چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۱
۱۱

کتاب‌های هاوکینگ را نخوانید

پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۲۲:۴۴
کد مطلب: 599425
کتاب‌های علمیِ همگانی او به چند ده زبان زنده دنیا ترجمه شده و میلیون‌ها نفر آن‌ها را خوانده‌اند، اما نمی‌توان ادعا کرد که این کتاب‌ها تأثیر مثبتی در «باعلم کردن» جوامع بشری داشته باشند.
کتاب‌های هاوکینگ را نخوانید
به گزارش جهان نيوز؛ رضا منصوری استاد دانشکدهٔ فیزیک دانشگاه صنعتی شریف درباره استیون هاوکینگ نوشت:
رسانه‌های دنیا امروز پر است از گزارش درگذشت استیون هاوکینگ، کیهان‌شناسیِ او، زندگی شخصی او و تأثیرگذاری‌اش در جامعه. در این سال‌ها همواره دیده‌ام که در مورد هاوکینگ نکته‌هایی مغفول می‌ماند و این غفلت شاید ناشی از ابهت علمی او باشد که اجازه تفکر مستقل درباره رفتار اجتماعی او، کتاب‌های ترویجی‌اش و گزاره‌های هر از گاهیِ او در رسانه‌ها نمی‌دهد.

هاوکینگ را اولین بار در سال ۱۹۷۲/۱۳۵۲ در همایشی در مرکز فیزیک نظری عبدالسلام در شهر تریسته ایتالیا دیدم. هنوز می‌توانست صحبت کند، گرچه روی صندلی چرخدار ساده‌ای نشسته بود. پس از آن در سال ۱۹۸۶/۱۳۶۵ در کنفرانسی در ژاپن او را دیدم، سال قبلش اعلام کرده بود کیهان‌شناسی به انتها رسیده و تنها چند پارامتر مانده است که باید دقیق‌تر اندازه‌گیری شود؛ شبیه ادعاهایی که در شروع قرن بیستم در اروپا مطرح شده بود درباره کل فیزیک و دیدیم که بعد از آن چه انقلاب‌هایی در علمِ فیزیک رخ داد. در کیهانشناسی هم همین‌طور است: در سی سال گذشته، بعد از این ادعای هاوکینگ، تازه کیهانشناسی وارد فاز تحولیِ بسیار پرباری شده است. هیچ‌یک از کیهانشناسان برجستهٔ جهان این حرف او را جدی نگرفته بود. این ادعای او به علم مربوط می‌شد اما این رسانه‌های عمومی بودند که آن را جدی گرفتند.

گزارهٔ او در مورد خدا و کیهانشناسی، که چند سال پیش منتشر شد، گزاره‌ای بود غیرعلمی و بدیهی بود کسی از اجتماع علمی آن را جدی نگیرد، اما باز رسانه‌ها آن را جدی گرفتند. حالا دیگر هاوکینگ شخصیتی بسیار جهانی شده بود. تعجب ندارد اگر گفته شود این ادعاها را می‌شد سریع به پول تبدیل کرد و اگر علمی نبودند چه باک!

کتاب‌های علمیِ همگانی او به چند ده زبان زنده دنیا ترجمه شده و میلیون‌ها نفر آن‌ها را خوانده‌اند، اما نمی‌توان ادعا کرد که این کتاب‌ها تأثیر مثبتی در «باعلم کردن» جوامع بشری داشته باشند؛ آن‌ها بیشتر شبیه مطالب هیجان‌انگیزی بوده‌اند که عمدتاً علاقه‌مندانِ «علم تخیلی» را مجذوب می‌کرده‌اند. ما در ایران بسیار مشکل داشته‌ایم تا انحراف‌هایی را که در نتیجهٔ خواندن این کتاب‌ها در ذهن دانشجویانمان وارد می‌شد بزداییم. البته بخشی از این انحراف‌ها ناشی از ترجمه‌های بد بوده اما نه همه آنها. هنوز هم توصیه من به دانشجویان این است که این کتاب‌ها را نخوانند. هستند کتاب‌های علمی‌ای که فیزیکدانان دیگری برای عموم نوشته‌اند و می‌شود با اطمینانْ خواندنشان را توصیه کرد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


United Kingdom
استیون هاوکینگ بهترین نمونه برای این جمله هست که ((معلولیت محدودیت نیست)) انسان میتونه با هر شرایط جسمی صاحب نظر و ایده پرداز باشه
Iran, Islamic Republic of
خدا رو صد هزار مرتبه شکر آتئیستم

وگر نه گول میخوردم حرفهای شما رو باور میکردم
Belgium
جهان ابله سرت کلاه گذاشت
Iran, Islamic Republic of
یک آتئیست یک بی خدا است . میگویی "خدا را شکر".
کدام یک درست است : "خدا را شکر" یا "آتئیست" ؟
سرت را گول مالیدن . حسابی هم گولت زدند.
Canada
بله البته كه تا زمانى كه كتابهاى استاد رحيم پور ازغدى و رائفى پور و حسن عباسى هست ... نوبت خواندن كتابهاى اون مرحوم نميشود!
Iran, Islamic Republic of
دقیقا
Iran, Islamic Republic of
کدام مرحوم ؟
شایع شد که خدا رو قبول کرده
بعدش ...
Iran, Islamic Republic of
معلولیت ایمانی از معلولیت جسمی ...
وای به کسی که مشکل اولی داشته باشه
Iran, Islamic Republic of
صدالبته که خواندن کتابهای اساتید خودمان بهتر از کیهان شناسی غربی است. اگر قرآن خواندید در مورد آفرینش آسمانها هم توضیح میدهد و میتوانی ساعتها در موردش فکر کنی.
Iran, Islamic Republic of
احسنت به شما استاد محترم و دل سوز
Iran, Islamic Republic of
شاید وضع جسمانی او باعث شده که شبه علم نهفته در کتابهایش زیاد مورد ارزیابی قرار نگیرد.
با این اوصاف کسی که در این شرایط باز هم بتواند این مقدار فعالیت داشته باشد را باید یک آدم استثنایی فرض کرد.
به هر حال روحش شاد بخاطر همه تلاشهایش در زندگی.