جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۲
۴۱

بسته‌ تضمین‌های اروپا پوچ از آب درآمد+ جزییات

جمعه ۱۹ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۴
کد مطلب: 633076
بررسی عملکرد اروپا نشان می‌دهد، اروپا نه تنها اراده‌ سیاسی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا را ندارد، بلکه برای مقابله با تحریم‌های آمریکا سنگ FATF را جلوی پای ایران می‌اندازد.
بسته‌ تضمین‌های اروپا پوچ از آب درآمد+ جزییات
گروه سیاسی جهان نيوز: بعد از خروج آمریکا از برجام در 18 اردیبهشت ماه و تصمیم دولت آمریکا مبنی بر اعمال تحریم‌های اولیه و ثانویه[1]، دولت دوازدهم در واکنش به این اقدام، تصمیم به ادامه‌ برجام به شرط تضمین منافع مادی و اقتصادی کشور توسط دیگر طرف‌های برجام به ویژه اروپا گرفت.

به گزارش جهان نيوز، به دنبال این تصمیم، مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مسئولان وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان به تاریخ 19 اردیبهشت در مورد این تصمیم دولت گفتند: «حالا گفته می‌شود که برجام را میخواهیم با این سه کشور اروپایی ادامه بدهیم؛ من به این سه کشور هم اعتماد ندارم. من میگویم به اینها هم اعتماد نکنید؛ [اگر] میخواهید قرارداد بگذارید، تضمین به دست بیاورید -تضمین واقعی، تضمین عملی- وَالّا فردا اینها هم همان کاری را خواهند کرد که آمریکا کرد، [امّا] به یک شیوه‌ی دیگر[2]».

مقام معظم رهبری با تاکید بر اخذ تضمین‌های عملی نسبت به اروپا اظهار بی‌اعتمادی کردند و این اظهار بی‌اعتمادی و بدبینی نسبت به اروپا در جاهای دیگر هم در مواضع رهبری تکرار شد؛ در بیانات مراسم بیست و نهمین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمه‌الله) امام خامنه‌ای در رابطه با برجام و مواضع کشورهای اروپایی عنوان کردند: «از برخی حرفهای بعضی از دولت‌های اروپایی این‌جور برمی‌‌آید که اینها توقّع دارند ملّت ایران، هم تحریمها را تحمّل کند و با تحریم‌ها دست‌وپنجه نرم کند، و هم از فعّالیّت هسته‌ای خود که نیاز قطعی آینده‌ی کشور است دست بکشد و این محدودیّت‌هایی را که بر او تحمیل کرده‌اند ادامه بدهد. من به این دولت‌ها میگویم بدانند که این خواب آشفته، تعبیر نخواهد شد؛ ملّت ایران و دولت ایران، این را تحمّل نخواهند کرد که هم تحریم باشند، هم در محدودیّت هسته‌ای و حبس هسته‌ای قرار داشته باشند؛ این نخواهد شد[3]».

این موضع بدبینی نسبت به اروپا و تکیه نکردن به اروپا در تاریخ 24 تیرماه در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت برای بار سوم تکرار شد؛ در این دیدار مقام معظم رهبری گفتند: «طرف‌های اروپایی موظفند تضمین‌های لازم را در خصوص برجام بدهند اما نباید اقتصاد کشور به این موضوع گره زده و معطل آن شود. بجز موارد معدودی همچون آمریکا، روابط کشور با شرق و غرب باید هر چه بیشتر تقویت شود و تحرک عملیاتی و هدف‌مند دیپلماسی افزایش یابد[4]».

تصمیم‌های اجرایی که به سرانجام نرسید

از طرف دیگر بررسی عملکرد اروپا در رابطه با ارائه تضمین‌های عملی و اقدامات جدی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا نشان از آن دارد که اتحادیه اروپا اراده‌ی سیاسی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا را ندارد. رئیس‌ کمیسیون اروپا، آقای جین-کلاد جانکر در 28 اردیبهشت ماه در طی یک بیانیه‌ای به چهار تصمیم اروپا برای مقابله با تحریم‌های آمریکا اشاره نمود[5]. این چهار تصمیم شامل اجرای فرایند رسمی برای فعال‌سازی قانون مسدودسازی، اجرای فرایند رسمی برطرف سازی موانع برای بانک سرمایه‌گذاری اروپایی (EIB)، تقویت همکاری بی وقفه در زمینه‌های مختلف با ایران شامل بخش انرژی و  شرکت‌های متوسط و کوچک، بررسی امکان تراکنش‌های بانکی موردی به بانک مرکزی ایران می‌شود.

