چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۵
۲۱
مقاومت، حلقه مفقوده وزارت خارجه در جنوب شرق

شهدایی که قربانی «ضعف دیپلمات‌ها» می‌شوند/ چرا دولت در حوزه دیپلماسی با پاکستان موفق نیست؟

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۸
کد مطلب: 385108
برای حل مشکل امنیتی از طریق دستگاه دیپلماسی تنها رایزنی ها دیپلماتیک کفایت نمی کند بلکه باید عربستان و آمریکا با ایجاد فشارهای هدفمند وزارت خارجه تدبیر و امید در پاکستان مجبور به تغییر محاسبات بشوند.
شهدایی که قربانی «ضعف دیپلمات‌ها» می‌شوند/ چرا دولت در حوزه دیپلماسی با پاکستان موفق نیست؟
گروه سیاسی جهان نيوز ـ لانه تروریست ها در چند کیلومتری مرز ایران با پاکستان قرار دارد، هر وقت بخواهند برای جنایت به لب مرز ایران می آیند و هر از چندگاهی با یک کمین ساده می توانند چند مامور امنیتی را به شهادت برسانند و تلخ تر آنکه به راحتی پس از جنایت به لانه های خود در پاکستان برگردند. زیرا قبل از آنکه برای تعقیب آنها برنامه ریزی شود براحتی در فاصله زمانی کمی به آن طرف مرز بدون مشکل در خاک پاکستان منتقل و موانع امنیتی در آن سوی مرز، جلوی آنها را نمی گیرد. آنها در پاکستان به راحتی رفت و آمد می کنند و با رابطین سرویس های اطلاعاتی منطقه و فرامنطقه ای جلسه می گذارند و دغدغه ای بابت امنیت خود ندارند. سرویس اطلاعاتی پاکستان نیز با آنها کاری ندارد و گاهی با همکاری سرویس اطلاعاتی عربستان و برخی کشورهای دیگر، اطلاعاتی نیز به تروریست ها می دهند و برایشان نقشه راه نیز تعریف می کنند.

البته این تنها بخشی از ماجرا است، افراد دیگری نیز به راحتی در سطح شهرهای سیستان و بلوچستان و حتی برخی شهرهای خارج از این استان دزدیده می شوند و ربایندگان چند ساعت بعد، از طریق هماهنگی که قبلا در نقاط مرزی شده از مرز پاکستان آنها را به کلی از ایران خارج می کنند و در لانه های تیمی خود در پاکستان زندانی می کنند! آدم رباها سپس برای آزادی گروگان ها میلیون ها تومان اخاذی می کنند. مقامات پاکستانی نیز هر بار که با اعتراض ایران روبه رو می شوند قول همکاری می دهند و بعد هم اتفاق خاصی نمی افتد.

مقامات امنیتی بارها اعلام کرده اند که در صورت هماهنگی با دولت پاکستان به راحتی می توانند تروریست ها را تحت تعقیب قرار داده و در یک عملیات چند ساعته کار آنها را تمام کنند. حتی مقامات امنیتی به دستگاه دیپلماسی پیشنهاد داده اند که حاضرند با همان نیروهای نظامی پاکستان در یک عملیات مشترک علیه تروریست ها حضور یابند. هنوز دستگاه دیپلماسی در این زمینه نتوانسته رایزنی ها موفقیت آمیزی داشته باشد.

از نحوه ادبیات دیروز سردار احمدی مقدم در نماز جمعه تهران نیز این موضوع برمی آید که دستگاه نظامی و امنیتی کشور نیز به این تعلل ها انتقاد دارد تا آنجا که برای پاسخ به دغدغه های افکار عمومی، این انتقاد به فضای علنی نیز کشیده شده است.

فرمانده نیروی انتظامی کشور در این باره معتقد است: دستگاه دیپلماسی ما باید فعال‌تر عمل کند و قابل قبول نیست که خاک پاکستان محل امنی برای حضور تروریست‌ها باشد. یک گروه تروریستی در خاک دشمن مستقر شده است و هر بار به نحوی به ما ضربه می‌زند، اما دولت آن کشور هیچ حرکتی برای مقابله با این تروریست‌ها نمی‌کند، هربار که اعتراضی از سوی ایران صورت می‌گیرد، انکار یا اظهار ناتوانی می‌کنند از طرفی هم به ما اجازه حضور برای برخورد با این گروه‌ها را نمی‌دهند.

در ادبیات مقامات امنیتی به وضوح فوریت و توجه ویژه دستگاه دیپلماسی به رایزنی های فشرده با دولت پاکستان دیده می شود.

از سوی دیگر حسینعلی شهریاری، نماینده مردم زاهدان معتقد است دولت در زمینه مبارزه با تروریست‌های شرق کشور تساهل و تسامح می‌کند. نماینده مردم زاهدان می‌گوید: چندین بار به دولت تذکر داده‌ایم که از پاکستان مجوز دنبال کردن تروریست‌ها در خاک پاکستان و بمباران مواضع آنها را بگیرد که متأسفانه گوشی بدهکار این قضیه نبود. شهریاری با اشاره به تکرار اقدامات تروریستی در شرق کشور به نسیم گفت: هرچند وقت یک‌بار شاهد این اتفاقات دردآور هستیم.

اما چرا دستگاه دیپلماسی کشور در این زمینه موفق نبوده است؟ برای پاسخ به این سوال باید به نکات زیر توجه کرد:

آمریکا و عربستان اصلی ترین مانع همکاری پاکستان با ایران هستند، مقامات پاکستانی به خاطر ترس از فشار اقتصادی که این دو کشور ممکن است به پاکستان وارد کنند، حتی قرارداد گاز با ایران را نیز همچنان به تاخیر می اندازند.

عربستان پس از به قدرت رسیدن نواز شریف کمک های اقتصادی خود را به این کشور افزایش داده و حتی سطح همکاری نظامی و امنیتی خود را نیز با پاکستان بسیار عمیق تر کرده است. آمریکایی ها نیز به صورت سنتی همچنان تقویت گروه های تروریستی را به عنوان یک ابزار فشار به ایران همچنان جزئی از اصول مواجهه خود با ایران می دانند.

این در حالی است که ایران در لبنان، عراق، سوریه و اخیرا یمن با تکیه به گفتمان مقاومت و با کمک گروه های نزدیک به خود، آمریکا و عربستان را مجبور به عقب نشینی کرده است. اما دستگاه دیپلماسی تا کنون نتوانسته است، معادل این فشارها به دولت پاکستان از طرف آمریکا و عربستان، مقاومت حقیقی تولید بکند به همین دلیل پاکستانی ها چندان از طرف ایران فشاری را احساس نمی کنند. به تعبیر دیگر برای حل مشکل امنیتی از طریق دستگاه دیپلماسی تنها رایزنی ها دیپلماتیک کفایت نمی کند بلکه باید عربستان و آمریکا با ایجاد فشارهای هدفمند وزارت خارجه تدبیر و امید در پاکستان مجبور به تغییر محاسبات بشوند. همچنانکه این ایستادگی و تولید فشار در لبنان و عراق، آمریکایی ها و عربستانی ها را مجبور به دادن امتیاز و تعامل با ایران کرده است.

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000385/nf00385108-1.jpg

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000385/nf00385108-2.jpg
دیدار نخست وزیر پاکستان با رییس جمهور و وزیر خارجه ـ ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۳

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000385/nf00385108-3.jpg
امضای تفاهم نامه بین ایران و پاکستان

ایران در پاکستان جایگاه مردمی بسیار بالایی دارد و اگر اراده ای برای مواجهه با آمریکا و عربستان باشد این ظرفیت به راحتی این کشورها را می تواند با چالش مواجه کند. به نظر می رسد تا وقتی که طرف آمریکایی و عربستانی از طرف وزارت خارجه ایران قاطعیت و اراده عملی برای برخورد مقتدرانه نبینند همچنان به مسیر خود ادامه خواهند داد. همچنانکه نه تنها در مراکز تصمیم گیر در آمریکا و عربستان بلکه در افکار عمومی در داخل کشور نیز این شائبه به وجود آمده که در دستگاه وزارت خارجه، اراده ای برای برخی برخوردهای مقتدارانه با این دو کشور وجود ندارد و مقامات سیاست خارجه تدبیر و امید تعامل به هر قیمتی را استراتژی خود قرار داده اند.

این موضوع البته مستلزم این قضیه نیز است که وزارت خارجه در کنار اولویت هایی که برای پرونده هسته ای و برخی موضوعات دیگر منطقه ای قائل است، برای پرونده پاکستان و لانه کردن تروریست ها اهمیت بیشتری از گذشته قائل شود، چون زیر سؤال رفتن مکرر اقتدار ایران در مرزهای جنوب شرق، جایی برای تعلل وزارت خارجه باقی نمی گذارد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


