جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۰

توصیه‌های رسانه‌ای آیت‌الله مکارم‌شیرازی

يکشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۱۸
کد مطلب: 617435
این مرجع تقلید گفت: مطبوعات اگر دست افراد سالم باشند، با انگیزه‌های صحیح درباره بسیاری از مسائل زندگی اطلاع رسانی می‌کنند، بعضی رسانه‌ها مسائل مربوط به جنایت‌های زشت و بد را برای منتشر می‌کنند.
توصیه‌های رسانه‌ای آیت‌الله مکارم‌شیرازی
به گزارش جهان نيوز​ به نقل از حوزه، آیت‌الله ناصر  مکارم‌شیرازی شامگاه شنبه در برنامه چشمه معرفت که از شبکه یک سیما پخش شد، در ادامه بحث نقش ارکان تأثیرگذار در شخصیت جوانان، اظهار کرد: برای اینکه جوانان به عنوان سرمایه‌های عظیم انسانی، سالم و در خدمت جامعه باشند، سه رکن خانواده، نهادهای آموزشی و رسانه‌ها مسئولیت دارند.

وی افزود: رسانه‌های اجتماعی شامل مطبوعات، صداوسیما، فضای مجازی، سینما، تئاتر و کتاب‌ها می‌شود.

معظم له با بیان اینکه رسانه‌ها ابزاری برای اطلاع رسانی آسان و ساده هستند، تصریح کرد: در گذشته، اطلاع رسانی مثل امروز گسترده و آسان نبود؛ امروز می‌شود یک خبر را به آسانی به تمام دنیا رساند.

این مرجع تقلید با بیان اینکه رسانه ابزار خوب و مهمی است، اما نباید فراموش کنیم که در نقش تیغ دو دمه است، گفت: از یک سو می‌توان از این ابزار، بهترین بهره برداری را داشت و علوم مفید و مطالب ارزشمند نظیر تقویت ایمان، اخلاق، احساس مسئولیت و وظیفه شناسی به جامعه تزریق کرد و از سوی دیگر می‌توان انواع مفاسد را هم در جامعه به وسیله آن منتشر کرد.

باید درباره صاحبان رسانه بررسی کرد
آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به اینکه ما باید هوشیار باشیم و بدانیم چه کسی عهده دار مدیریت رسانه است، تصریح کرد: انرژی اتمی امکان بسیار خوبی است، اما اگر دست افراد ناصالحی باشد، تبدیل به بمب اتم می‌شود و شهرهای ژاپن را ویران می‌کنند و به هزاران نفر آسیب می‌رساند، اما گاهی هم از آن برای تولید برق بهره برداری می‌شود و همه جا را روشن می‌کند و کارخانه‌ها را به کار می‌اندازد.

عقل می‌گوید دسترسی به رسانه ناسالم محدود شود
وی افزود: بنده پرسش می‌کنم اگر دیدیم یک رسانه خاص در فضای مجازی در دست یک صهیونیستی است که می‌گوید من همه اخبار شما را می‌توانم به هر صورت منعکس کنم و وقتی وارد فضای من شدید، اختیارات شما به دست من است نه به دست خودتان و در بستر آن شاهد انواع توهین‌ها به مقدسات ما هستیم و انواع تصاویر و فیلم‌های مستهجن و فسادانگیز منتشر شده و گاهی هم زمینه ساز ایجاد آشوب می‌شود، عقل برای برخورد با این رسانه چه می‌گوید؟

معظم له تصریح کرد: آیا عقل می‌گوید در کنار این بدآموزی‌ها به دلیل اینکه می‌توانی مقداری کار تجاری در آن انجام دهی و اطلاعات خوبی هم می‌تواند بدهد، تسلیم باش؛ یا عقل می‌گوید برو این رسانه را حذف کن و چند رسانه سالم درست کن و اطلاعات خوب را بده و مفاسد در آن نباشد تا همه بتوانند استفاده کنند؛ عقل می‌گوید دسترسی به رسانه سالم را آسان و دسترسی به رسانه ناسالم را دشوار کن؛ این مسئله مانند دودوتا چهارتاست.

این مرجع تقلید در ادامه با بیان اینکه مطبوعات اگر دست افراد سالم باشند، با انگیزه‌های صحیح درباره بسیاری از مسائل زندگی اطلاع رسانی می‌کنند، تصریح کرد: البته با کمال تأسف در بعضی از جراید ما، آسیب‌هایی وجود دارد؛ بعضی رسانه‌ها مسائل مربوط به جنایت‌های زشت و بد را برای جلب توجه منتشر می‌کنند؛ گاهی نام شخصی را منتشر می‌کنند که هنوز اتهامش در دادگاه ثابت نشده و حتی قاضی دادگستری هم در این راه می‌ماند چه حکمی بدهد، چراکه این شخص را در جراید آن قدر متهم کرده اند که اگر گفته شود مدرکی بر اثبات اتهام وجود ندارد و او تبرئه است، پذیرفته نمی‌شود.