با گذشت دو ماه از تصمیمات اتحادیه اروپا، نتیجه و خروجی این تصمیمات مشخص و روشن نیست و حتی نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد این تصمیم‌ها تاکنون موفقیت آمیز نبوده است. به عنوان مثال به رغم اینکه پارلمان اروپا در 14 تیرماه طرحی را تأیید کرد که به موجب آن بانک سرمایه‌گذاری اروپا بتواند با ایران تجارت کند، اما بانک سرمایه‌گذاری اروپا زیر بار اجرای این تصمیم نرفته است و مقامات این بانک اعلام کرده اند که نمی توان تحریم های آمریکا علیه ایران را نادیده گرفت و با وجود حمایت از تلاش‌های اروپا برای زنده نگه داشتن توافق هسته‌ای ایران، عملا امکان کار کردن با ایران برای بانک‌های اروپایی وجود ندارد[6]. در رابطه با قانون مسدودسازی اروپا که اولین بار در سال 1996 برای محافظت از شرکت‌های اروپایی از تحریم‌های آمریکا علیه کوبا تصویب شد، هیچوقت به اجرا در نیامد و صرفا یک واکنش سیاسی بود که آمریکا را وادار به کوتاه آمدن از مواضع خود کند و تاکنون هم اثرات آن روشن نشده است.

بسته‌ تضمین‌های اروپا پوچ از آب درآمد

علاوه بر چهار تصمیم اجرایی، قرار بود اروپا یک بسته‌ای پیشنهادی که شامل راهکارهای عملیاتی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا باشد را به طرف ایرانی تحویل بدهد. گمانه‌زنی‌ها حاکی از این بود که این بسته بایستی شامل راهکارهای عملیاتی برای تضمین فروش نفت ایران به اروپا، حمایت از شرکت‌های اروپایی در ایران در برابر تحریم‌های ثانویه‌ی آمریکا، وام و تسهیلات بانک سرمایه‌گذاری اروپا باشد[7]. در نهایت این بسته با چند روز تاخیر به دست طرف ایرانی رسید و واکنش طرف ایرانی نسبت به جزییات بسته نشان از خالی بودن آن از راهکارهای و برنامه‌های عملیاتی بود؛ در همین راستا حسن روحانی رئیس‌جمهور  در تماس تلفنی با رئیس‌جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان آن را مایوس کننده خواند[8].

FATF، فرار رو به جلوی اروپا در برابر تعهداتش

اروپا تاکنون نه تنها در عمل کار جدی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا انجام نداده ، بلکه پذیرش و انجام برنامه‌ی اقدام FATF را به نوعی پیش‌شرط همکاری اروپا با ایران قرار داده است. در این راستا «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در جلسه پارلمان اروپا به تاریخ 27 خرداد در رابطه با سهم ایران در چالش‌های بانکی گفت: « ایران هم باید سهم خود را انجام دهد. تهران باید استانداردهای خود در مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم را بهبود بخشد و اصلاحات بانکی را توسعه دهد. این‌ها گام‌های اساسی برای جذب بیشتر بانک‌ها و شرکت‌های اروپایی است[9]».

سنگ‌اندازی‌های اروپا در مسیر مقابله با تحریم‌های آمریکا به اینجا ختم نمی‌شود؛ در 18 تیرماه آلمان انتقال 300 میلیون یورو از منابع ایران در بانک ایرانی اروپایی تجارت را تحت فشار آمریکا به تعویق انداخت و در این رابطه سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان عنوان کرد که این تراکنش برای موارد پولشویی و یا حمایت مالی از تروریسم تحت بررسی واحد اطلاعات مالی اداره‌ی گمرک آلمان و سازمان نظارت بر بازار آلمان (Bafin) قرار دارد[10]. علاوه بر این سفیر انگلیس در ایران در مورد اینکه آیا پذیرش مفاد FATF در قانون ایران به عنوان یکی از موانع و پیش شرط‌های این بسته از نظر اروپایی‌ها عنوان شده است، گفت: «این مقوله جزو موانع بسته پیشنهادی نیست، بلکه چیزی است که جلوی موفقیت ایران در اقتصاد جهانی را گرفته است. در نتیجه اگر ایران به سایر کشورهای جهان در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و قوانین بانکداری جهانی نپیوندد، مشکل بزرگی بر سر روابط بانکی ایران و سایر نقاط جهان وجود خواهد داشت[11]». در واقع اروپا پذیرش و اجرای برنامه‌ی اقدام FATF را به نوعی پیش‌شرط مقابله با تحریم‌های آمریکا کرده است که پاشنه‌ی آشیل آن استفاده از سیستم مالی آمریکا و ارز این کشور است. در نتیجه اروپا به دنبال تعمیق چاله‌ی تحریم‌ها و در نهایت خودتحریمی و تضعیف بیشتر کشور است.

