جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱
۲۱
وقتی عنصر مصلحت در حوزه قضائی بر صدر می نشیند؛

آقای‌ محسنی‌ گرکانی!‌ کدام‌ مصلحت؟!

يکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۲۲
کد مطلب: 320430
یادداشت پیش‌روی درصدد نیست صلاحیتی برای خود جعل نماید و به بهانه بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی بر کرسی قضاوت بنشیند و حکمی براند و غیر از آن را جعلیات یا به دور از صواب بداند.
آقای‌ محسنی‌ گرکانی!‌ کدام‌ مصلحت؟!
جهان نيوز - حسام‌الدین برومند: موضوع یادداشت هم بحث پردامنه مبارزه با مفاسد اقتصادی به بهانه اخبار داغی که این روزها جسته و گریخته در رسانه‌ها و مطبوعات منتشر می‌شود نیست.

موضوع اصلی که این نوشته تلاش می‌کند آن را مورد واکاوی قرار دهد نقد دلسوزانه نگاه و رویکردی است که بدون ضرورت، عنصر «مصلحت» را در حوزه مسایل قضایی بر صدر می‌نشاند و بدون هیچ استدلالی این اتفاق نامبارک را قدر می‌داند و این در حالی است که خطر بزرگ و در کمین، آن است که این نگاه و رویکرد - که بدان اشاره خواهیم کرد - متأسفانه به یک رویه و بدعت تبدیل شود.

اخیرا رئیس محترم دیوان عالی کشور مصاحبه‌ای با یکی از خبرگزاری‌ها داشته‌اند و درباره چند پرونده مهم که در دیوان عالی در دست بررسی و رسیدگی است توضیحاتی ارائه کردند. آیت‌الله محسنی گرکانی در این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره علت تأخیر در اجرای حکم متهمان اصلی پرونده فساد ۳هزار میلیاردی می‌گویند؛ «اینطور نیست که این احکام اجرایی نشود بلکه اجرای احکام به صورت علنی و آشکار صحیح نیست».

رئیس محترم دیوان عالی کشور همچنین با تاکید بر اینکه؛ «احکام اجرا می‌شود و اموال از کسانی که اختلاس کرده‌اند و میلیون‌ها تومان از بیت‌المال به جیب‌شان رفته است پس گرفته می‌شود» تصریح می‌کنند: «اما به مصلحت نیست که این موضوع در جامعه بیش از این باز شود.»

درباره این بخش از مصاحبه آیت‌الله گرکانی در مقام ریاست دیوان عالی کشور نکاتی قابل اعتناست چرا که گفته ایشان را نمی‌توان در مقام یک کارشناس قضایی یا اظهارنظری حقوقی فروکاست بلکه جایگاه خطیر و ارزشمند دیوان عالی کشور از چنان اهمیتی برخوردار است که اتخاذ مواضع ریاست دیوان عالی در سطح عام و افکار عمومی و همچنین در سطح خاص و نخبگان حقوقی دارای اثر و بازخوردهای فراوان است.

۱- اینکه آیت‌الله گرکانی گفته‌اند اجرای احکام بصورت علنی و آشکار درباره پرونده فساد ۳ هزار میلیاردی صحیح نیست مورد نقد حقوقی است. چرا؟ چون قانون تکلیف را معین کرده است.

گفتنی است؛ در پرونده فساد ۳ هزار میلیاردی، ۴ حکم اعدام صادر شده است و در احکام اعدام متهمان قید علنی یا غیرعلنی بودن اجرای حکم وجود ندارد.

برهمین اساس، دادسرای اجرای احکام درباره چگونگی اجرای حکم تصمیم خواهد گرفت و صلاحیت تشخیص علنی یا غیرعلنی بودن اجرای احکام پرونده مورد اشاره با دادسرای مجری حکم است.

بنابراین اینکه ریاست محترم دیوان عالی کشور حکم به صحیح نبودن اجرای احکام بصورت علنی را داده‌اند معلوم نیست براساس چه مستندات قانونی است. و این در حالی است که طبق قانون، امکان حقوقی اجرای احکام پرونده فساد بزرگ بانکی بصورت علنی وجود دارد.

