چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۱۲
۴۴
گزارش توکلی از ماجرای بررسی برجام در مجلس

مردم حق دارند سرگیجه بگیرند/ با فشار لاریجانی، طرح برجام ۲۰ دقیقه به تصویب رسید!

به ظریف گفتم: وزیرخارجه باید سنگین تر از این باشد
جمعه ۱۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۰۱
کد مطلب: 454020
واقعا مردم حق دارند سرگیجه بگیرند!! سرمایه اجتماعی برباد رفته به دلیل این گونه رفتار توجیه ناپذیر حاکمان چگونه جبران می‌شود؟
مردم حق دارند سرگیجه بگیرند/ با فشار لاریجانی، طرح برجام ۲۰ دقیقه به تصویب رسید!
به گزارش جهان، متن گزارش احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص سیر پرونده برجام بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش به مردم ۲۴
قسمت نخست
احمد توکلی ۱۵/۰۸/۱۳۹۴
در فرایند بررسی برجام در مجلس چه گذشت؟، بر سر سرمایه اجتماعی چه آمد؟، به عنوان یک نماینده چه کردم؟، قصه نقض عهد و واکنش هایش چه بود؟، چرا به طرح مشروط کردن برجام رأی دادم؟، چه اشکالات قانونی بر روند رسیدگی وارد است؟، این گزارش که طبق معمول برای شفاف شدن نحوه ایفای وظیفه خدمت‌گزاری مردم در مقام نمایندگی تقدیم می‌شود، گوشه‌هایی از این ماجرای تاریخی را نیز
روشن می‌سازد که ثبت و انتشار آن‌ها خود وظیفه مستقلی است.

در این قسمت کارکرد مجلس در این عرصه و اثر آن بر سرمایه اجتماعی و بخشی از اقدامات بنده در این ارتباط را ملاحظ می‌فرمایید. سه پرسش دیگر در قسمت پایانی پاسخ داده می‌‌شود.

روز یکشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۴ در مجلس دو موضوع در ارتباط با برجام رخ داد: قرائت گزارش کمیسیون ویژه بررسی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و تقاضای دو فوریت برای طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام".

مجلس به شدت متشنج شد و رئیس در اداره جلسه دچار مشکل بود. رفتارهای مغایر با شئونات نمایندگی مکررا صحنه هایی را رقم زد که به حیثیت مجلس آسیب جدی زد. چرا این گونه پیش‌ آمد؟ این صحنه‌های تلخ با کیفیت بدتری در روزهای یکشنبه ۱۹ و سه شنبه ۲۱ مهر۹۴، حین بررسی کلیات و جزئیات طرح مذکور تکرار شد. چرا؟ داستان از نگاه یک هموطن که ماجرا را از صدا و سیما و رسانه ها به طور مستقیم و غیرمستقیم پیگیری می‌کرد، گیج کننده، تأسف بار و سئوال برانگیز است.

ملاحظه بفرمایید: در ۲۸ مرداد کمیسیون ویژه‌ای برای رسیدگی به برجام تشکیل می‌شود. اعلام می‌کنند که این کمیسیون با توافق همه فراکسیون‌ها با ترکیب ۷ نفر از رهروان به مدیریت عملی آقای لاریجانی۶ نفر از، فراکسیون اصولگرایان به مدیریت آقای حداد و ۲ نفر از اصلاح طلبان برگزیده می‌شوند.

در این میان رهبری بزرگوار ضرورت دخالت مجلس در تصویب یا عدم تصویب را یادآور می‌شوند و تأکید می‌کنند مبادا برجام اسباب تفرقه در کشور شود. هموطن تماشاگر صحنه تا اینجا گرچه از دولت علاقه ای به تمکین به قانون جهت تقدیم لایحه نمی‌بیند ولی ظاهرا در مجلس کارها دارد با وفاق کامل پیش می‌رود.

در روز یکشنبه ۱۲ مهر ، در حالی که نقوی حسینی دارد گزارش قوی و مستدل کمیسیون ویژه در نقد برجام را می‌خواند، طرحی با قید دو فوریت تقدیم صحن می‌شود. مخالفان مدعی می‌شوند که طرح جدای از نتایج گزارش تهیه شده است. درمسیر بررسی دوفوریت جنجالی به پا می‌شود. رئیس مجلس و برخی از جبهه پایداری یکدیگر را با دادن اخبار متفاوت تخطئه می‌کنند.

