کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سفر نماینده رهبری به مسکو/ با تهدید آمریکا از سوریه خارج نمی‌شویم

ولایتی: تمایلی به مذاکره با واشنگتن نداریم/ نوع نشستن پوتین مقابل ولایتی نشانه چه بود؟

22 تير 1397 ساعت 13:58

مشاور رهبر انقلاب اسلامی در امور بین‌الملل با تاکید بر اینکه حضور ایران و روسیه در سوریه ادامه خواهد داشت، گفت با تهدیدات آمریکا و اسرائیل این کشور را ترک نمی‌کنیم.


گروه سیاسی جهان نیوز: «علی اکبر ولایتی» فرستاده ویژه رئیس‌جمهور و مشاور رهبر انقلاب اسلامی ایران در امور بین‌الملل، امروز (جمعه) اعلام کرد که حضور ایران و روسیه در سوریه ادامه خواهد داشت تا عدم فعالیت مجدد تروریست‌ها در این کشور را تضمین کنند.
ولایتی طی سخنرانی در اندیشکده «والدای» گفت: «حضور ایران در سوریه ادامه خواهد داشت. معتقدم اگر ما این کشور (سوریه) را ترک کنیم، روسیه هم بعد از ما ترک کند، همان تروریست‌های قبلی دوباره به منطقه باز می‌گردند».

به نوشته خبرگزاری «اینترفکس» وی با بیان اینکه ائتلاف آمریکایی ضد داعش بدون مجوز دمشق در این کشور حضور دارد، تاکید کرد که ایران با تهدیدات آمریکا، سوریه را ترک نمی‌کند و تمایلی هم به مذاکره با این کشور ندارد.

فرستاده ویژه رئیس جمهور ایران که به روسیه سفر کرده، ادامه داد: «ما فقط در صورتی که مقامات سوری به ایران بگویند که دیگر به مشاوره نظامی ما نیاز دارند، این کشور را ترک می‌کنیم. مستشاران نظامی ایران که در سوریه و عراق مستقر هستند، به درخواست دولت‌های آنها و به صورت قانونی در این کشورها حضور دارند».

ولایتی با بیان اینکه 80 درصد مناطق آزاد شده در سوریه از چنگ تروریست‌ها با کمک ایران بوده، تاکید کرد: «ما با مجوز آمریکا به سوریه نیامدیم که اکنون با درخواست آنها این کشور را ترک کنیم. این ایران است که در اهداف و مشروعیت حضور آمریکایی‌ها در سوریه شک دارد».
وی در ادامه افزود: «ایران مانع تجزیه سوریه، مانند مدل لیبی، خواهد شد. ما به سوریه کمک می‌کنیم تا با تجاوزات آمریکا مقابله کند...به محض اینکه ایران، سوریه را ترک کند، روسیه هم این کشور را ترک می‌کند...ایران حضورش در سوریه را حفظ می‌کند تا مانع بازگشت تروریست‌ها شود».

مشاور رهبر انقلاب اسلامی در اندیشکده والدای تاکید کرد: «اگر آمریکا خاورمیانه را ترک نکند، ما آنها را مجبور به ترک (منطقه) می‌کنیم...درخواست آمریکا برای خروج نیروهای ایرانی از سوریه با هدف گسسته کردن متحدان این کشور است.»

ولایتی با اشاره به دستور رئیس‌جمهور آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران، توضیح داد: «ایران به مباحثات با روسیه و چین درباره برجام ادامه می‌دهد...ایران باید از منافع اقتصادی برجام بهره‌مند شود. اگر این اتفاق نیافتد، دیگر دلیلی برای باقی ماندن در آن نداریم».
وی ضمن تاکید بر اینکه ایران فعلا به باقی‌ماندن در برجام پایبند است، اضافه کرد: «روسیه و چین درباره برجام کمک‌های بسیار کرده‌اند...ما آینده درخشانی برای روابط با روسیه می‌بینیم»

فرستاده ویژه رئیس‌جمهور با بیان اینکه ایران، سوریه، روسیه و حزب‌الله اقدامات خود را به دقت با یکدیگر هماهنگ می‌کنند، گفت: «ادعاهای اسرائیل درباره عقب‌نشینی نیروهای ایرانی و مقاومت از مرزهای جنوبی را نادیده بگیرید. حضور ایران در سوره هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارد. ایران حضورش در سوریه را با مسکو و دمشق هماهنگ می‌کند و نیازی ندارد که خواسته‌های اسرائیل را رعایت کند».
ولایتی همچنین با درخشان خواندن آینده روابط ایران و روسیه، تصریح کرد: «روسیه آماده است تا 50 میلیارد دلار در بخش نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری کند. همکاری نظامی-فنی با روسیه، اهمیت زیادی برای ایران دارد».