تداوم خوشبینی مسئولین دولتی به اروپا

اما واکنش‌های دولت نسبت به ادامه‌ی مذاکرات با اروپا بر خلاف انتظار خوشبینانه است و به نوعی نشان از اعتماد دولت به اروپا دارد. در همین رابطه بهرام قاسمی در نشست خبری درباره آخرین رایزنی‌ها با سه کشور اروپایی برای ارائه بسته پیشنهادی اظهارداشت: «تماس‌های دائم، مستمر و جدی ما با طرف‌های اروپایی و بالعکس ادامه دارد. خوش‌بینی‌هایی وجود دارد. در کلیات علائم مثبتی دیده شده و گام‌هایی برداشته است[12]». این خوشبینی و اصرار بر مثمر به ثمر واقع شدن مذاکرات با اروپا در حالی است که مقام معظم رهبری بارها اظهار بی‌اعتمادی به اروپا کردند و تاکید نمودند دولت وقت خود را برای رایزنی با اروپا تلف نکند؛ و از طرفی عملکرد اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا اراده‌ی مقابله با تحریم‌های آمریکا را ندارد و حتی FATF را که کاملا برخورد سیاسی با ایران دارد به نوعی پیش‌شرطی برای همکاری‌های بانکی با ایران قرار داده است. در بهترین حالت می‌توان انتظار داشت که اروپا چالش تحریم‌های آمریکا برای ایران را سخت‌تر نکند و در یک نگاه واقع‌بینانه نمی‌توان انتظار داشت اروپا در برابر تحریم‌های آمریکا که همواره شریک راهبردی وی بوده است، بایستد

[1] http://yon.ir/lOQOC

[2] http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=39542

[3] http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=39796

[4] http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=40153

[5] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3861_en.htm

[6] http://fa.euronews.com/2018/06/06/european-investment-bank-cannot-ignore-american-sanctions-not-accept-to-work-iran

[7] https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-talks/no-breakthrough-in-nuclear-talks-as-iran-demands-more-after-u-s-exit-idUSKBN1JW0BQ

[8] همان

[9] http://yon.ir/MobFI

[10] http://yon.ir/4ECZG

[11] https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-645804

[12] http://www.jomhourieslami.net/?newsid=179041

منبع: https://www.farsnews.com/news/13970516001118
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


