جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
 
۱۱
۹

ضربه سنگین روحانی به دیپلماسی ظریف

دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۹
کد مطلب: 400106
شاید اگر آقای روحانی زودتر مسیر جبران را در پیش گیرند در این راه کمکی موثر به تیم هسته ای باشد در غیر این صورت باید منتظر فشارها و زیاده خواهی های بیشتر کشورهای غربی و در نتیجه دور شدن از توافقی باشیم که مهمترین هدف آقای روحانی است.
ضربه سنگین روحانی به دیپلماسی ظریف
به گزارش جهان، محمدسعید احدیان سردبیر روزنامه خراسان، نوشت:

صحبت های سیاسی روز گذشته آقای روحانی در یک همایش اقتصادی که برای حل مسائل اقتصادی کشور با حضور اقتصاددانان برگزار شد، لطمه ای جبران ناپذیر به دیپلماسی ظریف در رسیدن به توافق هسته ای زد چرا که این باور نادرست طرف غربی که ایران در اثر تحریم ها عقب نشینی خواهد کرد را تقویت کرد و مقدمه زیاده خواهی بیشتر آنان و دور شدن از توافقی برد برد شد. همچنین با امیدوار شدن عربستان به تاثیرگذاری کاهش قیمت نفت به تغییر مواضع ایران، احتمال ادامه سیاست این کشور را بر پایین تر آوردن قیمت نفت تقویت کرد.

دلایل درستی این ادعا خیلی روشن است براساس اصلی بدیهی در نظریات روابط بین الملل، کشورها براساس تصویری که از کشورهای طرف مقابل خود برداشت می کنند مواضع شان را تعیین می کنند نه واقعیت نظرات و شرایط آن کشور.

هنگامی که در همایشی اقتصادی که دولت آن را برای کمک گرفتن از اقتصاددانان برای بررسی مسائل اقتصادی کشور طراحی کرده است، آقای روحانی از «سیاست خارجی و داخلی» می گویند که دیگر نباید از اقتصاد هزینه کند یا از همه پرسی سخن می گویند که رسانه های معاند آن را سریعا به مساله هسته ای پیوند می زنند، روشن است که تصویری که کشورهای غربی از ایران برداشت می کنند این است که دولتمردان این کشور، تحت تاثیر فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم و کاهش قیمت نفت به جایی رسیده اند که رئیس کابینه اش در یک همایش اقتصادی مهم سیگنال های سیاسی می دهد تا راه حل های اقتصادی.

تاثیر منفی این سخنان وقتی بیشتر می شود که به یادآوریم مذاکرات هسته ای برای تصمیم گیری های سیاسی (و نه فنی) در پایتخت کشورها وارد وقت اضافه شده است. این برداشت اشتباه کشورهای غربی از واقعیت های داخل مردم ایران در حالی است که براساس نتایج تحقیق مرکز بسیار معتبر پژوهش های افکار عمومی و تحولات اجتماعی دانشگاه تهران (بعنوان یک مرکز دانشگاهی) با اینکه ۴۷.۲ درصد مردم شرایط اقتصادی کشور را بسیار و تاحدی بد می دانند، تنها ۲۴.۶ در صد مردم وضعیت اقتصادی را ناشی از فشارها و تحریم های خارجی می دانند و ۲۱.۸ درصد از آنان عدم اتکا به ظرفیت ها و توانمندی های داخلی، ۱۴ درصد فساد اقتصادی و ۳۶ درصد سوءمدیریت اقتصادی می دانند.

همچنین براساس این افکارسنجی که مربوط به مهرماه ۱۳۹۳ است، تنها ۱۸ درصد مردم معتقدند «بهتر است کشورمان برای برطرف شدن تحریم ها قبول کند از برخی دستاوردهای هسته ای خود برای مدت زمان مشخصی عقبگرد کند» ( دقت شود در سوال عقب نشینی برای مدت زمانی مشخص مطرح شده است نه همیشه) و ۷۴.۳ درصد مردم باور دارند نباید از دستاوردهای هسته ای ملی عقب نشینی کرد.

