جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱۵
۱۳

ماجرای «توافق محرمانه» ایران و آژانس چیست؟

جمعه ۲ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۴
کد مطلب: 434068
مقامات آمریکایی روز گذشته تأیید کردند ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ترتیباتی برای حل مسئله پارچین و همچنین فیصله دادن به مسئله ابعاد احتمالی دست یافته‌اند که مفاد آن محرمانه است و در دسترس عموم قرار نمی‌گیرد.
ماجرای «توافق محرمانه» ایران و آژانس چیست؟
به گزارش جهان به نقل از فارس، رسانه‌های آمریکایی در روزهای گذشته از وجود «توافقات جانبی محرمانه» میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داده و می‌گویند دستکم دو سند وجود دارد که در آن‌ها نحوه حل مسئله ابعاد احتمالی نظامی تشریح شده است.

دیشب سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا هم این مسئله را تائید کرد و گفت واشنگتن هم به این اسناد دسترسی ندارد، «چراکه این مسئله‌ای بین ایران و آژانس است».

وی که در نشست خبری روزانه وزارت خارجه آمریکا صحبت می‌کرد، گفت با این وجود مقامات آژانس در جلسات توجیهی، محتوای این اسناد را به اطلاع واشنگتن رسانده‌اند. به گفته رایس، «ما از آن‌ها راضی هستیم و محتوای آن جلسات را به طور کامل در جلسات غیرعلنی با کنگره در میان می‌گذاریم.»

اما محتوای این دو سند که حالا سناتورهای ارشد آمریکایی نیز خواستار دسترسی به آن‌ها شده‌اند، چیست؟

اولین بار «تام کاتن» سناتور تندرو جمهوری‌خواه و «مایک پومپئو» عضو مجلس نمایندگان بودند که از وجود این دو سند خبر دادند. این دو عضو کنگره، می‌گویند در دیداری که با مقامات آژانس داشته‌اند، از وجود چنین اسنادی اطلاع پیدا کرده‌اند و حالا می‌گویند کنگره باید به متن اسناد مورد توافق میان ایران و آژانس دسترسی داشته باشد تا بداند ایران قرار است چطور «نگرانی‌های» آژانس را برطرف کند.

نشریه نشنال ریویو در گزارشی در مورد محتوای این اسناد نوشته است که «یکی از این توافقات جانبی مربوط به بازرسی از پایگاه نظامی پارچین است» و «توافق جنبی دیگر مربوط به این مسئله است که ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چطور موضوعات باقی‌مانده مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران را حل و فصل کنند.»

۲۳ تیر ماه، ساعتی پیش از اعلام رسمی جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای در وین، یوکیا آمانو مدیر کل آژانس که در طول گفت‌وگوها بارها با مقامات ایران و ۱+۵ دیدار کرده بود، به جمع‌ خبرنگاران حاضر در برابر هتل کوبورگ آمد و اعلام کرد که این نهاد برای حل و فصل مسئله ابعاد احتمالی، با ایران به یک «نقشه راه» دست یافته است. (متن نقشه
رویترز نوشت: طرح مورد توافق میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران، شامل یک بار بازدید از سایت نظامی پارچین و همچنین مصاحبه‌های احتمالی با دانشمندان هسته‌ای ایرانی است
راه)

نگاهی به نقشه راه نشان می‌دهد که در این متن نیز با بیان عبارت «ساز و کار جداگانه» به تلویح به وجود چنین توافقاتی اشاره شده، اما محتوای آن‌ها و نحوه حل و فصل مسئله پرمناقشه ابعاد احتمالی نظامی که بر اساس اسناد ادعایی سرویس‌ جاسوسی اسرائیل شکل گرفته و تهران همواره اعتبار آن‌ها را رد کرده، اشاره‌ای نشده است.

در بندهای ۱ و ۵ سند نقشه راه آمده است:

- آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران بر روی "ساز و کار جداگانه‌ای" که به آن‌ها اجازه می‌دهد موضوعات حل‌نشده باقی‌مانده را، آنطور که در ضمیمه گزارش ۲۰۱۱ مدیر کل (GOV/۲۰۱۱/۶۵) آمده، پاسخ گویند، توافق کردند. فعالیت‌های صورت گرفته و نتایج به دست آمده تا آن تاریخ توسط ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ارتباط با برخی موضوعات، در طول روند انعکاس داده خواهد شد.
- ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر "ساز و کار جداگانه‌ای" در خصوص موضوع پارچین توافق کردند.

