پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۴
۵۵
بررسی «کاهش تعهدات برجامی» در گفتگو با مهدی محمدی:

قدم اول ایران می‌توانست بسیار قوی‌تر برداشته شود/ نیازی هم به تعیین مهلت ۶۰ روزه نبود/ از افزایش مقطعی تنش‌ها نباید ترسید/ آنها می‌دانند در ایران جریانی هست که اساسا دلش با این کار نیست پس سعی می‌کنند تهدید بیشتری بکنند

شنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۲۳
کد مطلب: 685713
شروع کار از تعهداتی که اساسا اجرای آنها به دلیل تحریم‌های آمریکا غیرممکن شده سیگنال ضعیفی بود ولی از حیث راهبردی در مسیر درستی قرار دارد.
قدم اول ایران می‌توانست بسیار قوی‌تر برداشته شود/ نیازی هم به تعیین مهلت ۶۰ روزه نبود/ از افزایش مقطعی تنش‌ها نباید ترسید/ آنها می‌دانند در ایران جریانی هست که دلش با این کار نیست، سعی می‌کنند بیشتر تهدید کنند
گروه سیاسی جهان نيوز: چهارشنبه گذشته همزمان با یکسالگی خروج آمریکا از برجام و تعلل اروپا در عمل به تعهداتش، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد برخی اقدامات خود در چارچوب برجام را متوقف می‌کند. ایران در اولین گام، یک فرصت 60 روزه به اروپا داده و اعلام کرده اگر اروپایی‌ها تعهداتشان در حوزه نفت و بانکی را عملیاتی کنند حاضر است به نقطه اول برگردد اما اروپایی‌ها با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند حاضر به پذیرش ضرب‌الاجل ایران نیستند. در گفت‌وگوی جام جم با مهدی محمدی‌، کارشناس مسائل بین‌الملل اقدام ایران و واکنش اروپا به این موضع بررسی شده است که در ادامه خواهید خواند:
 
 ارزیابی کلی شما از اقدام ایران در زمینه کاهش تعهدات برجامی‌اش چیست؟
من این اقدام را یک گام کوچک در یک مسیر درست می دانم. فشارهای آمریکا به ایران و عدم همکاری اروپا با ایران در یک سال گذشته، دو علت اساسی داشته است. اول این‌که آمریکایی‌ها تصور می کردند ترکیب گزینه های فشار ایران را ضعیف کرده، ایران قادر به پاسخ دادن به فشارها نیست و فشار به ایران اساسا هزینه ندارد. دوم اینکه تصور می شد دولت آقای روحانی درایران به برجام نیاز داخلی دارد و در نتیجه هرگز به تعهدات برجامی خود دست نخواهد زد. بنابراین آمریکا و اروپا می‌توانند با تقسیم کار پلیس بد و خوب فشار به ایران را برای گرفتن امتیازهای بیشتر یا سوق دادن ایران به سمت فروپاشی بیشتر کنند و خیالشان هم راحت باشد که برنامه هسته ای ایران همچنان تعطیل خواهد ماند. اقدام روز چهارشنبه این محاسبات را به چالش کشیده و مسیری را آغاز کرده برای اینکه به طرف های مقابل نشان بدهد ایران نه تنها ضعیف نیست بلکه در زمانی کوتاه می تواند شرایطی ایجاد کند که هیچ چیز از برجام باقی نماند. من فکر می‌کنم این آغاز یک راهبرد  درست است که اگر هوشمندانه جلو برود روی محاسبات طرف مقابل اثر خواهد گذاشت.

