سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 23 Apr 2024
 
۸
۳۹

سید حسن خمینی و نابسندگی در نقش‌هایش

سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۴۰
کد مطلب: 524740
خصوصا بعد از فوت مرحوم آقا سید احمد و بر عهده گرفتن تولیت حرم امام و مجموعه مسائل دیگر مانند مؤسسه حفظ و نشر آثار امام، این نقش پررنگ‌تر شده است. در این موقعیت، انتطار جامعه از سید حسن، صیانت از فکر و اندیشه و راه امام خمینی است
سید حسن خمینی و نابسندگی در نقش‌هایش
گروه سیاسی جهان نيوز: پرویز امینی تحلیلگر مسایل سیاسی در کانال تلگرامی خود نوشت: نقش در اصطلاح جامعه‌شناسی و به زبان ساده، درواقع انتظاری است که دیگران به دلایلی از افراد دارند. سید حسن خمینی مجموعا دارای ویژگی‌ها و کنش‌هایی بوده است که حامل سه نقش شده است.

 نقش اول به دلیل منسوبیت او به امام خمینی است که رهبر فکری و سیاسی انقلاب اسلامی و معمار نظم سیاسی جمهوری اسلامی است. این منسوبیت، سید حسن خمینی را در نقش حافظ اندیشه امام و یکی از مراجع صحت و سقم   مواضع طرح شده درباره امام قرار داده است.

خصوصا بعد از فوت مرحوم آقا سید احمد و بر عهده گرفتن تولیت حرم امام و مجموعه مسائل دیگر مانند مؤسسه حفظ و نشر آثار امام، این نقش پررنگ‌تر شده است. در این موقعیت، انتطار جامعه از سید حسن، صیانت از فکر و اندیشه و راه امام خمینی است و در نتیجه، مراقبت از تحریف آن و داشتن موضع و مرزبندی شفاف بین امام و غیرامام است.

 سید حسن خمینی و مجموعه در اختیار او مثل دفتر حفظ و نشر آثار امام، در ایفای این نقش دست‌کم برای بخش‌هایی از مردم، ناموفق و به شکل دقیق‌تر، نابسنده بوده است. درواقع نتوانسته علاوه بر جایگاه حقوقی و رسمی، با عملکرد و ابراز حساسیت‌های لازم و مواضع به موقع، مرجعیت و جایگاه حقیقی درباره مسائل مربوط به امام را داشته باشد.

نزدیکی سیاسی وی و مجموعه بیت امام به یک جریان خاص (چپ و اصلاح‌طلب) طی این سال‌ها، بر ایفای چنین نقشی سایه انداخته است. حتی در تنظیم صحیفه امام به عنوان مجموعه فرمایشات مستقیم امام نیز این جهت‌گیری لحاظ شده است.

مثلا در پی عتاب تند امام به موسوی به دلیل استعفای بی‌اطلاع و ناگهانی از نخست‌وزیری، تلاش شده با توضیحی در پانویس کتاب، ادبیات تند امام خطاب به موسوی، تعدیل و تلطیف شود. این استثنایی است که من ندیدم برای عتاب‌های تند امام به دیگران نیز لحاظ شده باشد.

البته بخشی از این نابسندگی نیز به استاندارد دوگانه وی و مؤسسه حفظ و نشر آثار امام برمی‌گردد. مثلا بر روی افرادی مثل مصباح یزدی و مواضع او در گذشته و پیش از انقلاب، سخت حساس بوده و هستند و با تمام قوا به او اعتراض می‌کردند و در هر موقعیتی بر او می‌تاختند اما در برابر مواضع دیگران، یا سکوت می‌کردند یا بسیار ملایم از مسئله عبور می‌کردند.

کسانی که از امهات فکر امام عدول کرده بودند و مثلا ولایت فقیه را نوعی استبداد دینی می‌دانند، اما همچنان مورد تجلیل آنها هستند. یا برخی دیگر که معتقد بودند بعضی دیدگاه‌های شایع امام، بر خلاف نظر امام است که مثلا امام با شعار مرگ بر آمریکا مخالف بوده‌اند نیز، مورد چالش سید حسن خمینی قرار نگرفتند.

این نابسندگی اجتماعی تا آنجا پیش رفت که در ۱۴ خرداد ۸۹، جمعیت وفادار به امام که مشتاقانه از راه دور و نزدیک برای مراسم سالگرد به حرم امام آمده بودند، آنچنان نسبت به مواضع او خشمگین بودند که اجازه صحبت به او ندادند و صحبت‌های او را ناتمام گذاشتند. اینک اکثریت منتقدان او را، وابستگان عاطفی و فکری و عملی امام تشکیل می‌دهند و هواداری از مواضع او از سوی کسانی انجام می‌شود که چندان با امام بر سر مهر نبوده‌اند!

دومین نقشی که بر اساس جایگاه و میراث‌داری از امام و برخی کنش‌ها و مواضع از وی انتظار می‌رفت، قرار گرفتن در جایگاه زبان و صدای مردم در برابر کج‌اندیشی‌ها و کج‌رفتاری‌ها و بدعملی‌ها با معیارهای آشنای اجتماعی مانند «عدالت» و «آزادی» بود.

همین نقشی که پدر وی در دوره ۵ ساله بعد از رحلت امام ایفا می‌کرد و تقریبا تنها صدای اعتراض به کج‌رفتاری‌های نظری و عملی دولت هاشمی بود.

چسبندگی وی به هاشمی و بعد خاتمی و اینک روحانی، با چنین نقش‌آفرینی‌ای مغایر بود. چرا که همبستگی‌های سیاسی وی با این دولت‌ها، اجازه نمی‌داد از موضعی عام با مسائل مواجهه و برخورد کند.

در این بین البته بیشترین چسبندگی را با هاشمی داشت که می‌توان گفت نمره‌اش در عدالت و آزادی منفی بود. به شکلی که آقا سید احمد خمینی نیز در دوره سازندگی مواضع و جهت‌گیری‌های او را نسبت محرومین و مستضعفین، و بسته بودن راه نقد بر دولت هاشمی را برنمی‌تافت و جدی‌ترین منتقد هاشمی در دوره اقتدارش بود.

هاشمی آنچنان نسبت به دوگانه آزادی و عدالت دور بود که یک بار خاتمی از گوشه کتابخانه ملی با شعار آزادی، جامعه را علیه او بسیج کرد و شد دوم خرداد ۷۶ و دو بار نیز احمدی‌نژاد با شعار عدالت، او را محکوم به شکست در ۸۴ و ۸۸ کرد. اما در تمام این سال‌ها، بر خلاف پدر، سید حسن موضعی در نقد و نفی مواضع هاشمی نداشته است و از هیچ پایگاه ارزشی‌ای رفتار او را نقد نکرده است.

علاوه بر آن، عضویتش در مجموعه دانشگاه آزاد که یک مجموعه آموزشی بدسابقه، دست‌کم در آزادی و عدالت به صورت توأمان است نیز، نشان می‌دهد وی برای ایفای این نقش، به ملزوماتش وفادار نبوده است و اکنون هم حمایتش از میرزاده؛ رئیس سابق دانشگاه آزاد، که ولایتی؛ فرد مورد اعتماد هاشمی، می‌گوید هاشمی به دلیل مفاسدش در دانشگاه آزاد می‌خواسته او را برکنار کند، در همین راستاست.

سومین نقش مورد انتظار از سید حسن خمینی به دلیل چسبندگی‌اش به امام و جایگاه عالی امام در صحنه سیاست و جامعه، ایفای یک نقش درجه اول سیاسی در کشور بود که مجموعه کنش‌های وی نشان داد در این نقش حتی ناموفق‌تر از دو نقش قبلی بوده است.

در ماجراهای بعد از سال ۸۸، او در موضع مخالفت با احمدی‌نژاد قرار گرفت تا این حد که اساسا یکی دو سال دولت احمدی‌نژاد را در مراسم تجدید میثاق دولت با امام همراهی نکرد که به لحاظ سیاسی، تنزل جایگاه اجماعی خود به جایگاه سیاسی مخالفان احمدی‌نژاد تا حد این کار بچگانه بود. وی همین رفتار را با مجلس خبرگان، بعد از انتخابات خبرگان اخیر کرد.

انتخاباتی که وی در آن نامزد شده بود و صلاحیتش تأیید نشده بود و در اعتراض به این رفتار، اعضای این مجلس را نیز به عنوان تولیت حرم امام، همراهی نکرد که نشان ناپختگی سیاسی او و عدم آمادگی شخصیتی برای ایفای نقش درجه اول سیاسی است.

این ناواقع‌گرایی و نیز ناپختگی سیاسی، البته موجب شد در اولین گام حضور سیاسی مستقیم در انتخابات خبرگان، از شرکت در آزمون علمی خبرگان با توجیه بی‌نیازی از آزمون، سر باز بزند و به همین سبب به راحتی از گردونه رقابت خارج شود. فردی که با حساسیت نسبت به ورود به سیاست، سال‌ها احتیاط کرده بود، اینک به سادگی این ظرفیت را از حضور مستقیم در سیاست از دست داد.

سید حسن خمینی در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری به طور مستقیم از روحانی حمایت کرد. در این باره ملاحظاتی وجود دارد. اولا سیدحسن خمینی دارای ظرفیت اجماعی برای ورود به سیاست بوده است و از این نظر با امثال ناطق نوری؛ چه ناطق ماقبل ۸۴ و چه ناطق مابعد ۸۴، تفاوت دارد. بنابراین انتخاب نوع ورود سیاسی که او را در یک جبهه تعریف کند؛ ولو اینکه ۲۳ میلیون رأی داشته باشد، و نیز وی را در برابر یک جبهه دیگر قرار دهد؛ ولو اینکه ۱۶ میلیون رأی داشته باشد، هدر دادن این استعداد است. این نقشی است که خاتمی انجام می‌دهد و وی ظرفیتی فراتر از او در آن جبهه ندارد.

سید حسن خمینی اگر هم می‌خواهد از ورود اجماعی در سیاست صرف‌نظر کند، لااقل باید جبهه‌ای را انتخاب کند که دارای وفاداری عاطفی و فکری و سیاسی به امام هستند و خمینی برای آنها امام است با همه لوازمش. نه جبهه‌ای که بخش قابل توجهی از آنها یا فکرا یا عملا و برخی نیز به لحاظ عاطفی از او عبور کرده‌اند.

چون همه ظرفیت و اساسا «بود» او در سیاست، به نوه امام خمینی بودن است. در دو ماجرای اخیر یعنی انتشار صوت مرحوم منتظری و نیز اظهارنظر فاطمه هاشمی در برابر ساده‌زیست نبودن امام، به عینه باید دیده باشد که چه کسانی موضع او و بیت امام را حمایت، و چه کسانی آنها را تنها گذاشتند!

یک ملاحظه دیگر به مصداق مورد حمایت او، یعنی روحانی برمی‌گردد. این حمایت می‌توانست مطلق نباشد و در کنار برخی نقدها از وی و دولتش، اما در مقایسه با سایر نامزدها بیان شود. چون با توجه به کاراکتر و ایده روحانی که به نظر، انباشتی از ویژگی‌های منفی است، اینجور حمایت نامشروط، پر هزبنه است.

مثلا روحانی و بخش مهمی از کابینه او، به جای ساده‌زیستی، دارای زیست اشرافی‌اند که سخت مورد نفرت امام و فرهنگ انقلاب است. به جای تواضع و فروتنی، دارای تفرعن و خودبرتربینی منحصربفردی است که در برخورد وی با منتقدین و نیز امثال آخوندی و قاضی‌زاده هاشمی با خبرنگارها و بخش‌های ضعیف جامعه نمود دارد.

روحانی در رقابت‌های انتخاباتی نیز نشان داد شخصیتا اهل جوانمردی سیاسی نیست و حاضر است برای پیروزی، خیلی چیزها را از مروت گرفته تا اخلاق و صداقت را قربانی کند و حتی خود و سوابقش را در سی و هشت سال گذشته انکار کند و وقایع دهه شصت را برای از میدان بدر کردن رقیب، آنچنان تحریف کند که امام بشود بدهکار، و یک سازمان منفوری مثل منافقین تروریست، در جایگاه مدعی قرار بگیرند.

