چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۶
۲۳
اولین گام آمریکا برای نفوذ پس از برجام

آن روی سکه طرحی که کری درباره سوریه به ظریف داد

سه شنبه ۷ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۰۷
کد مطلب: 447239
زمانی كه پایان ماراتن مذاكراتی ایران و كشورهای ۵+۱ در وین اتریش اعلام شد، تمام رسانه‌های خارجی چشم به تهران دوخته بودند تا سخن نهایی را درباره این مذاكرات از زبان رهبر معظم انقلاب اسلامی بشنوند.
آن روی سکه طرحی که کری درباره سوریه به ظریف داد
گروه سیاست جهان نيوز ـ زمانی كه پایان ماراتن مذاكراتی ایران و كشورهای ۵+۱ در وین اتریش اعلام شد، تمام رسانه‌های خارجی چشم به تهران دوخته بودند تا سخن نهایی را درباره این مذاكرات از زبان رهبر معظم انقلاب اسلامی بشنوند.

در خطبه‌های عید سعید فطر رهبر معظم انقلاب به نكته‌ای اشاره كردند كه بنا به نظر اغلب تحلیلگران نقطه اصلی كانون تنش بین ایران و امریكا در منطقه به شمار می‌رفت و آن هم بحث حمایت ایران از محور مقاومت و ملت هایی بود كه در مقابل تروریست‌های امریكایی می‌جنگیدند. رهبر معظم انقلاب در همان زمان با اشاره به بحث بررسی برجام توسط نهادهای مسئول در كشور تأكید كردند: چه متن تهیه‌شده پس از طی روند قانونی داخل كشور تصویب شود، چه نشود، ملت ایران از حمایت ملت مظلوم فلسطین، یمن، بحرین و ملت و دولت‌های سوریه و عراق و مجاهدان صادق لبنان و فلسطین دست بر‌نمی‌دارد. ما درباره‌ مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی هیچ مذاكره‌ای با امریكا نخواهیم داشت مگر در موارد استثنا همچون هسته‌ای كه قبل از این هم سابقه داشته است. در همان زمان اهمیت این مسئله برای تمام ناظران و صاحبنظران روشن بود، اما پس از حرف و حدیث هایی كه پس از ملاقات جان كری و محمد جواد ظریف مطرح شد، به نظر می‌رسد هشدار رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره آغاز شده است.

طرح برای سوریه در نیویورك

رئیس‌جمهور اسلامی ایران به همراه هیئت همراه به منظور حضور در اجلاس مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد به نیویورك رفت و دیدارهایی بین وزرای امورخارجه ایران و كشورهای ۵+۱ درباره نحوه اجرای برجام صورت گرفت.

در همین زمان بود كه برخی اخبار درخصوص ارائه طرح جدید امریكا به ایران در رسانه‌های امریكایی منتشر شد و كانون این خبررسانی نیز دیدار جان كری وزیر امورخارجه امریكا و محمدجواد ظریف بود كه محوریت اصلی در حوزه هسته‌ای قرار داشت.

ابراز علاقه امریكایی‌ها برای مطرح كردن طرح‌های خود درباره سوریه كاملاً طبیعی است، چراكه ایران به همراه روسیه همواره از مهم‌ترین مدافعان دولت قانونی دمشق بوده‌اند و این مسئله به خصوص پس از حضور نظامی روسیه در شامات حساس‌تر نیز شده است. بنابر گزارش خبرگزاری رویترز در این باره، طرح امریكایی‌ها با گفت‌وگوهای كری با همتای ایرانی خود روز شنبه در نیویورك آغاز می‌شود.

طرح جدید كه به گفته منابع مورد استناد رویترز هنوز در مراحل آغازین است، می‌تواند روسیه، یكی از متحدان سوریه را با عربستان سعودی، تركیه و قطر كه حامیان اصلی معارضان مسلح در آن كشور هستند، در كنار هم قرار دهد. یك مقام ارشد امریكایی می‌گوید: «چیزی كه از جان كری خواهید دید تلاش برای یافتن فرمولی خواهد بود كه ما را به سمت یك مذاكره واقعی و معنادار باز‌می‌گرداند.»

