پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۵
۳۳

در حاشیه نگرانی هاشمی درباره سانسور و آزادی رسانه‌ها

دوشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۰۷
کد مطلب: 337194
دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی چندان دور و از یاد رفته نیست که نتوان به راحتی از واقعیت های آن دوران سخن گفت. بسیاری از میانسالان و حتی جوانان سیاست های دولت ایشان را از اعماق وجود درک کرده اند!
در حاشیه نگرانی هاشمی درباره سانسور و آزادی رسانه‌ها
به گزارش جهان، آقای هاشمی رفسنجانی روز یکشنبه در دیدار جمعی که "اعضای انجمن دفاع از آزادی مطبوعات" نامیده شدند، اطلاع‌رسانی و رشد آگاهی مردم را رسالت پیامبران و همه انسانهای عاقل دانست و اظهار کرد: در دنیای معاصر هیچ سدّی نمی‌تواند جلوی آگاهی مردم را بگیرد و تلاش برای بی‌خبر نگه داشتن مردم بیهوده است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به قوانین و مصرحات قانون اساسی گفت: آزادی رسانه‌ها در حد قانون اساسی هیچ صدمه‌ای به کشور نمی‌رساند. کسانی که از بیان حقایق می‌ترسند، از سانسور در رسانه‌های استفاده می‌کنند.


وی پیش از این هم در دیدار عوامل یک روزنامه اصلاح طلب، کنترل تیتر و مطالب روزنامه‌ها را حاصل عدم تحمل و خفقان رسانه‌ای دانسته و گفته بود: رسانه‌ها آیینه انعکاس اوضاع جامعه هستند و هیچ‌کس نمی‌تواند روزنامه‌های ناقد و دلسوز منافع و مصالح ملی را خصوصاً در عصر ارتباطات، محدود کند.

آقای هاشمی رفسنجانی همچنین فروردین ماه سال 91 در دیداری که با مسئولان فصلنامه مطالعات بین‌المللی داشت، ادعا کرد که "اصلاً هیچ موردی تا به حال مخصوصاً آن دوره‌ای که رئیس جمهور بودم، موافق با زندانی سیاسی کردن هیچ کس نبودم. ما زندان را می‌شناختیم که چیست. بستن روزنامه برای من اصلاً یک تابو بود. مگر اینکه از دست من خارج بود".

این سخنان در حالی از سوی آقای هاشمی بیان شده است که نگاه و رفتار مسئولان دولت سازندگی به اوضاع رسانه ها و مقوله "نقد و انتقاد"، نه از جنش مواضع ظاهرا دلسوزانه امروز هاشمی که پر از واقعیت های تلخ بود.

تمجید از نحوه تعامل دولت سازندگی با رسانه‌ها

رئیس مجمع تشخیص در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در سال 83 نیز با خبرگزاری ایسنا مصاحبه کرد و ضمن تمجید از خدمات خود و دولتش، پیرامون نحوه تعامل دولت سازندگی با رسانه‌ها گفت که "ما مشکل عمده‌ای با رسانه‌ها نداشتیم. انتقادات را تحمل می‌کردیم و گاهی جواب می‌دادیم. البته رسانه‌ها هم خیلی ماجراجویی نمی‌کردند. شما باید خوب بدانید چند روزنامه‌ای که در زمان من شکل گرفتند، مادر جنبش رسانه‌ای شدند ... چندین مجله در زمان دولت من شکل گرفتند و این ناشی از فضای آزادی بود که دولت ایجاد کرده بود و هیچ وقت از طرف من به آنها تعرض نمی‌شد."

متاسفانه به نظر می‌رسد هاشمی دچار فراموشی شده‌ است

گذشت ساعاتی از انتشار این مصاحبه کافی بود تا شورای سردبیری روزنامه "جهان اسلام"، یکی از دو روزنامه منتقد در دولت هاشمی، دست به کار شوند و سخنان او را تکذیب و از آن ابراز تاسف کنند.