م ج
Iran, Islamic Republic of
این دولت فقط می خواهد ببینه چه می شود ؟؟؟؟؟؟ا از قدیم می گفتند آدم از یک سوراخ یکبارگزیده می شود؟
United States
دوست عزیز ما چهل سال که داریم سالی هزار بار از یک سوراخ گزیده میشیم
M.sh
Iran, Islamic Republic of
منظور جنابعالی!؟
Iran, Islamic Republic of
...
یوران فریدونی
Iran, Islamic Republic of
...
غلامی
Iran, Islamic Republic of
چرا باید اروپا تضمین بدهد برای چه تضمین بدهد؟!!!!!!!!!
۳ قوه پر
Iran, Islamic Republic of
...
علی
Iran, Islamic Republic of
اون احمق هایی که دلشان را به اروپا خوش کردند از خواب غفلت بیدار شوند اروپا نوکر امریکاست توهمات را کنار گذارید و به فکر مردم و مملکت با اتکا به خود باشید
United States
اروپا بدون اجازه آمریکا هیچ غلظی نمیتواند بکند
Iran, Islamic Republic of
کدخدا را ول کرده اند رفته اند به ساکنان ده کدخدا چسبیده اند.
ساکنان ده کدخدا بدون اجازه کدخدا کاری نمیکنند!!
نکته انحرافی داستان را گفتم شاید موثر افتد (مضموم به الف).
United Kingdom
...
Iran, Islamic Republic of
حالا سوال اینه اگر از برجام خارج بشیم میتونیم بمب هسته ای بسازیم ؟ طبق فتوای مقام معظم رهبری خیر. خب پس چه می خواهیم بکنیم.آیا صرفا غنی سازی با درصد بالا مشکل اقتصادی را رفع و یا حل میکنه؟ باز هم خیر. لطفا فکر کنید و جواب بدید و بیخودی به هم نپریم.
Iran, Islamic Republic of
چرخه نمایشی تولید سوخت واقعی بشه و کار کنه
قرار دادهای نمایشی ساخت نیروگاه واقعی بشه
اونوقت تولید برق داشته باشیم و برای همه مناطق در بحران آب کشور تولید آب شیرین داشته باشیم
خودت می فهمی چه خسارتی زدید به این مردم خشکسالی زده که مهاجر شهرها شدند با علی برکت الله
مهمتر از برجام اون اراده اییه که برجام آفریده
اراده به امید به دست خارجی ...
Iran, Islamic Republic of
همین الان هم ساخت نیروگاه با مانعی مواجه نیست!! ضمن اینکه اب شیرین هم می تونی از منابع سوخت فسیلی تولید کنی!! در مجموع مشکل اصلا ربطی به این موارد نداره و مشکل چیز دیگه هست!!
Iran, Islamic Republic of
با سوخت فسیلی؟ لابد میخوای جریمه های محیط زیستیش و هم بدی نه؟
خیلی از کنوانسیون های محیط زیستی سازمان ملل بی اطلاعی داداش!!!!
(همین الانش قطعی برق داری بخشیش به خاطر تعهدات محیط زیستی عدم تولید برق فسیلیه که خانوم ابتکار پخته برای مهمونا)
شما که از نظر تون این قرار دادها و جریمه هاشون کاغذ پاره نیست که؟ هست؟
الان ساخت نیروگاه هسته ای با مانع مواجه نیست؟
...
Iran, Islamic Republic of
نگفتی غنی سازی با درصد بالا آیا مشکل اقتصادی را حل میکنه؟ یعنی تمام مشکل ما تولید برقه؟ مگه نیروگاه هسته ای الان نمیشه ساخت؟ عزیز من یک خود شیفته نادان از برجام خارج شد ما دچار مشکل شدیم پس محکوم ترامپ . البته به فضل الهی این مشکل را هم پشت سر میزاریم به شرط آنکه تو سر هم نزنیم و وحدت کلمه داشته باشیم
Iran, Islamic Republic of
جهان نیوز لطفا این پاسخ و سانسور نکن (واقعا خواهش می کنم)
الان واقعا نیروگاه هسته ای ساخته میشه ؟
تا به کی حرف و عملتون دوتاست؟
متأسفم براتون ...
شما با کِری و اباما وحدت کلمه داشتید و مردم و نامحرم میدونستید.
شاهدش مذاکراتیه که متنش هم از مردم و منتقدین و مسئولین دریغ شد اما نتانیاهو خبر داشت.
اصلا وحدت در چه کلمه ای؟ در کلمه مذاکره؟ ...
این که تحقیقات در زمینه هسته ای به عنوان یکی از علوم استراتژیک نیاز به آزمایش و آزمایشگاه (آبشارها و ...) داره احتمالا برات قابل فهم نیست چون علوم فنی- مهندسی و نمی فهمی.
وقتی حرف از تحقیق و آزمایش میشه، دیگه داستان محدودیت یک حرف مسخره است. علم محدودیت دار نیست.
تو هم مثل زیبا کلام یک نابلدی
...
و نهایتا این آمریکا بود که از برجام خارج شد اینقدر ترامپ ترامپ نکنید.
Iran, Islamic Republic of
ذهنتو چرا بسته نگهداشتی؟یا این یا اون!
حمید
Iran, Islamic Republic of
اینکه یه خبرنگار از طرف جهان نیوز تو همون جلسه ای که بهرام قاسمی اظهار خوش بینی کرده، ازش بپرسه که پس آقای قاسمی، نظر شما در مورد عدم خوش بینی رهبر معظم انقلاب نسبت به اروپایی ها چیه؟ به نظر قدم خوبی برای روشنگری دیدگاه تیم وزارت خارجه است یا اینکه پرسیدن همچین سؤالی ممکنه عواقب بدتری به همراه داشته باشه؟