آقای لاریجانی می‌گوید این طرح با هماهنگی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و دوستان فراکسیون اصولگرا تهیه شده و آنان تعهد سپرده بودند که نتیجه را امضاء کنند. اعتراضات پی درپی چند نماینده جبهه پایداری در ضمن اخطار و تذکر رئیس را به واکنش وا می‌دارد تا به راحتی وقت اخطار و تذکر ندهد. همین مسئله تشنج را دامن می‌زند. بجای نمایش همدلی و وحدت، مانور تفرقه به چشم می خورد؛ آن‌هم نه بین دولت و مجلس و نه بین اصلاح طلبان و اردوگاه اصولگرایان، بلکه بین خودِ اردوگاه به اصطلاح اصولگرا.

دو فوریتی به رغم مطرح شدن از زبان بروجردی و دفاع لاریجانی و توکلی، رأی نمی‌آورد و پس از تصویب یک فوریت، طرح بر خلاف معمول، به جای کمیسیون ویژه، به کمیسیون امنیت ملی ارجاع می‌گردد. کمیسیون فردای آن روز آن را با سرعت در یک جلسه تصویب می‌کند و اعلام می‌کند ۲۰۰ پیشنهاد را بررسی و رد کرده است!

گزارش کمیسیون امنیت ملی صبح یکشنبه ۹۴/۰۷/۱۹ در صحن مطرح می شود. جنجال شدیدتر از هفته پیش است. تلخ ترین قسمت، تخطئه متقابل رئیس مجلس و رئیس کمیسیون ویژه و دفاع بسیار هیجانی دکتر صالحی از خود و تیم مذاکره کننده و بیان تهدید دفن در بتن است. بالاخره کلیات طرح با ۱۳۹ رای موافق و۱۰۰ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع از ۲۵۳ نماینده حاضر در جلسه تصویب میشود. بحث در جزئیات به سه شنبه ۲۱/۰۷/۹۴ موکول میگردد. آن روز آقای لاریجانی با تصلب سختی اجازه مطرح شدن هیچ پیشنهادی از ۲۰۰ و اندی پیشنهاد چاپ شده را نمی‌دهد.

در حالی که حق مسلم قانونی نمایندگان بود. با فشار لاریجانی، طرحی که معلوم بود ده ها سال سرنوشت کشور را رقم می‌زند، طی حدود ۲۰ دقیقه به تصویب می‌رسد! شورای نگهبان نیز با سرعت غیرمتعارف در اینگونه موارد، فردای آن روز مصوبه مجلس را تأیید می‌کند.

واقعا مردم حق دارند سرگیجه بگیرند!! سرمایه اجتماعی برباد رفته به دلیل این گونه رفتار توجیه ناپذیر حاکمان چگونه جبران می‌شود؟

به عنوان یک نماینده چه کردم؟

در ۱۲ فروردین امسال طی نامه‌ای به آقای رئیس جمهور ضمن تشکر از زحمات آنان دو نکته را تذکر دادم یکی این که " بیانیه یا هر عنوان دیگری که به نتیجه مذاکرات داده شود، اگر برای ایران الزامی آور باشد بعدا از قبول و اجرای آن گزیری نیست. این معنا در حقوق بین المللی امری پذیرفته شده است. . . . بنابراین مراقبت جدی در این باره حیاتی است، تا خدای ناخواسته از مکر دشمن آسیبی به ایران عزیز نرسد." و دیگری ضرورت تقدیم نتیجه مذاکرات برای تصویب به مجلس بود.

یکشنبه ۱۶ فروردین ۹۴ دکتر ظریف برای ارائه گزارش از مذاکرات لوزان به کمیسیون سیاست خارجی آمده بود. آقای کریمی قدوسی نخستین نماینده ای بود که در اعتراض به مذاکرات در نوبت خود به آقای ظریف متعرض شد و خطاب به وی چیزهایی را از حضرت آقا نقل کرد که دکتر ظریف دو بار گفت دروغ است و در بار سوم از جایش برخاست و در حالی که می‌گفت من در جلسه ای که به آقا دروغ می‌بندند، نمی‌نشینم، قصد خروج کرد که با اصرار همکاران دوباره نشست.

