پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
 
۱
۱۴

موافقان و مخالفان نمایش «برزخی ها» چه کسانی بودند؟

يکشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۱۳
کد مطلب: 615598
در میان چهره‌های مهم سینمای پیش از انقلاب، چند نفر را می‌توان برشمرد که در فعالیت حرفه‌ای آنها در سینمای ایران از 1357 به این‌سو، به‌شدت کمرنگ شده است. بهروز وثوقی، بهمن مفید، محمدعلی فردین، سوسن تسلیمی و ناصر ملک‌مطیعی مهم‌ترین افراد این سیاهه هستند.
موافقان و مخالفان نمایش «برزخی ها» چه کسانی بودند؟
به گزارش جهان نيوز، در میان چهره‌های فعال در سینمای ایران پیش از انقلاب اسلامی،‌ نام‌های درخشانی وجود دارد. چه در عرصه بازیگری و چه در حوزه کارگردانی. مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، بهرام بیضایی، امیر نادری، علی حاتمی، ناصر تقوایی، عباس کیارستمی، علیرضا داوود نژاد و سیروس الوند چهره درخشانی بودند که فعالیت خود را در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی آغاز کردند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی بازهم به فعالیت خود ادامه دادند و بارها از جشنواره ملی فجر جایزه گرفتند. در حوزه بازیگری نیز تا حدود زیادی چنین شرایطی به وجود آمد.
 
عزت‌الله انتظامی، محمدعلی کشاورز، داود رشیدی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، مهدی فخیم زاده، سعید راد، عنایت بخشی، بهزاد فراهانی، شهلا ریاحی، ملکه رنجبر، ژاله علو، محمد متوسلانی، بهمن زرین پور، آفرین عبیسی، فرامرز قریبیان، پروانه معصومی، حمیده خیرآبادی و ثریا قاسمی بخشی از بازیگرانی اند که فعالیت حرفه‌ای آنها در سینما با انقلاب اسلامی دچار انقطاع نشده است.
 
اما در میان چهره‌های مهم سینمای پیش از انقلاب، چند نفر را می‌توان برشمرد که در فعالیت حرفه‌ای آنها در سینمای ایران از 1357 به این‌سو، به‌شدت کمرنگ شده است. بهروز وثوقی، بهمن مفید، محمدعلی فردین، سوسن تسلیمی و ناصر ملک‌مطیعی مهم‌ترین افراد این سیاهه هستند. برای پیگیری سرنوشت این چهره‌ها، بررسی موردی تجربه اکران فیلم برزخی‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
 
 
برزخی‌ها را ایرج قادری در سال 1358 شروع کرد و تا اواخر سال بعد کارهای فنی آن به طول کشید. این فیلم، روایت فرار گروهی از زندانیان در 22 بهمن 1357 و تلاش آنها برای خروج از مرزهای کشور است. تلاشی که البته پس از مواجهه این افراد با سید یعقوب و صحبت‌های او در خصوص مواجهه با تجاوز دشمن خارجی، به تلاش برای دفاع از میهن تغییر می‌کند. در این فیلم بخش قابل‌توجهی از چهره های سرشناس عرصه بازیگری سال‌های پیش از انقلاب ایفای نقش کردند. محمدعلی فردین، سعید راد، ناصر ملک‌مطیعی، حسین شهاب و محمدعلی کشاورز ازجمله این چهره‌های سرشناس هستند.
 
 
این فیلم پس از آماده شدن،‌ به‌عنوان نخستین فیلم توقیفی در دوران انقلاب اسلامی شناخته شد. مهدی کلهر که نخستین معاون سینمایی بود، این فیلم را توقیف کرد. کلهر سال‌ها بعد در مصاحبه با مجله عصر اندیشه این تصمیم را ناشی از اصرارهای میرحسین موسوی نخست‌وزیر وقت عنوان کرده بود. کلهر، نقش محسن مخملباف در این تصمیم را برجسته می‌داند.
 