جهان اسلام که فعالیت خود را از سال 1369 به مدیر مسئولی هادی خامنه‌ای و به عنوان یک روزنامه منتقد دولت سازندگی آغاز کرده بود، پس از حدود چهار سال و با دستور مقامات دولت هاشمی، عمر کوتاهش به پایان رسید.

شاید به همین دلیل بود که شورای سردبیری روزنامه "جهان اسلام" مصاحبه هاشمی را این گونه جواب داد: "متاسفانه به نظر می‌رسد ایشان دچار فراموشی شده‌اند زیرا حقایق و واقعیت آنچه که در دو دولت ایشان بر رسانه‌ها و مطبوعات گذشته غیر از آن چیزی است که در این مصاحبه شرح گردیده است ... طی آن سال‌ها که ممانعت از فعالیت سیاسی دانشجویان و دور ساختن دانشگاه‌ها از هرگونه جنب و جوش سیاسی به دغدغه برخی افراد و جریانات سیاسی مبدیل شده بود، روزنامه «جهان اسلام» به تنها تریبون جنبش دانشجویی تبدیل گردید.

اما آنچنان که مسئولان این روزنامه از سرگذشت خود نقل کردند، سال 73 و با تصمیم دولت از فعالیت رسانه ای بازماندند.

مفهوم این موضوع را البته، شاید بتوان در جملات پایانی اعتراض شورای سردبیری روزنامه جهان اسلام فهمید: "تاسف زمانی مضاعف می‌گردید که بسیاری از رسانه‌ها بر اثر فضای سنگینی که حاکم بود حاضر نمی‌شدند مراتب اعتراض و انتقاد دست‌اندرکاران روزنامه جهان اسلام را حتی به شکل خبری منعکس سازند."

سيدهادي خامنه‌اي، مدیر مسئول روزنامه جهان اسلام، چندی پیش هم در گفتگو با 'هفته‌نامه آسمان' اظهار داشت:  روزنامه ما در دوران هاشمی انتقاداتی از وی داشت که در نهایت منجر به تعطیلی روزنامه شد.  وي افزود: منتظریم هاشمی آن کم لطفی را جبران کند.

قطع کمک روزنامه های منتقد

در همین زمینه، سعدالله زارعی، کارشناس مسائل سیاسی و عضو شورای سردبیری کیهان با یادآوری انتقاد هاشمی نسبت به رویه روزنامه کیهان در زمان دولت پنجم و ششم، می گوید: هاشمی نسبت به انتقادات روزنامه کیهان علیه دولتش آزرده خاطر بود و از این رو کمک‌های دولت به روزنامه‌هایی که علیه آنها انتقاداتی را مطرح می‌کردند قطع و نشریه‌های دانشجویی منتقد هاشمی نیز تحت فشار قرار گرفتند.

زندانی کردن منتقدان
 
آقای هاشمی بر خلاف روایت های زیبای امروزش از دولت سازندگی، برخورد سخت گیرانه ای هم در حوزه سیاست داشته است.

برخی از عناصر گروهک موسوم به ملی مذهبی در سال 69 نامه‌ای به رئیس دولت پنجم نوشتند و به اکبر هاشمی‌رفسنجانی اعتراض کردند. بعد از این نامه بود که برخی از نویسندگان آن از جمله عزت‌الله سحابی بازداشت و روانه زندان شد.

سحابی درباره علت بازداشت خود توسط هاشمی رفسنجانی می‌گوید: ‌"‌بعد از دستگیری‌ها، در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، چند تن از نمایندگانی که مرا می‌شناختند، به آقای هاشمی اعتراض کردند که چرا عزت‌الله سحابی را گرفتید؟ آقای هاشمی پاسخ داده بود: رویش زیاد شده بود،‌می خواستیم رویش را کم کنیم."  طرح این موضوع از سوی سحابی با سکوت دفتر هاشمی روبرو شد.

همچنین در برخی رسانه‌ها عنوان شده است، عباس عبدی از اعضای مرکزیت حزب منحله مشارکت در سال 1373 زمانی که سردبیر روزنامه سلام بوده، در پی انتقاد از اکبر هاشمی‌رفسنجانی ‌۱۱ ماه را در زندان سپری کرد.

