شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
 
۴
۲۶
مک‌دونالدی شدن حجاب؛

۲۵دستگاه متولی«حجاب‌وعفاف» دقیقاً کجاهستند؟ /وقتی ناجا، به‌ تنهایی‌ جور کم‌کاریها را می کشد

شنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۴۰
کد مطلب: 486728
نیروی انتظامی با فعالیت‌ها، مانورها و حضور گسترده‌ای که در زمینه «قانون عفاف و حجاب» داشته، فقط به وظایفش عمل کرده است؛ روزی را تصور کنید که وزارت ارشاد نیز به اندازه این دستگاه به وظایفش عمل کند!
۲۵دستگاه متولی«حجاب‌وعفاف» دقیقاً کجاهستند؟ /وقتی ناجا، به‌ تنهایی‌ جور کم‌کاریها را می کشد
گروه جامعه جهان نيوز ـ  مسئله‌ی فرهنگ یک امر تجویزی و اجباری نیست. جنس فرهنگ و کار فرهنگی قطعا با یک کار نظامی متفاوت است. گوناگونی این دو امر آنقدر واضح و مبرهن است که هیچ انسان سلیم العقلی نمی تواند این دو مبحث را باهم خلط کند یا یکی را به جای دیگری به تصویر بکشد. مقوله هایی که از نظر جنس و ماهیت با هم فرق دارند، قاعدتا راهکارهای مغایری نیز می‌طلبند. جامعه پادگان نیست که آن را با زور و اجبار بتوانیم کنترل کنیم. نمی شود بالای سر مردم چوب گرفت و با کتک آنها را هدایت کرد. هیچکس در این موارد شکی ندارد اما...

جرم و به تبع آن شکل گیری قانون یک مقوله اساسی در تمام جوامع بشری محسوب می شود. از همان روزی که چند خانواده دور هم جمع شدند و روستاهای اولیه را به وجود آوردند، ریش سفیدانی به عنوان مظهر قانون‎‌گذاری و اجرا در جوامع مسئولیت قوه مجریه و قضاییه را به عهده گرفتند! بعدها با گسترش جوامع، تغییراتی را هم لزوما شکل گرفت؛ هم جرایم پیچیده تر شد و هم برخورد با مجرمان. تعاریفی هم از جرم ارائه شد. قانونگذار در ماده (2) قانونمجازات اسلامی کشور ما «هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد» را جرم محسوب می­کند. این یک سوی قضیه است. از طرف دیگر با کسی که جرمی را علناً انجام می دهد و یا به طور سازماندهی شده دست به اقدامات خلاف قانون می زند و بر انجام یک خلاف اصرار دارد، باید به چه صورتی برخورد کرد؟

درباره حجاب شعار زیاد می دهند. بیش از 25 نهاد مختلف (از آموزش و پرورش و ارشاد گرفته تا مرکز امور زنان و حتی وزارت امور خارجه) در «قانون عفاف و حجاب» نقش دارند که اغلب کار عملی خاصی نمی کنند. شاید در پایان هرسال بولتن ها و گزارش‌کارهای بسیاری درباره فعالیت‌هایشان برای گسترش حجاب نیز ارائه دهند اما تاثیر آن را بر جامعه شاهد نیستیم. تنها دستگاهی که در جایگاه خود فعالیتش را به درستی انجام می دهد، نیروی انتظامی است. نیروی انتظامی 21 عنوان کلی در این قانون برایش مقرر شده است که طبق آن می بایست به مبارزه با بدحجابی و بی‌عفافی بپردازد. در راستای همین امر، اقدام به ساماندهی 7 هزار نیروی نامحسوس پلیس امنیت اخلاقی کرده است.