 پس چرا می گویید این یک گام کوچک بوده؟
واقعیت این است که قدم اول می توانست بسیار قوی‌تر برداشته شود. نیازی هم به تعیین مهلت 60 روزه نبود. ما گزینه های زیادی مانند رفع محدودیت‌های تحقیق و توسعه ماشین‌های سانتریفیوژ، نصب ماشین‌های بیشتر و افزایش ظرفیت تولید، کاهش دسترسی ها و بازرسی‌ها و ... داشتیم که استفاده از آنها سیگنال بسیار قوی‌تری به غرب می داد. ضمن این‌که فراتر رفتن از سقف300کیلو برای اورانیوم کم غنی شده یا 130 تن برای آب‌سنگین، با ظرفیت تولید فعلی، حدودا به اندازه همین دو ماه طول می‌کشد. شروع کار از تعهداتی که اساسا اجرای آنها به دلیل تحریم‌های آمریکا غیرممکن شده سیگنال ضعیفی بود ولی از حیث راهبردی در مسیر درستی قرار دارد. الان آنچه مهم است این است که ایران قدم‌های بعدی را مصمم‌تر بردارد. همه چیز باید طبق آن جمله کلیدی در بیانیه شورای عالی امنیت ملی پیش برود که می گوید ایران خروج گام به گام از برجام را آغاز کرده است.

 ظاهرا اروپا از همین حالا ضرب‌الاجل ایران را رد کرده. دیگر آیا نیازی به پایبندی ایران به ضرب‌الاجل 60 روزه هست؟
اروپا سعی خواهد کرد از این زمان 60 روزه برای فشار به ایران به منظور کنار گذاشتن تهدیدی که کرده و ضرب‌الاجلی که داده استفاده کند. در آغاز راه من مطلقا انتظار ندارم نه اروپا و نه آمریکا قدم جدی برای جبران خسارت اقتصادی ایران از تحریم‌ها یا کاهش فشارها بردارند. برعکس، آنها چون می دانند در ایران جریانی هست که اساسا دلش با این کار نیست و تهدیدهای غرب را هم همیشه بزرگ‌تر از اندازه واقعی اش می‌بیند، سعی خواهند کرد تهدید بیشتری بکنند و با فشار روانی جدی‌تر عزم ایران را بشکنند. به نظر من اگر فشارها از حد معینی فراتر برود و اروپا حرف آخر را بزند اساسا نیازی نیست ایران منتظر 60روز دیگر بماند. اگر ما مصمم باشیم با توجه به نیاز امنیتی غیرقابل جایگزینی که غربی‌ها به برجام دارند، روند به‌تدریج متفاوت خواهد شد و درخواست‌ها برای مذاکره با ایران برای این‌که راضی به بازگشت به تعهداتش شود جدی‌تر می‌شود. از افزایش مقطعی تنش‌ها نباید ترسید. در واقع دیپلماسی پشتوانه پیدا می‌کند در حالی که مذاکرات یک سال گذشته با اروپا کاملا بی‌پشتوانه و ملتمسانه بوده است. ایران نیاز به یک عزم راهبردی دارد تا بتواند محاسبات دشمنان خودش را تغییر بدهد. این یعنی اگر لازم شد و اروپا کاملا تکلیف را روشن کرد، باید قبل از زمان 60 روزه بخش‌های کلیدی‌تری از تعهدات متوقف شود.

 واکنش‌ها را تا اینجا چطور تحلیل می‌کنید؟
بر خلاف کسانی که می‌گفتند اگر ایران دست به برجام بزند زمین و آسمان به هم می ریزد، روسیه و چین به آمریکا ملحق می‌شوند، تحریم‌ها یک شبه منفجر می‌شود و حتی ممکن است جنگ بشود، شما همین واکنش‌های دو روز گذشته را اگر با دقت تحلیل کنید می‌بینید همه از جمله آمریکا محتاطانه واکنش نشان داده‌اند. روس‌ها و چینی ها تلویحا از کار ایران دفاع کرده‌اند. از همه مهم‌تر این است که بحث‌ها دوباره برگشته روی این‌که چطور برنامه هسته ای ایران مهار شود و دیگر کسی از برنامه موشکی و منطقه ای حرف نمی‌زند. اگر ما جدی باشیم، به‌زودی می توان درباره بازگشت تحریم‌ها به عقب هم مذاکره کرد.