به نوشته رویترز، نشانه‌های اولیه حاكی از آن است كه متحدان اروپایی واشنگتن، تحت تأثیر بحران هجوم پناهندگان از طرح كری حمایت كنند.

یك مقام اروپایی گفت: ما كاملاً از فرآیند سازمان ملل حمایت می‌كنیم و در جست‌وجوی مسیرهای دیگر هم هستیم، اما این اصل بنیادین كه «اسد باید برود» كماكان پابرجاست.

با این تفاسیر پس از دیدار جان كری و ظریف از طرف وزارت امورخارجه ایران هیچ بحثی غیر از اجرای برجام در دیدار ظریف و كری مطرح نشد و از طرف دیگر نیز وزارت امورخارجه امریكا تنها به ارائه برخی نگرانی‌ها درباره اوضاع یمن و سوریه بسنده كرده است. اما نكته جالب اینجاست كه پیش‌بینی رهبری بسیار زودتر از آنچه فكر می‌شد، محقق شد.

مذاكره تنها در موضوع هسته‌ای

نكته‌ای كه بارها از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تأكید قرار گرفته است، این مسئله بود كه مذاكرات ایران و كشورهای ۵+۱ تنها در مسئله هسته‌ای صورت می‌گیرد و مذاكره‌كنندگان ایرانی به هیچ وجه اجازه مذاكره در خصوص موارد دیگر از جمله بحث‌های منطقه‌ای را ندارند، البته سابقه این بحث تنها محدود به مباحث اخیر نیست بلكه امریكایی‌ها در جریان تشكیل ائتلاف ضد‌داعش تلاش كرده بودند ایران را نیز وارد این ائتلاف كنند و پیشنهادهای خود را به صورت مستقیم در مذاكرات هسته‌ای مطرح كرده بودند؛ پیشنهادهایی كه با استقبال برخی در داخل ولی با مخالفت قاطع مقام معظم رهبری روبه‌رو شد و هم اكنون با گذشت نزدیك به یك سال از ورود این ائتلاف به جنگ با داعش مشخص شده است امریكایی‌ها تنها قصد نفوذ بیشتر به داعش را دارند و قصدشان مبارزه مستقیم با داعش نیست، كما اینكه چندین بار مهمات‌ریزی از سوی هواپیماهای امریكایی برای داعش گزارش شده است.

به نظر می‌رسد طرح پیشنهادی امریكا تنها بخشی از یك حلقه بزرگ‌تر برای اضمحلال قدرت ایران و اجرای پروژه نفوذ باشد؛ نكته‌ای كه بارها و بارها درباره آن از سوی دلسوزان كشور هشدار داده شده است.

نبرد ایران و امریكا ادامه دارد

هر ناظر آگاه سیاسی با نگاهی به بنیان‌های سیاست خارجی ایران و امریكا متوجه می‌شود كوچك‌ترین شباهتی بین این دو وجود ندارد. در حقیقت سیاست خارجی این دو كشور به تمامی معنا در مقابل همدیگر قرار دارد. قید «در برابر هم قرار گرفتن» حتی به‌معنی «رقابت‌آمیز» بودن نیز نیست بلكه فراتر از آن، منظور «در تعارض» با هم است. این تعارض منافع نه‌تنها در ابعاد هویتی و ایدئولوژیك (كه در اینجا موضوع بحث نیست) كه در منافع ملی دو طرف در منطقه نیز ریشه دارد. سیستم تأمین امنیت امریكا در منطقه، در اساس در تقابل با سیستم تأمین امنیت ایران در منطقه است.