سردار اشتری، فرمانده نیروی انتظامی با اشاره به اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی با 300 مصوبه، 26 دستگاه و ارگان را در موضوع طرح حجاب و عفاف موظف کرده است، گفت: این در حالی است که خیلی از دستگاه‌ها به مصوبات این شورا که بالاترین مرجع قانون‌گذاری کشور است عمل نمی کنند و شاهدیم که غیر از نیروی انتظامی تنها چند دستگاه از ظرفیت ها و امکانات خود در این زمینه استفاده می‌کنند و مابقی به وظایف خود یا عمل نمی کنند یا ناقص عمل می‌کنند.

نیروی انتظامی تنها دستگاه اجرایی است که طبق قانون و بر اساس وظیفه ذاتی اش در حال انجام مقررات است. جالب اینکه به تنها جایی هم که تاخته می شود، همین نیروی انتظامی است که در حال فعالیت در این عرصه می باشد. 25 دستگاه قانون‌گذاری و اجرایی دیگر -اگر فعالیت هایشان نمایشی یا ضدحجاب نباشد- در بهترین حالت، فعالیتی ندارند. حجاب و عفاف با وجود بیش از 25 متولی، هنوز صاحب ندارد. به این معنی که هیچکس کم کاری های موجود در این زمینه را نمی پذیرد و مدام توپ را در زمین یکدیگر می اندازند.

حجت الاسلام احمد سالک، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس با تقدیر از نیروهای‌ انتظامی در اجرای وظایف محوله به آنها گفت: با کمال تاسف علی‌رغم اقدامات خوب نیروی انتظامی در راستای اقدام در جهت وظایف محوله، سایر دستگاه‌های مسئول به شدت در اجرای قانون ضعیف عمل می‌کنند.

او افزود: با کم‌کاری سایر نهادها و دستگاه‌های مسئول در امر امنیت اجتماعی، بار اجرایی کردن این قانون به دوش نیروی انتظامی می‌افتد و وقتی ناجا برای اجرای قانون وارد عمل می‌شود، همه شروع به اعتراض می‌کنند.

مک دونالدی شدن حجاب

جرج ریتزر، جامعه شناس شهیر معاصر معتقد است که جامعه کنونی ما به سمت «مک‌دونالدی‌شدن» پیش می رود. کارآیی یا گزینش وسیله‌ای سهل‌الوصول برای رسیدن به هدف (بدون توجه به پیامدهای اجتماعی آن)، محاسبه پذیری یا به‌کمیت درآوردن و گرایش به فعالیت‌های بیشتر و بزرگتر، پیش‌بینی‌پذیری کردن و عدم خلاقیت از عوامل تشکیل دهنده‌ی این نظریه هستند. رستوران های مک‌دونالد با استفاده از این سه عامل توانستند فعالیت های خود را سامان دهند و روز به روز قوی تر از گذشته به سود برسند.

مک دونالدی شدن حجاب در میان دستگاه های فرهنگی، یکی از عوامل خطرناک در حال رشد است. «هدف وسیله را توجیه می کند» از کلیدواژه های اساسی در بحث عفاف است. نهادهای فرهنگی با نمایش فعالیت های آشکار قصد دارند از خود چهره ای مخالف بی‌حجابی بسازند. فعالیت های کم‌تاثیر اما گسترده و به قولی «توی چشم» انجام می دهند. نشریات گلاسه چاپ می کنند و از همه بدتر با فونت بزرگ می نویسند «حجاب محدودیت نیست، مصونیت است» و در ادامه هیچ تعریف و توضیح قانع کننده ای برای این جمله کلیشه ای بیان نمی کنند. کلیشه بدترین اتفاقی است که می تواند برای یک رویداد فرهنگی بیفتد. مسئله ای که کلیشه ای شود، خلاقیت برای ارائه و تبیین آن از بین برود، محکوم به شکست است.