صداوسیما امر سادگی در زندگی را تبلیغ کند
حضرت آیت الله مکارم شیرازی در ادامه با تأکید بر اینکه صداوسیما می‌تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم در جامعه تأثیرگذار باشد، ابراز کرد: صداوسیما با پخش تصاویر و فیلم‌هایی درباره سادگی یک زندگی و ازدواج‌های آسان، می‌تواند مردم را به این امر تشویق کند.

وی با بیان اینکه برنامه‌های طنز سیما نیز می‌تواند به طور غیرمستقیم مؤثر باشد، گفت: رسانه در همه برنامه‌ها باید هدف داشته باشد، طنز هم به نوعی مسائل مثبت را به مردم تعلیم دهد.

رسانه باید راهبر باشد نه دنباله‌رو!
معظم له با اشاره به اینکه میان رسانه‌های کشور با رسانه‌های غربی باید تفاوت باشد، افزود: رسانه غربی مقید به هیچ چارچوبی نیست و هرچه مخاطب بپسندد، پخش می‌کند و می‌گوید پیرو و دنباله رو باشید، اما ما می‌گوییم رسانه باید راهبر باشد نه دنباله‌رو؛ ممکن است جامعه درباره موضوعی اشتباه کند و ما باید راهنمایی کنیم تا از آن اشتباه خارج شوند.

رسانه‌ها احکام را سخت و پیچیده نشان ندهند
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرمایش نبی مکرم اسلام مبنی بر اینکه شریعت من آسان است؛ تصریح کرد: از مسائل مهمی که رسانه‌ها به آن توجه داشته باشند، پرهیز از پیچیده و سخت نشان دادن احکام دین است.

آیت الله مکارم تصریح کرد: به ما می‌گویند دکتر گفته روزه نگیر و ما هم می‌گوییم اگر دکتر مورد اعتماد گفته، حتماً نباید بگیرید؛ همان خدایی که گفته روزه بگیرید، همان خدا می‌گوید در صورت بیماری و در هنگام مسافرت روزه نگیرید.

سعی ما این است در فتاوا کار مردم را آسان کنیم
وی افزود: یک خانمی در استفتائات به ما نوشت چهل سال است من در ترتیب غسل، طرف چپ را بر راست مقدم می‌کنم؛ غالب فقها فتوا می‌دهند تقدم راست بر چپ واجب است و بنابراین نمازهای این فرد باطل و روزه هایش خراب است؛ بنده دیدم اینجا وظیفه دارم مطالعه بیشتری کنم بلکه راه حل پیدا کنم و بر اساس مدارک شرعی معتبر به این نتیجه رسیدم که این ترتیب، مستحب است و واجب نیست و چهل سال کار این خانم را آسان کردم.

معظم له تصریح کرد: بنده در تمام فتاوا برخلاف آنچه دروغگویان می‌گویند و ما هم هر روز نمی‌توانیم به دفتر بگوییم تکذیب کنند، سعی می‌کنم کار مردم آسان شود.

این مرجع تقلید افزود: در حج مشکل بزرگ رمی جمرات وجود داشت و عده‌ای زیر دست و پا تلف می‌شدند؛ فتوا این بود که باید ستون را هفت سنگ زد؛ ما دیدیم هرکسی شاید نتواند به ستون سنگ بزند و بر این اساس بعد از مطالعه و پیدا کردن مدارک، یک کتاب نیز منتشر کردیم که جمرات محل سنگ ریزه هاست نه ستون.

سعی ما بر آسان نشان دادن شریعت است
آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: در مسائل مختلف سعی ما بر این است که شریعت آسان نشان داده شود و حالا دیگران هرچه می‌خواهند بگویند و دروغ خیلی رواج دارد.

وی با تأکید بر اینکه ما در روز قیامت باید در مقابل خدا مسئول باشیم نه مردم، افزو: اگر کارمان با خدا باشد، می‌گوییم اینجا را آسان گرفتیم و اگر اشتباهی هم کردیم ما را ببخشید؛ ما بر اساس مدارک احکام حرکت می‌کنیم و از خود، چیزی نمی‌گوییم.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *