کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

​گزارشی درباره جلسه تعلیق بررسی FATF؛

تضمین برجام گونه عراقچی برای FATF

20 خرداد 1397 ساعت 15:49

عراقچی بیان می کند که تمام تمهیدات لازم در این لایحه اندیشیده شده است، سخنی که حرف های شبیه در پذیرش برجام بی حاصل و به تعبیری معیوب را به یاد می آورد.


گروه سیاسی جهان نیوز: در جلسه علنی امروز مجلس (یکشنبه، 20 خرداد)، درخواست بیش از 50 تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای مسکوت ماندن بررسی الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (FATF) به‌مدت 2 ماه، با رأی اکثریت نمایندگان تصویب شد. نمایندگان با 138 رأی موافق، 103 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 253 نماینده حاضر در صحن علنی، با این درخواست موافقت کردند.

براساس رأی نمایندگان قرار شد، بررسی FATF در مجلس تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپایی‌ها به‌مدت 2 ماه مسکوت بماند.

در این جلسه که حدود 20 دقیقه از مجلس را به خود اختصاص داد نمایندگان مخالف و موافق این طرح صحبت کردند و از سوی دولت نیز «عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه و از اعضای تیم هسته ای کشورمان در حمایت از الحاق کشورمان به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم پشت تریبون مجلس سخنرانی کرد.


نقوی حسینی: با پیوستن به FATF خودتحریمی انجام می دهیم
سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه) پارلمان، در مخالفت با لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم، گفت:  مجلس در آستانه تصمیم‌گیری مهمی قرار دارد، قطعا تصمیم امروز مجلس در تاریخ انقلاب ثبت می‌شود و در کارنامه ما نوشته خواهد شد. امیدواریم با منطق، گفت‌وگو و استدلال بتوانیم تصمیمی در جهت منافع ملی، رشد و توسعه و آینده کشور برداریم.

وی افزود: هدف از دیپلماسی انجام مراودات بین المللی و عضویت در کنوانسیون ها باید تامین منافع ملی باشد. ایران در توافقنامه برجام نشان داد اهل منطق، گفت وگو و پایبندی به تعهد است و بالعکس آمریکایی ها نشان دادند غیرمنطقی بوده و براساس منافعشان رفتار می کنند.

وی ادامه داد: عضویت در کنوانسیون مذکور الزاماتی را در چارچوب تعیین شده توسط دشمنان برایمان رقم می زند به عنوان مثال اختیارات نظام پولی و مالی را با پیوستن به این کنوانسیون محدود می کنیم لذا آن وقت نمی توانیم با تحریم ها مقابله کنیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه ایران بر اساس قانون داماتو، برجام، موشکی، تسلیحاتی، حقوق بشر و CFT  تحریم است، گفت: طبق اظهارنظر وزیر خارجه و رییس بانک مرکزی، آنها در زمان برجام با ما همکاری مالی و پولی نکردند، چطور می‌خواهیم این انتظار را داشته باشیم که با پیوستن به این کنوانسیون همکاری‌های لازم با ما صورت گیرد؟

نماینده ورامین در مجلس با بیان اینکه این کنوانسیون چارچوب‌هایی را توسط دشمنان ما تعیین کرده است، گفت: ما به برجام متعهد بودیم،‌ آژانس به عنوان تنها مرجع راستی‌آزمایی در ۱۱ بیانیه به رفتار ایران و عمل به تعهداتش صحه گذاشته اما آمریکا از برجام خارج شد و هیچ مجازاتی متوجه این دولت نشد. حال چرا ما می‌خواهیم مجددا خود را در چارچوب‌ها و الزاماتی قرار دهیم که توسط دشمنان‌مان طراحی شده است؟

نقوی حسینی با اشاره به اینکه هم اکنون قانون داماتو، برجام، کاتسا و غیره در حال اجرا شدن است، اظهار داشت: بنابراین پیوستن به  FATF تاثیری بر رفع تحریم ها ندارد و در واقع خودتحریمی انجام می دهیم.

وی اضافه کرد: اطلاعات کامل کشور مطابق با بلایی که در سوئیفت سرمان آمد در اختیار غربی ها قرار می گیرد؛ در واقع نهادها، ارگان های کشور به دو بخش تقسیم می شود که براین اساس نهادهایی که تحریم نشده اند نمی‌توانند با نهادهای تحریم شده همکاری داشته باشند. ایران با مذاکره مخالف نیست اما باید بدانیم عضو چه کنوانسیونی می شویم از این رو کنوانسیون مذکور ما را به بن بست می رساند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین گفت: باید یادآور شد وزارت خزانه داری آمریکا جزو چارت سازمانی FATF است.

وی با بیان اینکه با پیوستن به این کنوانسیون، آمریکایی‌ها ما را به صورت نقطه‌زن تحریم می‌کنند، گفت: ما مخالف پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی نیستیم اما اگر به این کنوانسیون بپیوندیم آثار منفی متوجه کشور می‌شود.
 

تاجگردون: پس از خروج آمریکا از برجام هنوز اقدام جدی از سوی اروپا نداشتیم
غلامرضا تاج‌گردون نماینده مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی صبح امروز (یکشنبه پارلمان) در سخنانی به عنوان متقاضی تعویق بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم به مدت دو ماه تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپا، اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی در مصوبات اخیرش سه لایحه دولت را به تصویب رساند و همراهی خودش را اثبات کرد اما امروز چیزی که مهم است اینکه ما نیازمند یک وحدت عمومی برای عبور از این مسئله هستیم که باید آن را به دست آوریم.
 
وی افزود: پیشنهاد مسکوت ماندن این لایحه فرصتی برای دیپلمات‌های کشورمان است که بتوانند با اروپا مذاکره کنند چرا که بعد از خروج آمریکا از برجام  ما هنوز اتفاق جدی از سوی اروپا نداشتیم و این پیشنهاد یک فرصت است تا دولت به اروپا بگوید ایران باید تضامین لازم را برای ادامه برجام دریافت کند، چرا که ایران تاکنون هر آنچه را که باید انجام می‌داده، انجام داده است.
 
تاج‌گردون تصریح کرد:‌ از نمایندگان می‌خواهیم این لایحه را مسکوت بگذارند تا وحدت عمومی بین نمایندگان مجلس و دولت پیش آید.
 

نجفی: عضویت ما در لایحه FATF جلوی ضرر قطعی را خواهد گرفت
در ادامه این جلسه، علی نجفی خوشرودی نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی به عنوان مخالف مسکوت ماندن لایحه مذکور، اظهار داشت: عضویت ما در لایحه مذکور جلوی ضرر قطعی را خواهد گرفت و منافع محتمل را برای ایران ایجاد خواهد کرد.
 
وی افزود: تصویب امروز ما بهانه خوبی را به دست دشمنان ما و رژیم صهیونیستی و عربستان می‌دهد، با توجه به خروج آمریکا از برجام، شکافی بین روابط اروپا و آمریکا ایجاد شده اما مسکوت ماندن این لایحه یعنی عدم تصویب این سند می‌تواند مواضع اروپا و آمریکا را یکبار دیگر به هم نزدیک کند.
 
وی خاطرنشان کرد:‌ رشد اقتصادی 8 درصد بدون تعامل با دنیا حاصل نخواهد شد و امنیت ملی ما فقط در حوزه منطقه‌ای نهفته نیست، امروز 5 میلیون جوان بیکار داریم که دولت باید با عضویت در چنین کنوانسیون‌های بین‌المللی اقدام به جذب فناوری و سرمایه کند تا مشکل جوانان نیز حل شود.
 
برخی از نمایندگان نیز در اثنای بررسی این لایحه در مجلس در اخطارهای قانونی نظرات خود را نسبت به این لایحه ابراز داشتند.


صباغیان در اخطار قانون اساسی: تصویب لوایح ۴ قلو ذیل FATF برای جلب نظر غرب است
مهدی صباغیان نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی صبح امروز پارلمان طی اخطار قانون اساسی با استناد به اصل 154 قانون اظهارداشت: در اینکه ما به لایحه بین‌المللی بپیوندیم بحثی نیست، شروط مشخص شده هم خوب است اما مسئله‌ای که مطرح است این است که ما برجام را هم امضا کردیم امتیازات زیادی هم دادیم اما اتفاق خاصی نیفتاد.
 
وی افزود: قبل از اینکه در تاریخ 22 اردیبهشت ماه سال جاری نظر خود را درباره برجام اعلام کند یک مرتبه 4 لایحه به مجلس آمد که به نظر می‌رسید این لوایح 4 قلو برای جلب نظر غرب بوده است.
 
صباغیان ادامه داد: اینطور به نظر می‌رسد که این لوایح 4 قلو و تصویب آنها این معنا را می‌رساند که ما از غرب می‌خواهیم از برجام خارج نشود و ما حتی حاضریم این لوایح را تصویب کنیم تا اروپا و غرب از برجام خارج نشوند اما اروپایی‌ها هم توجهی نکردند.
 