از سوی دیگر فعالیت های بزرگتر، جذابیت بیشتری برای متولیان فرهنگی دارد. آنها دوست دارند همایش های پر سر و صدا برگزار کنند و افراد بیشتری را تحت پوشش قرار دهند. وقتی 1000 نفر در همایش «حجاب و عفاف» شرکت می کنند، احساس بهتری بهشان دست می دهد و احتمال می دهند که تاثیر عمیق تری هم گذاشتند. مسئولان فرهنگی به‌کمیت درآوردن مسائل این حوزه‌ را سرلوحه کارشان قرار دادند و اصرار دارند همه چیز را با عدد و تعداد بگویند. ذهن ریاضیاتی که میان مسئولان انسانی‌ترین مراکز کشور جاری است، نگاهی الگوریتمی را شکل داده که در جان فرهنگ می‌تَنَد. پیش‌بینی پذیری، رویداد دیگری است که به مک دونالدی شدن فرهنگ کمک می کند. نگاه پیوسته داشتن به مسائل و انتظار تاثیر آنی، یکی دیگر از مسائل در این حوزه به شمار می رود که گریبانگیر مراکز و دستگاه های مرتبط با حجاب شده است.

وزارت ارشاد فعال نیست

حجاب و عفاف، معلول اتفاقات دیگری است که در بطن جامعه و در پوشیده ترین نقاط شهر می گذرد. مال حرام، رشوه، فساد، دروغ، ریا، فردگرایی، تهاجم فرهنگی گسترده، بی قانونی و بیماری های روانی، نوع ساختمان سازی، اعتماد به نفس عمومی، شکل و شیوه تفریح و ده ها مسائل دیگر منتج به عاملی به نام بی حجابی و بی عفافی می شود. این مسائل قابل طرح هستند و می بایست در راستای حل و فصل آنها گام برداشت. در جامعه شناسی برای حل یک معضل، نمی توان منتظر ایجاد یک فضای کاملا مهیا و تغییر همه‌ی ساختارهای مورد نیاز باشیم. باید در عین حال که به رفع آن معضلات و مشکلات اقدام می کنیم، در راستای رفع مسائل دیگر هم پیش رویم.

حضور نیروی انتظامی در بحث حجاب و به صورت اعم در فرهنگ مثل نمک در طعام است. طعمش حس می شود، غذا را تا حدودی ضدعفونی می کند و برای سلامتی لازم است اما اگر زیاد شود غذا را شور و نخوردنی می کند. همانطور که هیچکس به غذای بدون نمک و بی‌مزه میل ندارد. امنیت فرهنگی و حضور نیروی انتظامی به عنوان یکی از 25 دستگاه اجرایی در بحث حجاب، لازم و ضروری است اما این که فقط حضور نیروی انتظامی در این مقوله حس می شود، ضعف سایر دستگاه هاست. از سوی دیگر نیروی انتظامی ذاتاً جذابیت هایی دارد که باعث می شود حتی پلیس نامحسوسش بیشتر از همایش های محسوس دیگران دیده شود اما این دلیلی بر ناکارآمدی بقیه ی نهادها و دستگاه های متولی در این امر نیست؟

نیروی انتظامی با فعالیت ها، مانورها و حضور گسترده ای که در این زمینه داشته، فقط به وظایفش عمل کرده است؛ روزی را تصور کنید که وزارت ارشاد نیز به اندازه این دستگاه به وظایفش فعالیت کند. نظارت بر مجوزهای صادر شده اش را بیشتر کند، حفظ حریم ها را گسترش دهد، آموزش در این زمینه را عمق ببخشد و فعالیت های مصوبش را به انجام رساند. آن وقت شاید وضعیت حجاب و عفاف بهتر از قبل شود. باید به جای درخواست کم شدن فعالیت های نیروی انتظامی، از بقیه ی نهادها بخواهیم به وظایفشان عمل کنند. نیروی انتظامی همان جایی ایستاده که باید باشد. نقش خود را هم به خوبی ایفا می کند. وقتی که یک دستگاه اجرایی کارش را درست انجام می دهد، چرا باید جلویش را بگیریم؟
منبع:خبرگزاری دانشجو
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


