جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
 
۳
۳۵

جزئیات یکی از بزرگترین رانت‌های مافیای خودروی ایران

يکشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۳۲
کد مطلب: 626943
گمرک پس از شک در مورد شیوه رفتار‌های سازمان توسعه تجارت، پیش از ترخیص خودرو‌های وارداتی برای بررسی مجدد، مشخصات آن‌ها را به سازمان اعلام می‌کند و سازمان هم تایید‌های لازم را برای هر کدام از خودرو‌ها صادر کرده بود. تاخیر‌های صورت گرفته از سوی وزارت صنعت چنان مشکوک به نظر می‌رسید که در نهایت گمرک طبق قانون مبارزه با جرایم سازمان یافته در نهایت مانع از ترخیص ۱۵۵ دستگاه خودروی ثبت سفارش شده به این طریق می‌شود و به سرعت موضوع را با نهاد‌های نظارتی در میان می‌گذارند.
جزئیات یکی از بزرگترین رانت‌های مافیای خودروی ایران
به گزارش جهان نيوز،  اگر در نیمه شب دست‌هایی روی کیبورد برود و تنها برای مدت زمانی بین ۵ تا ۷ دقیقه، بخشی از یک سایت رسمی را که امکان دسترسی به آن همیشه بسته بود باز کند، چقدر پول به جیب افرادی خاص می‌رود؟ همان دست‌هایی که در ساختمان وزارت صنعت روی کیبورد لغزید، امکانی را ایجاد کرد که فقط طی ۵ شب و در زمانی جمعا حدود ۳۵ دقیقه ۳۵ هزار ثبت سفارش خودرو به صورت غیر قانونی صورت گیرد.سازندگی در ادامه گزارش خود می نویسد:  این تنها چند لحظه کوتاه از تلاش‌های مافیای واردات خودرو در ایران است که با کمک تعدادی از کارمندان وزارت صنعت، همراهی برخی مقامات عالی رتبه و فساد پنهان در لایه‌های اقتصاد ایران موفق شد، یکی از بزرگترین برنامه‌های مافیایی برای واردات خودرو خارجی را اجرایی کند.
 
 وضعیت بحرانی می‌شود؟
پنج شنبه هفته گذشته، ساعت10/30 دقیقه شب گزارش نهایی وزارت صنعت در مورد ثبت سفارش واردات خودرو بالاخره به رئیس جمهور ارائه شده پیش از آنکه تعلل‌های وزارت صنعت ماجرای واردات خودرو را به سمت مسیر‌های انحرافی دیگر بکشاند ظهر همان روز وزارت امور اقتصادی و دارایی هم گزارشی مبتنی بر آمار‌های گمرکی را در اختیار حسن روحانی قرار داده بود.

مدتی قبل و همزمان با صدور دستور رئیس جمهور به وزارت صنعت در مورد انتشار اسامی واردکنندگان خودرو، نهاد‌های نظارتی با خواسته روحانی اقدامات اجرایی خود برای تهیه اطلاعات و آمار‌های دقیق در مورد ماجرای مافیای واردات خودرو را آغاز کرده بودند. نزدیکان به رئیس جمهور نقل می‌کنند که او به دلیل حساسیت‌های بالای جامعه و وضعیت ارزی کشور شخصا تمامی فرآیند‌های مربوط به بررسی این پرونده را زیر نظر داشته است. پنجشنبه شب هر دو گزارش وزارت اقتصاد و وزارت صنعت در اختیار روحانی بوده و او پس از مطالعه این گزارش‌ها دستورات اجرایی برای برخورد با مبادی فساد در این پرونده را صادر کرده است.

 اصل ماجرا چیست؟
اطلاعات بدست آمده نشان می‌دهد تمام فرآیند‌های مربوط به ثبت سفارش‌های انجام شده، توسط ۴ نفر در یک شرکت آی‌تی به انجام رسیده است. نفر اصلی موسس این شرکت یکی از کارمندان ارشد وزارت صنعت بوده که به دلیل فساد و بروز تخلفات از این مجموعه اخراج شده بود. اما مدتی بعد شرکت او به عنوان پیمانکار بخش ثبت سفارش بوده‌اند.

انتخاب و تمامی امور مربوط به این بخش به آن واگذار می‌شود. این گروه چهار نفره با مدیریت کارمند اصلی، موفق شده بودند ۲۲ کارمند دیگر وزارت صنعت را تیز به شبکه خودشان جذب کنند. هر کدام از این ۲۲ نفر هم به اندازه‌های متفاوت در جریان فعالیت‌های گروه بوده‌اند.

پیش از این و در اواخر سال ۱۳۹۵، نعمت زاده وزیر وقت صنعت دستور می‌دهد که ثبت سفارش خودرو‌های خارجی ممنوع شود. براین اساس سازمان توسعه تجارت ایران مستند به بند ۶ بخشنامه ۵۳۸۸۷ / ۱۲۵۶۱۲ به تاریخ ۱۲ دی ماه با امضای معاون اول رئیس جمهور مکلف می‌شود. شرط ثبت سفارش خودرو و سایر کالا‌های با دوام به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت منوط به داشتن نمایندگی مجاز و خدمات پس از فروش خواهد بود و ضروری است در اسرع وقت واردات خودرو و کالا‌های مشمول بدون پیش شرط مذکور ممنوع گردد.

مدتی بعد اداره کل مقررات سازمان توسعه تجارت محدودیت دیگری را اعمال می‌کند که بر این اساس هیچ شخص حقیقی، حقوقی، نمایندگی و غیرنمایندگی اجازه ثبت سفارش برای واردات خودرو پیدا نمی‌کند. در همین دوره ثبت سفارش‌های برخلاف تمام دستورالعمل‌ها به انجام می‌رسد و حتی اطلاعات مربوط به این ثبت سفارش‌ها در تمامی سامانه‌های موازی و همکار مانند سامانه جامع گمرکی هم دیده می‌شود. اساسی‌ترین نکته در مورد اقدام گروه مورد نظر این است که سازمان توسعه تجارت نه بخشنامه اول و نه بخش نامه دوم را که توسط اداره کل مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت صادر شده به گمرک ابلاغ نمی‌کنند.

 البته همین اقدام هم کار دست گروه متخلف می‌دهد چراکه مدتی بعد گمرک اولین نهادی است که به این فرآیند‌ها شک می‌برد و اقدامات قانونی خود را آغاز می‌کند. براساس قانون، گمرک مکلف بوده تا نسبت به ترخیص خودرو‌های ثبت سفارش شده، اقدام کند. اما پیگیری‌های مدیران گمرک آن‌ها را به این نتیجه می‌رساند که تخلفی در حال انجام است در حالی که فرآیند‌های ثبت سفارش در حال طی شدن بوده است.

در این دوره زمانی گمرک چندین نامه برای وزرات صنعت ارسال می‌کند تا در مورد شیوه واردات خودرو استعلام لازم را به عمل آورد. همزمان گمرک طی نام‌های محرمانه گمرکات سراسر کشور را در جریان این تخلف قرار می‌دهد. پیچیده‌ترین بخش اقدام گروه تبانی کننده در واردات خودرو مربوط به مرحله نهایی استعلام می‌شود.

گمرک پس از شک در مورد شیوه رفتار‌های سازمان توسعه تجارت، پیش از ترخیص خودرو‌های وارداتی برای بررسی مجدد، مشخصات آن‌ها را به سازمان اعلام می‌کند و سازمان هم تایید‌های لازم را برای هر کدام از خودرو‌ها صادر کرده بود. تاخیر‌های صورت گرفته از سوی وزارت صنعت چنان مشکوک به نظر می‌رسید که در نهایت گمرک طبق قانون مبارزه با جرایم سازمان یافته در نهایت مانع از ترخیص ۱۵۵ دستگاه خودروی ثبت سفارش شده به این طریق می‌شود و به سرعت موضوع را با نهاد‌های نظارتی در میان می‌گذارند.

آن‌ها چه می‌کردند؟
شیوه عمل شرکت مورد نظر به این شکل تنظیم می‌شود که هر شب بین ۵ تا ۷ دقیقه سیستم ثبت سفارش را طوری تنظیم می‌کنند که در دوره‌های زمانی کوتاه باز و بسته شود. به این ترتیب حتی در صورت رصد اتفاقی نهاد‌های نظارتی باز هم ممکن بود که آن‌ها با دوره بسته بودن سایت مواجه شوند.

پیش از این ۵ مافیای اصلی واردکننده خودرو، با این شرکت آی تی توافق می‌کنند تا از امکان شبانه در اختیارشان برای ثبت سفارش استفاده ببرند، در میان این شرکت‌ها اسامی کمپانی‌های بزرگ نیز دیده می‌شود که سهم قابل توجهی از بازار خودرو‌های خارجی کشور را در اختیار دارند.

