چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۲
۵۱
گزارش خبری تحلیلی

شایعه عجیب فروش دریای خزر و انفعال دولت در شفاف‌سازی

چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۶:۴۱
کد مطلب: 634238
یکشنبه 21 مرداد اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در شهر آکتائو قزاقستان برگزار شد تا بار دیگر حواشی مربوط به سهم‌خواهی ایران از دریای خزر در محافل سیاسی و رسانه‌ای مورد بحث و گفت‌و‌گو قرار گیرد.
شایعه عجیب فروش دریای خزر و انفعال دولت در شفاف‌سازی
برخی از کاهش سهم ایران از دریای خزر نوشتند و برخی دیگر از این توافقنامه به عنوان ترکمانچای دوم یاد کردند. عده‌ای دیگر هم با طرح شایعات عجیبی درباره فروش دریای خزر مدعی شدند که هدف از اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر، امضای رژیمی حقوقی است که قرار است با این امضا، ایران سهم ۵۰ درصدی خود از دریای خزر را نادیده بگیرد و به روسیه و دیگر کشورها بفروشد!
این حواشی واکنش کارشناسان و پژوهشگران این حوزه و همچنین برخی چهره‌های سیاسی را در پی داشت و هرکدام از زاویه دید خود به این موضوع پرداختند.

«محمود صادقی» نماینده اصلاح‌طلب مجلس در‌باره نشست رژیم حقوقی دریای خزر مثل همیشه واکنشی جنجالی داشت و با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس در جریان توافقات نیستند در توئیتر خود نوشت: «رئیس‌جمهور در حالی عازم آکتائو شده که مفاد توافقات درباره رژیم حقوقی دریای خزر در هاله‌ای از ابهام است؛ آیا راست است که سهم ۵۰ درصدی ایران به ۱۱ درصد سقوط کرده؟! آیا ترکمنچای دیگری در راه است؟ مردم بدانید! نمایندگان مجلس اصلا در جریان توافقات پشت پرده نیستند.»

سهم ۵۰ درصدی ایران از دریای خزر پروپاگاندا یا واقعیت؟
به گزارش کیهان، عبدالله شهبازی تاریخ‌پژوه هم در کانال تلگرامی خود به حواشی و شایعات مطرح شده این‌گونه پاسخ داد: تبلیغاتی که... درباره «سهم ۵۰ درصدی ایران از دریای خزر» شروع شده، که گویا اکنون به شدت تنزل یافته، مبنای تاریخی و حقوقی ندارد و تبلیغات سیاسی (پروپاگاندا) است. اگر ایران در دوران پهلوی حکومتی «ملی» بود و روابطی مشابه با هند دوران نهرو با شوروی داشت، سهم ما از دریای خزر در چند موقعیت استثنایی و عالی به سود ایران می‌توانست تعیین شود و سهمی البته نه ۵۰ درصد ولی مثلاً ۳۰- ۴۰ درصد برای ایران کسب کند. ولی حکومت رضا شاه و محمدرضا شاه پهلوی خط مقدم جبهه غرب علیه شوروی و در تحریکات و «جنگ سرد» علیه شوروی به شدت فعال بودند و بنابراین منافع ملی ما را هم در دریای خزر و هم در خلیج ‌فارس به باد دادند.»

وی همچنین در ادامه نوشت: «رضا شاهی که در عالی‌ترین و استثنایی‌ترین فرصت‌های تاریخی حتی این جربزه را نداشت که با شوروی قرارداد منعقد کند و سهمی خوب برای ایران در دریای خزر به دست آورد و در منطقه جنوبی خلیج‌ فارس نیز اقتدار ایران را تماماً، منطبق با برنامه‌های کانون‌های قدرت غربی، به نفع آل‌سعود حذف کرد.»

ادعای سهم 50 درصدی مبنای حقوقی و منطقی ندارد
سید سجاد طباطبایی پژوهشگر روابط بین‌الملل هم در مجله مهر نوشت: «بر مبنای یک اعتقاد عامیانه، عده‌ای مدعی‌اند از آنجایی که روزگاری دریای خزر محصور بین ایران و شوروی بوده است در نتیجه فارغ از اینکه بعدا شوروی تجزیه شده و عدد کشورهای ساحلی به ۵ رسیده است، سهم کشور ما از منابع دریای خزر ۵۰ درصد و سهم بقیه کشورهای ساحلی ۵۰ درصد شوروی سابق است. البته چنین چیزی نه مبنای حقوق بین‌الملل دارد و نه مبنای منطقی (اگر نه یک کشور مثلا به اسناد مرزها ۵۰۰ سال پیشش می‌توانست مدعی منافع جغرافیایی بشه و بالعکس). اما یک استثنا وجود دارد و آن هم اینکه وضعیت بهره‌برداری از منابع بحر محصور قبل از فروپاشی یا تجزیه مشخص شده باشد.»

