هیچگاه به فکر مردم نبوده و نخواهد بود، سئوال اینجاست که چطور ممکنه یک نفر از این به اصطلاح اقتصاددان آینده نگری نداشته است!!!! (ادامه دارد)
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
...به هرحال مخالفت این دسته از به اصطلاح اقتصاددانان جریان... اصلاح طلب مرعوب؛ ترس از برملا شدن اهداف پلیدشان در جریان تضاد با منافع نظام اسلامی است که باعث شد کار به جایی برسه که همین جناب راغفر از کودتای اقتصادی صحبت کنه!!!...
Iran, Islamic Republic of
جهان واقعا اینقدر نادانی؟؟ تو فرشاد مومنی و راغفر را کنار لیلاز مطرح می کنی؟ امثال راغفر و مومنی از معدود کارشناسان انسانهای شریف و سالم کشور هستند که اصلاح طلبند اما بعد دولت مهندس موسوی هیچ دولتی به آنها توجه نکرده و کلا در حاشیه هستند چون از قماش مدیریت کسور نیستنو. یک کوچولو شرافت چیز بدی نیست
محمد
Iran, Islamic Republic of
ولی به هر حال در مواقع لازم و مهم از اینها دفاع کرده اند تا انگ و ننگ هواداری از طرف مقابل به ایشان نچسبد. به هر حال یکی از عجایب این کشور رودربایستی و حفظ موضع و پرستیژ بوده است چیزی که سیاست بازان حرفه ای این چند دهه به خوبی از آن سود برده اند.
محمد
Iran, Islamic Republic of
ولی امروز هم که آقای روحانی صحبت کرد، طوری حرف زد که اذهان رفت به طرف رقیبان انتخاباتی ایشان ایشان نمی خواهد سخنان افرادی را که در مجموعه حامیانش بوده اند و امروز به عللی منتقد واقعی و واقع بین هستند یا نگران آینده خودشان هستند، بشنود و به روی خودش بیاورد. این روزها چه کسی نوبخت را برنمی تابد؟ چه کسی بیانیه می دهد؟ چه کسی تندی می کند؟ و مهمتر از همه چه کسی می گوید: همین که هست؟!! اول به این آقایان برسد بعدش رقیب انتخاباتی را مورد هجوم قرار دهد.
محمد
Iran, Islamic Republic of
آقایان مومنی وراغفرانتقادعلمی کرده اندوسخنانشان بوی سیاسی نمیدهداماآقای لیلازمشخص است که حزب کارگزاران قصددارددرشکستهای دولت شریک نباشدهمین آقایان راغفرومومنی درشرایط فعلی برای آقای روحانی میتواندغنیمت باشدچونکه به استفاده ازظرفیتهای علمی
جناح مقابل اعتقادنداردهمانکاری که آقای احمدی نژاد دراواخردولت خودانجام دادوگرفتارتصمیم گیری حلقه ای محدودشدحالاآقای روحانی همان کاررادرابتدای دولت خودانجام میدهندواستفاده ازاینگونه افرادهم به نفع دولت خواهدبودوهم مردم( البته بلحاظ شرایط)