از لحاظ فکری نیز هسته اصلی حرف‌های روحانی، همگرایی با غرب با غیرایدئولوژیک کردن سیاست خارجی و تعدیل شعار استقلال و پایین کشیدن فتیله استکبارستیزی و مستضعف نوازی جمهوری اسلامی است که نسبتش با امام روشن است.

علاوه بر همه اینها، مسئله انتحال و تقلب علمی رساله دکتری روحانی نیز مدعیان جدی دارد که رسوایی بزرگی است که دامن حمایت‌کننده‌های او را نیز خواهد گرفت.

همه آنچه که گفته شد به معنای نامؤثر بودن سید حسن خمینی در صحنه اجتماع و سیاست ایران نیست بلکه اشاره‌ایست به تفاوت منفی آنچه می‌توانست باشد با آنچه اکنون هست.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مینا
Iran, Islamic Republic of
لطفا مطالبی که به این شیوه بحث می کنند بیشتر بذارید.
یعنی
Iran, Islamic Republic of
شما نمی خواهد دلتان برای خاندان مکرم و معزز امام عزیز بسوزد
به لطف خدا خاندان با عزت و باکرامت امام در قلوب ملت ایران جای دارند و فاصله محبوبیت شان با بنی امیه انقلاب از زمین تا آسمان است
خدا را شکر که معلوم است نقش آفرینی حاج حسن آقا کاملا درست بوده که امثال شما را سوزانده است
خدا را شکر
Iran, Islamic Republic of
اتفاقا ما باید دلمان برایشان بسوزد ۵۲ میلیارد بودجه سالانه در خدمت سید حسن برای یک جوان که فقط وابستگی خونی با امام دارد واقعا باعث شده که صف او از محرومان جامعه جدا شود وبه صف دنیا طلبان گره بخورد
Iran, Islamic Republic of
سيد حسن مانند خورشيد ميدرخشد و آسمان جهان اسلام را نور افشان ميكند
amir
Iran, Islamic Republic of
یا تو عمرت خورشیدو ندیدی! و یا اینکه نمیدونی سید حسن کیه!! یا جهان اسلامو نمیشناسی!!! و یا شایدم هر سه!!!!
Iran, Islamic Republic of
با کمال احترامی که برای نویسنده مطلب فوق قائلم، باید بگم که:
ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست/عرض خود می بری و زحمت ما میداری
amir
Iran, Islamic Republic of
احترام! از نوع افساد طلبی همینجوریه دیگه!
از یک طرف به نویسنده مثلا احترام میذاره، از طرف دیگه مگس خطابش میکنه!
Iran, Islamic Republic of
سید حسن محبوب قلبهاست . اگر ایشان کاندید ریاست جمهوری در اینده بشن 90 درصدی ارا را تصاحب میکنه . دولت تا چندین دولت دیگر دست اصلاحات حواهد بود و اصولگرایان تند رو منزوی خواهند شد و در کنج عزلت خواهند نشست و گریه خواهند نمود
Iran, Islamic Republic of
ایشان بخاطر نوه امام بودن وسیادتش میتوانست مهر ومحبت مردم را جذب کند بشرطی که راه ومرامش هم همان راه ومرام پدر ایشان وحضرت امام باشد
Iran, Islamic Republic of
سلام تشکر از این. مطلب
Iran, Islamic Republic of
درود بر آسید حسن خمینی ،مردی که بیشترین محبوبیت در بین ایرانیان دارد.
شریف
Iran, Islamic Republic of
سید حسن اگر میخواهد سلوک فرزند امام بودن را بیاموزد ، باید به فررندان مقام معظم رهبری نگاه کند، که فرزند امام بودن را برای خود امتیازی نمیدانند و هیچ استفاده شخصی و جناحی از این وابستگی نسبی نمیکنند، اصولأ در اسلام ارثی از جهت رهبری جامعه به فرزندان نمیرسد و این ویژگی های شخصیتی و علمی خود فرد است ، که او را در مرتبه ی رهبری و زعامت جامعه ی اسلامی قرار میدهد. نمیتوان انتظار داشت صرف نوه امام (ره)بودن ،باعث تأیید صلاحیت علمی شود. و این رفتار نسنجیده و جناحی سید حسن در سالهای اخیر نشان از عدم پایبندی ایشان به آرمانهای امام راحل عظیم الشأن دارد و او را فاقد ویژگیهای پیش برندگی حرکت سیاسی جامعه می نماید.
Iran, Islamic Republic of