 فکر می‌کنید هدف واقعی دولت آقای روحانی چیست؟
در وهله اول من فکر می‌کنم دولت تصور می‌کند می‌تواند چیز مختصری از اروپا بگیرد، اعلام پیروزی کند و سر دو ماه به برجام پایبند بماند. این پیش‌بینی قطعا اشتباه است. اروپا نه می‌خواهد و نه می‌تواند چیز درخوری به ایران بدهد. هرچه هم که بدهد جبران خسارت‌هایی که ایران در یک سال خورده نیست. ثانیا دولت عادت دارد با توجیهات مبتنی بر اعتماد به غرب به‌ضرب‌الاجل ها و تهدیدهای خودش پایبند نماند. این یک تهدید بسیار جدی است. نباید با وعده ها فریفته شد. اگر غربی‌ها ذره ای حس کنند دولت عزم واقعی برای برداشتن گام های جدید در 60 روز آینده ندارد، هیچ پشتوانه واقعی برای دیپلماسی ایجاد نخواهد شد. همچنین کسانی در دولت ممکن است به دنبال باز کردن باب مذاکره مستقیم با آمریکا باشند. همه اینها ریسک های واقعی است. دولت نشان داده ذهنیت راهبردی پیشرفته ای ندارد و بنابراین باید گام به گام از وضعیت مراقبت کرد.

 آیا این احتمال وجود دارد که فشارها در اثر اقدام ایران خیلی سنگین تر شود؟
فشارها اکنون در سقف قرار دارد. همین تحریم فلزات چیزی است که آمریکایی ها قبلا هم یک‌بار دیگر اعمال کرده بودند. دیگر جز عملیات روانی چیزی برای آمریکا نمانده. می بینید اعزام ناوی را که از مدت ها قبل برنامه آن اعلام شده به عنوان فشار بر ایران مطرح می کنند. حتی اگر پرونده ایران به شورای امنیت بازگردد فشار اقتصادی عملی بیش از اینکه الان هست نمی‌تواند بشود. منتها نکته این است که ما الان اهرمی برای هزینه‌مند کردن فشارهای غرب و وادار کردن آن به محاسبه مجدد درباره هزینه گام‌هایش در اختیار داریم. این چیزی است که قبلا نبود و تفاوت اصلی است که ایجاد شده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