به نظر شما این جواب می ده .
Iran, Islamic Republic of
قطعا جواب نمیده ولی این وسط نیروی انتظامی هست که باید جور کم کاری دیگر دستگاهها رو بکشه اگه بخوا اقدام کنه صدای وااسفای مدعیان ازادی در میاید که بازور دارن ترویج حجاب میکنن اگه کاری نکنه که متهم به کم کاریه این وسط یکی تکلیف اینا رو معلوم کنه
Iran, Islamic Republic of
...همین رفتارهای ناجا هست
تئو
Iran, Islamic Republic of
به نظرم در این مقوله اتفاقا وزارت ارشاد فعالیت شدید...
دولت کجایی دقیقا کجایی؟
در روح برجام!!!!!!
چه میگی بیشتراین خانما مال خودشنند.مگه خانمی که از طبقه پاین هست بیحجابه؟
درضمن مگه مردی که کاره ای نیست میتونه خانمش این طوری تو خیابون بفرسته؟
بنظرم باید اول نیروهای انتظامی باید شناسایی کنند اونها رو واگه مال سران هست بلا استثنا بازداشتشون کنند .با این کار من متمئن ام که دیگه بی حجابی اصلا ریشه کن بشه!
درود بر این تصمیم
امیدواریم جدی باشه
به بد حجابی بپردازید
پوشش اسلامی در خیابانها جمع شده است الان بدحجابان با بلوز و شلوار در خیابانها ظاهر می شوند ولی کسی اهمیتی به این موضوع نمی دهد. فعلا همه در فکر پر کردن کیسه هایشان هستند.
Iran, Islamic Republic of
بابا به کسی مربوطه تو ماشین شخصیشون می خوان سر لخت باشند اصلا به جامعه مربوط نیست با ماشین های چند میلیاردی تو خیابون ویراژبدند به کسی مربوط نیست با ماشیناشون مثل بازی درایور به مردم بزنند اصلا پولدارن دیشو میدن
آیت الله علم الهدی: "مقابله با بی‌حجابی، حجاب اجباری نیست، مقابله با بی‌حجابی، مقابله با یک کلیدواژه فساد اخلاقی، فساد اقتصادی و فساد اجتماعی است. ... فساد اقتصادی و فساد اخلاقی درواقع وابسته و ملازم یکدیگرند، کلیدواژه این‌ها هم بی‌حجابی است؛ بی‌حجابی کلیدواژه هم فساد اقتصادی است، هم فساد اخلاقی است."
امین
United States
دوست من اگر منشا همه فسادهای اقتصادی فساد اخلاقیه چرا کشورهای غربی که شما میگید مرکز فساد دنیا هستند فساد اقتصادی ندارند؟؟؟؟؟؟
Canada
برخورد پلیسی میشود که به همراهش قطعا خشونت خواهد بود و این نه شایسته ی مردم و نه شایسته ی پلیسهای خدوم است.
خی النسا
تمام مشکالات مردم از بی حجابی است اگر این نباشد فکر نمی کنم یگر مردم مشکلی اشت باشند ................................. جل اخالق...........؟
Iran, Islamic Republic of
بالاخره اگر مشکلات متعددی هست، هر مشکلی هم متولیان خود را دارد، و باید آن را حل کنند.
اقتصاد هم متولی دارد، سیاست متولی دارد، دفاع نظامی متولی دارد، اخلاق و فرهنگ هم متولیانی دارد که باید به آن بپردازند و انجام وظیفه کنند.
حمید
زنها تا خودشون نخواهند حجاب درست نمی شود
محمد
United Kingdom
حجاب یه مساله فرهنگیه، می بایست دستگاه های فرهنگی مثل سازمان تبلیغات، وزارت ارشاد، دانشگاه ها، آموزش و پرورش، طراحان پارچه و لباس حرفه ای خارجی، الگوهای مردمی مثل بازیگران و ... اون رو توی دستور کار خودشون قرار بدن و می بایست حوصله کرد تا به ثمر بشینه.
رفتار امنیتی با حجاب فقط نگاه مردم رو نسبت به این مساله الهی منفی می کنه.
حسن
باسلام خیلی جالب بودای کاش رسانه ها ایی که فقط به فکرسیاسی کاری هستند.حداقل درمقوله فرهنگ دلسوزبودند. خرده گرفتن کاری ندارد بیایندراهکار عملی بدهند.نه اینکه صورت مسئله را پاک کنند.
Iran, Islamic Republic of
به عنوان یک خانم از ناجا واقعا تشکر می کنم. چون دیدن چهره ها و لباسهای نامتعارف زنان و دختران در خیابان حتی برای یک خانم هم مشمئز کننده و زننده است.
Iran, Islamic Republic of
بنده یک خانم معمولی هستم و به این نتیجه رسیده ام که زن و دختر بدحجاب دقیقا در حال معرفی خود به عنوان موجودی است که می توان به او دستبرد زد.