عبدالمجید معادیخواه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت نیز در گفتگویی که سال 92 با سایت خبری خبرآنلاین داشته است، روایت جالبی از این اتفاقات دارد: آن زمان یک دعوای مفصلی به وجود آمد که از آقای مخملباف در آن شرکت داشتند و علیه من موضع می‌گرفتند تا آقای مسیح مهاجری. دعوا بر سر اکران فیلم «برزخی‌ها» بود.
 
این مساله خودش یک پرونده ‌است که جنجال زیادی درست کرد به همه‌جا ازجمله مجلس هم کشید. بسیجی هم علیه بنده راه افتاد که بخشی‌ از آن در مطبوعات آن دوران هست. هم مطبوعاتی که آقای خاتمی اداره می‌کردند، مثل کیهان به ما می‌تاختند و هم امثال آقای مخملباف فریاد «وا اسلاما» سر می‌دادند. در آن هیاهو هیچ‌کس نیامد ببیند که اصلاً داستان فیلم «برزخی‌ها» چیست.
 
معادیخواه در آن زمان به دو دلیل از اکران فیلم حمایت می‌کند. نخست به دلیل محتوای فیلم که اعلام همکاری بازیگران سرشناس سینمای پیش از انقلاب با مردم و انقلاب اسلامی بود، دلیل دوم هم حفظ حرمت امضای وزیری بود که به تهیه‌کننده مجوز ساخت این فیلم را داده بود و تهیه‌کننده به اعتبار این امضا ده میلیون تومان سرمایه‌گذاری کرده بود.
معادیخواه روایتی هم از جلسه‌ای که با آقای خامنه‌ای داشته است ارائه می‌دهد. او می‌گوید که ایشان را در جریان مسئله قراردادم و فشارها را هم توضیح دادم. نظر ایشان این بود که به‌صرف حضور یک بازیگر در فیلم نباید جلوی اکران آن گرفته شود و اگر فیلم اشکالی ازنظر محتوایی ندارد می‌تواند اکران داشته باشد. مهدی کلهر در گفت‌وگویی با ماهنامه سینما رسانه گفت: روزی که ما جلوی فیلم برزخی‌ها را گرفتیم، وزیر وقت که آقای معادیخواه بود رفت پیش حضرت آقا که آن زمان رئیس‌جمهور بودند. با من تماس گرفت و گفت: آقای خامنه‌ای می‌گویند به دلیل بازی کردن فردین نباید جلوی فیلم گرفته شود. اگر فیلم اشکالی دارد؛ اشکالش را برطرف کنید و فیلم را نشان بدهید. بازی کردن فردین اشکالی ندارد!
 
به هر صورت برزخی‌ها اکران شد، البته فقط در تهران. با شروع اکران فروش فیلم بسیار جلب توجه کرد. در همین زمان بود که نخستین نقد منتشره علیه «برزخی‌ها» را روزنامه کیهان در تاریخ 9 خرداد 1361 تحت عنوان «دوزخ ابتذال در برزخی‌ها» نوشت. دومین نقد معترضانه را روزنامه جمهوری اسلامی با تیتر «برزخی‌ها متن نامطلوب وقاحت» به چاپ رساند که نویسنده بی‌نام در آن از «ذکر مصیبت» نوشت و این‌که «بیایید گریه کنیم در سوگ هنر اسلامی!». افزایش فشارها به وزارت ارشاد موجب کناره‌گیری معادی خواه از این سمت شد و میرحسین موسوی شخصاً اداره وزارتخانه را به عهده گرفت. ازجمله نخستین تصمیمات موسوی نیز توقف اکران برزخی‌ها بود. برزخی‌ها طی یک ماهی که روی پرده بود، هشت میلیون تومان فروخت. با احتساب قیمت 5 تومانی بلیت در آن زمان می‌توان دریافت که یک‌میلیون ششصد هزار نفر در تهران این فیلم را در سینماها دیدند.
 