از اسفند ماه سال ۱۳۹۵ تا شهریور سال ۱۳۹۶ حدود ۶ هزار و ۴۸۱ خودرو به این روش ثبت سفارش می‌شود. شرکت‌های اصلی واردکننده خودرویا همان مافیای خودرو‌های خارجی، ۵ هزار مورد از این ثبت سفارش را به خود اختصاص دادند تا یکی از بزرگترین فساد‌های سازمان یافته تاریخ معاصر اقتصادی کشور را به سرانجام رسانده باشند. برخی گزارش‌های دیگر نشان می‌دهد که توافق اصلی براین اساس بوده که در ازای هر ثبت سفارش مبلغی بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان به شرکت آی تی برسد. از مجموع خودرو‌های ثبت سفارش شده به این روش، یک هزار و ۹۳۴ خودرو اظهار شده و ۳۰۰ خودرو هم در نهایت در بازاریه فروش می‌رسد.

کار کجا بالا گرفت و لو رفت؟
تیرماه سال گذشته وزارت صنعت بخش نام‌های صادر می‌کند که براساس آن شرکت‌های غیرنماینده حق واردات خودرو را از دست می‌دهند، اطلاعات مربوط به صدور این بخشنامه پیش از ابلاغ رسمی از مرکز توسعه تجارت ایران به بیرون درز می‌کند، ولی آقای خ از مدیران باسابقه دولتی به مدت  ۵ روز از ابلاغ بخشنامه خودداری می‌کند.

پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص میشود که تمام این ۵ روز بخشنامه مورد نظر در یکی ازکشو‌های قفل دار میز او بوده است. در همین فاصله زمانی مافیای واردات خودرو موفق به ثبت سفارش ۳۵ هزار خودرو خارجی میشود. گفته می‌شود به غیر از آقای «خ» آقای «ع» هم در یکی از مدیریت کل‌های مهم وزارت صنعت در این فرآیند همکاری داشته است.

پس از انتشار برخی اطلاعات مربوط به این ماجرا، وزارت صنعت به سرعت از اصطلاح هک برای تفسیر اتفاقات رخ داده استفاده می‌کند که در اولین بررسی نهاد‌های نظارتی مشخص می‌شود که هیچ «هکی» در کار نبوده است.

پس از آن مدیران عالی رتبه وزارت خانه به موضوع ضعف نرم افزار» اشاره می‌کنند که این گزاره هم به سرعت رد می‌شود. در نهایت نهاد‌های نظارتی موفق به کشف «تبانی با شرکت‌های واردکننده خودرو» به عنوان اصل ماجرا دست می‌یابند.