پژمانفر در اخطار قانون اساسی:دولت هنوز ترجمه صحیح پالرمو را به مجلس ارائه نکرده
نماینده مردم مشهد در مجلس با اشاره به اینکه امروز مردم نارضایتی دارند، عنوان کرد: ما با تصویب این لایحه بحرانی را در داخل کشور رقم می‌زنیم بحثی که به عنوان دستور اصلی مجلس قرار گرفته است اشکالاتی دارد که شورا به ‌آن وارد کرده است فقط یک زیر و زبر نیست که کمیسیون نسبت به اینها اصلاحات لازم را انجام بدهد. ایرادات جدی در این رابطه وجود دارد و قطعاً به علت عدم اصلاحات لازم شورای نگهبان مجدد آن را بازمی‌گرداند.
 
پژمانفر تصریح کرد: اصل ترجمه لایحه پالرمو اشکال دارد که محتوای موضوع را کاملاً تغییر داده است لذا اجازه دهید قبل از اینکه به شورای نگهبان برود اصلاحات لازم انجام شود.
 
در ادامه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامه ای خواستار به تعویق افتادن 2 ماهه بررسی FATF شدند.
این نمایندگان خواستار این شدند که به دلیل شرایط فعلی برجام و خروج آمریکا از آن بررسی FATF به تعویق بیفتد.
 

حاجی‌دلیگانی در اخطار قانون اساسی: چرا با تصویب این لایحه می‌خواهیم کشور را دچار مشکل کنیم
حسین علی حاجی‌دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس در نشست علنی صبح امروز یکشنبه (20 خرداد 978) با استناد به اصل 194 و 153 قانون اساسی اظهار داشت: کلیه مصوبات مجلس باید به تائید شورای نگهبان برسد.
 
وی افزود: در محتوای لایحه پالرمو اشکالات جدی وجود دارد و در متن کنوانسیون هم کاملا این ایرادات واضح است.
 
نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس ادامه داد:‌به خاطر این ایرادات دولت یا کمیسیون شروطی را بیان کردند که اصل آن یعنی استرداد مجرمین.
 
وی اضافه کرد: در ماده 29 کنوانسیون هم عنوان شده هیچ شرطی پذیرفته نیست بنابراین هیچ  کدام از استثنائات که در این کنوانسیون بیان شده توسط طرف مقابل قابل قبول نیست.
 
حاجی‌دلیگانی همچنین خاطرنشان کرد: چرا می‌خواهیم با تصویب لوایحی همچون پالرمو کشور را دچار مشکل کنیم.


گودرزی در اخطار قانون اساسی: شایسته نیست اینقدر مقابل دشمن خودباختگی و عقب‌نشینی داشته باشیم
عباس گودرزی نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی صبح امروز یکشنبه (20 خرداد 97) با استناد به اصل 153 قانون اساسی اظهار داشت: چه ضرورتی دارد با وجود اینکه آمریکا نسبت به تعهدات خود در برجام نقض عهد کرده است و در عین حال مشاور ترامپ برجام را مقابل جهانیان پاره کرد و آمریکا هم پُز آن را داد چنین لایحه‌ای را تصویب کنید.
 
وی افزود: امروز شایسته است که این قدر در مقابل دشمن خودباختگی و عقب‌نشینی داشته باشیم.
 
نماینده مردم بروجرد در مجلس بر همین اساس اضافه کرد: این لوایح در واقع می‌خواهند پسابرجام را تسهیل کنند اما در حالی که از برجام چیزی باقی نمانده است چطور اروپا می‌خواهد بدون آمریکا در برجام بماند.


تضمین برجامی عراقچی برای FATF
این اخطارهای قانونی درحالی بود که عراقچی در سخنانی به عنوان نماینده دولت به ارائه توضیحاتی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم پرداخت و سعی کرد مانند برجام بیان کند که هیچ مشکلی در خصوص پیوستن ایران به این لایحه در آینده به وجود نمی آید.

عراقچی با قسم یاد کردن صحبت های خود را شروع کرد و گفت: امیدوارم توضیحاتی که می‌دهم مورد توجه نمایندگان مجلس قرار گرفت و خداوند را شاهد می‌گیرم که در مه مبارک رمضان و با زبان روزه، چیز به جز حق و جز در جهت منافع ایران باشد را بیان نکنم.