مورد عجیب «صفراف» و دروغ‌پراکنی تلویزیون ملکه انگلیس
این ماجرا برای شبکه‌های فارسی‌زبان که با جعل واقعیت و بعضا با وارونه جلوه دادن رویدادها، برنامه‌های ویژه علیه ایران را پیش می‌برند، نیز موضوع جدیدی بود که برای گسترش اختلافات در داخل ایران از آن استفاده شد و «بی‌بی‌سی فارسی» نقشی اساسی در این میان ایفا کرد و با بهره گرفتن از فردی به نام «رجب صفراف» توانست برای چند روز بخشی از مردم ایران را که اطلاعات کمی درباره دریای خزر و تقسیم‌بندی‌های آن داشتند با خود همراه کند.

شبکه تلویزیونی منتسب به خاندان سلطنتی انگلیس (بی‌بی‌سی) یکشنبه گفت‌وگویی با «رجب صفراُف» رئیس ‌مرکز مطالعات ایران معاصر در روسیه که در این برنامه تحت عنوان «عضو هیئت کارشناسی روسیه در مذاکرات قزاقستان» معرفی شد، انجام داد و صفراف در این گفت‌وگو مدعی حضورش در مذاکرات خزر در سال 1996 میلادی شد و ادعا کرد که «وقتی بحث برگزاری رژیم حقوقی دریای خزر در سال 1996 شروع شد ما و کارشناسان در روسیه برای اولین جلسه جمع شدیم که در کدام چارچوب این موضوع حل و فصل شود و همه انتظار داشتیم که ایران طبق قرارداد 1921 و 1940 میلادی درخواست 50 درصد حق خود را خواهد کرد، ولی در جلسه اول یکی از طرف ایران گفت که دریای خزر باید برابر تقسیم شود و هر یک از پنج کشور کمتر از 20 درصد داشته باشند که برای ما عجیب و غریب بود که چگونه ایران از سهم خود گذشت می‌کند.»

گرچه این فرد روس دو روز بعد طی گفت‌و‌گویی مجدد با همین شبکه همه حرف‌های خود را پس گرفت با بیان اینکه چنین ادعایی (سهم 50 درصدی ایران از خزر) با حقایق تاریخی منطبق نیست و از اساس آن را انکار کرد، اما بی‌بی‌سی فارسی در یک شیطنت رسانه‌ای توانست بخشی از مردم ایران را به مسئولان بی‌اعتماد کرده و موجب مطرح شدن موضوع خیانت و وطن‌فروشی درخصوص دریای خزر در داخل ایران شود.

واکنش دیرهنگام وزارت خارجه به ادعای جنجالی صفراف
این درحالی است که وزارت امور خارجه سه روز پس از انتشار چنین شایعه‌ای در اقدامی دیرهنگام در مقام پاسخگویی برآمد و بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان سِمت و اظهارنظر تحلیلگری که شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی فارسی به عنوان عضو هیئت کارشناسی روسیه در مذاکرات قزاقستان به اظهاراتش استناد کرد، را دروغ و غیر واقعی عنوان کرد و گفت: بررسی سوابق نشان می‌دهد که او هیچ‌گاه فرد مذاکره‌کننده از جانب هیئت مذاکره‌کننده روسیه با هیئت ایرانی در مذاکرات خزر نبوده است.
وی افزود: بدون تردید سخنان و ادعاهای نامبرده اساسا فاقد هرگونه اعتبار است. تردیدی وجود ندارد که طرح این ادعاهای بی‌اساس در این برهه با اهداف مشخص و هدایت شده از سوی عناصر و مراکز خاص صورت می‌پذیرد.