ناجا و متولیان فرهنگی و همه آحاد مردم وظیفه برخورد با این چهره های بزک کرده که خود را عرضه نموده و خانواده ها را متزلزل می کنند، دارند.

ضمنا اعتقاد دارم هیچ جوان مذهبی یا غیرمذهبی نباید جان عزیز خودش را فدای نجات دادن این قیافه های بزک کرده نماید.
پروانه
كاش خانمهاي جامعه‌مون درك ميكردن كه بي‌حجابي و بدحجابي اول تيشه به ريشه خودشون ميزنه. تمايل آقايون به ازدواج و كم ميكنه،‌ مرداي متاهل و نسبت به همسراشون سرد ميكنه،‌ طلاق زياد ميشه و البته در مراحل بعد دودش به چشم بقيه افراد جامعه ميره! كاش ميفهميدن كه با اين كارشون دارن كشتي جامعه رو سوراخ ميكنن و خودشون و بقيه رو غرق ميكنن. البته اين وسط مردها هم كم تقصير ندارن اون مرد و پدري كه به جاي ارزش قائل شدن به عفاف و حجاب همسر و دخترش چشمش دنبال عروسكهاي رنگي تو خيابون ميدوه داره ارزش حجاب و لگدمال ميكنه و چه بسا بعضي از اين كلاغهايي كه خودشون و رنگ كردن و دارن به جاي قناري جا ميزنن اگه صورتشون و بشورن نشه بهشون نگاه كرد!!!
مسئولین مدتهاست خوابند.
مسئله حجاب و عفاف فراموش شده.
پول و بودجه افتاده دست یکسری پیرمرد نا کارآمد و اقازاده ها و پسر حاجی ها که هیچ درکی از وضعیت جامعه ندارند.
بعید بدونم دیگه امیدی باشه...
خيرخواهانه به شما هشدار ميدهم دست از انتقام جويي با مردم برداريد.
United States
بنده هم قاطعانه به شما هشدار میدم از جدل با دین خدا، دست بردار. وگرنه تو دهنی محکمی از طرف مومنین خواهی خورد.
مجید
به نظر شخصی من باید دولت به همراه وزارت ارشاد به صورت جدی جدی در هر خانواده یک نفر رو مسئول رعایت حجاب، عفت و حیا کل خانواده به آن سازمان معرفی نماید و کلیه تخلفات ناشی از عدم رعایت حجاب کل خانواده متوجه آن یک نفر شود و مجازات آن یک نفر در پیش مردم و حتی بعضا به اعدام موکول شود ...ایرانی ها باید زور بالای سرشان باشه .... عربستان با شیوه هایی تقریبا شبیه این حربه از رانندگی کردن خانم ها تا حد زیادی جلوگیری کرده