در همین جا تأکید می‌شود که این یادداشت در مقام دفاع از علنی بودن یا غیرعلنی بودن اجرای احکام پرونده فساد ۳ هزار میلیاردی نیست و طبق قانون نظر و تشخیص دادسرای مجری احکام فصل‌الخطاب است.

۲- رئیس محترم دیوان عالی کشور در ادامه صحیح ندانستن اجرای احکام پرونده مجرمان فساد ۳ هزار میلیاردی بصورت علنی، تصریح کرده‌اند که؛ «به مصلحت نیست که این موضوع در جامعه بیش از این باز شود.»

البته ایشان در خصوص اینکه چرا به مصلحت نیست توضیحاتی ارایه نکرده‌اند و در این‌باره گفتنی‌هایی هست:

الف- پرونده‌ای به ابعاد پرونده فساد بزرگ بانکی که بالغ بر ۲۰ هزار صفحه بوده و ماهها کارشبانه‌روزی از سوی قوه قضاییه در قالب دهها گروه کارشناسی، بازرسی و قضایی بر روی آن انجام شده است چرا نباید درباره آن اطلاع‌رسانی شود؟ و چرا این دیدگاه باید وجود داشته باشد که این موضوع در جامعه باز نشود؟

ب- از نیمه مرداد سال ۹۰ که پرونده فساد بزرگ بانکی گشوده شد و به مانند یک بمب خبری در صدر اخبار رسانه‌ها و مطبوعات قرار گرفت و توجهات افکار عمومی را برانگیخت؛ حجم انبوهی از گزارش‌ها و اخبار و تحلیل‌ها از سوی ضد انقلاب، اپوزیسیون خارج‌نشین و شبکه‌های ماهواره‌ای و رسانه‌های معاند به فضای رسانه‌ای و مجازی پمپاژ شد که جمهوری اسلامی قدرت برخورد با متهمان و عوامل فسادی مالی در ابعاد ۳ هزار میلیارد تومان را ندارد و خلاصه آنکه دانه‌درشت‌ها از چنگال قانون، دستگاه قضا و نظام فرار خواهند کرد.

اما برخلاف آتش تهیه سنگین شایعات و شبهات پیرامون به فرجام نرسیدن این پرونده، قوه قضائيه- همچنان‌که مستحضر هستید- در ۶ ماه کار شبانه روزی، تحقیقات مقدماتی این پرونده را انجام داد و کیفرخواست متهمان صادر شد و پرونده به دادگاه رفت و اولین جلسه دادگاه ۲۹ بهمن ۹۰ برگزار شد.

در ادامه همین روند، تیر ماه سال ۹۱ احکام دادگاه درباره متهمان پرونده فساد بزرگ بانکی صادر شد و بهمن ماه سال گذشته احکام متهمان به تایید دیوان‌ عالی کشور رسید و به این ترتیب بخش اول رسیدگی به متهمان این پرونده تاریخی به اتمام رسید.

خب، چرا نباید این اقدامات ارزشمند دستگاه قضایی برای مردم باز شود؟

۴ متهم این پرونده به اعدام محکوم شده‌اند و متهمان دیگری به مجازات‌های سنگین از رد مال‌های میلیاردی تا حبس‌های بلند مدت محکوم گردیده‌اند و این نشان‌دهنده آن است که پروژه دشمن در مخدوش کردن سیمای قوه قضائيه با شکست مواجه شده است. با این توصیف، این چه مصلحتی است که نباید شکست دشمن را به تصویر کشاند.

پ- قوه قضائيه متکفل استقرار «عدالت» است و این گزاره‌ای است که نقطه وفاق همه صاحبنظران و اهل فن است.

بنابراین انتظار به حق این است که مسئولان ارشد قوه قضائیه «عدالت» را بر صدر بنشانند و اگر قرار هم بر مصلحت باشد مصلحتی بالاتر از اجرای عدالت نیست.

ناگفته پیداست شاخص اینکه چه چیزی به «عدالت» نزدیک است، «قانون» است و بنابراین اگر در مواردی ضرورت بر «مصلحت» هم باشد باید دو ضلع دیگر ماجرا یعنی «عدالت» و «قانون» مورد لحاظ قرار بگیرد.