خرمشهر
Iran, Islamic Republic of
تحلیل تخیلی با تصمیم های سران بیلدربرگ خیلی تفاوت دارند...........
Iran, Islamic Republic of
...
سعید110
Iran, Islamic Republic of
ظریف هر قدمی که بر میدارد برای دستیابی به هدفی است که اساسا وجود خارجی ندارد. ...
سعید110
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
شک نکن بدون هدف نیست مگر کشکی هست که او بدون هدف بره سفر خارجی و عهدنامه امضا کنه و قرارداد ببنده و تازه هدفی هم نداشته باشه خدا رحم کنه که چی می بنده!!!
Iran, Islamic Republic of
به نظرم تحلیل عالمانه ای بود! دولت می توانست در قدم اول ، قوی تر عمل کند و لازم است با این عکس العمل اروپا، از مهلت 60 روزه بگذرد و اقدامات جدی تری را اعمال کند. آن ترسوهایی که می ترسند جنگ شود قدری واقع بینانه تر نگاه کنند این ها حقیر تر از آن هستند که جنگ نظامی را شروع کنند!!
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
بازی هماهنگ اروپا و آمریکا با سیگنال داخلی‌!
ما از داخل گران میکنیم ومیگیم کار تحریم است!
ترامپ هم از خارج شماره تلفن بفرستد!
...
Iran, Islamic Republic of
بیگانه اگر می شکند ، حرفی نیست. از دوست بپرس که چرا می شکند؟؟؟؟
بیشتر از خارجی ها خودی ها و دولتمردان ضربه می زنن.
Iran, Islamic Republic of
پس تحليل زيبا جيب خوبه
United States
اصلا شبیه جنگ نیست این حرکت آمریکا. بیشتر شبیه اسباب کشیه، هر چی داره برداشته آورده خلیج فارس حالا شما هی رجز بخون ...
Turkey
تحلیل آبکی بود ...
Iran, Islamic Republic of
تحلیل دکتر محمدی عالی بود!
Iran, Islamic Republic of
تو زیر پرچم بیگانه ،تحلیل بهتری داری؟! یا ارزوهاتو بر باد رفته دیدی،به مسخره بازی روی اوردی؟!
United States
تو هنوز نمیدونی از ایران هم کامنت میذارن پرچم بیگانه می افته تو جهان نیوز ؟
Iran, Islamic Republic of
...
خوزستان تسلیت
Iran, Islamic Republic of
اشتباه ترامپ کله گنده اینجا بود که شماره خودشو گذاشت ...
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
...
دادخواه
Iran, Islamic Republic of
تحليلي جالبي است ولي الان در وضعيت ضرب الاجل هستيم چراكه ترامپ و تيمش براي انتخابات بعدي زياد فرصت ندارند و لازم است راه حل مذاكره يا جنگ مشخص شود براي انها اهميت دارد چراكه در هردو حالت انها برگه برند ه اي جهت برنده شدن در دور بعدي دارند بنظر م بسرعت تحريم هاي ديگري جهت تحريك در راه است و چرا كه گزينه برتر انها جنگ است
Iran, Islamic Republic of
تمام حرف های تخیلی جالب هستند......
Iran, Islamic Republic of
در بازي باخت باخت هستيم
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
غیب گفتی!!
Iran, Islamic Republic of
این تحلیل ها اتفاقا درسته حا تو مصداقش رو پیدا نمی کنی مشکل از خودته
مذاکره نخواهیم کرد وجنگ نخواهد شد.خلاص.
Iran, Islamic Republic of
دادخواه ! اولا امریکا هرجا بتونه اول حمله میکنه بعد مذاکره !از ویتنام گرفته تا عراق وافغانستان ! جرئت نکرددر سوریه پا پیش بزاره چه برسه به حمله به ایران ! هی از دور پارس کرد واخرشم نتونست اسد رو سرنگون کنه. در ضمن تحریمی نمونده که نکرده باشه ،این اخرین تیرهاش رو رها کنه ،ببینیم چه غلطی میکنه.همه مصیبت ما از دست عشاق دلخسته غربه که بازوی او در داخل کشور هستند.
Iran, Islamic Republic of
دادش 1053 ارامش خود را حفظ كرده دو نفس عميق بكشيد بزودي خواهيم ديد
Iran, Islamic Republic of
حتما از شما حساب ميبره حمله نميكند كجايند ببندها كه تنگه باز باز است
Iran, Islamic Republic of
از زماني كه ناو امريكا حركت كرده جيكشون در نمياد البته منطقي هم هست انسان مومن كه خود را الكي به هلاكت نمي اندازد
Iran, Islamic Republic of
يك ناو ديگر هم در راه است اوضاع خيطه
Iran, Islamic Republic of
از ترس نیست خیالت راحت شیر برای شکار در گوشه ای آرام می شینه و در موقع مناسب هدفش را تکه پاره می کنه حالا ما آرام نشستیم و منتظر
United States
...
Iran, Islamic Republic of
به قول سردار حاجی زاده ..بزنیمشون یا زنده بگیریمشون...چه سیبل قشنگی! اخوی ! نگران نباش .به وقتش
Iran, Islamic Republic of
اگر چنین کار احمقانه ای انجام بده لاشه ناوگانش و سربازانش را یادگاری در همان خلیج فارس دفن می کنیم و مکان کردشگری غربی ها و دیگر کشورها را درست می کنیم