وی درباره رویکرد و رفتارهای غیر دیپلماتیک و نامتعارف رئیس‌جمهور آمریکا نیز گفت: «غیرقابل پیش‌بینی بودن ترامپ، به جامعه بین‌المللی آسیب زده است».

فرستاده ویژه ریاست جمهوری با بیان اینکه ایران هیچ تمایلی به مذاکره با دولت آمریکا ندارد، تاکید کرد: «آمریکا غیرقابل اعتماد است، پس چرا (دوباره) با آنها مذاکره کنیم...آرزوی آمریکا برای کاهش عرضه نفت ایران در بازار، باعث بالا رفتن قیمت آن و آسیب رسیدن به کشورهای مصرف‌کننده نفت می‌شود».

ولایتی ضمن اشاره به تهدید ترامپ درباره ممانعت از صدور نفت ایران از خلیج فارس، گفت: «علی‌رغم تحریم‌ها، ایران هیچ مانع برطرف نشدنی برای فروش نفت خود نمی‌بیند. ما حتی تحت تحریم نیز به صادرات نفت خود ادامه می‌دهیم. اگر ایران نتواند نفت خود را از خلیج فارس صادر کند، هیچ کسی دیگر هم نمی‌تواند این کار را انجام دهد».

وی درباره تمایل ناتو و آمریکا برای استقرار نظامیان خود در مرز ترکیه-سوریه نیز افزود که چنین مسئله‌ای را به رسمیت نمی‌شناسیم و با روسیه و دیگر کشورها مانع تحقق آن می‌شویم.
 


 
نوع نشستن پوتین مقابل ولایتی نشانه چه بود؟
سخنگوی وزارت امور خارجه دولت اصلاحات و از دیپلمات‌های باسابقه کشور در گفت‌وگو با تسنیم به تحلیل سفر مهم ولایتی به روسیه و اهمیت روابط استراتژیک ایران با این کشور پرداخت.

آصفی در رابطه با اهمیت این سفر می‌گوید: سفر آقای ولایتی به روسیه دارای اهمیت بسیار زیادی است و در یک برهه و مقطع حساسی صورت می‌گیرد. این سفر پیرامون روابط دوجانبه در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی است چون منافع و نگرانی‌های ما با این کشور مشترک است و هر دو مورد تهدید تروریسم هستیم و امنیت این منطقه وابسته به همه کشورها است لذا نگرانی‌های مشترکی داریم.

وی در ادامه با اشاره به نمایندگی توامان دکتر ولایتی از سوی مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور اظهار داشت: ارائه دو  پیام از سوی رهبر معظم اتقلاب و رئیس‌جمهور اهمیت این سفر را دو چندان می‌کند. این دو پیام نشان می‌دهد ایران مصمم به گسترش روابط با روسیه و بعد از آن چین است.

ایران مصمم است روابط خوبی که این سال‌ها با این دو کشور شکل گرفته گسترش دهد و تعمیق ببخشد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه افزود: علاوه بر موضوعات دو جانبه، موضوعات منطقه‌ای از موضوعات مهمی است که در این سفر مورد توجه قرار گرفته، همچنین موضوع غرب آسیا، سوریه و دخالت کشورهای فرامنطقه‌ای مثل آمریکا و سایرین از دیگر موضوعات مهم در این سفر است که طرفین علاقه دارند روی آن تمرکز کنند.

وی در ادامه با اشاره به اصول و عرف‌های دیدارهای رسمی و دیپلماتیک گفت: نحوه ملاقات آقای پوتین با آقای ولایتی دارای معانی بسیاری است.

آصفی ادامه داد: آقای پوتین دکتر ولایتی را روبروی خود قرار دادند و این گفت‌وگو را به عنوان یک مذاکره جدی تلقی و از حالت تشریفاتی خارج کردند. نوع چیدمان نشستن نشان دهنده فضایی است که در روابط وجود دارد. روبروی هم نشستن مخصوص ملاقات دو همتا در مذاکرات است و این نحوه قرارگیری گویای این مطلب است که آقای پوتین جایگاه دکتر ولایتی را در مرتبه خود قرار داده و برای این دیدار اهمیت قائل شده است.

لذا این سفر در این مقطع پیامی روشن برای کشورهای منطقه‌ای، فرامنطقه‌ای، دوستان و دشمنان جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی با اشاره به موضوع برجام افزود: موضوع دیگری که در این سفر مورد توجه جدی قرار می‌گیرد، موضوع برجام است. روس‌ها و چینی‌ها در موضوع برجام نگاه مثبتی داشتند و مواضع  آنها در حمایت از ایران برای احقاق حقوق حقه خود بسیار قوی بوده است.