موضوع منافع مشترك ایران و امریكا حتی در مسئله‌ داعش نیز با هم یكسان نیست. بخشی از دلیل این موضوع در رویكرد امریكا به منافع موجود در تروریسم ریشه دارد. امریكا نه‌تنها از حضور تروریسم در منطقه ناراضی نیست كه بخواهد برای از میان بردن آن با كشوری دیگر ائتلاف تشكیل دهد بلكه خود به‌وجودآورنده و پشتیبانی‌كننده‌ گروهك‌های تروریستی در منطقه است. اگر بنا بر از بین بردن گروه‌های تروریستی بود، امریكا هم‌اكنون نیز از چنین ائتلافی (به تعبیر خود، بین‌المللی و چندجانبه) بهره می‌‌برد و نیازی به ائتلاف و همكاری جدید نبود.

با توجه به تعریف منافع امریكا، بحث بر سر تلقی از ایران به‌عنوان «پسر خوب منطقه» و «ژاندارم منطقه»، بحثی بی‌پایه است و تلقی عده‌ای مبنی بر «حل كردن موضوعات منطقه‌ غرب آسیا و شمال آفریقا به‌عنوان لازمه سوق دادن سیاست‌های امریكا به‌سمت شرق آسیا موسوم به آسیا- پاسفیك» یا از بین بردن محور احتمالی چین- ایران- روسیه در برابر محور غربی را نمی‌توان واقعی عنوان كرد.

نبرد ایران و امریكا در حوزه‌های مختلف منطقه همچنان ادامه داد، پس هدف از این طرح چه می‌تواند باشد.

امریكا هنوز دشمن شماره یك نظام جمهوری اسلامی است

طرح امریكا برای سوریه و مطرح كردن آن در دیدار جان كری و ظریف را می‌توان اولین قدم امریكا برای برنامه پسابرجام عنوان كرد؛ برنامه‌ای كه هدف از آن همراه كردن ایران به عنوان بخشی از راه‌حل امریكایی‌ها برای منطقه است. می‌توان انتظار داشت پس از ارائه این طرح نوبت به بحث‌های اقتصادی و حتی فرهنگی نیز برای اجرای راه حل نفوذ خواهد رسید؛ ‌مسئله‌ای كه در نهایت به نوعی تبدیل به الگویی برای دستگاه‌های تصمیم‌گیر شده و محاسبات ایران را برای مقابله با پدیده‌هایی همچون استكبار كه مظهر امریكاست تغییر خواهد داد.

در این میان وظیفه دیپلمات‌ها و سیاستمداران ایرانی توجه كامل به معیارهای رهبری درخصوص هر گونه رابطه‌ای با امریكاست؛ معیاری كه باید امریكا به عنوان مهم‌ترین دشمن فعلی نظام جمهوری اسلامی محسوب كند؛ دشمنی كه هنوز هیچ تغییری در معیارهای آن ایجاد نشده و یكی از مهم‌ترین نشانه‌های آن طرح امریكا برای سوریه با مشاركت آن با ایران است.

شیپور جنگ جدید نواخته شد

در مورد جزئیات دیگر طرح‌های امریكا برای حوزه داخلی ایران كنكاش زیادی لازم نیست، امریكایی‌ها به صراحت اعلام كرده‌اند، اقتصاد یكی از اولویت‌های اساسی برای نفوذ در حوزه داخلی ایران است، كما اینكه صف كشیدن اروپایی‌ها برای حضور اقتصادی را در ایران می‌توان یكی از اضلاع اساسی آن عنوان داشت كه از سوی تحلیلگران مختلف اقتصادی نیز به آن اشاره شده است.

استفاده از ظرفیت‌های نفوذ نرم همچون نهادهای غیر‌دولتی و اجتماعی نیز بخش دیگری از این برنامه است. كما اینكه امریكایی‌ها به دنبال جذب تفكر مدیران جوان ایرانی در حوزه‌های آی تی و تكنولوژی به سمت خود هستند و در این رابطه از پنل‌های بین‌المللی نیز استفاده می‌كنند.