انفعال وزارت خارجه در اقناع افکار عمومی
در این میان مصطفی نجفی دبیر کارگروه سیاست خارجی و روابط بین‌الملل مجمع تشخیص مصلحت نظام از انفعال دستگاه دیپلماسی کشورمان در اقناع افکار عمومی در ماجرای رژیم حقوقی دریای خزر انتقاد کرد و در یادداشتی نوشت: «ماجرای رژیم حقوقی دریای خزر آنچنان موجی از بدگمانی را در جامعه ایجاد کرده که اگر دستاوردی هم داشته باشد، کامل تحت‌الشعاع نگاه منفی جامعه قرار گرفته است. طبق اظهارات بسیاری از کارشناسان حوزه اوراسیا و دریای خزر، رژیم حقوقی این دریا، در کنار تهدیداتی که برای ایران می‌تواند به همراه داشته باشد، فرصت‌هایی نیز در پی خواهد داشت و تحدید حدودی هم صورت نگرفته و به بعد موکول شده است. هم اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چرا بخش مربوط به دیپلماسی رسانه‌ای وزارت امور خارجه تلاشی برای اقناع افکار عمومی پیش از امضای کنوانسیون مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر به خرج نداد؟ چرا در حالی که می‌توانست از ظرفیت کارشناسان این حوزه برای رفع بدگمانی‌های جامعه بهره گیرد، آنها را نادیده گرفت و بالعکس، آنها را در مقابل خود و دستاوردهای مذاکره‌کنندگان قرار داد؟»
وی در ادامه تصریح کرد: «جامعه خواسته یا ناخواسته، درست یا نادرست حق دارد نسبت به خزر و مسائل آن بدگمان شود، چون عزمی از سوی دستگاه اطلاع‌رسانی وزارت امور خارجه برای مدیریت و اقناع افکار عمومی دیده نمی‌شود و در مقابل بی‌بی‌سی فارسی از طریق مصاحبه با یک کارشناس روس همه افکار عمومی را علیه این رژیم حقوقی امضا شده بسیج می‌کند.به نظر می‌رسد، کار از کار گذشته است و هرگونه توضیح دقیق و مبتنی بر سندی از سوی کارشناسان دیگر نمی‌تواند افکار عمومی را با خود همراه سازد که مقصر این ماجرا، جایی جز مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت خارجه نمی‌تواند باشد.»

زمان برای امضای این کنوانسیون مناسب نبود
در این میان برخی دیگر به موقعیت زمانی امضای این کنوانسیون و همچنین نوع رفتار دولت در این اجلاس انتقاد داشتند. الهه کولایی، از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب و استاد علوم سیاسی دانشکده حقوق دانشگاه تهران در توئیتر خود اینگونه به این مسئله واکنش نشان داد و نوشت: «شرایط داخلی و خارجی کشور برای توافق در مورد «رژیم حقوقی دریای خزر» مناسب نیست. نباید سندی را برای تعیین «حقوق و تکالیف» مردم ایران در این دریاچه امضاء کرد. بیانیه وزارت امور خارجه روسیه، آشکارا بیانگر تامین منافع روسیه در پیش‌نویس اکتائو- قزاقستان است.»

وی همچنین در گفت‌و‌گو با ایلنا درخصوص تاثیر خروج آمریکا از برجام و شروع تحریم‌های جدید علیه ایران بر توافق صورت گرفته در آکتائو گفت:‌ «نکته مهم در این خصوص این است که ایران تحت فشار آمریکا و کشورهای حامی آن در منطقه قرار گرفته و چنین وضعیتی نشان می‌دهد زمان مناسبی برای نشستن پشت میز مذاکره رژیم حقوقی دریای خزر انتخاب نشده است.»

چرا دولت نمایندگان مجلس را همراه خود نبرد؟
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس ‌کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم ضمن آنکه گفت تصمیمات جدید در نشست آکتائو باید به تصویب مجلس برسد، از وزارت خارجه به خاطر همراه نبودن اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در این سفر گلایه کرد. او به ایسنا گفت: «ما معتقدیم که هنوز نظامات مربوط به مشاع بودن دریای خزر و نظامات بین ایران و روسیه حاکم است، لذا اگر هرگونه تغییری در رژیم حقوقی دریای خزر صورت گیرد، باید مصوبه مجلس شورای اسلامی را همراه داشته باشد.» وی توضیح داد: «موضوع رژیم حقوقی دریای خزر مربوط به مرز است. طبق قانون هرگونه تغییر مرز باید به تصویب حداقل چهار پنجم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد کما این‌که تغییر رژیم حقوقی ممنوع است مگر در موارد جزیی که آن هم باید مجلس شورای اسلامی تصویب کند.»