یاسر
وزرای این دولت اعم از اقتصادی و... یک سال دست روی دست گذاشتند تا ببینند مذاکرات چه میشود" وزارت خارجه هم همه هم .و غمش مذاکرات شده که البته فهمیدند نتیجه ای ندارد.
احمدی نژادتون خیلی موفق بود؟
حادثه تاسوکی رو فراموش کردید؟
موسی
بی انصاف حافظه ای ضعیف دارد!
میشه بفرمایید در کدام دولت بود که با حکم دبیر شورای امنیت ملیش ریگی رو تو اسمون قاپیدند وکردندش تو گونی به قول فرید 10 -2
Iran, Islamic Republic of
لابد بعد از اعدام ریگی در همون دولت با کفایت هیچ عملیات تروریستی صورت نگرفت
Iran, Islamic Republic of
سلام
پاکستان بخواهد هم هیچ کاری نمی تونه بکنه
برادران سپاه که مرز را تحویل گرفتن چرا کاری نمی کنند
اگر کسی قرار باشه کاری بکنه برادران سپاه پاسداران است تا بی نظمی شرق کشور و بی کفایتی پاکستانی ها را با تدبیر برطرف کنند
مآ
بحث سر تعقیب انها در خاک عربستان است که باید پاکستان اجازه بده والا ورود هر نیروی نظامی چه سپاه وچه دیگران تعرض به خاک انان محسوب میشود .این مجوز را باید وزارت خارجه بگیرد نه سپاه!
چراغعلی
زمانی که یک کسی که لیاقت سر اشپز ی یک سفارت خانه را هم ندارد وزیر میشه کار بهتر از این در نمیاد
حبیب
انصافا در دوران دولت های قبل این موضوع وجود نداشت.انصاف رو رعایت کنید.اساسا دولت پاکستان دولت ضعیفیه. مشکل اینجاست
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
به راستی چرا مسئولان از سالیان متمادی به فکر رابطه با پاکستان نیستند، از کشتار تاسوکی گرفته تا دزدیدن شهر وندان زابلی تا به اسارت بردن مرزبانان از دولتهای احمدی نژاد گرفته تا دولت روحانی، چرا به حال مردم سیستان فکری نمی کنند و با این دست نشانده شیطان یعنی پاکستان بر خورد نمی شود؟!
کوروش گاری چی
ایرانی جان از خودت سعی کن نظر بدی خیلی بده بشینی پای رادیو صدای سک هار گودک کش و مطابشیو بگیری فرداش بیایی به عنوان نظر جا بزنی تو نه ایرانی هستی نه عرق وطن داری نه کاری به اسلام داری گوشت برای رژیم حرامزاده کودک کش سگ و حشی نجس میجنبه
یک شهروند
ماهم باید عین پاکستان عمل کنیم وگروهای ضد دولت پاکستان رامجهز کنیم ومثل خودشان به آنها ضربه بزنیم
حسن زائري اميراني
اكنون كه دولت پاكستان در كنترل مرزهاي خود اراده ندارد .بايد نيروهاي نظامي كشورمان نيروهاي متخاصم را در داخل مرز پاكستان دنبال كند. و پاسخ تجاوز مزدوران پناهده به اين كشور را محكم بدهد
Czech Republic
عدم برخورد قاطع با جریان فتنه و اصلاح طلبان هم این افراد را جری کرده
گروهبان کرسنت
Iran, Islamic Republic of
جهان جان جوری تیتر زدی که انگار این اقایون تو دیگر حوزه های دیپلماسی موفق بودن؟؟.وقتی کامرون در حضور یک رئیس جمهور پاهاشو رو هم میندازه توخود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!!
کوروش گاری چی
18 میلیون رای ضایع شد
ali
سلام همانطور که احمدی نزاد موفق نبود ریگی یادتان رفته سوالی از دولت قبل نمودید
اینجا هم باید نیروی قدس و حزب الله پاکستان وارد عمل شود. از این خوش خنده ها جز گرانی آرام و بی سر و صدا و قطع بودجه ها کاری بر نمی آید
Pakistan
با دیپلماتهای ضعیف و عاشق یو رو بهتر از این نمی شه
بچه مرز
مرزهای شرقی همیشه بسترحوادث ناگواربوده اند!مرزرابه ناجاتحویل میدهند،سپاه مدعی میشود!به سپاه میدهند،ناجامیگویدوظیفه ماست!این وسط تنهاموضوعی که اهمیت ندارد،مردم منطقه هستندکه بایدجوابگوی تمام علل ناامنی استان رابه مردم ایران بدهند!کم کاری هارابه گردن دستگاه دیپلماسی انداختن انصاف نیست!چرادرمرزهای افغانستان که بیشتربوده وحکومت مرکزی هم هنوز نتوانسته مشکلات مرزی وامکاناتش رابرطرف کند،وضعیت ناهنجارمرزهای پاکستان راندارد؟دستهایی دنبال ناامن جلوه نشان دادن مرزهای شرقی هستند!وقتی نیروهای بومی رانادیده میگیرندواستادپروازی برای کنترل مرزهاازتهران می اورند،اوضاع بهبودنخواهدیافت!
ایران من
تاکی دردولت تدبیروامیدبایدپدرومادریافرزندمرزبانان غیورچشمشان به بازگشت عزیزشان ناامیدباشد.چرا؟؟/
ساسان
Iran, Islamic Republic of
اقای رییس جمهور فقط به فکر دیدار ودست دادن هستندومدیریت ندارند
یا به فکر رنگ کروات (بنفش ) سران کشورهای دیکه هستند
وزیر امور خارجه باید جوابگو باشد
نمیتوانید مدیریت کنید بروید
این جوانان که جانشان را از سر راه نیاوردند
آقای وزیر وآقای رییس جمهور یه لحظه خودتونو جای پدر ومادر آنها بگذارید