آقای کریمی هم با خواهش من و آقای نبویان ادامه نداد. افراد مختلف سخن گفتند. معمولا دوستان رهروان در دفاع و جبهه پایداری در مخالفت. از جمله برادرم آقای نبویان به استناد بیاناتی از رهبری آقای ظریف را به عدم رعایت نظرات ایشان متهم کرد. در انتهاء آقای کامران وقت خویش را به بنده داد. چون حملات به دکتر ظریف خیلی تند بود، برای آن که با روحیه آسیب دیده از کمیسیون نرود ابتداء از طرف خودم و حضار از زحماتش تشکر کردم و برجستگی‌های مهمی از مذاکرات را بیان کردم بعد به گفتن ضعف ها پرداختم. در عین حال از اظهار عقیده آزادانه برادران مخالف نیز دفاع کردم.

در انتها خطاب به برادران پایداری اضافه کردم تصویری از رهبری که در کلامتان ارائه می‌شود، رهبری ضعیفی است و با واقعیت اصلا نمی‌خواند. ظریف کیست که جرائت کند خلاف آقا در این امر مهم کاری بکند؟ مگر می‌تواند؟ حتی اگر بخواهد. اینجا نه ظریف و نه هیچ کس دیگری جرئت مخالفت با رهبری را ندارد! ماجرا به خوشی پایان یافت.

صبح روز بعد در یک ملاقات ده دقیقه‌ای دو مطلب را به دکتر ظریف عرض کردم. نخست گفتم شما که حرف تلخ دشمنان را با متانت گوش می‌دهی چرا دیروز بی صبری نشان دادی؟ وزیرخارجه باید سنگین تر از این باشد. قبول داشت. البته خستگی از سر و رویش می‌بارید. گفتم شاید دلیلش این باشد. تصدیق کرد و گفت بسیاری از شب ها بخاطر نگرانی از سنگینی مسئولیت خوابم نمی‌برد.

دوم، پیشنهاد کردم که تمام مخالفانی را که مبنا دارند از حسین آقا شریعتمداری و مانند ایشان در رسانه‌ها و آقای نبویان و مانند وی از نمایندگان و همچنین از دانشگاهیان را زود دعوت کن و خواهش کن صریح حرف بزنند و تو خودت شنونده باش و اگر خواستی آخر کار کمی توضیح بده. این کار اولا عیوب کار شما را بر خودتان آشکار می‌کند؛ ثانیا روابط داخلی را تلطیف می‌نماید. استقبال کرد.

شش روز بعد از توافق وین، در ۲۹ تیرماه شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۲۲۳۱ را تصویب کرد. با این قطعنامه، شش قطعنامه تحریمی پیشین علیه ایران لغو مشروط شد که در واقع تعلیق بود. و در عین حال برجام را تصویب کرد.

روز بعد، سه شنبه ۳۰ تیر آقای دکتر ظریف به مجلس آمد و گزارشی از برجام و حواشی آن، از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ تقدیم مجلس کرد. چهار سئوال نوشتم و برای رئیس جلسه، آقای لاریجانی فرستادم. این از حقوق نمایندگان است که سئوال خود را از مسئولانی که گزارش تقدیم مجلس می‌کنند به رئیس جلسه بدهند و او باید بخواند و پاسخ بخواهد.

آقای لاریجانی سه تا را خواند و دکتر ظریف پاسخ داد. از جمله پرسیدم در حالی که لااقل ۴ بار لفظ تعلیق صراحتا در برجام آمده است چرا آقای وزیر چند بار با تأکید گفتند تمام تحریم ها لغو شده است؟ با کمال تعجب وزیر محترم در پاسخ گفت: "اصلا تعلیق هیچ جا نیامده، در هیچ جای برجام تعلیق نیامده، هر کس تعلیق ترجمه کرده اشتباه کرده، هیچ جای برجام تعلیق نیامده. کلمه تعلیق وجود ندارد. لغو کرد... لغو، تمام شد." من کلمه انگلیسی "suspend "را در متن برجام با ماژیک برجسته کردم و چون خودم منتظر اجازه اخطار بودم، از آقای دکتر نجابت خواهش کردم برود آن ها را به دکتر لاریجانی نشان دهد.

لاریجانی که مطمئن شد به نجابت گفت برو به ظریف نشان بده. آقای دکتر ظریف در واکنش به دکتر نجابت گفت من ندیده بودم! عذر بدتر از گناه. بالاخره نوبت اخطار به من رسید که طبق اصل ۷۴ قانون اساسی در باره ضرورت تقدیم لایحه برای بررسی برجام اخطار دادم.

رئیس مجلس در پاسخ گفت: این موضوع را در هیئت رئیسه بررسی خواهیم کرد. در جلسه یکشنبه بعد ۰۴/۰۵/۱۳۹۴ باز هم اخطار دادم که چرا دولت لایحه نمی‌دهد. و اضافه کردم : " بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری و قانون اساسی، دولت باید توافق را بررسی کرده و در هیئت وزیران به تصویب رسانده و رسما به مجلس ارائه کند تا قابل بررسی باشد. . . . باید توافق با دقت بررسی شود تا کاری کنیم که تحریم‌ها واقعا رفع شود." لاریجانی در پاسخ به این اخطار گفت: . . . حرف شما صحیح است و من قبلا نیز حرف شما را تأیید کرده‌ام ولی گزارش دادن وزیر به مجلس ایراد قانونی ندارد.

یک هفته پس از گزارش دکتر ظریف، در تاریخ ۰۶/۰۵/۹۴ بر اساس مطالعه متن اصلی برجام نطقی در مجلس تقدیم داشتم. در این جا دستاورد بزرگ تسلیم غرب در برابر حق غنی سازی را ستودم و در باره دیگرخواسته برحق ملت که لغو تحریم های ظالمانه مقدم بر، یا همزمان با اجرای تعهدات ما بود، به روشنی نشان دادم که لغو اندکی از تحریم ها و تعلیق بقیه تنها پس از انجام ۳۹ تعهد ایران انجام می‌گیرد و ابزار چانه زنی از دستمان می رود و هشدار دادم تعهدات بازگشت ناپذیر ایران خطرات جدی را متوجه منافع ملی می‌کند.

در پاسخ از راه حل، ضمن تاکید مجدد بر لزوم تقدیم لایحه گفتم :" • باید پیش از آن که قدرت چانه زنی را از دست بدهیم با هر تدبیری هست غرب بدعهد پیمان شکن را به لغو، نه تعلیق تحریم های ظالمانه وادار کنیم تا فشار بر مردم خوبمان کاهش یابد. در این راه باید به این دستور حکیمانه رهبری عمل کنیم که طی این دو هفته چند بار به الفاظ مختلف تکرار شده است.

دستور این است : " لازم است متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیش‌بینی شده قرار گیرد و آنگاه در صورت تصویب، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود."

• در طول مذاکرات ۲۳ ماه گذشته طرف آمریکایی مدام تکرار کرده است گزینه نظامی روی میز است پرسش اساسی اینست که چرا این تهدید عملی نشده است؟ اگر توان دفاعی ایران مانعی مهم در این خصوص بوده، که قطعا چنین بوده است، آیا پذیرش محدودیت‌هایی، مانند آنچه در قطعنامه ۲۲۳۱ آمده، صلح و امنیت را برای کشور به ارمغان می‌آورد یا جنگ و ناامنی را؟ اینجانب هشدار می‌دهم.

پذیرش هرگونه محدودیت در حوزه دفاعی کشور، فرو ریختن سد استوار در برابر تحمیل جنگی دیگر بر ملت ایران است." در ۲۶/۰۵/۹۴ نامه ای خطاب به آقایان دکتر روحانی و دکتر ظریف نوشتم. در این نامه که خصوصی برای این دو برادر فرستاده شد، پس از ذکر جهت گیری‌های درست دولت، به صراحت تام اشکالات فرایند ۲۳ ماهه را برشمردم. در مقدمه گفتم : " بررسی کلی و دقت در برجام و قعطنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دو احساس متضاد را در یک مسلمان انقلابی وطن دوست بر می‌انگیزد." احساس سربلندی ناشی از تسلیم غرب در برابر ایستادگی ملت برای کسب حق غنی سازی با ذکر مکرر عبارت " برنامه هسته ای ایران شامل غنی سازی" یک طرف است که قهرا بر نفوذ ایران در جهان و به ویژه در منطقه می افزاید. این، در کنار جلوه مصاف سیاسی یک به ششِ مذاکرات که نماد برجسته اعتماد به نفس ایران اسلامی بود، احساس عزت را بر می انگیزد.