دولت درباره کنوانسیون رژیم حقوقی خزر به مجلس گزارش دهد
همچنین بهرام پارسایی سخنگوی فراکسیون امید مجلس در واکنش به این حواشی و شایعات مطرح شده نوشت: «به نظر می‌رسد با توجه به حواشی و شائبه‌هایی که در این مدت به وجود آمده، لازم است که حتما دولت و دستگاه دیپلماسی در اسرع وقت گزارشی دقیق از محتوا و جزییات این کنوانسیون به مجلس ارایه کند تا ضمن تنویر افکار عمومی و مشخص شدن موضوع برای نمایندگان، اگر نیاز به مصوبه مجلس بود، در این راستا اقدامات لازم انجام شود و در غیر این صورت نیز دیگر مراحل قانونی آن طی شود.»
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
مجلس و دستگاهها نظارتي چرا ورود نمي كند...
United States
...
احمد
France
...
هوشنگ کی نژاد
Italy
سیاستمداران، سیاستگزاران، دیپلماتهای ما باید این گفته یکی از کارگزاران روباه پیر را نیز مد نظر قرار دهند:
هنری جان تمپل نخست وزیر بریتانیا (قرن نوزدهم) گفت: در مسائل بین المللی دوست یا دشمن واقعی وجود ندارد؛ تنها دوست دائمی، منافع ملی است.
Iran, Islamic Republic of
شاید سهم ایران 50 درصد نبوده اما حالا کمتر از 20 درصد هم نباید باشد و پذیرش سهم 11 درصدی اجحاف در حق مردم ایران است .
این کنوانسیون نباید محرمانه بماند.
Iran, Islamic Republic of
به نظر میرسه دولت...
France
.,..
United States
دریای خزر را بخشیدید و رفت ........
هادی
Iran, Islamic Republic of
ایشالله که روسیه ازمون حمایت کنه بعدها....
Iran, Islamic Republic of
نگران نباش دولت دو تا گل زده سه خورده تازه بازی هم برد برد بوده مثل برجام
United States
کجا دیدی روسیه وقتی منافعش در خطر باشه حمایت کنه ؟ کدوم کشور را دیدی با حمایت روسیه به جایی در دنیا برسه ؟
آدمیزاد
Colombia
سوریه را ایران و روسیه نجات دادند.
United States
سوریه ازاد شد یا بدبخت شد ؟ تمام زیر ساختهای 1 کشور بخاطری تشنگی قدرت 1 نفر مثل اسد داغون شد . کدوم پیروزی ؟ با ویران کردن کشور و مهاجرت مردم ؟ جوک نگو اقا
آدمیزاد
Colombia
ما همه باید از بشار اسد سپاسگزار باشیم که نسلیم داعش نشد و با یاری ایران و روسیه داعش و تکفیری ها را سرکوب کرد،
در ضمن آمریکای شما که لیبی و افقانستان و عراق را اشغال کرد اکنون تجزیه و در حال جنگ داخلی هستند ، آمریکا لیبی را از کشوری مرفه و منظم به ویرانه ایی سوخته تبدیل کرد
Iran, Islamic Republic of
...
France
داعش ؟ اقای ادمیزاد معلوم که اصلا در مورد سوریه چیزی نمیدونی . تمام مشکلات وقتی پیش امد که مردم از اسد و نوع زندگیش و عدم عدالت در سوریه راهپیمایی کردن . هر روز عده ایی از مردم را کشتن و باتوم زدن ، مردم خو اهان کناره گیری اسد از قدرت بودن و اسد تشنه قدرت . بعد از ۲ سال تازه داعش به سوریه امد . یکم بخونید بعد صحبت کنید . شاید اگر اسد میرفت و یا تغییزات اساسی در کشورش میداد اینهمه جنگ و خرابی و داعش به کشورش نمیومد .
دروغ بس
Iran, Islamic Republic of
بشار اسد رئیس جمهور محبوب سوریه با رای حداکثری مردم این کشور انتخاب شد.
آدمیزاد
Colombia
هر حکومتی حق قانونی دارد تا در برابر آشوبگرانی که باعث اخلال در نظم عمومی هستند بشدت رودررو شود و آنها را سرکوب کند( من اینرا در اروپا و آمریکا یاد گرفتم) ، مخالفان اسد ازتکفیری و سلفی های پشتیبانی شده از طرف عربستان و ترکیه و آمریکا بودند، آیا توقع داشتید بشار اسد بنشیند و بگذارد داعش کشورش را اشغال کند؟