بدون تردید در مسائل قضایی نمی‌توان از «مصلحت» گفت و به «عدالت» و «قانون» اشاره‌ای نکرد و بلکه به نظر می‌رسد «عدالت» و «قانون» اولویت دارد و انتظار افکار عمومی هم همین است.

۳- پرونده فساد بزرگ بانکی یک پرونده تاریخی و آزمون بزرگ دستگاه قضایی است تا به مصداق «کار را که کرد، آن که تمام کرد» احکام متهمان هر چه زودتر به مرحله اجرا دربیاید.

هر چند آیت‌الله گرکانی بر اجرای احکام متهمان این پرونده تاکید کرده‌اند ولی انتظار بود که بحث «مصلحت» را در این پرونده به پیش نمی‌کشیدند.

شاید در ادبیات فعالان سیاسی استفاده از واژه «مصلحت» خیلی غیرمنتظره و عجیب نباشد اما در ادبیات مسئولان قضایی این واژه می‌تواند برای افکار عمومی بار منفی پیدا کند و اعتماد و اقتدار دستگاه قضایی را تحت‌الشعاع قرار دهد. آنچه که اشاره شد نقدی مشفقانه با ریاست محترم دیوان عالی کشور بود و بدون شک به معنای نادیده گرفتن زحمات و تلاش‌های ارزشمند دیوان‌ عالی در رسیدگی نهایی به پرونده فساد ۳‌هزارمیلیاردی نیست.
مرجع : کیهان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