بدتر اینکه چون مشی سیاسی آقا سید حسن اصلاح طلبی است و اصلاح طلبی در قاموس سیاسی و لفظی و اصطلاحی تعریفی دارد لذا ایشان نمی تواند برگردان امام خمینی باشند. اگر به ایراد نپردازیم ایشان معرف برخی خصوصیات امام اند. کاش ایشان یک مشی مستقل با خصوصیت اصلاح طلبی-اصولگرایی میداشتند تا امام به یغما نروند
مجید
Iran, Islamic Republic of
چرا فردی به صرف اینکه فرزند کسی هست بزرگ یا کوچک میکنید ایشان یک نفر مثل بقیه مردم هست ولا عیر
amir
Iran, Islamic Republic of
احسنت، کاملا درست است.
ریزبین
Germany
آخ و آخ اقاسیدحسن جان فدایت شوم نمیدانم شمارا خون دردلمان بدانیم یا شما را خونی بدانیم که در دلمان میکنید .خداوند همه ی مارا بران دارد که خشنودی خودش دراوست /
Iran, Islamic Republic of
سید حسن، اگر خمینی میماند، حمایت او از یک نامزد در انتخابات برگ برنده ای برای آن نامزد بود اما متأسفانه اکنون کار به جایی رسیده که وی برای باقی ماندن در سیاست و کسب جایگاه اجتماعی از نامزدی خاص حمایت میکند. آبرو دهی یا کسب آبرو، دوگانه ای بود که شخص مذکور با مشی سیاسی اش ناگزیر به حرکت در سویه ی دوم شد.
Iran, Islamic Republic of
مواضع جناب سید حسن که وابسته تام و تمام یک جناح خاص در جامعه است و هر کسی که پیگیر حداقل سیاست داخلی و جناحی است را می تواند در شخصیت ایشان مشاهد کند ،فقط می توان گفت افسوس که ایشان قدر منزل و جایگاه خود را نه به خوبی شناخته و نه به جایگاه و مواضع صریح جَد بزرگوارشان پایبند است، تا قبل از رفتار و مواضع نسنجیده ،ایشان پتانسیل و ظرفیت مدیریت و جهت دهی افکار جامعه را در حد بالا داشتند که این رفتارها شان و جایگاه ایشان نزد قشر متوسط و پایین جامعه از چشم و نظر انداخت.
صادقی
Iran, Islamic Republic of
خاک ..... باد. باز پاپیچ سید حسن آقا شدید. روح امام را آزار می دهید. او خمینی است.
Iran, Islamic Republic of
اگر امام زنده بود اولین کسی بود که به مشی آقا سید حسن ایراد میگرفت. امیدورام سید حسن عامل زوال امام نشود
Iran, Islamic Republic of
اگر امام زنده بود خودتون میدیدید که رفتارهای این چنینی رو از جانب نزدیکانشون به هیچ وجه تحمل نمیکردن البته کسی که طالب حق باشه میتونه سیره امام رو مطالعه کنه و نوع رفتار امام رو با پسر سید مصطفی ببینه
مقیم
Iran, Islamic Republic of
پسر نوح با بدان بنشست خاندان نبوتش گم شد. سگ اصحاف كهف روزي چند پي نيكان گرفت و آدم شد
amir
Iran, Islamic Republic of
مقیم جان "پی نیکان گرفت و مردم شد" صحیح است.
با تشکر
Iran, Islamic Republic of
سيد حسن يوسف آل خميني است و مورد اعتماد و احترام مردم
Iran, Islamic Republic of
اين پروژه يوسف سازي را تمام كنيد لطفا
هركسي بايد خودش هم غير از فضل پدر چيزهايي در وجودش داشته باشد كه متاسفانه بعضي ها دارند اشتباه سرمايه گذاري مي كنند روي اين يوسف !
Iran, Islamic Republic of
واقعا ناز قلمت گل نوشتي!
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه آقا سید حسن بیت امام را در حد حزب کارگزاران تنزل دادند بیشتر نقش اپوزسیوم بازی می کند
Iran, Islamic Republic of
سید حسن خود را واجب الاطاعة و در جایگاه امام خمینی میداند ومتاسفانه دچار غرور کاذب شدن که خانواده هاشمی بهش دادن،وبا پول مفت این مسؤلیت ،برا خودش قدرتی مثل خانواه هاشمی کسب کرده که هیچکس نمیتونه حتی بهش تذکری بده،سید حسن فقط نوه امامه همین، باید این مطلبو بهش فهماند.
Iran, Islamic Republic of
نواده روح الله سيد حسسسسسسسسسسسن نصرالله.