Iran, Islamic Republic of
:) تو خوبی!
United States
...
Iran, Islamic Republic of
دم خروس شایعه سازان درمورد به تاراج رفتن سهم ایران در دریای خزر از روزنامه اطلاعات بیرون زد . این روزنامه امروز(چهارشنبه) از قول بعیدی نژاد تیتر زده که دولت جلوی تقسیم ناعادلانه دریای خزر را گرفت . قهرمان_پوشالی
دلواپس:واقعا خنده یا گریه
Iran, Islamic Republic of
این حواشی هم لازم بود که دولت زمان تنفسی پیداکند از این همه فشار...
خسته نباشی دلاور...من از دل خوشی های این زندگی مگه چی به جز سهممو خواستم!الان نمی دانیم ازدولت تشکر کنیم که سهممان راگرفت یا اصلا دوباره تومذاکره چه کرد یا برد برد یا برد آورد یا نذاشتیم برود!
Iran, Islamic Republic of
برو بابا مگه دبستان تا دبیرستانو ایران نخوندی توی تمام کتابا دریای خزر بزرگتر از اونیه که قراره بعدا بشه
Iran, Islamic Republic of
👆در پاسخ به ۱۰،۳۷
Iran, Islamic Republic of
اگه سهم ایران کم بوده چرا تونقشه های مدرسمون خزروکوچیک نکشیدن
هاشمی
Iran, Islamic Republic of
توی تمام کتابهای درسی خلیج فارس و دریای عمان هم زیر نقشه ایرانه
پس بگیم خلیج فارس و دریای عمان تماما مال ماست ؟
United Arab Emirates
منظورمو نفهمیدی نقشه ایرانو میگم نه جهان
Iran, Islamic Republic of
شایعه؟؟؟؟
بابا اگه شایعه بود که دست به دامن هرمیداس و معتضد و یک مشت پیر چاخان پراکن دیگه نمیشدین
Iran, Islamic Republic of
حتی تلویزیون روسیه هم میگه سهم خزرو دادن رفته
آدمیزاد
Colombia
عجب دروغگویی هستی ،
United Arab Emirates
باشه شما راستگو باش
دلواپس
Iran, Islamic Republic of
تاحالا نمی دونستم که میشه افرادیکه وظیفه ومسئولیتشان را انجام نمی دهند به راحتی وبا کمال خونسردی سکوت کنند عذرخواهی هم نکنندتقصیر را گردن زمین کج بگذارند...واین نمی شود مگر به علت :
روی زیاد یا اعتماد به نفس کاذب یامدد رأی اکثریت یا...
مجنونتر از آنها من کز بید ثمر خواهم
Iran, Islamic Republic of
همیشه با خودم فکر می کردم چطور ممکنه که ایران یک قرارداد مثل ترکمانچای رو امضا کنه! الان متوجه شدم که داستان چی بوده!!
یونس
Iran, Islamic Republic of
خداوند یاری کنه که دوروغ باشه
اخه ما جز تکذیب شایعه کار دشمن چیزی از تلویزیون رادیو روزنامه های میلی چیز دیگه نمیبینیم
و روسیه هم تا اخر مثل کوه پشتمون بمونه😏😏
Iran, Islamic Republic of
کشورهای همسایه هر چی آب و خاک ایران را می خواهند با این دولت مذاکره کنند !!!!!!!!!!!!!!!؟
Iran, Islamic Republic of
...
آدمیزاد
Colombia
مردم باید بروند نقشه دریای کاسپین ( خزر) را نگاه کنند و بفهمند که این دریاچه هیچگاه در مالکیت انحصاری ایران نبوده و نمیتواند باشد، عامه نادان فکر میکنند این دریاچه در داخل خاک ایران است و سند محضری مالکیت هم داشته ، در حالیکه 5 کشور در پیرامون این دریاچه هستند که با قوانین حقوق بین المللی هر کدام بخشی از این دریاچه را میتوانند داشته باشند همانگونه که ایران در خلیج فارس نمیتواند ادعای مالکیت آنرا داشته باشد ، در خود آمریکا هم در خلیج مکزیک و دریای برمودا هر کشوری بر پایه همین حقوق بین المللی تعیین شده است ،
مردم باید کمتر چرندیات " آمدنیوز" را بخوانند .
Greece