منبع: فردا
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
پيشنهاد ميشود جهت اجراي عدالت دلار جهانگيري را بين تمام مردم بصورت مساوي تقسيم كنند نه اينكه فقط به اقا زادها و ژن هاي خوب بدهند مانند يارانه.
Iran, Islamic Republic of
آقای اژه ای!
بانک مرکزی بگوید فلان دلال بازداشتی با ماست
قاضی چرا باید قبول کند؟
باید رییس بانک مرکزی هم احضار شود
...
Iran, Islamic Republic of
یه زمانی جوون این مملکت درس و تحصیل را رها و پشت به مال و ثروت و دنیا میکرد و لباس رزم می پوشید و می رفت برای دفاع از این کشور جانش را می داد اما امروز روزگار دیگری است وا اسفا
Iran, Islamic Republic of
متاسفم برای مملکتم
Iran, Islamic Republic of
نباید به تاسف بسنده کرد باید بازخواست کردباید لااقل خواب راحت راحتی برای چند روز از آنها گرفت...
آجرلو
Iran, Islamic Republic of
متاسف باید به داشتن چنین مسئولین طمعکار و خدانشناس بود و الا مملکت که مشکل ندارد. مشکل در مسئولین است....
Iran, Islamic Republic of
...
Russian Federation
قصه ما به سر رسید کلاغه به خونش نرسید ...
یکی بگه حالا با این مافیا چکار میکنن و آقای خ و ع کی هستن ؟؟!!!!!!!!!!
حمید
Iran, Islamic Republic of
روحانی متشکریم
مازندرانی
Iran, Islamic Republic of
عجب داستان هیجان انگیزی!!این همه متفکر داشتیم چرا درزمان جنگ از اینها استفاده نکردیم ؟حقوق من 6درصد اضافه شده دارم از خوشحالی پرمیکشم اونوقت بابت هرثبت سفارش 15 میلیون میگرفتن.
Iran, Islamic Republic of
گویا این ماجرا ازاول هم ساختگی بوده،و هدف قربانی کردن برخی برای بقا .و مخفی ماندن نفرات اصلی که همان سفارش دهندگان هستند که سود سرسام آ روی در بازار نسیبشان شده
Iran, Islamic Republic of
نکته ی جالبی بود...بله مجموعه ای از عوامل دست اندرکارند...من افرادی مخالف نظام را در حوزه ی خودرو می شناسم که با وجود امکان از کشور نمی روند چون هیچ جامثل اینجا نمی توانند بچاپند...
عمار
Iran, Islamic Republic of
هردم ازاین باغ بری میرسد:
حقوقهای نجومی
املاک نجومی
خودروهای نجومی
صندوق فرهنگیان نجومی
کرسنت نجومی
ذخیره های نظام نجومی
دادشهای نجومی
سکه های چندتنی نجومی
ارزهای 4200 تومانی نجومی
و.............نجومی
و...............نجومی
انگار در این کشور منجم زیاد داریم وحالا حالا ها این سریال ادامه دارد!
راستی چه سعادتی نصیب ما شده در زمانه ودوره نجوم به دنیا آمدیم وهمه علم نجوم را یکجا درک کردیم.
fajr47
Iran, Islamic Republic of
چرا اسم این افراد دزد را نمیگین تا مردم انها را بشناسند و ابروی انها برود.مگر حضرت علی نگفتند که دزد را برالاغ سوار کنند در شهر بگردانند حالا ما نمیگیم رو الاغ سوارشون کنید حداقل اسمشون را بگین و در تلویزیون تصویرشون را اعلام کنین تا مردم عدل علی را ببینند .
Iran, Islamic Republic of
برخی رفتارهای ما هیچ نشانی از شیعه ندارد.
Iran, Islamic Republic of
اگر گربه اش روی بام احمدی نژاد گذر کرده بود با اسم ورسم کامل اعلام می کردند
محمد..
Iran, Islamic Republic of
واقعا وقتی این همه فسادمالی رومیبینیم ومیشنویم وهیچ کاری هم دستگاه های نظارتی نمیکنن وقوه قضائیه برخورددرست حسابی نمیکنه قلبمون به دردمیاد... ...خدایاصبری عطاکن به ملت
Iran, Islamic Republic of
...
خیاوی
Iran, Islamic Republic of
هرزمان که بجای حروف الفبا دراولین وحله کشف موضوع اسم واقعی طرف اعلام شد کارکشوردرست میشه ...
ایرونی
United Arab Emirates
جناب رییس جمهور نامه ای در خصوص احتمال فساد سازمان یافته در واردات خودرو به رییس قوه قضاییه نوشتن. اینکار خوبیه و جای تقدیر داره اما جناب روحانی! آیا نباید از وزیر صنعت دولتتون بازخواست جدی کنید؟ آیا تنها نوشتن نامه کفایت میکند؟
آیا مجلس نباید بحث استیضاح این وزیر رو به جریان بندازه؟
متاسفانه شما مسئولین ملت رو دلسرد میکنید...
Iran, Islamic Republic of
این مملکت در حوزه اقتصادی نیاز به حاکم شرعی همچون خلخالی است
Iran, Islamic Republic of
عجب تدبیری دارن این مدیران دولت تدبیر
کمالی
Iran, Islamic Republic of
....
United Kingdom
...
فقط اعدام
Iran, Islamic Republic of
اگر قوه قضائیه با جدیت ورود کند عوامل اصلی این دزدی را باید اعدام کنند تا درس عبرتی برای بقیه شود
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
...
چقدر منفعت طلب شدیم
چقدر نامرد شدیم
اف بر ما
جواب شهیدان را چطور میخواهیم بدهیم
Iran, Islamic Republic of
و این است پاداش مردم مظلومی که 40 سال پای این انقلاب سوختند و ساختند...
..
محمد
Iran, Islamic Republic of
دلیل همه این فجایع مماشات و بی لیاقتی و بی عرضگی در مجازات شدید مرتکبان این جرائم است. این گونه افراد باید بلافاصله محاکمه و به شدت مجازان شوند تا باعث عبرت دیگران شود ولی متاسفانه دستگاههای مسئول.................................
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
جهان عزیز،همه مردم میدونند کارمن بدون اجازه بالادستش حتی اجازه آب خوردن رونداره چه برسه به تخلف به این بزرگی
محسن
Iran, Islamic Republic of
...یعنی دزدهای به این بزرگی متهمش فقط حرف خ و ع است بجای اینکه انها را در ملا عام گردن بزنند می گویند خ ع .... این قانونها را دارد دور میزند ؟!!!!!!!!!!
محو تماشا !!!!!!!!!!!!!!!!!
علی اصفهانی
Iran, Islamic Republic of
علی برکت الله
Iran, Islamic Republic of
دقت کردید ۵-۶ ساله که هر روز یه خبر از اختلاس یا دزدی یا رانت و زدوبند از اخبار میشنویم وکل مملکت انگار افتاده توی راسته قاچاقچیا وقداره بندها ودزدا .چه خبره؟ به مردم هم بگید که اینطور نیستو...