وی افزود: همه سوءاستفاده‌های امنیتی اندیشیده شده، خودمان نیاییم بگوییم ممکن است غربی‌های گروه‌های مقاومت را تروریسم محسوب کنند، از نظر جامعه بین‌المللی و از نظر شورای امنیت فقط داعش، القاعده، طالبان و جبهة‌النصره تروریسم هستند. از ترس اینکه نکند در آینده غربی‌ها بگویند حزب‌الله تروریسم است، فشار به خودمان نیاوریم، امروز ما فشارهایی را به خودمان تحمیل می‌کنیم و کشورهای دیگر می‌گویند ایران حامی تروریسم است چون به این کنوانسیون نپیوسته و فشارهای مختلف و تحریم‌های مختلف را به خودمان تحمیل می‌کنیم از ترس اینکه مبادا در آینده مثلا بگویند حزب‌الله گروه تروریستی است، اگر آنان در آینده چنین کاری را انجام دهند، همان موقع برخورد می‌کنیم، در این کنوانسیون راه خروج دیده شده است، هر لحظه احساس کنیم چند کشور منافع گروه‌های مقاومت را در خطر قرار دادند، به راحتی از این کنوانسیون خارج می‌شویم، حق حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران را هیچ قدرتی در دنیا نمی‌تواند زیر سؤال ببرد. 

معاون وزیر امور خارجه همچنین خاطرنشان کرد: ما این حق حاکمیتی خودمان را داریم و هر لحظه احساس کنیم این کنوانسیون ضرری برای کشور دارد از آن خارج می‌شویم، چرا الان برای خودمان هزینه تحمیل کنیم و به خودمان خسارت بزنیم؟ الان صلاح کشور در این است با توجه به اینکه تحریم های آمریکا در حال بازگشت است، نباید به دست خودمان تحریم‌ها را به خودمان وارد کنیم، در شرایط خطیری که امروز ایران قرار دارد، نباید به دست خودمان تحریم‌های جدیدی را به خودمان وارد کنیم. 

عراقچی در پایان خاطرنشان کرد : تمام تهدیدات این لایحه با حق‌شرط‌هایی که در آن ذکر شده، پوشش داده شده است.

البته عراقچی درحالی با قسم جلاله بیان می کند که ورود به این لایحه و الحاق ایران به این کنوانسیون مشکلی برای کشورمان ایجاد نمی کند که سابقه تیم هسته ای در این قول و قرارها در برجام مشخص است و مانند همین سخنان را در برجام از سوی تیم دیپلماسی کشورمان شاهد بودیم. از سوی دیگر اینکه تضمینی گرفته شود که در آینده برای ایران و محور مقامت که خط اول مبارزه با تروریسم در منطقه خاورمیانه است و امنیت کشورمان به این موضوع بستگی دارد بر اساس تفسیرهای مختلف کشورها از تروریسم بین المللی پیش نیاید، با این قول و وعدها چندان جور در نمی آید و چندان نمی توان به آن اطمینان کرد.

در این خصوص همواره آمریکایی ها حزب الله و حماس را تروریست نامیده‌اند و ایران را حامی تروریست قلمداد کرده اند. در اینجا با توجه به اینکه در این کنوانسیون آمریکایی‌ها تفوق و اعمال نفوذ شدیدی دارند نمی توان در آینده نگران مشکلات بعدی و به قول برخی از نمایندگان اعمال خودتحریمی جدید نبود. برخی از کارشناسان نیز در این خصوص مطرح می کنند که ایران درواقع با ورود به این کنوانسیون‌ها خود را به عنوان گروگان به غرب می دهد و غرب نیز با تفسیرهای خود و در پوشش قوانین بین المللی به تحریم ایران می پردازد و الحاق به این کنوانسیون‌ها بهانه و استدلال لازم را برای تحریم ایران به راحتی در اختیار غرب قرار می دهد.

این درحالی است که در برجام هم تیم هسته ای کشورمان اطمینان های لازم را می دادند و بیان می شد که کشورمان برای خروج و تخطی آمریکا از تعهداتش برنامه و پاسخ کوبنده دارد اما امروز هیچ موضوع خاصی در این حیطه مشاهده نمی شود. در همین روند نیز عراقچی بیان می کند که تمام تمهیدات لازم در این لایحه اندیشیده شده است، سخنی که حرف های شبیه در پذیرش برجام بی حاصل و به تعبیری معیوب را به یاد می آورد.  


کد مطلب: 618657

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/news/618657/تضمین-برجام-گونه-عراقچی-fatf

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com