البته باید توجه کرد که بخش مهمی از سخنان روز گذشته آقای روحانی مورد غفلت قرار گرفته است وقتی ایشان از ضرورت گذشتن از این پیچ می گویند و تاکید می کنند: «ما می‌خواهیم به رشدی توأم با اشتغال و رونق برسیم. روی پای خودمان بایستیم و نیازمان کمتر شود، نیاز ما به صادرات نفت کمتر شود، اگر این چنین شود آن وقت مذاکرات هسته‌ای ما سریع‌تر پیش می‌رود، هر چه ما توانمندتر شویم و هر چه اقتصاد مقاومتی ما، قوی‌تر و بهتر شود و استقامت ما در اقتصاد بیشتر شود، راحت‌تر می‌توانیم با خارجی‌ها مذاکره کنیم و در آن مذاکرات هم به موفقیت برسیم.» به همین دلیل و با توجه مواضع صریحی که ایشان تا کنون بارها و بارها در مساله هسته ای داشته اند ما براین باوریم که اظهارات روزگذشته آقای روحانی نتیجه یک بی تدبیری ساده در انتخاب مکان و زمان ابراز نظراتشان است چرا که بخش مهمی از سخنان ایشان حرف های درستی بود و اگر ایشان همین سخنان را در مکان و زمانی مرتبط می گفتند تا این حد منجر به سوءاستفاده رسانه های بیگانه و برداشت نادرست تصمیم گیران کشورهای ۱+۵ نمی شد اما نمی توان کتمان کرد که این بی تدبیری به ظاهر ساده اثرات جبران ناپذیری بر تلاش های شبانه روزی تیم هسته ای می گذارد و معلوم نیست آقای ظریف چقدر باید در پشت میز مذاکره تلاش کند تا شاید بتواند تبعات آن را در رسیدن به توافق برد برد کمتر کند و جلوی فشارهای بیشتر و زیاده خواهی های طرف غربی را بگیرد.

شاید اگر آقای روحانی زودتر مسیر جبران را در پیش گیرند در این راه کمکی موثر به تیم هسته ای باشد در غیر این صورت باید منتظر فشارها و زیاده خواهی های بیشتر کشورهای غربی و در نتیجه دور شدن از توافقی باشیم که مهمترین هدف آقای روحانی است و علاوه بر آن احتمالا شاهد اقدامات «عربستان امیدوار شده» در کمتر کردن قیمت نفت خواهیم بود.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


رفراندم با نظر سنجی فرق دارد. در رفراندم مثل انتخابات باید هر دو نظر امکان تبلیغ برابر داشته باشند و بعد مردم در فضای آزاد انتخابر کنند. مطمئن باشید در شرایط عادلانه ظریف و روحانی همسو هستند و اکثریت قریب به اتفاق ملت نیز همسو با آنها. مردم از انزوا و گرفتاری و شعار زدگی خسته اند.
United States
مردم هر چه بدهند عزتشان را نمی دهند. 36 سال است آن را نشان داده اند.
آقای روحانی چی میشه یک ماه حداقل سخنرانی نکنی؟
متین
ایشان میدانند بعد از سال96 دیگر فرصت سخن پرانی ..ندارند
خب عواقب این بی تدبیری در مکان و زمان سخنرانی به همین راحتی هم جبران پذیر نیست.
Iran, Islamic Republic of
پس با این نظر سنجی ها بهتر رفراندوم برگزار بشد
یه سرهنگ رفسنجانی
Iran, Islamic Republic of
آقای حقوقدان بخوانید:
اصل 59 ـ در مسائل بسيار مهم اقتصادي‌، سياسي‌، اجتماعي‌و فرهنگي ممكن است اعمال قوه مقننه از راه همه‌پرسي و مراجعه‌مستقيم به آراي مردم صورت گيرد. درخواست مراجعه به آراي‌عمومي بايد به تصويب دو سوم مجموع نمايندگان مجلس برسد.
اصل ۹۹ - نظارت شوراي نگهبان
شوراي نگهبان نظارت ....و همه ‏پرسي را بر عهده دارد.
اصل ۱۱۰ - وظايف و اختيارات رهبر
......فرمان همه‏ پرسي.
اصل ۱۲۳- رييس جمهور موظف است مصوبات مجلس يا نتيجه همه ‏پرسي را پس از طي مراحل قانوني و ابلاغ به وي امضاء كند و براي اجرا در اختيار مسئولان بگذارد.
نتیجه این شد که:
آقای رئیس جمهور اگر همه پرسی برگزار و نتیجه مشخص شد شما فقط چه کاری انجام می دهی؟چه کاری؟..ابلاغ نتیجه .آفرین. حالا برو بنشین سر میزت...چون اگه قرارباشه قانون اجرا نشود یکی دیگه هم میاد میگه سال دیگه انتخابات ریاست جمهوری بذاریم چون دولت... خوبه اینجوری بشه؟
یکی اینو به گوش حقوقدان برسونه خواهشا.
محسن
Iran, Islamic Republic of
این منفی یعنی اینکه قانون اساسی رو قبول نداری یا اینکه اینها در قانون نیامده.
.... بی موقع باز شود.