کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

‫آیا واقعا از رکود خارج شدیم؟‬

‫جدولی که پاسخ این سوال را می دهد: آیا براستی دولت یازدهم توانسته کشور را از رکود خارج کند؟!‬

25 شهريور 1394 ساعت 11:03

آمارها نشان میدهد نیمه اول سال ۹۴، رکود در کشور تشدید شده و شاهد بی‌سایقه‌ترین رکود در کشور در سال‌های پس از انقلاب هستیم.


به گزارش جهان، تولیدات ۱۹ گروه از ۳۰ گروه کالایی منتخب صنعتی اعلام شده توسط وزارت صنعت نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهشی بعضا تا بیش از ۴۸ درصد داشته‌‌اند. در خصوص مولفه های مربوط به مجوزهای صادره صنعتی همچون تعداد، سرمایه و اشتغال نیز کاهش جدی وجود دارد. قرار دادن اقتصاد در حالت انتظار رکودی را ایجاد کرده که در سال های بعد از انقلاب این مقدار رکود بی سابقه بوده است.

خروج از رکود از پر تکرار ترین کلید واژه های رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت در ۷۵۰ روز اخیر است. دولت یازدهم بعد از به دست گرفتن سکان دستگاه اجرایی ابتدا سخن از برنامه ای برای خروج غیر تورمی از رکود را به میان آورد، و بعد از چند ماه لایحه ای را هم تحت این عنوان به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. چند ماه از تقدیم این لایحه به مجلس نگذشته بود که دولتمردان اعلام کردند، که کشور با رشد اقتصادی ۴ درصد که سال ۹۳ که از سوی بانک مرکزی اعلام شد که از رکود خارج شده و رونق روی خوشی را به اقتصاد ایران نشان داده است.

دولتمردان درباره خروج از رکود چه گفتند؟

ابتدا رئیس جمهور در روزهای میانی شهریور ۹۳ در صحن جامع رضوی صحبت از خروج کشور از رکود را به میان آورد. روحانی تاکید کرد که محاسبات ۳ ماهه اول سال ۹۳ اعلام می کند که دولت از رکود عبور کرده است و این وعده را داد که تا ماههای آینده مردم نشانه های رونق اقتصادی را در آمار ارقام خواهند دید. اما روزهای پایانی سال گذشته رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد هم بر خروج اقتصاد ایران از رکود تاکید کردند. سیف در هشتادمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران تاکید کرد که کشور از رکود خارج شده است و طیب نیا هم در یک برنامه تلویزیونی بر گفته های سیف صحه گذاشت. مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور هم چند ماه قبل از اظهارنظرهای روحانی و تیم اقتصادی وی با حضور در برنامه پایش تاکید کرد که در اقتصاد بن بست و معجزه نداریم و وضعیت خروج از رکود و رونق اقتصادی در سال ۹۳ بهتر خواهد شد.

آیا واقعا از رکود خارج شدیم؟

اما با گذشت نزدیک به یک سال از این اظهار نظرها، با فرا رسیدن هفته دولت، تیم اقتصادی دولت سعی کرد تا گزارش های عملکردی متعددی با رنگ و لعاب زیاد ارائه دهد که هر یک جای نقد بسیار دارد. یک نمونه این نقدها، سیاست ها و عملکرد دولت یازدهم در بخش تولیدات صنعتی است، بگونه ای که بر اساس گزارش وزارت صنعت معدن و تجارت، طی ۴ ماهه نخست امسال تولیدات ۱۹ گروه از ۳۰ گروه کالایی منتخب صنعتی اعلام شده توسط وزارت صنعت نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهشی بعضا تا بیش از ۴۸ درصد داشته اند و تنها ۱۱ گروه کالایی رشدهایی اندک را تجربه کرده اند. همچنین در خصوص تمامی مولفه های مربوط به مجوزهای صادره صنعتی همچون تعداد، سرمایه و اشتغال نیز کاهش جدی وجود دارد.




این آمار و ارقام یک واقعیت مهم را نشان می دهد که اقتصاد کشور در شرایط فعلی نه تنها از رکود خارج نشده، بلکه بلاتکلیفی و رها سازی اقتصاد ایران در سال ۹۴ تشدید شده به طوری که وضعیت تولید در کشور به اسف بار ترین شکل ممکن در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی درآمده است. شاید نمونه این رکود بی سابقه را در سالهای دشوار جنگ تحمیلی در دهه ۶۰ و یا در دوران اوج تحریمهای بین المللی در سالهای ۹۰ و ۹۱ هم سابقه نداشته است. اما ارقام بسیار پایین موجود در این آمار بیش از همه وزارت صنعت، معدن و تجارت را به بوته نقد می کشد. حال باید این سوال را پرسید که آیا این آمار دلایلی جز عدم حمایت مناسب و مکفی دولت از تولید، سوء تدبیر، تصمیمات و سیاست های نادرست و نگاه غیرکارشناسانه دولت در این حوزه دارد؟!
منبع: نسیم


کد مطلب: 444849

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/analysis/444849/جدولی-پاسخ-این-سوال-می-دهد-آیا-براستی-دولت-یازدهم-توانسته-کشور-رکود-خارج-کند

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com