حضور ستاره های سینمای پیش از انقلاب که عمدتاً بانام فیلم فارسی از آنها یاد می‌شد، با این اکران پررونق بسیار موردتوجه قرار گرفت اما سیاست‌های سینمایی سال‌های بعد موجب قطع ارتباط این افراد با سینمای ایران شد.
 
در دوران تصدی وزارت ارشاد توسط سید محمد خاتمی، سید فخرالدین انوار به معاونت سینمایی رفت و سید محمد بهشتی راهی بنیاد سینمایی فارابی شد. انوار و بهشتی در این دوره فضایی جدید در سینما ایجاد کردند و ریل‌گذاری متفاوتی از گذشتگان در پیش گرفتند. مسیر جدید به‌صورت مشخص به سینمای هنری و معناگرا بها می‌داد و بدیهی بود که چهره‌های پرمخاطبی همچون ملک‌مطیعی و فردین که برآمده از سینمای بدنه بودند امکان ادامه فعالیت در این فضا را پیدا نمی‌کردند. نتیجه این شد که فردین به کار فرش‌فروشی پرداخت و به‌دوراز سینما فوت کرد. ملک‌مطیعی نیز گوشه انزوا کشیده شد.
 
محمد بهشتی در مصاحبه‌ای که مجله پنجره داشته است چنین می‌گوید: این جماعت (بازیگران چهره سینمای پیش از انقلاب) توبه کردند و ما هم پذیرفتیم که در ایران بمانند و کار کنند؛ اما بعد دیدیم مگر می‌شود مخاطب سینما تک‌تک فیلم‌های قبلی را از یاد ببرد؟ به همین خاطر مجبور شدیم تمام مصادیق سینمای قبل از انقلاب را پاک‌کنیم و درنهایت تصمیم این شد که این افراد کار نکنند.
 
 
از تیم برزخی‌ها محمدعلی کشاورز توانست به فعالیت حرفه‌ای خود ادامه دهد. سعید راد هم مانند ملک‌مطیعی از ایران رفت اما در اواخر دهه هفتاد به کشور بازگشت و توانست در فیلم دوئل نقش‌آفرینی کند و این فعالیت ادامه داشت و بعدها سعید راد بدون حاشیه فیلم‌های متعددی همچون فیلم چ را بازی کرد؛ اما ملک‌مطیعی شانس سعید راد را نداشت. او در سال‌های اخیر نقشی کوتاه در فیلم نقش نگار به کارگردانی علی عطشانی ایفا کرده بود و به‌نوعی زمینه بازگشت او به سینما فراهم‌شده بود اما با مشخص شدن سرمایه‌گذاری بابک زنجانی در این فیلم، فرصت اکران برای آن فراهم نشد و او بازهم ممنوع التصویر باقی ماند. ناصر ملک‌مطیعی روز گذشته در بیمارستان درگذشت.
 