واقعا با این معلومات اندکت چرا به خودت اجازه اظهار نظر میدی؟دانشمند یهم ایران در خزر پنجاه درصد بود و سهم شوروی هم پنجاه درصد.حالا شوروی فروپاشیده و تبدیل به چند کشور شده.سهم ایران چرا کم شده؟پنجاه درصد شوروی سابق باید تقسیم بشه بینشون.
آدمیزاد
Colombia
نخست اینکه من چند زبان زنده و کلاسیک را میدانم و در کشورهای جورواجور زندگی کرده ام و به حقوق بین المللی آشنایی دارم ، در قرار داد میان شوروی و ایران دریای خزر 50 50 تقسیم نشده تنها حق مساوی کشتیرانی آورده شده است ، چون اگر به نقشه های جغرافیایی نگاه کنید ایران بر پایه درازای کرانه اش از ذریای کاسپین که در ته جنوبی قرار دارد نمیتواند ادعای 50 درصد را بکند زیرا این به این معنی است که ایران مالک کرانه ساحلی کشور باکو(جعلی آذربایجان ) و ترکمنستان و قزاقستان هم میباشد و آنها حق استفاده از ساحل خودشان را ندارند که بر خلاف قوانین بین المللی است ،
Greece
...
Greece
به زبان فارسی و هر زبان دیگه ای که بلدی!معاهدات حقوقی دریای خزر رو در گوگل سرچ کن و مذاکرات سالهای مختلف رو بخونر تمام معاهدات سهم ایران و شوروی سابق مساویه بجز ترکمن چای که حق نظامی ایران رو سلب میکنه در تمام موارد بعدی حقوق پنجاه پنجاهه‌.!لابد تاریخ هم غلطه استاد!
Greece
علامه مداکرات دریای خزر قبل از فروپاشی شوروی انجام شده ودر انزمان ادربایجان یا‌کشور دیگه ای نبوده بجز ایران و شوروی که هردو سهم مساوی داشتند بجز کشتی رانی نظامی که ایران نداشت.شوروی فروپاشید و سهمش خوردشد .سهم ایران چرا کم شده؟
آدمیزاد
Colombia
دریاچه کاسپین که پیتزا نیست که برش کنند و هر کس هر چه قدر دلش بخواهد ببرد هر کدام از 5 کشور گرداگرد دریای خزر نوار ساحلی دارد که بر طبق قوانین بین المللی دارای مالکیت آنست که کشور دیگری نمیتواند آنرا سلب کند، در توافق نامه ایران و شوروی هیچگاه مالکیت 50 درصدی گفته نشده و تنها از کشتیرانی مساوی یاد شده است نه مالکیت 50 درصدی چون اگر به نقشه دریای کاسپین نگاه کنید ایران از دید جغرافیایی تنها بخش جنوبی آنرا همجوار است و بر پایه همان نوار ساحلی اش هم حق قانونی مالکیت بخشی از دریای کاسپین را دارد، البته ما با ترکمنستان و حکومت باکو (جعلی آذربایجان ) مشکلاتی بر سر حد ومرز زمینی و دریایی داریم اما ایران نمیتواند بطور کلی حق نوار ساحلی (در صورت ادعای مضحک 50 درصدی )را از آنها بگیرد .
Netherlands
معلطه میکنی اونم بدون اطلاعات بحثی نیست.خوش باش.در ضمن اگر هر چیزی تقسیم شد معنیش این نیست که پیتزاست! با شما حرفی نیست!
Iran, Islamic Republic of
از این پیرمردها بعید نیست!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
اکبر
Iran, Islamic Republic of
انقدر دروغ گفتید مثل چوپان دروغ گو شدید
Romania
نفوذ نفوذ نفوذ را جدی بگیرید لطفا
سیذ
Denmark
خیلی عجیب است ! در حالیک غربی ها به آن " کاسپین(قزوین) سی " و عربها " بحر قزوین " می گویند ، که غیر مستقیم تایید ایرانی بودن آنست ؛ متاسفانه ما ایرانی ها ؛ آنرا " دریای خزر " می نامیم !!
آدمیزاد
Colombia
...
م. ناظر
Iran, Islamic Republic of
سعدی علیه‌الرحمة فرموده:
کسی را که عادت بُوَد راستی
خطا گر کند، درگزارند از او
و گر نامور شد به ناراستی
دگر راست باور ندارند از او
Iran, Islamic Republic of
وای الان باور کردم! .