سخنگوی وزارت خارجه دولت اصلاحات با بیان اینکه اگر بخواهیم برجام حفظ شود که در شرایط فعلی بهتر است که جمهوری اسلامی ایران تلاش کند که برجام حفظ شود و بهانه‌ای به دست دشمنان نیافتد، گفت: روسیه و چین باید در کنار کشورهای اروپایی قرار گیرند تا هم‌افزایی پیدا کنند و باعث تقویت این دسته از کشورها شوند.

" بی‌شک موضوع بداخلاقی آمریکا باید مورد بررسی قرار گیرد و سایر طرف‌های باقی‌مانده در برجام باید تلاش کنند که حقوق ایران تأمین و تضمین شود. روشن است با توجه به مذاکراتی که میان روس‌ها و چینی‌ها و اروپایی‌ها شکل گرفته، ایران باید تلاش کند تک تک کشورها را ملزم و پایبند به تعهدات خود در برجام کرده و سعی خود را معطوف به این مسئله کند که این کشورها به صورت جمعی در این موضوع تشریک مساعی داشته باشند.

وی به حامیان رابطه بی قید و شرط با غرب و منتقدین گسترش روابط ایران با روسیه و چین اینگونه پاسخ داد: جمهوری اسلامی ایران سیاست موازنه مثبت و ایجاد تعادل در روابط خارجی خود را دنبال می‌کند، روابط ما با آمریکا روشن است، رژیم صهیونیستی هم یک استثنا است. ما با همه کشورها خواهان یک روابط برابر توأم با احترام هستیم. روسیه همسایه ماست و در همین چارچوب قرار می‌گیرد. کشورهایی مثل فرانسه و آلمان هم می‌توانند در همین زمره قرار گیرند.

آصفی بر همین اساس تاکید کرد: اساس سیاست خارجی ما نه شرقی و نه غربی است که معنایش زیر سلطه نرفتن و سلطه ناپذیری ایران از سوی غرب و شرق است. در عین حال یکی از اصول سیاست خارجی ما برقراری روابط حسنه با همه کشورها اعم از غرب و شرق است. در اساس جمهوری اسلامی ایران آنچه نفی می‌شود سلطه پذیری است نه داشتن رابطه گسترده با کشورها.

آصفی در ادامه گفت:تلاش  ایران در راستای ایجاد یک رابطه مستحکم با همه کشورهاست حالا اگر یک کشور غربی یا اروپایی نگران آمریکاست و یا ملاحظه‌ای در روابط دوجانبه خود با ایران دارد این موضوع دیگر به جمهوری اسلامی ایران مربوط نیست.

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ادامه داد: همانطور که جمهوری اسلامی تمایل به گسترش روابط با روسیه دارد به گسترش روابط با آلمان و فرانسه هم علاقمند است. حال اگر اشکالی در روابط دو جانبه ایران و برخی کشورهای اروپایی به وجود می‌آید این دیگر به ایران بر نمی‌گردد بلکه این موضوع متوجه آن کشورهای غربی و اروپایی است که فراتر از منافع ملی خود نگران آمریکا هستند و از او ترس دارند.
"ایران نمی‌تواند منتظر بماند که یک کشور اروپایی تصمیم بگیرد که با ملاحظات خود چگونه با جمهوری اسلامی ایران رابطه داشته باشد. با این حال به نظر بنده نمی‌توان این را هم نگاه به شرق نامید بلکه نامش ایجاد تعادل در روابط خارجی ایران است. نگاه ایران ایجاد رابطه با تمام کشورهاست".

آصفی در همین رابطه و در راستای برشمردن مزایای گسترش روابط با مسکو اظهار داشت: روسیه در موضوعات منطقه‌ای در کنار ماست. روسیه در موضوعات کلیدی منطقه مواضع نزدیک به جمهوری اسلامی ایران دارد. روسیه در خصوص توانمندی دفاعی ایران نیز مواضع نزدیک به ما دارد. پس روشن است که باید روابط با چنین کشوری گسترش پیدا کند.
وی در پایان گفت: علاوه بر این در موضوعات اقتصادی هم چین و هم روسیه تحفظ و ملاحظاتی را که اروپایی‌ها دارند، ندارند و روشن است که جمهوری اسلامی باید از این مزایا استفاده کند.
 


کد مطلب: 626592

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/news/626592/ولایتی-تمایلی-مذاکره-واشنگتن-نداریم-نوع-نشستن-پوتین-مقابل-نشانه

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com