منبع: فارس
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
ما مردم مرده پرست هستیم؟
هادی
Iran, Islamic Republic of
بهرحال باید تقصیر رو بندازیم گردن اصلاح طلبا دیگر...
پس میپرستیمش و میگیم عجب بازیگری بود1!!
Iran, Islamic Republic of
وقتی طرف از میدان رقابت بیرون میره اروم میشیم. دیگه با خیال راحت براش بزرگداشت میگیریم.
نکته ی بسیار باریکیه. هرکسی هضم نمیکنه. حالا شروع کنید بد و بیراه بگین.
شهروند طبری
Iran, Islamic Republic of
مرگ بر جماعت تندرو از هر گروه!!!بویژه اصلاح طلبان
Iran, Islamic Republic of
خوبه ملت خصوصا اصلاحاتی ها اینو بخونن و ببینن چکار کردن با این کشور
درست و غلطش یه چیز دیگه است. اما این رو هم اضافه کنید که همین چندماه پیش اقای شریعتمداری در کیهان بسیار مهربانانه بر ملک مطیعی تاخت و تاز کرد!
پس جوسازی نکنید و بپذیرید شما هم همین رو می خواستید
لقمان
Iran, Islamic Republic of
ممنون از این اطلاع رسانی دیرهنگام شما.
Iran, Islamic Republic of
با سلام
من روز گذشته خوشحال شدم که سایت شما در خصوص ناصر ملک مطیعی بازیگر فیلمهای کثیف و ضدّ اخلاقی قبل از انقلاب اسلامی چیزی ننوشت اما با کمال تعجب این مطلب را خواندم که به نوعی تعریف از وی و مظلوم نمایی برای او محسوب می شود که ممنوع التصویر و .... شد!
گرچه او الآن دستش از دنیا کوتاه است اما خداوند از سر تقصیراتش بگذرد که به واسطۀ آن فیلمها جوانهای کشور ما به فساد کشانده شدند. من که ندیدم وی توبه کرده باشد (ان شاءالله بین خود و خدای خود این کار را انجام داده باشد) لیکن جنبۀ حق النّاسی آن قابل بررسی است که سخت می توان در این خصوص نظر داد.
بازیگران معلوم الحال همه از وی حمایت کردند چرا که نوبت خودشان هم خواهد رسید و به قول معروف شتر مرگ در خانۀ آنها هم خواهد خوابید.
چند نكته
Iran, Islamic Republic of
دوست عزيز، چند نكته اينجا هست:
1- زماني كه رسول الله(ص) مكه را فتح كرد عفو عمومي اعلام شد (اليوم يوم المرحمة) حتي وحشي كه جگر حمزه را بيرون كشيده بود بخشيده شد. هندجگرخوار بدكاره مهدور الدم هم بخشيده شد. اما شما انگار هنوز قصد بخشيدن نداري رفيق!
2- معلوم نشد چرا مرحوم داود رشيدي، جمشيدمشايخي، عزت الله انتظامي، عنايت بخشي و حتي زري خوشكام بايد بخشيده شوند اما ناصرخان ممنوع التصوير بماند. يا فردين، پوري بنايي و ... (اين تناقضات هيچوقت حل نشد)
3- انقلاب جلوه مردونگي و ايثار بود. ناصرخان هميشه تو فيلماش مظهر مردونگي بود. مظهر وفا، مظهر صفا، رفاقت، شهامت و ايثار. بزن بهادر بود اما در دفاع از مظلوم و مقابله با ظالم. اون زمونا تو مملكت كاباره و رقاص خونه زياد بود و سينما هم اين چيزا رو نشون ميداد. اما نمايش مروت و مردونگي و غيرت تو فيلماي اون زمون بيشتر از حالا بود. روحش شاد.
عزت زياد
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه نسل جدید احتمالا فساد این نابازیگران را در دوران گذشته ندیده اند وگرنه الان خجالت می کشیدند آن ها را مجددا مطرح کنند. ظاهرا دارید کاری می کنید که این افراد مروج ابتذال و فیلم های مستهجن و...مظلوم شده و طلبکار شوند و قهرمان!!! می دانید چقدر از جوان ها را همین ها به فساد اخلاقی کشاندند و آن ها را از بین بردند!
Germany
اينا خودشون بدبختي ميارن و بعد معترض بدبختي هم هستن ... بابا سنگ پاي قزوين سكته كرد!
Germany
نتیجه نزدیک به چهل سال فعالیت فرهنگی اصول گرا و اصلاح طلب محبوبیت بیشتر هنرپیشه های شاهنشاهی شد همه‌ی شما مسوول هستین شما که برنامه فرهنگی نداشتین بیخود کردین خودتونو به انقلاب چسبوندین ریاکارای بیسواد
Iran, Islamic Republic of
مرگ ایشان باعث شد که شما با اصلاح طلبان تسویه حساب کنید.
شما که خود را یک سایت اصولگرا میدانید چرا به مرگ هنرپیسه فیلمهای مبتذل قبل از انقلاب میپردازی
Iran, Islamic Republic of
اگر نبود ماهیگیری افساد طلبان از آب گل آلود، جهان هم ورود نمیکرد.