کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازیگر جدید مذاکرات چه نقشی را ایفا می‌کند؟

تصویب یک قانون در کنگره آمریکا برای نظارت بر توافق هسته‌ای و واکنش احتمالی مجلس ایران

18 ارديبهشت 1394 ساعت 13:05

باید دید کنگره ملی آمریکا به‌عنوان بازیگر جدید مذاکرات هسته‌ای چه رویه‌ای را در پیش خواهد گرفت؟ گفتنی است طبق گفته تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هر کنشی از جانب کنگره با واکنش متقابل مجلس ایران مواجه می‌شود.


به گزارش جهان، در روزهایی که بسیاری از کارشناسان مسائل بین‌المللی به تحلیل رفتار دولت آمریکا در رابطه با مذاکرات هسته‌ای می‌پرداختند، این مذاکرات یک بازیگر جدید نیز پیدا کرد.

سنای آمریکا، طرح نظارت بر توافق هسته‌ای با ایران را به‌اتفاق آرا به تصویب رساند. این طرح به کنگره این فرصت را خواهد داد تا درباره توافق با ایران بازبینی‌های مورد نظر خود را انجام داده و درصورت به دست آوردن حد نصاب آرا مانع از لغو تحریم‌های ایران توسط اوباما شود.

همراهی اوباما با این طرح نشان داد حداقل در این مورد خاص، اختلاف نظر جدی بین اوبامای دموکرات با کنگره جمهوری‌خواه آمریکا وجود ندارد.

در همین راستا جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری «پی.بی.اس.» گفت: «کنگره آمریکا شانس رأی‌گیری درباره لغو یا عدم‌لغو تحریم‌هایی را که بر ایران اعمال کرده است خواهد داشت».

***نظارت بر توافق هسته‌ای این شانس را به کنگره می‌دهد که تحریم‌های ایران را دوباره اعمال کند

اما این رفتار آمریکا، مجلس شورای اسلامی ایران را بر آن داشت تا نسبت به این طرح سنا واکنش نشان دهند. آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با تسنیم، با اشاره به تصمیمات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا جهت مداخله در توافق احتمالی ایران و گروه ۱+۵، گفت: «برای ایران ملاک میزان تعهدات دولت آمریکا نسبت به توافق خواهد بود. بدون شک کنگره آمریکا در جهت مانع‌تراشی در روند مذکرات هرگونه اقدامی کند، مذاکرات را در رسیدن به توافق نهایی با چالش و شکست روبه‌رو خواهد کرد».

وی افزود: مقصر هرگونه شکست در مذاکرات هسته‌ای به گردن دولت آمریکا خواهد بود. اوباما به‌‌جای اینکه وقت خود را برای توضیحات بی‌فایده به مجلس نمایندگان این کشور بگذارد، بهتر است فکر اساسی برای این کار بکند.

منصوری آرانی، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است باید واکنش مجلس با بررسی همه‌جانبه نسبت به ابعاد این موضوع اتخاذ شود.

حق ایجادشده برای کنگره آمریکا، اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران را بر آن داشت تا درباره طرف ایرانی مذاکرات نیز این موضوع را تذکر دهد که هر‌گونه موافقت بین المللی باید به تصویب مجلس برسد. وی در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اینکه در اصل ۷۷ قانون اساسی تصریح شده عهدنامه‏‌ها، مقاوله‏‌نامه‏‌ها، قراردادها و موافقت‏‌نامه‏‌های‏ بین‏‌المللی‏ باید به‏ تصویب‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ برسد، اظهار داشت: «پس از تصویب مجلس، رئیس‌جمهور یا نماینده او می‌توانند نسبت به اجرای آن موافقت‌نامه اقدام کنند.»

نظارت بر توافق هسته‌ای در حالی از سوی کنگره آمریکا پیگیری می‌شود که تا همین مرحله نیز بحث نظارت بر مراکز نظامی ایران با واکنش شدید نمایندگان مجلس و هدایت‌گران تیم هسته‌ای مواجه شده است.

حقیقت‌پور، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به خبرنگار تسنیم می‌گوید: «آمریکا، آژانس انرژی اتمی و یا هر مرکز دیگری اگر بخواهد به‌بهانه نظارت، راهی به مراکز نظامی ایران باز کند، به هیچ عنوان مورد قبول نیست و باید تیم مذاکره‌کننده در این مورد بسیار دقیق و حساب‌شده عمل کند».

***حقیقت‌پور هرگونه نفوذ بر مراکز نظامی به‌بهانه نظارت را مردود دانست

حقیقت‌پور در ادامه اظهار داشت: «طبق گفته‌های مسئولان ارشد نظام و تأکیدات رهبر معظم انقلاب ما هیچ‌گونه نظارت را بر مراکز نظامی و امنیتی قبول نداشته و به هیچ عنوان به بازرسان اجازه بازدید از مراکز امنیتی و نظامی را نخواهیم داد.»

پیش از این عراقچی نیز در گفت‌‌وگو با تسنیم تأکید کرده بود: هیچ نظارت و دسترسی‌ را در زمینه مراکز نظامی نخواهیم پذیرفت.

حال باید دید کنگره ملی آمریکا به‌عنوان بازیگر جدید مذاکرات هسته‌ای چه رویه‌ای را در پیش خواهد گرفت؟ گفتنی است طبق گفته تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، هر کنشی از جانب کنگره آمریکا با واکنش متقابل مجلس شورای اسلامی مواجه می‌شود.
منبع: تسنیم


کد مطلب: 421578

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/analysis/421578/تصویب-یک-قانون-کنگره-آمریکا-نظارت-توافق-هسته-ای-واکنش-احتمالی-مجلس-ایران

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com