طرف دیگر احساس سرافکندی ناشی از "تعهداتی است که با ادبیات ذیربط برگردن گرفته‌ایم یا بالملازمه بر گردن ما بار می‌شود، در مقایسه با تعهداتی که آنان پذیرفته اند. در این عرصه نیز باور دارم برادران سعی داشتند گام به گام پیش روند و وجب به وجب پس بنشینند. ولی درعین حال نتیجه در برخی موارد آزاردهنده و بعضا غیرقابل فهم است".

نوشتم که اصرار دولت برای تعقیب راه دیپلماتیک، که به دنبال تلاش آمریکا برای مذاکره و نامه های اوباما به رهبر انقلاب و وساطت سلطان قابوس مطرح بود، و حمایت مشروط رهبری و هدایت ایشان را به همراه داشت و نیز راهبرد برد – برد که پیامش قبول نوعی بده بستان بود از مثبتات رویکرد دولت بود.

از آن طرف، گره زدن اصلاح همه امور به مذاکرات و نتایج مفروض آن، که طمع و فشار دشمن را زیاد کرد، اشتباه بزرگی بود. "وقتی آقای رئیس جمهور به درستی ظریف و گروهش را در میدان منازعه ای نابرابر معرفی میکرد باید رجز میخواند نه آن که اظهار عجز و نیاز کند." چنانکه سران آمریکا ضمن مذاکره فرصت رجزخوانی را هیچگاه فرو نمیگذاشتند. اشتباه بعدی اظهار شعف غیر متعارف و تلقی بزرگترین پیروزی را در مردم ایجاد کردن بود. اشتباه سوم بی توجهی به تفاوت بین اختلافات داخلی بین گروه های مسلمان، و تخاصم با دول جنگ طلب و زیاده خواه بود که باعث شد تا بین تفاهم و ترک مخاصمه وصلح مسلح فرق گذاشته نشود. گفته معاون اول که "مذاکرات تفاهم را جای تخاصم نشاند، که به لطافت در برخی سخنان رئیس جمهور گرامی نیز وجود داشت، نادرست است که به همین دلیل واقع شده است.

این اشتباه اعتقادی که احتمالا در پیدایش برخی نتایج تلخ برجام مؤثر بوده است، اگر اصلاح نگردد، در اجرای احتمالی آن آسیب های بیشتری درپی دارد." و میتوان معبر نفوذ آتی دشمن باشد. عدم بهره گیری از تمام ظرفیت ملی را اشتباه دیگر خواندم و پرسیدم " چه اشکالی داشت افراد با سابقه ای مانند آقایان محمد جواد لاریجانی، احمد جلالی و کمال خرازی از ابتداء تا انتها تیم را همراهی میکردند؟"

در ادامه این نامه بزرگترین گناه در این عرصه را عدم رعایت راستی و درستی در گزارش رسمی از ماجرا به مردم و نمایندگان مردم شمردم و به عنوان نمونه دو مورد از دعاوی رئیس جمهور و وزیر خارجه را مستند به برجام و قطعنامه تشریح کردم. نامه با چند پیشنهاد تمام میشود. بحمدالله سه چهار هفته بعد پاسخ دکتر ظریف صادر شده در تاریخ ۲۲/۰۶/۹۴ را دریافت کردم. ظریف عزیز ضمن آن که برخی اشکالات را متواضعانه میپذیرد، سعی میکند آن چه را که سوءتفاهم میخواند، توضیح دهد و در مواردی نیز موفق میشود. این دو نامه را بعد از قرائت گزارش کمیسیون ویژه با توافق دکتر ظریف منتشر ساختم.