این برنامه‌ای بود كه امریكایی‌ها برای كشورهای آفریقایی و به خصوص چین از آن استفاده كرده‌اند و حالا به دنبال به‌كار بردن آن درباره ایران هستند. به نظر می‌رسد برجام مقدمه‌ای از یك جنگ گسترده است كه هم اكنون شیپور آن از سوی امریكایی‌ها نواخته شده است.
* مهدی پورصفا
منبع : روزنامه جوان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


ناصر
ولی متاسفانه نه تنها برخی این را متوجه نمی شوند که خودشان هم جاده صاف کن آن هستند. زهی افسوس....
چرا ازاینکه مساله سوریه حل بشه ناراحتین بذارین این جنگ تموم بشه چرا تقاص جنگ قدرت ابرقدرتهای منطقه ای و جهانی را یه عده بی گناه باید پس بدن
اینکه مساله سوریه چطور حل بشه مهمه. اینکه "بشار اسد" بمونه یا بره رو باید مردم سوریه تعیین کنند. نه امریکا و کسانی که همه ی منافعشون رو تو "غرب آسیا" جستجو می کنند.
Iran, Islamic Republic of
با تدابیر آمریکا حل بشه؟؟
اینجوری که گندش در می آد. باید کشور همسایه غربیمون رو تو نقشه به داعش تغییر نام بدیم عزیز!
میشه به بهانه حمایت از مردم سوریه دست از حمایت داعش بردارید؟
امير
Netherlands
اقتصاد بله راه نفوذ خوبى براى ورود به يك كشور هست و كرى هم خوب به ان توجه دارد،من يك شيع هستم و يك امام دارم به اسم على (ع) ايشان مى كويد انسان كرسنه دين و ايمان درست و احسابى ندارد ،حال سوال از شما اين هست دين و مذهب شما جى هست در ايران ،به جز يك سرى مذخرف كو و كوته ذهن ،كه سعى بر ان دارند كه مردم را از دين دور كنند با شعار و بى ربط كفتن
لا فقرَ اَشدُّ مِنَ الجَهلِ ، لا مالَ اَعودُ مِن العَقلِ؛
هیچ تهیدستی سخت تر از نادانی و هیچ مالی سودمندتر از عقل نیست.
من لایحضره الفقیه ج4 ص372-اصول کافی(ط دارالحدیث)، ج1، ص 58
Iran, Islamic Republic of
"من يك شيعه هستم و يك امام دارم "

شيعه يك امامي نديده بوديم !!!
عالم مجتهد با سواد شیع !!!!! هر وقت اجازه نقل روایت بهت دادن اون وقت حرف بزن افراطی حضرت محمد ص ابتدای وصیعت نامه اش به علی ع در تحف العقول میفرمایند (لا فقر اشد من الجهل) هیچ فقری بدتر از جهل نیست حالا هی شما های مجتهد بگید فقر مالی !!!! اگه مومن باشی که اصلا دچار فقر نمیشی اگر مومن نیستی نگو شیعه بگو محب اهل بیتم شاید تاثیری داشت در ضمن این اینطوری که میگی من شیعه ام !!! منت روی دین میذاری کسی زورت نکرده حتما تشیع رو قبول کنی فقط کافی قانون جمهوری اسلامی رو کشور پیاده کنی کسی انتظار نماز از شما رو نداره والسلام
شما شیعه هستی
اما ان شاء الله شیعه باشی مثل ابوذر ، که هیچوقت با ظالمین وقت مذاکره نکرد و تا آخر سر حرف حق بود تا اینکه تبعید شد و از گرسنگی جان داد.