با توجه به این واقعیت ها، به نظر می رسد دغدغه آقای هاشمی چیزی غیر از دغدغه روزنامه نگاران و اهالی رسانه و از جنس دیگری است که برخی آن را به بازی های سیاسی مربوط می دانند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مگر هاشمی حرف بدی زده...
United States
دیگه حمایتش نمی کنیم
ما
حرف بدی نزده ولی یک بام ودو هواست!
علی
Iran, Islamic Republic of
زنده باد هاشمی
نماد ....
درود بر حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی
فدایی های اقای هاشمی اومدن اینجا!
دوست داران هاشمی همه جا هستند چون طرفدار حق همیشه و همه جا وجود دارن
ما
کاش اقای هاشمی بداند که برخی نه به خاطر حق ،نه به خاطر اسلام وروحانی بودنش وتنها به خاطر جبر سیاسی جامعه وبرای حذف نشدن از صحنه سیاسی پشت ایشان سنگر گرفته اند تا با یک تیر دو نشان بزنند....
حق؟ هاشمی؟...
محمد
Latvia
هرکس ایران را بدرستی میشناسد...
بسه دیگه
Iran, Islamic Republic of
راست میگه اسلامشهر رو من به آتیش کشیدم سر اعتراض به گرونیهای دولت
برو توبه کن
زمان خودشون نگران نبودن؟دولت سازندگی
محمدی
Iran, Islamic Republic of
ویا دمان نرفته قتلهای زنجیره ای مشکوک دگر اندیشان در دوران ایشان ... ..
میثم
Iran, Islamic Republic of
این حرفه را نزنید این خاندان تحمل همه چیز را دارند مگر صدای مخالف خودشون. که اگر لازمم بشه ... فاتحه
دوران .. اصول گرايان به پايان رسيده است جعبه هاي سانسور اصول گرايان نيز به اخر خط رسيده است - بوي ازادي آنهم از نوع اعتدال و تدبير واقعا جذاب است - خدا رحمت کند ايت الله هاشمي را که مردم به خاطر او به ايت الله روحاني راي دادند
انتخابات آینده مجلس و دولت همفکر خواهند شد
بله فقط به شرطی که دولت تا اونموقع ....
کلی خندیدیم داداش!
...
با شعار دفاع از آزادی بیان روزنامه ها و سایت ها فیلتر میکنن.
...
فکرکردن تحریف تاریخ به این راحتیه و فکر کردن کل ملت ایران یه مشت جوان خام بی خبر از همه جا هستن.
جعفر قاسمی
این اقا ازادی را می خواهد ....
واقعا ؟؟؟!!!
آلزایمر
United States
در دوره به اصطلاح سازندگی اصلا و ابدا نه سانسور بود و نه هیچ نشریه ای توقیف شد !!!
مثل اینکه یه کشور روسیاه از حقوق بشرحرف بزنه
خیلی خنده داره اقای هاشمی من برای شما نگرانم زبانم لال دچار الزایمر نشدید از دوران خودتون چیز زیادی نگذشته
مشهد ،اسلامشهر و...
....شترسواری دولا دولا نمیشه.
Finland
آقای هاشمی شما زمانی که در قدرت بودید دهان همه را بسته بودید لطفا اکنون دیگر ژست مدافع آزادی بیان نگیرید.
حمیدرضا
Iran, Islamic Republic of
سلام
اگر قرار است كسي حرفي از آزادي بيان و جلوگيري از آگاهي بزند آقاي هاشمي نبايد حرفي بزند...
United States
جهان جان همین که شما همه نظرات خوانندگانتون رو منتشر نمیکنید یعنی اینکه دارید سانسور میکنید...
ازادییییی؟؟؟؟
اگه صدا و سیما سانسور نمیکرد که الان معلوم بود چه کسانی ..کجا ها بودن آقای!!!! هاشمی!
امید
Germany
خدایش ایشون چی فکر کرده ! ...