تلاش های مربوط با طرح قانونی اقدام متقابل و ماجراهای مربوط را ضمن قسمت های دیگر خواهید خواند. در ادامه به این سه پرسش پاسخ میدهم : ۱) قصه نقض عهد و واکنش هایش چه بود؟ ۲)چرا به طرح مشروط کردن برجام رأی دادم؟ ۳) چه اشکالاتی قانونی در مسیر پیش آمد؟

بخش دوم این گزارش فردا منتشر خواهد شد
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


ما هم اصلا نفهمیدیم چی شد...
این کمیسیون ویژه برجام ک حضرت آقا هم ازش تعریف کرد و از رئیسشم تشکر کرد، نقشش تو طرح مجلس چی بود!!!
والا سرگیجه گرفتیم
دلواپس سرگیجه بگیر و از این سرگیجه بمیر...!
چقدر بی ادب و بی تربیت تشریف دارین شما
سرور
Romania
از بزرگترهایش یاد گرفته.ناراحت نشویم.
ابوذر
Iran, Islamic Republic of
آمریکا و دوستان داخلیش از ما عصبانی باشند و از این عصبانیت بمیرند
مثل حضرت اعتدال حرف میزنی!!!!!
شما که نه ولی مودباتون برین با این قسمت گزارش فکر کنین اگر اهل فکر باشین:من کلمه انگلیسی "suspend "را در متن برجام با ماژیک برجسته کردم و چون خودم منتظر اجازه اخطار بودم، از آقای دکتر نجابت خواهش کردم برود آن ها را به دکتر لاریجانی نشان دهد.

لاریجانی که مطمئن شد به نجابت گفت برو به ظریف نشان بده. آقای دکتر ظریف در واکنش به دکتر نجابت گفت من ندیده بودم!
خدا رو شکر یه نفر اعتراف کرد که با فشار لاریجانی تو بیست دقیقه تصویب شد
محمدی
مردم ایران زمانی متوجه آسیب های این قرار داد می شودند که سالهای زیادی از عمر این کشور با اینکه در شرایط بدر و خیبر بوده است، به پوچی و زیان وخوشبینی متوهمانه گذشته است
SAABER
عالی بود
سیاح
در نتیجه آقای لاریجانی مجلس را ضعیف اداره کرد و با عجله جلو نمایندگان را گرفت
اگر من به جای آقای لاریجانی بودم چند کار انجام می دادم
۱_ از ابتدا به کمیسیون برجام مأموریت می دادم که آنها طرحی تهیه کنند و ارائه دهند
۲_ چون پیشنهادات زیاد بود و امکان مطرح شدن همه آنها نبود فراکسیون ها را دعوت می کردم پیشنهادات را جمعبندی نموده و خلاصه آنها را ارائه ظرف ۵روز ارائه دهند
۳_ اجازه می دادم گزارش جامع کمیسیون ویژه برجام ارائه شود
ابراهیم
برای همینه که جای لاریجانی نیستی!
برای چه نیستم ، توضیح بده اشکال کجاست !?
منصور
توکلی دیگر سنش از حد نمایندگی گذشته. به جای آنکه کم کاری خود را با عذرخواهی و تلاش جبران کند قصه نوشته و در طلب ماله کشی سیاست های اشتباهش است.
سایت الف از همون اول طرف دولت رو می گرفت حالا می خوان تبعات تصمیم اشتباه شان را از خود تبرئه کنند.
بله. ایشان باید به ملت جواب دهد...
مردم
Iran, Islamic Republic of
درود بر احمد توکلی، نماینده منصف مردم
برادر دیر به قافله حسین خودت رو رسوندی شاید شما جز توابین قبول بشوی
دکتر ظریف:
من در جلسه ای که به اقا دروغ می بندند، نمی نشینم.
دلسوخته
دوباره به رای بگذاریدش
دیر شده آقای توکلی عزیز چرا حالا؟
Iran, Islamic Republic of
دستور آقا بوده
ک.م
آقای توکلی عزیز

گزارش شما نوش دارو بعد مرگ سهراب است!!