Iran, Islamic Republic of
شما جماعت چه عجله اى داريد براى خروج از برجام ؟! نميگيد اگه خارج شيم دوباره قطع نامه ها برمى گرده ؟! با اين اوضاع خوشگل و اميدوار كننده ميخواهيد جلوى دنيا -تاكيد ميكنم، دنيا-بايستيد؟
Iran, Islamic Republic of
دیگه لولوی قطع نامه رنگ باخته عزیزم . والا با قطع نامه وضع خیلی بهتر بود . مشکل بی عرضگی دولتیهاست
Iran, Islamic Republic of
چی گفته که ما برای خروج از برجام عجله داریم یا اینطور دوست داریم بشه
از اول گفتیم امریکا قابل اعتماد نیست الان هم میگیم نهایت اروپا هم اگر بخواهد قادر نیست که از منافع رابطه با امریکا چشم پوشی کنه
United Arab Emirates
...
Iran, Islamic Republic of
نه که با برجام اوضاع کشور گل و بلبل شده
Iran, Islamic Republic of
ما رهبر فرزانه داریم و نیاز به هیچ کشوری و هیچ نظام بین المللی نداریم. چون ایشان نایب امام زمان و ولی امر مسلمین جهان هستند
United Arab Emirates
...باید انتخابات ریاست جمهوری مجدد برگزار بشه
Iran, Islamic Republic of
خدا از شما نگذرد که مملکت را به این وضع دچار کردید. هر چه گفتیم دیکتاتوروار اسم رویمان گذاشتین و آخرش هم همان شد که ما میگفتیم.
Iran, Islamic Republic of
خدا کاسبان برجام را لعنت کند.
علی
Canada
اینقدر می ایستیم تا ببینیم آخرش چی میشه!!!!!! نفت فروش نرفت..... به جهنم!!! دلار میشه ۳۰ هزار تومن.... به درک!!!!! اروپا ایران را سر کار گذاشت..... اصلا مهم نیست!!!! سکه بشه ده ملیون.... کی اهمیت میده!!! خودرو بشه صد ملیون .....ککمان هم نمیگزد!!!!! حقوقها پرداخت نشود..... کی اهمیت میده؟؟!!!! مردم فقیر شدند.... اشکالی ندارد در عوض عزتشان حفظ شده. می جنگیم میمیریم سازش نمی پذیریم....
Iran, Islamic Republic of
با مذاکره
دلار شده 10000 تومن
یکبار دیگه مذاکره کن تا همه اون چیزایی که گفتی اتفاق بیفته
پاسخ به علی
Iran, Islamic Republic of
پیشنهاد جنابتون چیه ؟ فکر کردی تسلیم بشیم و بریم به ترامپ بگیم چون زور میگی و نه ایران بلکه جهان رو به گند کشیدی و نهایت بشیم گاو شیرده مثل سایر کشورهای منطقه خوشبخت میشیم ؟
علی
Canada
لازم نیست با ترامپ مذاکره بشود. راه حل اینست که مسئولین پیر با افکار پوسیده بازنشسته شوند و کلا عوض بشوند و جوانان به سر کار بیایند. همین.
Iran, Islamic Republic of
راه حل مشخصه: با مردم روراست باشید و به اشتباهات خودتون اعتراف کنید و فساد رو ریشه کن کنید! بسیاری از مشکلات حل میشه! نیازی هم به مذاکره نیست! ولی اگه دو بند بالا رو اجرا نکنید باید باج های بیشتری به اروپا و امریکا و چین و روسیه بدید!!
Iran, Islamic Republic of
بهتره چرند نگید
اگه دولت دولتِ " میجنگیم میمیریم سازش نمی پذیریم " بود
که الان وضع کشور این نبود
United States
...
Iran, Islamic Republic of
آخه اروپامگه امریکاروول میکنه به ایران بچسبه؟؟!!!
Iran, Islamic Republic of
دولتی که بجای استفاده از جوانان و افراد توانمند و خلاق، بدنبال استفاده از پیرمردهای میلیاردر سیاست زده اصلاح طلب که سی ساله یا وزیرند یا رییس می باشند راهی جز تکیه به کدخدا و نوچه های اروپاییش نداره. تنها راه گذر از این پیچ تاریخی تکیه بر نیروی انسانی کارآمد بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسیشون است.
Netherlands
غیرت و عظمت اسلام که پرچمدار عدل و عدالت است خیلی با ارزشه نبایستی به بازی گرفت امید کشورهای تحت ظلم ایرانه به گونه ای رفتار کنیم دوستان را نا امید نکنیم با توکل بخدا و جمع کردن مفسدین اقتصادی و انسان های منفعت طلب اوضاع انشاا... بهتر میشه بشرط اینکه قوه مقننه و قضایه قاطع برخورد کنند و آقای روحانی انصافا اگر حال و یا برنامه مفیدی برای تغییر ندارد کنار برود به نفع اسلام و مسلمین است
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
اين حرفهاي دولت فقط مصرف داخلي داشت كه مقدمات خروج 9 ميليار دو فراهم كن
Iran, Islamic Republic of
مهمتریت بخشfatfتوسط شورای نگهبان تصویب شد. اصولگرایان که قبلا منتقد بودن هی دارن به احمدی نژاد فحش میدن. خخخخخخخخ