مازندرانی
Iran, Islamic Republic of
با نظر شما موافقم اما دونکته را نباید فراموش کرد.نه ترامپ آدمی منطقی است ونه تیم ترامپ .این دو ممکنه دست به هر کاری بزنند البته ما هم باید مصمم و باهم باشیم .تحلیلهای متفاوت باعث نگرانی مردم در جامعه میشه.
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
...
مهدی
...
محسن
Iran, Islamic Republic of
این آقای مهمدی هم در تحلیلهایش یک کمی نرمتر ماله می کشد
اما انچه مهم هست این دولت کاری انجام نخواهد داد
Iran, Islamic Republic of
ماله نمی کشه اما قسمت دوم حرفتو قوبل دارم
Switzerland
تحلیلهای غیر واقعی
امیدوارم جهان نیوز منتشر کند تا باب گفتگو در این مورد بدون تحلیلهای احساسی باز شود.
۱_ هیچگاه در زمان جنگ هم باب مداکره را نمی بندند. پایان تمام جنگها صلح است. هر جنگی در هرجای دنیا اتفاق افتاد نهایتش به صلح رسید.
۲_ هیچگاه نباید باب مداکره را بست. این بزرگترین اشتباه استراتژیکی است که امثال اقای محمدی انجام می دهند. ان زمان که امریکا ۱۲ شرط گذاشت ماهم می توانستیم از نفوذ خود در عراق و یمن و منطقه استفاده کنیم و شروط بگذاریم. همین شروط دوگانه دوطرفه یعنی باز بودن درب مذاکره و در پیش گرفتن منافع ملی.
۳_ الان هم که ترامپ درخواست مجدد مداکره داده نباید جواب منفی داد. نباید هم ذوق زده شد. ما باید با شروطی که تعیین میکنیم وارد میدان دیپلماسی مذاکره شویم. این که بگوییم هرچه طرف مقابل می گوید غلط است و ما هرچه می گوییم درست اشتباه استراتژیک دیگریست.
۴_ ترامپ یک تاجرست و اهل معامله . بنابراین براحتی می توان با او کنار امد و معامله کرد اما باید بلد بود. الان اتفاقا بهترین زمان ممکن است. اینکه بگوییم ما به هیچوقت مذاکره نمی کنم خالی کردن میدان مبارزه دیپلماسی به نفع امریکاست. در دنیای امروزی ما چیزی به نام منافع یکطرفه نداریم.
۵_ یکی از راههای بستن دهان امریکا و جنگ طلبان نشان دادن اهل مذاکره و گفتگو بودن ایران است. اگر به هیچکدام از درخواستهای امریکا جواب ندهیم و همش یک چهره غیر منعطف از خود نشان دهیم و لجبازی کنیم مشکل را دوچندان می کند. باز گذاشتن دریچه مذاکره و گفتگو یعنی خلع سلاح کردن جنگ طلبان امریکایی. در این مسیر نباید اروپا را از دست داد. باید از همکاری و همراهی اروپایی ها هم استفاده کرد.
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
...
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
بنام خدا
بینی وبین الله درمطلب قیلی من نکته سانسوری وجود داشت که کل انرا حذف کردید شما حتی طاقت یک نظر اسلامی و قرانی ندارید پس چطور به خود اجازه می دهید نظر و دیدگاه دیگران را بررسی کنید این اخرین نظردهی من به اخبار جهان نیوز است
Iran, Islamic Republic of
موافقم عبدالله جهان نیوز خیلی سانسور میکنه مثبت و منفی ها هم در این سایت با واقعیات جامعه منطبق نیست نه همیشه ولی بیشتر وقتا اینطوره
Iran, Islamic Republic of
بی انصافی هم حدی داره بابا جهان نیوز تا جایی که من می بینم تمام نظرات را منتشر می کنه
United States
تحلیل کاملا درست و واقعی و مطابق شرایط الان....
United States
این حجم از سانسور نظرات در یک سایت بی سابقه است تلگرام و فیلتر کردید نظرات و سانسور میکنید با واقعیتها چیکار میکنید زبان مردمم میخواید ببرید میتونید ببرید ؟
Iran, Islamic Republic of
تمام نظرات تو را منتشر می کنند اما حق ندارند یک نظر را منطبق با سیاست هاشون نیست منتشر نکنند انصاف بدید خوبه تفکر لطفا
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
....حالا کارشان به جای رسیده که اعلام می کند می خواهیم به برخی از تعهداتمان عمل نکنیم!!!
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
....
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
جهان نیوز عزیز، حداقل طوری مطالب را سانسور کن که خودمون بفهمیم چی نوشتیم!!!
Iran, Islamic Republic of
دمت گرم آقای محمدی. خدا به این مسولین ما غیرت و شجاعت عنایت کند
Iran, Islamic Republic of
تو باورت می شه؟!!!
Iran, Islamic Republic of
بستگی داره که کی اون قدم رو برداره
Iran, Islamic Republic of
آقای محمدی خیلی خوشبین به دولت حسن روحانی نباش او قدم خودش رو هم نمی تونه برداره تو انتظار داری که در باره برجام بتونه !!!