هرچند در متن برنامه جامع و قطعنامه شورای امنیت، به دلیل ماهیتشان که به مسائل کلان می‌پردازد اشاره‌ای به مسئله پارچین نشده، اما دیپلمات‌های غربی پیش از این مدعی شده‌اند که طرفین برای دسترسی به این مرکز توافق کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز روز ۲۲ تیر، یعنی پیش از اعلام توافق هسته‌ای، به نقل از منابع آگاه از توافق طرفین برای حل مسئله ابعاد احتمالی خبر داده و نوشته بود که تهران با ارائه یک بار دسترسی به سایت پارچین موافقت کرده است.

در آن گزارش آمده بود: «به گفته این منبع، ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل بر سر طرحی برای حل سوالات باقی‌مانده در مورد ابعاد احتمالی نظامی فعالیت‌های هسته‌ای گذشته ایران، تا پایان سال به توافق رسیده‌اند و برخی موارد رفع تحریم‌ها نیز به حل این مسئله از سوی تهران مشروط شده است.»

رویترز افزود: «این منبع همچنین می‌گوید که طرح مورد توافق میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران، شامل یک بار بازدید از سایت نظامی پارچین و همچنین مصاحبه‌های احتمالی با دانشمندان هسته‌ای ایرانی است.»

مفاد این دو سند هرچه که باشد، ایران متعهد شده است که تا ۲۴ مهر ماه (۱۵ اکتبر) اجرای آن‌ها را تکمیل کند و پس از آن آمانو تا تاریخ ۲۴ آذر (۱۵ دسامبر) برای ارائه گزارش ارزیابی جامع خود از مسئله ابعاد احتمالی نظامی زمان خواهد داشت؛ گزارشی که شرط انتقال از «روز پذیرش» توافق (مرحله دوم برجام) به «روز اجرا» (مرحله سوم) است، که قرار است در آن مرحله طرف غربی تحریم‌های ایران را رفع کند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


محرمانه نداریم!!!!!!!!!!!!
Romania

آخه کدوم یک از دانشمندان اسراییل وسایر کشورها مورد بازرسی قرارگرفتند...

میخان دوباره دانشمندان را شناسایی کنند وبعد همشونو ترو کنند ...

امریکا جایی نمیخوابه اب زیرش بیافته....

تو بگو نصفه بیاد بازدید کنه
فاتحه ایران خوندست
ترور دانشمندان
حمله نظامی

چرا هیچ کس اینو نمیفهمه....
چغوک
واژه رژیم صهیونیستی صحیح میباشد کشوری به نام اسراییل نداریم !
خدا لعنت کند هر که را دارد به مردم خیانت می کند
Germany
ما هم نگفتیم کشور اسرائیل. فقط گفتیم اسرائیل. در ضمن واژه‌ی رژیم صحیح نمی‌باشد، رژیمی به نام رژیم صهیونیستی نداریم!
Germany
ما هم نگفتیم رژیم. فقط صهیونیستی. در ضمن واژه‌ی صهیونیست صحیح نمی‌باشد. ایستی به نام صهیونیست نداریم!
من میگم بیایم از این به بعد در مورد متن توافق هر چی آمریکاییها رو کردند رو قبول کنیم چطوره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
دوست عزیز ما هم می فهمیم ولی اونی که باید بفهمه نمیفهمه چه کار کنیم
United Kingdom
نماینده ایران در اژانس گفته داریم و افشای ان بر اجرا اثر میگذارد ولی من مگویم نیازی به افشا نیست زیرا مطمئن باشید که این اطلاعات محرمانه در دست سازمانهای جاسوسی برای خرابکاری و ترور قرار خواهد گرفت
...ر
جز چنتا عکس ملت ما چیزی نمیدونه
یک معلم شهرستانی
United States
باسلام . دارند این کشور را به کجا می برند . واگر هم دلواپس باشی توهین می کنند. خدایا به احمدی نژاد ظلم کردیم مارا ببخش. شاید این انتقام خدا از کسانی است که به مالک اشتر زمان احمدی دلاور بدی کرند باشد. خدا اخر وعاقبت همه مارو به خیر کنه
هر روز ابعاد جدید و ناخوشایندی افشا می شود
رضايي ع ر
Iran, Islamic Republic of
امريكايي ها و غربي ها همان كاري را كه با ليبي و عراق و سوريه كردند مي خواهند با ايران بكنند .
قبل از حمله به آن كشور ها از چند سال جلوتر به هبانه هاي مختلف از ان كشور ها بازرسي كردند و مناطق حساس انها را شناسايي كردند و سپس به بهانه اي واهي به آنها حمله كردند . و آنها را به خاك سياه نشاندند و سازمان ملل و ارنژي اتمي هم ديده بانهاي آنها هستند براي شناسايي .
ايران فريب آنها را نخورد و بهخ هيچ وجه من الوجوه اجازه بازرسي ندهد . در غير اينصورت حمله به ايران قطعي است