چرا در همان روز که 20 دقیقه ای را تصویب کردید مدرس گونه فریاد نزدید!!
منصور
خدا از سر تقصیرات شما ولاریجانی بگذرد
سرور
خداوند متعال از حق الناس به این راحتی نمی گذرد.هرکس کوتاهی و بدی کرد در همین دنیا نیز می بیند.
Iran, Islamic Republic of
كسي ازشما گزارش نمي خواهدلطفا به كارنمايندگي تان برسيد . برجام بايد تمام مي شد. لطفا پشت پرده بعضي تخلفات مالي و اداري رابيان كنيد. اگر مي توانيد.
افراطيون سرگيجه بگيرند بهتر است كه گرفتند/ شما نگران مردم نباشيد به كوري چشم دشمنان ملت ايران برجام تصويب شده و ان شاءالله در حال اجرائي شدن است. كميسون ويژه برجام هم سرگرمي خوبي بود.
ابوذر
Iran, Islamic Republic of
دشمنان ملت ایران استکبار شرق و غرب هستند.آنها که از برجام خوشحالند. غربی ها اعلام کردند این امتیازاتی که از برجام گرفتند از حمله نظامی نمی توانستند بگیرند. البته باید یادآوری کرد که برای شما و دوستانتان، آمریکا کدخداست، نه شیطان بزرگ.
والله این برجام را که دشمنان ملت ایران نوشتند!!
خوابی که دیدی تعبیر نمیشه بالام جان!
شما هم ارزوي رئيس جمهور شدن داري اما...
مجید
..
ای کاش شما هم مانند برخی نماینده دلسوز که به لاریجانی انتقاد می کردند در برابر ایشان می ایستادید و اجازه تصویب اینچنینی برجام را نمی دادید
من شاید طرفدار روحانی باشم ولی حقیقت اینه که به امریکا نمیشه اعتماد کرد ایکاش وزرای روحانی با روحانی همدل بودند . ولی درکل امریکا به قول رهبری معظم قابل اعتماد نیست این چیزی که همه قبول باید کنیم
علی
آقای دکترتوکلی! متن بسیارجامع وخوبی بودولی ای کاش درزمان تصویب برجام درمجلس مثل آقایان زاکانی رسایی نبویان وزارعی براین ایرادات بیشترپافشاری می کردید .بیان این مسائل درحال حاضرکه دیگرکارازکارگذشته مصداق این ضرب المثل معروف نوشداروی بعدازمرگ سهراب است!!
اسفندیار
فقط احمدی نژاد
ایضا مشایی
احمدی نژاد سال84تا90 بدون حاشیه وبدون مشایی در خدمتشیم!
البته این حاشیه هاو یروصدارهارو سیاسیون امروزی درست کردند!!!!!!!!!!
علی
همه اینها به کنار آقای شریعتمداری این وسط چه کاره است؟ ماکه نفهمیدیم!!!!!!
شریعتمداری نماینده ولی فقیه وسرپرست مؤسسه کیهان هستند.
ایرانی
یعنی وزیری که دوسال روی این مساله مذاکره کرده کلمه ی suspend رادرمتن ندیده؟؟!!!!!!!!
لطفا این سر و صدا ها و اعتراض ها رو برای روز تصویب به کار می بردی.الان هم دیگه زیاد ...
نجف ابادیها
اقای عزیز چرا فکر میکنی مرذم نمی فهمند من خودم مخصوصا منتظر بود اظهار نظر شما رو ببینم و وفت و زمانی که شما در اختیار گرفتی با موضوع بسیار پیش پا تلف کردی و فرصت ماندگاری ان را در تاریخ به عنوان نماینده مجلس از دست دادی حالا دست پیش و گرفتی عقب نیوفتی متاسفام برای شما اقای توکلی به نظر من شما موافق بودید والان ظاهر سازی میکنی بین ما وشما ان دنیا خدا
امیر عباس
United States
اقای توکلی خواب خوش . انروز که نباید همراهی میکردی اقدام نامتعارفی را انجام دادی بیاید بیاور ظهر عاشورا را توبه و....... کاری پسندیده است اما جبران مافات نخواهد کرد
اسفندیار
دلواپسیم که از کف رود نطنز ، فردو نیز هم
ابزار دی شود از پارچین ز راه در رو چیز هم
ابراهیم
نطنز و فردو که خدا بیامرزدشون. بیایید نگران نفوذ کدخدای آقایون باشیم.
درستكارترين و صادقترين سياستمداري كه ديده ام ايشان است،دكتر احمد توكلي و واقعا دلسوزانه و مردانه حقايق را ميكويد ولو لاريجاني فاميلش باشد