شیعیان حضرت علی علیه السلام بودند که حضرت را تنها گذاشتن ، حضرت فرمود وقتی میگم بریم جنگ میگید تابستونه و هوا گرمه ، تابستون رد میشه میگید زمستونه و سرده

یادتون نره ، خدا با احدی عقد اخوت نبسته ، با اینکه ما شیعه ایم سر خودتون را کلاه نذارید . ما دامی که چشمتون به رابطه با آمریکا و کمک شیطان اکبر باشه ، دستتون را از دامن خدا جدا کردید و منتظر سیلی سنگین حضرت غیور علی الاطلاق باشید

طولانی شد اما درد دل بود
Norway
من فقط می دانم که بسیار اسیب پذیریم .
حسین
Iran, Islamic Republic of
هسته ای رو فروختند
حالا هم میخوان سوریه رو بفروشن
رابطه با آمریکا جز باز شدن درهای بازار های ایران برای شرکت های خارجی و منفعت رسیدن به آن ها چیز دیگری ندارد، اما اگر ایرانی ها بخواهند مراوده کنند تحت قوانین ایالتی اونجا قرار میگیرند که چیزی معلوم نیست!!!
Iran, Islamic Republic of
ببخشید تا اونجا که ما میدونیم رهبری به اینا فقط مجوز داده در مورد هسته ای با آمریکا حرف بزنن. کی مسول تخلف احتمالی از فرمایش رهبری خواهد بود؟
Iran, Islamic Republic of
چرا با یک شیطان پرست دست میدی ؟
Netherlands
تحمل مردم تمام شده برجام تا همین چند روز آینده توسط مجلس رد نشود و مبارزه با آمریکا برای ابد ممنوع و قطع نشود مردم با مجلس و دولت برخورد شدید و خارج از حد تصوری خواهند کرد
Iran, Islamic Republic of
اشتباه مثبت دادم ! حتما شمام از هلند نماینده مردمی ؟؟؟
Netherlands
در کامنت قبلی مذاکره مبارزه نوشته شده بود که لطفا تصحیح بفرماید: مذاکره با آمریکا ممنوع و قطع نشود
بصير
اي کاش چشم ها به دهان رهبر بود ...........
کاظم
Romania
مرگ بر امريکا و خيانت کنندگان به ملت ايران. هرکس که باشد
مشکلات کشور با بازگشت به ارمانهای امام ورهبری واستفاده از نیروهای دلسوزومتعهد حل می شود نه رابطه با غرب .جهان خواهشا حذف نکن
سینا
بین قدرت ها همیشه مذاکره وجود داشته اگر ما قدرتمندیم پی باید مذاکره کنیم و اگر واقعا قدرت داریم نباید از مذاکره بترسیم اگر از کذاکره میترسیم دلیلش اینه که میترسیم اشتباه کنیم و این مسئله همیشه به صورت یک تهدید برای ما وجود خواهد داشت چون به طور اساسی ان را حل نکردیم و فقط به یک مسکن بسنده کردیم- تنش بی اندازه منابع کشور رو از بین میبره کشوری مثل امریکا از منابع خودش برای اهدافش استفاده نمیکنه و به تعبیری از بنگاه داریه که داره اهدافش رو جلو میبره در عوض ما با مصرف منابعمون مجبور به پیشبرد اهدافمون هستیم که نتیجش هم وضع فعلی اقتصادیه به نظر من ما باید از تنش ها کم و نسبت به بازسازی اقتصادمون اقدام رفاه اجتماعی رو تقوین و سپس در راستای ایفای نقش جهانی اقدام کنیم- ادامه روند کنونی با این اقتصاد منجر به آسیب جدی به آینده کشور و در معرض خطر قرار دادن آن خواهد شد
حسيني
سلام ذلت تا كجا بايد ادامه يابد اقاي زاكاني و دوستان محترم لطفا تحصن طلبه و خانواده اش روبروي مجلس شما هم بازتاب كنيد ضمنا يادداشت اقاي شريعمتداري بسيار عالي ارز جاي حرف زياد داره واقن ادامه بدين