براي سلامتيش صلوات.
amir
Iran, Islamic Republic of
ببخشید اشتباه منفی زدم.
درود بر شما و بر سید مجاهد راه خدا، حسن نصرالله
Iran, Islamic Republic of
امام را فرزند بسیار است. فرزند خصال خویشتن باش
Iran, Islamic Republic of
تحلیل بسیار متین و واقع بینانه ای ارائه شده هنوز جامعه انقلابی به خاطر وابستگی نسبی ایشان با حضرت امام ( قدس ا.. ) حرمت وی را نگهداشته است ولی فضای سیاسی و اطرافیان ایشان فاصله ای جدی بین وی و مبانی امام راحل ایجاد کرده اند و از این واهمه دارم که روزی این نازنین را بسوی شورش و فتنه گری بر علیه میراث گرانبهای جد بزرگوارش سوق دهند و امیدوارم که هرگز چنین مباد .
amir
Iran, Islamic Republic of
مثبت دادم ولی تو رو خدا لفظ "نازنین"! رو برای ایشون به کار نبرید.
با تشکر
عقیل
Iran, Islamic Republic of
امام گفت بعد از من حرمت خانواده ام را نگه نخواهند داشت راست میگفت اما بدانید سید مظلوم سید حسن بر دلها حکومت میکند
Iran, Islamic Republic of
حرمت امام به امامزاده است. کاش سید حسن ورود نمی کرد یا فرا جناحی بود. ظهور خوبی نداشت . امیدوارم صعود خوبی داشته باشد و سقوطی هم در کار نباشد. دلم میخواهد ولی نمی دانم درست میگوید یا نه؟!
Iran, Islamic Republic of
این ها رو کی تو مغز شماها کرده
اول اینکه کسی به بیت امام توهین نکرده اگر بحثی هم پیش میاد به خاطر رفتارهای دور از شانی هست که بیت امام خودشون به انجام این رفتارها اصرار دارن
دوم اینکه خود امام که رهبر این انقلاب بود و برای اون کلی زحمت کشید میگفتن .... اگر بخوام از مردم سو؛استفاده بکنم اونوقت یکی مثل این سید حسن که کوچکترین زحمتی برا انقلاب نکشیده میاد با سو؛استفاده از عشق مردم به امام برا خودش حاشیه امن درست میکنه و هر کار دلش میخواد انجام میده
Iran, Islamic Republic of
این مطالب دقیقا نقطه نظرات این جانب هم هست .جعفری
روح الله
Iran, Islamic Republic of
بیان منطقی و تحلیل منصفانه و خوبی بود. متشکرم
علی
Iran, Islamic Republic of
ببینید امام در زمان حیات خودبا کجرفتاری سیاسی ومواضع ضدانقلابی نوه دیگرخود سید حسین خمینی فرزند شهیدآیت اله سیدمصطفی خمینی چگونه با قاطعیت وبدون مماشات برخورد کرد بطوریکه حتی دستور دستگیری او درمشهدواعزام تحت الحفظ او به تهران را درصورت مقاومت در مقابل انجام وظیفه ماموران جمهوری اسلامی ایران را صادر کردآنوقت حساب کار بدست بعضی ها می آمد که مصالح نظام بالاتراز احساسات وعواطف شخصی وخانوادگی است.