همین مصلحت های کاذب است که فرق ما با کشور های اروپایی شده
رییس جمهور بدون هیچ ابایی در دستگاه قضایی اروپایی احضار میشه اینجا هنوز نتونستند به م ه تفهیم اتهام کنند چون مصلحت نیست!!!
Iran, Islamic Republic of
چرا باز نشود چرا مردم ندانند اين دزدهاي گردن كلفت چه كساني هستند چرا ندانند كه چه كساني در چه لباسي و پستي دارند و به مردم خيانت مي كنند البته بايد باز شود همه بدانندودر ملا عام اعدام شوند
Iran, Islamic Republic of
جناب آشنا دانستن همه جا حق مردم است.
پس بهتره به رئيس جمهور محترم بفرماييد كه بفرمايند چي تو گوش 5+1 زمزمه كردن كه نيششون تا بنا گوش باز شده و آن را طرحي بيسابقه خوندن.؟
United States
امتیاز زمزمه کردن
ایرانی
راستی 4 اعدام چی شد نه کنه فراری بدن
محمد
حضرت امام خمينى (ره) فرمودند اين انقلاب متعلق به كوخ نشينان است منتهى در حال حاضر عده اى كاخ نشين از صدقه سر انقلاب به هر پست ومقامى كه دلشون خواسته رسيدن و حالا طورى تافته جدا بافته شدن كه به خودشون اجازه ميدن هرجور دلشون ميخواد راجع به افكار عمومى بى اعتنا باشن و مصلحت تنها دست اويزى شده كه از جوابگويى به مردم فرار كنن . جانم به فداى مظلوم ترين خلق خدا ارباب تمامى خلايق سكان عرش وملكوت اعلى اميرالمومنين على عليه السلام كه حتى در مورد برادر خودشان نه تنها حق كشى نكردند بلكه بدون هيچ گونه مصلحت انديشى اعلام فرمودند كه در ارتباط با نزديكترين افراد خودشان چه كار كرده اند واقعا جاى تاسف است حضراتى كه داعيه ديندارى دارند بجاى اينكه به مبارزه قاطع در چهارچوب قوانين اسلامى با مفسدان و تمام كسانى كه بيت المال مسلمين را تاراج كرده اند با مستمسك قرار دادن مصلحت اخرت خود را نابود ميكنن . و در اخر جناب حضرات مصلحت انديش اين ملت تا پاى جان به ارزشها و انقلاب خود پاىبند هستند مطمئن باشيد وقتى ببيند كه با متخلف از هر قشر و با هر لباسى برخورد ميشود نه تنها ناراحت نميشوند بلكه بسيار دلگرمتر خواهند شد زيرا مردم با انقلاب وامام راحل و مقام عظماى ولايت ميثاق بسته اند نه با افراد
میترا
اونموقع که دولت قبلی را به همین جرم !!!! لت و پار کردند مصلحت بود ؟؟؟؟؟ انموقع که ابروی افراد و دولت قبلی را بردند مصلحت بود ؟؟؟؟؟/ جهان عزیز لطفا تائید کن به احتران قانون و حق نه مصلحت !!!
رضايي ع ر
Iran, Islamic Republic of
از ابتداي انقلاب اگر قوه قضاييه با قاطعيت و جديت كافي و بدون ملاحظه به وظايف خود عمل كرده بود ما شاهد اختلاص هاي ميلياردي و انواع جرم و جنايت .
اساسا" قرار بود پس از استقرار جمهوري اسلامي عدالت اسلامي برقرار شود ولي در عمل چندان عدالت اسلامي مشاهده نشد بطوريكه شاهد تشكيل 10 ميليون پرونده جور واجور در مراجع قضايي شديم
. عدم اجراي قانون در كشور خود مشكل آفرين و باعث اختلاف طبقاتي و بيكاري و گسترش بستر انواع جرائم و ايجاد درگيري و رشد فزاينده پرونده در مراجع قضايي شده است لذا هرچه بيشتر قانون در همه عرصه اجرا شود پرونده قضايي كمتر تشكيل مي شود . بنابر اين پيش بسوي اجراي دقيق و كامل قانون در همه شئون و همه افراد جامعه كه نويد جامعه واقعي اسلامي در گرو اجراي دقيق قانون است .
United States
حاج آقا دقت بیشتری کنید
United States
ایشون به امورات استان مرکزی می پرداختن بهتر بود
اراکی
ایشان اراک هم کاری نکردند
مالک
خاک عالم بر سر ما. خواهشا" نظرنمایش داده شود
من نمیدانم مصلحت اصلی نظر اسلام است یا قوه قضائیه در صورتی که اسلام میگوید دست دزد را ببرید تا همه بفهمند که یارو دزدی کرده ولی اینها صلاح نمیدانند دزد ثابت شده را اعلام کنند وا عجبا
شاید میترسن نام بعضی عزیزان هم در لیست قرار بگیره....
مثل اینکه مصلحت اینه که دین ودنیای مردم را ازشون بگیرن
اگر اینها را اعدام کردند.به همین خیالات باشید....
رطب خورده کی می تواند منع رطب کند.
ناشناس
ایشان رو اراکی ها خوب میشناسن هیچی...
وقتی احمدی نژاد اومده بود اراک ..
علي
Iran, Islamic Republic of
مصلحت بعني توجيه نا كارامدي خود ول به ضرر سيستم توسط مقام مسئول
مسعود
Iran, Islamic Republic of
باسلام به نظرمن قوه قضاییه ازاستقلال لازم برخوردارنیست ودرمواقع حساس. ودیگرموقعییت ها به محض ورودبه پرونده های این چنینی ازطرف بعضی ها موردتهدید وجنجال افرینی واقع می شودکه همین امرموجب ازدست رفتن تمرکز روی این پرونده های مهم وپرداختن به مسایل حاشیه ای می شودوازدستاورد های چنین کارهایی این قبیل مسایل است . باتشکر
Iran, Islamic Republic of
ما هم همين را مي گوييم مي گوييم شما افتاب دزد را مصلحت مي بينيد در ملائ عام اعدام كنيد اما كساني به اين مملكت خيانت كردند نه .قانون براي همه يا براي هيچ كس
Iran, Islamic Republic of
آقایان بفرمایند این مصلحتی که می گویند مصلحت کیست؟ مصلحت مردم؟ مصلحت اسلام؟ مصلحت سرمایه دران زالو صفت؟ مصلحت کشور؟ مصلحت اون چند نفر اعدامی؟این افراد باید در ملا عام اعدام شوند تا دیگر کسی جرات فسا د در ذهنش خطور نکند اگر اعدام علنی صورت نگیرد، لکه سیاه بزرگی بر دامان ... خواهد بود!
Iran, Islamic Republic of
فکر می کنید ایشون پاسخ می دن؟